Podcasts 2021

Foto: Getty Images En god podcast? Vi har samlet de bedste danske og internationale podcasts netop nu.

Bedste podcast

32 populære podcasts, du bør unde dine ører

Hvilken podcast skal du lytte til næste gang? Vi giver her bud på nogle af de bedste podcasts – både de helt nye og dem, der altid holder.

En god podcast kan forføre dig, helt uden du lægger mærke til det.

Med lyden af en podcast i ørerne har du også et perfekte alternativ til tv-serier, bøger og film. Men hvor skal du starte? Og hvad findes der af nye, spændende podcasts?

Læs med her, hvor vi giver dig en guide til vores favorit-podcasts netop nu. 

Læs mere: Ny podcast-app i Danmark: Her er de 12 bedste podcasts fra Talk Town (sponsoreret)

Vi har opdelt listen efter forskellige temaer.

På den måde kan du hurtigt finde noget inden for dit interessefelt at lytte til.

God jagt på inspiration!

De bedste dokumentar-podcastsBedste dokumentar podcast.jpg

Mors Afskedsbrev – P1

Da DR-værten Adrian Lloyd Hughes’ mor døde for 18 år siden, efterlod hun sig ikke kun fem sønner, hun efterlod også et mildt sagt chokerende afskedsbrev til dem. I brevet udpenslede hun, hvordan hendes sønner havde skuffet hende fælt – altså på nær Adrian.

Brev blev nærmest gemt væk og fortrængt, men nu har Adrian valgt at tage det frem igen. For hvordan endte hans mor, psykologen Jette Dreyer Hughes, med at blive den bitre kvinde, hun var på sit dødsleje?

Dette er både en families historie, men også et dyk ned i et stykke unik Danmarks historie, som allerede over 500.000 podcast-lyttere har kastet sig over. Og det er ikke uden grund.  Adrian Lloyd Hughes har skabt en rørende, underholdende – og til tider lettere foruroligende – podcast i seks afsnit, som alle bør unde sig selv at lytte til.

Hør Min mors afskedsbrev her

Stalker: Mit fatale Tindermatch – Podimo

Det var Eydis Dalis dengang 18-årige datter, som foreslog sin mor at gå på Tinder, så hun kunne møde nogle søde mænd. Men kærlighedsjagten skulle vise sig at ende i halvandet års intens stalking.

I starten virkede turen på Tinder dog som en stor succes. Den i dag 47-årige Eydis Dali fik nemlig hurtigt et match med en mand, som hun begyndte at se på et seriøst plan. Han var MEGET interesseret, og han var klar på, at det skulle gå stærkt.

På blot to uger gik de således fra fem til 50 fælles venner på Facebook. Stalkeren ville være helt tæt på Eydis hele tiden – så tæt, at han i et kram engang brækkede hendes ribben. Da hun sagde stop, begyndte han at stå nede foran hendes lejlighed og kigge op på hendes vinduer, kime hendes veninder ned for at finde ud af, hvor hun var, ligesom han sågar sov i hendes opgang.

Vi kan stærkt anbefale den skræmmende og velfortalte historie om en kvindes kamp for at komme ud af en stalker klør.

Lyt til ’Stalker – mit fatale Tindermatch’ her

Kostskolen – P1

Til en fest overhører journalist Christian Stemann tilfældigt en snak om kostskolen Havregården. Da han kommer hjem, googler han med det samme stedet, og her bliver han chokeret over bl.a. online anmeldelser og kommentarspor om stedet.

”Jeg blev junkie af at gå der,” skriver en tidligere elev. Andre steder læser han anklager om seksuelle overgreb og selvmordsforsøg blandt eleverne. Medarbejderne på stedet fortæller, at de ikke er uddannet til at passe behandlingskrævende og sårbare unge, som skolen er begyndt at tage ind som elever – og forstanderen sletter angiveligt kritiske sager i logbøgerne, når myndigheder kommer på besøg for at undersøge forholdene.

Det hele leder P1-journalisten til at lave denne vigtige podcast-dokumentar, hvor han via samtaler med tidligere elever og medarbejdere optrævler et massivt svigt fra myndighedernes side.

Lyt til ’kostskolen’ her

The Catch and Kill Podcast with Ronan Farrow – Pineapple Street Studios

Ronan Farrow er søn af skuespiller Mia Farrow og filminstruktør Woody Allen – og så er han journalisten, der i 2018 afslørede Harvey Weinstein. 

Denne podcasten handler om det helt vilde forarbejde, der lå bag at få sandheden ud omkring den magtfulde filmproducent, som begik overgreb mod kvindelige skuespillere og ansatte.

Undervejs blev Farrow fx kontaktet af en tidligere spion, der havde været ansat til at skygge ham. Ligesom podcasten afslører tråde til andre magtfulde mænd, som fx Donald Trump. Faktisk har podcasten fået sit navn efter den term, 'The Catch and Kill', der bruges om den beskidte metode, hvorpå magtpersoner kan få "slettet" uønskede historier!

Dette er en yderst lytteværdig podcast om historien bag afsløringen. Det er fortællingen om en journalists vedholdende arbejde og om de modige kvinder, der også står frem i podcasten.

Lyt til 'The Catch and Kill Podcast with Ronan Farrow' her

Tilbage til topppen

De bedste livsstils-podcastsBedste podcasts 2021 livsstil x.jpg

”Farvel Danmark” – Radio4

Hvorfor vælger nogle danskere at forlade vores land og bosætte sig i udlandet? Det undersøger Radio4-vært Stine Kromann Dragsted i serien ’Farvel Danmark’ i seks afsnit.

Konceptet er meget simpelt: En dansker i udlandet, et portræt, en time. Resultatet: Et slags radiofonisk postkort til Danmark fra en udvandrer, der sætter ord på, hvorfor det endte med et farvel fødelandet.

Det er en perfekt podcast til alle os, der har en lille udlængsel i os. Du kommer besøg hos 50-årige Joan Vedel, der elsker at bo på Jamaica. Eller Niels Opstrup, der som soldat ville dø for sit fædreland, men som blev kvalt i trygheden, da han kom hjem, og derfor nu har bosat sig i den brasilianske jungle. Du kan også komme med til Yemen, Kenya og Grønland – og alle steder er der gode refleksioner, som måske også kan gøre dig klogere på dit eget liv…

Lyt til Farvel Danmark her

’Tines Stemme’ – POV International

Tine Bryld kom fra en privilegeret del af samfundet. Hun var en rigtig "overklassepige", som en af hendes veninder kærligt betegner hende i denne nye podcast, der sætter fokus på den Danmarksberømte socialrådgivere, der desværre gik bort i 2011.

For Tine Bryld valgte at blive at tage en uddannelse, hvor hun fik indblik i fattigdom og social uretfærdighed. Det ændrede hendes liv. Og senere særligt mange unge danskeres liv, når de lagde øre til radioprogrammet Tværs og lyttede med, når hun tog deres spørgsmål, kampe og liv dybt seriøst.

Journalist Gitte Løkkegaard har bl.a. talt med Tine Brylds eksmand, tidligere kollegaer og venner – og fundet et kassettebånd fra 1988 med et interview med kvinden i fokus selv. Det skaber et spændende og vedrørende portræt om Tine Bryld og et historisk indblik i hendes arbejde for de socialt udsatte.

Lyt til ’Trines stemme’ her

Det, vi taler om – BT

Ditte Okman er kvinden bag "Danmarks bedste sladdermagasin" - ja, det siger hun selv, og det er vi fuldstændig enige i her på redaktionen! Programmet startede i sin tid på Radio24Syv, men sendes nu fra B.T. og studie 8 i Pilestræde.

Her dykker det altid barmfrie, sjove og ærlige panel hver fredag ned i ugens historier fra den kulørte presse, gangene på Christiansborg og skanddaler fra sportens verden.

Ditte Okman tager dig med i sin research og kontakt til kilder. For programmet tager sladderen dybt seriøst og undersøger gennem den to timer lange udsendelse, om der er hold i rygterne – vi tør godt afsløre, at det sjældent går stille for sig. 

Lyt til ’Det, vi taler om’ her

Mor uden mand – Stork & Lindemann

38-årige Louise Sømoe ønsker sig brændende om at blive mor, men hun har ét stort problem: Hun er stadig single. Derfor har hun truffet den store beslutning, at hun vil prøve at få et barn alene, inden det er for sent.

I denne ærlige podcastserie har hun givet sin veninde, journalist Josefine Stork, lov til at følge den sårbare proces helt tæt på. Som lytter er vi med på sidelinjen under insemineringer, vi følger de store håb og ditto frustrationer – også når forløbet undervejs sætter de to veninders venskab på prøve.

Uden at røbe for meget er dette ikke en såkaldt lykkelig historie, hvor det hele bare lykkes, fordi drømmen er "stærk nok". Men det er en hudløs ærlig podcast. For Louise VIL være mor, men let er det virkelig ikke...

Lyt til ’Mor uden mand’ her 

Mads og A-Holdet - Podimo

Der er ingen over og ingen ved siden af. Mads Steffensen har forladt DR og P4, men han laver fortsat sin version af et program, som tager lytternes dilemmaer seriøst. 

I 'Mads og A-holdet' har han hver uge et skiftende panel af kendte og kloge personligheder, som vender hverdagslivets store og små svære sider. Blandt de nye hoveder er fx sangerinden MØ, livsstilsekspert Flemming Møldrup, debattør og folkeskolelærer Geeti Amiri og skuespiller Emma Sehested Høeg. 

På den ene side et trygt format, men vi er også vild med de nye, åbne samtaler - hvor der i ny og næ også er lidt vin på bordet og en dejlig fri tone. 

Lyt til 'Mads og A-holdet' her 

Tilbage til toppen

De bedste podcasts om kærlighed og sex

imageycy7m.png

’Krøllet kærlighed’ – Podimo

Kærligheden har mange sider, også nogle af de mest sårbare i vores liv. Derfor er vi imponeret over den ægthed og sårbarhed, som Cecilie Rubini går til sin podcast ’Krøllet kærlighed’ med. For hun giver noget af sig selv – med dét håb, at hun kan være et spejl, der er med til, at alle vi andre med ”krøllede” oplevelser ikke skal føle os alene.

Første sæson tog udgangspunkt i hendes egen historie om mødet med manden, hun har fået tre børn med. En lang og langt fra ”lige” kærlighedsfærd, hvor han gik fra hende, mens hun var gravid. Cecilie blev alene med sønnen, mens han et år efter fik et barn med en anden. Siden fandt de sammen igen. Blev gift. Og siden skilt igen.

I sæson 2 af ’Krøllet kærlighed’ læser Cecilie Rubini med indlevelse op af sine lytteres indsendte ”krøllede” kærlighedshistorier, mens hun også deler sine egne nye oplevelser. Hun er god til at skabe et intimt og trygt rum. Alt sammen så vi kan fortsætte med at lære fra hinanden om den der (nogle gange svære) kærlighed.

Lyt til 'Krøllet kærlighed' her

Nu snakker vi om det – Morten Svane, Malthe Zimakoff og Daniel Jensen

Hvordan tænker yngre mænd om dating, parforhold og kærlighed? For åben mikrofon deler de tre venner, Morten, Malthe og Daniel ud af deres tanker om alle den slags emner.

De taler om alt fra deres usikkerheder, manglende erektion til oplevelser med kvinder og gode og dårlige Tinder-dates. Men mest af alt er de bare rigtig gode til at tale om: følelser. 

Ingen af dem er journalister, så det er nogle gange lidt "uredigerede" snakke af den lidt længere slags, men altid med fokus på at være ærlige om, hvordan de har det inden i. 

Missionen for de tre venner er da også at bidrage til, at mænd får et sprog til at sætte ord på deres følelser - men det er bestemt lærerigt for begge køn at lytte med!

Lyt til 'Nu snakker vi om det' her

Where Should We Begin? with Esther Perel – Gimlet

Hun er internationalt kendt som parforholds-guruen. Den 63-årige amerikanske parterapeut Esther Perel er hende, de store aviser gerne vil interviewe. Hun står bag populære Ted Talks og anerkendte bøger – og vi har da også skrevet flere artikler om hende her på ALT.dk, fx artiklen "Dette er samtalen, I burde have om sex".

Esther Perel har tyngde i sine reflektioner, og hun kommer nogle gange med overraskende anskuelser og svar. Her får du viden, som du helt konkret kan bruge i dit eget parforhold.

Som lytter kommer du med ind på hendes ”kontor” og er med under samtaler med anonyme par, der betror deres forskellige problemer til hende. Det er aldrig ligegyldigt eller kedeligt!

Lyt til 'Where Should We Begin? with Esther Perel' her 

Læs også: Podcast om Luise, som er gift og bor med to mænd: ”Jeg deler seng med den ene og børn med den anden”

Kvart i sex – SAGA/Talk Town

Har du femten minutter i løbet af din dag, kan du høre de to sexologer Amanda Lagoni og Asgerbo Persson dele ud af deres viden og erfaring i podcastserien ’Kvart i sex’.

Det er et sex-program for voksne, hvor du får konkrete råd til et bedre sexliv og parforhold – også når det er svært og gør ondt. Hvordan får I gang i lagnerne, når børnene er puttet, hvem skal tage initiativet og hvordan åbner du i det hele taget op for at tage en ”sexsnak” med en partner?

Uden at pakke noget ind er de to sexologer konkrete og kærlige i deres snak om det, vi alle oplever og kender til – og så tager det kun 15 minutter.

Lyt til 'Kvart i sex her' og her 

LÆS OGSÅ: Podcast om skilsmisse: Efter 10 års ægteskab: "Han kiggede op på mig og sagde: Jeg tror ikke, at jeg elsker dig mere"

Tilbage til toppen

De sjoveste podcasts

imageb1alt.pngUndskyld vi roder – r8Dio

Det er svært ikke at grine højtlydt med, når du først har forelsket dig i de gode, genkendelige og fuldstændig vanvittige personligheder, der i (satire-)podcasten 'Undskyld vi roder' lader lytterne følge tilbliven af (den fiktive) radiostation R8dio.

I spidsen er der karaktere, som den jyske radiodirektør Klavs Bundgaard og programchefen Allan Sindberg, og det er ikke uden grund, at denne radiosatire er blevet kaldt et mix af The Office og Den Korte Radioavis.

Det er pinligt, tåkrummende - og virkelig, virkelig sjovt!

Lyt til 'Undskyld vi roder' her  

Sh**ged. Married. Annoyed – Chris & Rosie Ramsey

Det engelske par Rosie og Chris Ramsey står bag podcast-succesen 'Sh**ged. Married. Annoyed' (hvor sh**ged står for "shagged", red.)

Parret blev gift i 2014 og nogle år kom deres søn til verden. En gang om ugen siden 2019 har de i denne populære podcast talt om livet som forældre og par med alt, hvad det indebærer af irrationelle handlinger og skænderier.

Selvom emnerne kan lyde konfliktfyldte, pakker de det hele ind i komik og griner ad – og med – hinanden. Stemningen er altid god, og humøret højt, når de brutalt og ærligt taler om livet sammen og undervejs besvarer spørgsmål fra lytterne.

Der er blevet lavet over 100 episoder af podcastserien, som er blevet downloadet mere end 66 millioner gange.

Lyt til 'Sh**ged. Married. Annoyed' her 

Hva' så!? – Christian Fuhlendorff

Præmissen er næsten så simpel, som den kan blive: En gang om ugen stiller komiker Christian Fuhlendorff en kendt dansker, som han beundrer, finder spændende eller føler har noget at byde på, det enkle spørgsmål: "Hva' så?!"

Ud af det kommer der sjove og underholdende samtaler, om hvem de er, og hvordan de så egentlig er blevet til netop den person. Mød fx sangeren Hjalmer, tv-vært Signe Molde og journalist Jørgen Leth.

Det er helt almindelige samtaler, der er optaget på en måde, så du næsten selv føler, at du går med på turen eller sidder i lokalet og lytter med, mens den finder sted.

Lyt til ’Hva' så!?' her 

Tilbage til toppen

De bedste true crime-podcasts

Bedste podcasts 2021 truecrime.jpgOfrene – Radio Loud

Journalist Sandie Westh har på den ene side higet efter at fortælle, hvad hendes familie gik igennem, da hendes søster blev slået ihjel i 2007 – men samtidig er hun kritisk overfor måden, som danske medier behandler drab og de efterladte. 

Derfor har hun nytænkt true crime-genren. Det sker i podcasten 'Ofrene', hvor hun taler med de efterladte til mord.

Her er fokus fjernet fra gerningsmanden, og i stedet bliver det givet til dem, som står tilbage - og på dem, som de har mistet. 

Første afsnit er hendes egen families historie, mens afsnittene derfra er unikke interviews med andre efterladte. Hvert afsnit er unikt og altid på den efterladtes vilkår. 

Lyt til 'Ofrene' her

Bandeland – Ekstra Bladet

Erfarne journalister fra Ekstra Bladet har her skabt en podcastserie, som er svær at slippe, når du først er startet på den. 

I Bandeland følger du i hver sæson en "ny" bande og bliver klogere på, hvordan de er opstået, hvordan de opererer - og på persongalleriet i banderne. Det hele afdækkes af nogle af de journalister herhjemme, som er tættest på den kriminelle verden i deres arbejde.

Det er en verden, som normalt er lukket for offentligheden, og det er en skræmmende virkelighed, som man bliver klogere på i den velfortalte podcast.

Lyt til 'Bandeland' her

Chasing Cosby – Los Angeles Times

I 1980’erne fik komiker Bill Cosby kælenavnet 'America’s dad'. Han var nemlig knuselsket for sin rolle i komedieserien ’The Cosby Show’, hvor han spillede en kærlig familiefar og ægtemand. Men i 2005 dukkede der historier op om en mørk side: At Bill Cosby igennem alle årene angiveligt skulle have bedøvet kvinder og misbrugt dem seksuelt. Som i rigtig, rigtig mange - ofte unge - kvinder.

Dengang valgte myndighederne ikke at tro på kvinderne, og sagen døede hen - indtil en standup-komiker i 2012 under et show omtaler Cosby som "voldtægtsforbryder". Det filmer en nyhedsjournalist, og sagen blusser op igen! I dag har over 60 kvinder stået frem med gruopvækkende historier om den populære komikers systematiske og årlange historik med brutale overgreb.

Journalist Nicki Weisensee Egan dækkede sagen helt fra begyndelsen i 2005, hvor hun som én af få troede på kvinderne. I denne podcast-serie har hun fået mange af dem til at fortælle deres version af sagen. Det er på alle måder et lyt værd, hvis man vil forstå, hvor svært det var for disse kvinder at rejse en sag mod en magtfuld mand, der siden er dømt for sine forbrydelser.

Lyt til ’Chasing Cosby’ her 

Tilbage til toppen

De bedste samfundsdebatterende podcastsBedste podcasts 2021 samfund.jpgGenstart – DR’s Nyhedspodcast

På rekordtid er 'Genstart' blevet en af de mest populære danske podcast, og det er ikke uden grund. For det korte format fungerer virkelig godt, når vært Knud Brix alle hverdage zoom’er ind på et aktuelt emne i nyhedsstrømmen ved at interview én kilde. Eller som han siger, så ”genstarter” han historien.

I den cirka 20 minutter lange podcast bliver du klogere på en lille del af verdenssituationen – herhjemme eller i udlandet. Det er fortalt med enkle virkemidler, hvor kilden selv har haft oplevelser eller arbejdet indgående med det emne/den historie, der er i fokus.

Podcasten er en slags dansk udgave af New York Times populære podcast 'The Daily', og emnerne spænder bredt.

Lyt til 'Genstart' her 

A Seat at the Table – Ingrid og Naima

I den danske podcast 'A Seat at The Table' snakker de seje, unge kvinder - Naima Yasin og Ingrid Magnifique Baraka - om deres oplevelser, tanker og reflektioner i forhold til at være en ung kvinde med afrikanske rødder i Danmark.

I afsnittene vendes emner som hår, hudpleje og mænd, men også højaktuelle og mere alvorlige emner som hverdagsracisme og mikroaggressioner diskuteres.

Podcasten behandler selv de tungeste emner med kærlighed og dansk sarkasme, så du i hvert afsnit både vil trække på smilebåndene og lære noget nyt. Podcasten er til for at skabe et rum for kvinder med afrikanske rødder, men den er også lærerig og interessant for alle andre. 

Lyt til 'A Seat at the Table – Ingrid og Naima' her 

This American Life – Chicago Public Media og Ira Glass

Holdet bag denne podcast er vitterligt nogle af de allerbedste inden for deres felt! 'This American Life' kom til verden allerede i 1995, men som med god vin, er den blevet bedre og bedre med alderen.

Hver uge udkommer podcast-guruen Ira Glass og hans team med nye afsnit, hvor ingen emner eller historier om det amerikanske liv er for store eller små. Det kan både handle om børn, der bliver forbyttet ved fødslen, om hjertesorg efter et breakup, om en dag hos en stor bilforhandler eller om immigration og jagten på den amerikanske drøm.

Fælles for dem alle er, at det er historien - plottet - der er i fokus. Altid fortalt gennem spændende personligheder og med mesterlig podcastføring. Der er en grund til, at ’This American Life’ hver uge lyttes af omtrent 2,2 millioner lyttere på 500 radiostationer OG bliver downloadet yderligere 2,5 millioner gange online.

Lyt til ’This American Life’ her

Læs også: Podcast inviterer dig med til parterapi: "Det kræver virkelig mod"

Tilbage til toppen

De bedste musik-podcasts

Bedste musik podcast.jpg

About a girl – iHeartRadio og Double Elvis Productions

Kvinden bag manden. Det er fokus i denne podcast. For bag nogle af de største mandlige musiknavne i verdenshistorien stod der en række kvinder med en ofte overset, men afgørende indflydelse. I denne antropologiske serie på engelsk fortæller forfatter og instruktør Eleanor Wells derfor (musik-)historien set fra netop disse kvinders side.

Du møder i hvert afsnit én af 12 kvinder med det til fælles, at de har været gift med eller i et fast forhold til en af populærmusikkens superstjerner. Hvordan var det at stå på sidelinjen?

Bliv klogere på stærke kvinder, som Angie Bowie, Priscilla Presley, Jane Asher, Rita Marley og Pamela Courson, når Eleanor Wells dykker ned i de ufortalte historier bag dine yndlingssange, albums og kunstnere – og giver kvinderne den kredit, de fortjener.

Lyt til ‘About a girl’ her 

Hammer & Cilius – P2

Navnet Frederik Cilius vil især for fans af Den Korte Radioavis ringe en klokke, da det er ham, som står bag figuren Kirsten Birgit. Men faktisk er han uddannet inden for klassisk musik som klarinettist. Sammen med Mathias Hammer, der er pianist og P2-vært, står de bag denne smågeniale podcast, der vitterligt gør klassisk musik let tilgængeligt og underholdende.

Så lad dig ikke skræmme væk af tanken om, at klassisk musik er svært at gå til eller slet ikke noget for dig. For hvis du elsker musik, humor og at nørde igennem, er der stor sandsynlighed for, at du vil blive lige så afhængig af denne podcast, som vi er.

Det er bare mesterligt underholdende og berigende at være i selskab med de to værter, når de gennemgår den musik, de elsker. Hvert program har et nyt musikalsk tema, hvor de spiller små klip fra klassiske musikstykker, og de er yderst ærlige med deres holdninger, om det er godt eller skidt... De sætter altid musikken ind i en kontekst, så du føler dig klogere efter hvert program. Og ja, du griner undervejs, det lover vi!

Lyt til 'Hammer & Cilius' her

Dolly Parton’s America – Radiolab

’Dolly Parton’s America’ er intet mindre end en tour de force ud i en god musikpodcast. Skaberen af serien er podcast-mesteren Jad Abumrad, som formår at pakke det hele ind i et lækkert lydunivers, når han tager os med ud på en unik rejse i country-dronningens liv og hendes betydning for USA.

Skæbnens uransagelige veje (en sjov historie med, at hans far tilfældigvis blev læge for Dolly – og de blev venner) har givet Jad Abumrad mulighed for at interviewe Dolly Parton.

Undervejs hører vi også fra venner, familie, Dolly-eksperter og folk fra countrymusikken. Samtidig bruger Jad Abumrad sig selv og sin egen amerikansk-libanesiske baggrund i fortællingen om, hvordan denne kvinde formår at favne en så splittet nation som den amerikanske.

Serien har taget to år at skabe, og den er samtidig et dyk ned i nogle af Dolly Partons største sange og verdens udvikling. Det her er bare fantastisk medrivende – OGSÅ hvis du hverken er til Dolly eller country!

Lyt til 'Dolly Parton’s America' her 

Tilbage til toppen

De bedste podcasts for børn

blobid1.jpgBamsen Berta – Talk Town

Hverdagen er fuld af sjove og mærkelige lyde, som vi voksne tager for givet, men som er afgørende for at danne børns sprog og virkelighedsopfattelse.

I podcasten 'Bamsen Berta' er fokus på de allermindste, når børn i alderen 1-3 år kommer med Berta i bad, de laver kage i køkkenet, går tur blandt larmende busser og fejer terrassen med et "SWUIT".

Filosofien bag er, at selv helt små børn sagtens kan få noget ud af en podcast, da lyde er en stor del af deres udvikling. "Lyden giver dem sproget,” siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, som har været med til at definere denne unikke podcastens format.

Lyt til 'bamsen Bertha' her

Musikskolen – Konfetti Fabrikken

Mød skolen, som dit barn gerne vil gå i, nemlig: Musikskolen – hvor de bliver introduceret til de kunstnere, som deres forældre kender og holder af.

Der er fuld spade på lydeffekterne i historierne, når vært Matthias Hundebøll indlevende fortæller om fx Metallica, Beatles, Mozart og sangeren Mø. Han tager os med til England med et skørt kongehus og masser af regn, hvor Spice Girls en dag dukkede op. Hvem var de, hvor kom de fra, hvad synger de om – og hvad er girl power?

Hver podcast tager cirka ti minutter, og de er lavet med en kærlighed til musikken, som vil give dit barn lyst til at høre (endnu mere) metal, klassisk, rock og pop. Matthias er også god til at opfordre til dans – og at dit barn spørger dig om dit forhold til musikken. Alt sammen i børnehøjde.

Lyt til 'Musikskolen' her 

LÆS OGSÅ: Her er 11 gode podcasts for børn

Sebastians sejeste dyr – Talk Town

Kender du en lille størrelse, som bare elsker alle dyr, så lad dem lytte til den nye podcast-serie ’Sebastians sejeste dyr’. I børnehøjde fortæller her dyreelskeren over dem alle, Sebastian Klein, om netop de dyr, han synes, er de allersejeste.

Undervejs i podcasten stifter vi bekendtskab med alt fra tigre til spækhuggere. Hør fx om den seje alligator Totåede Tom, seriemorderspækhuggeren Tilikum og chimpansen Saddam, der spiser menneskebørn.

Det er faktisk så underholdende, at vi vil påstå, at du som forælder også gerne vil lytte med.

Lyt til ’Sebastians sejeste dyr’ her

Radionauterne – Radionauterne.dk

Hvad er der ude i rummet? Hvor forsvinder insekter hen om vinteren? Og hvor kommer plastik fra?

Vi kan knap nok selv svare på de spørgsmål, men det kan 'Radionauterne' heldigvis hjælpe med at opklare.

Og det gør de i små afsnit af 20 minutter, hvor de tager børn (og barnlige sjæle) med på en tur ind i videnskabens verden, når de i hvert afsnit finder frem til svaret på et nyt spørgsmål stillet af nysgerrige børn.

Lyt til ’Radionauterne’ her

Tilbage til toppen

De bedste sundheds-podcasts

imagei4fc.png

Træningstimen – Fisker Performance

Går du op i styrketræning, og hvad du putter i munden, er 'Træningstimen' et godt bud på en podcast. Du behøver dog langt fra at være superfanatisk, da den henvender sig til folk på alle niveauer.

Her tager de to værter, Steffen Fisker og Nikolaj Bach, sammen med en gæst et emne op til behandling. Og temaerne spænder bredt:

Du kan blive klogere på alt fra gode squats og muskler til praktiske råd om kostvaner under corona eller høre en psykolog fortælle om det tabubelagte emne ”træningsafhængighed”, når træning overtager dit liv og bliver usundt.

Lyt til 'Træningstimen' her

De glemte atleter

Hvis du er typen, der kan lide at træne, mens du lytter til en tale-podcast? Så kunne denne måske være oplagt for dig at sætte på. 'De Glemte Atleter' sætter nemlig fokus på kæmpe sportstjerner, som gennem historien har været forbavsende lidt fokus på, trods deres vilde præstationer. 

Vidste du fx, at Danmark har vundet VM i fodbold? Ja, det skete i 1971 - og på banen var der kun kvinder. Deres historie er den af dem, som der bliver foldet ud i denne vigtige podcastserie af Trine og Jesper Nørgaard Pedersen.

Lyt til 'De Glemte Atleter' her

FIT LIVING Podcast – FIT LIVING

Hvad er op og ned i tendenser inden for sundhedsverdenen? Det bliver debatteret og vendt i de mange forskellige afsnit af FIT LIVINGs populære podcastserie, der har kørt siden 2017. Her får du svar på dine spørgsmål og en masse ny inspiration, som også kan motivere til en sundere livsstil.

Typisk er der 2-3 sundhedspersoner i studiet, og de vender tidens hotteste trends, egne erfaringer og deler ud af deres ekspertviden, når det gælder om at nedbryde sejlivede sundhedsmyter.

Det er altid underholdende, og emnerne varierer fra løb, træning og skønhedsrutiner til ærlig analyse af (gode og dårlige) slankekure og kampen mod graviditetskilo, så der er noget for enhver smag.

Lyt til 'FITLIVING Podcast' her og her 

LÆS OGSÅ: Podcast om Michelle Kristensen, som gik ned med stress

Tilbage til toppen

Hvad er en podcast?

Ordet ’podcast’ stammer angiveligt fra en sammentrækning af ordene ’iPod’ og ’broadcasting’ og er simpelt sagt en lydoptagelse, du kan lytte til, præcis når det passer dig – en såkaldt on demand-tjeneste.

Du kan lytte med fra din smartphone, din tablet eller din computer, og lydoptagelsen kan både være ganske kort eller vare flere timer. Formatet kan variere fra lange fortællinger til debatter, interview eller vidensdeling.  

12 gamle, men gode anbefalinger

Serial, Serialpodcast.org

Første sæson af denne podcast er en af verdens mest populære podcasts nogensinde. 'Serial' er kendt for at undersøge ægte kriminalsager så godt, at den gennem årene har høstet flere anerkendte priser.

I 3. sæson tager holdet bag 'Serial' et nærmere blik på det amerikanske retssystem, når de følger normale sager fra en retssal i Cleveland, USA. Et år med vidt forskellige sager, der alle har dét til fælles, at de stiller spørgsmålstegn ved landets gældende retspraksis.

Har du endnu ikke hørt sæson 1 og 2, har du også masser af fænomenal lytning til gode! Alt sammen fortalt af den dygtige vært og journalist Sarah Koenig.

Lyt til ’Serial’ her

Det perfekte offer sæson 3 – P1

Hvornår stopper man som patient med at opfatte ens behandler som en behandler? Det spørgsmål stiller P1-journalist Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen i 3. sæson af serien ’Det perfekte offer’.

Tre kvinde, der er tidligere kræftpatienter på Odense Universitets Hospital, står frem og fortæller om, hvordan de føler sig udnyttet af en behandler. De peger samtidig på problematiske sider af hospitalets sagbehandling og Patiensstyrelsens rådgivning. Det er en vild historie over otte afsnit - som også har affødt, at politikere på Christiansborg vil se på, om lovningen på området bør ændres. Lyt med og dan din egen mening.

Lyt til 'Det perfekte offer 3' her

Lund & Løkke, Talk Town

Lars Løkke Rasmussen og Anders Lund Madsen har kendt hinanden siden studietiden på jura i 1983. Også dengang var de forskellige, og siden har livet ført dem i meget forskellige retninger. Nu kan du lytte med, når de i Talk Town-serien 'Lund & Løkke' deler ud af anekdoter og tanker i hyggelige snakke om alt fra samfundet, livet og deres syn på stort og småt.

Lyt til 'Lund & Løkke' her 

Weekendnarkoman, P3

Hver fredag eftermiddag forlader Tobias sit bureaujob og begiver sig ud på et nyt vildt weekend-eventyr, der inkluderer en uendelighed af hemmelige natklubber, sex – og ikke mindst stoffer. I ’Weekendnarkoman’ følger journalist Rikke Romme sin ven gennem lange nætter med hvidt pulver, men også når vennerne går en tur dagen efter og snakker om livet og fremtiden.

Lyt til ’Weekendnarkoman’ her

Caliphate, New York Times

Følg New York Times-journalist Rukmini Callimachi rapporterer fra Islamisk Stats krigszoner og fra Mosuls fald, hvor hun også gør status over krigen mod terror og spørger sig selv, hvad det er, vi i virkeligheden kæmper for? ’Caliphate’ en betagende fortælling om en grufuld verden og politiske strukturer, der får nationer til at gå i brand.

Lyt til ’Caliphate’ her

Et langsomt mord, P1

I 1991 blev der begået 73 mord i Danmark. Jesper Helge Hansen var en af dem. Han blev 27 år gammel, inden han blev fundet død i en vaskekælder med kraniebrud og brister på brystkassen. I ’Et langsomt mord’ følger vi hans søn Adrian, der 27 år senere søger efter svar om sin far og hans mystiske død, der stadig ligger uopklaret hen. Hvem var han? Og hvem dræbte ham?

Lyt til ’Et langsomt mord’ her

30-års krisen, Heartbeats

Realkreditlån, karriere og måske endda børn. 30’erne kan være et overvældende og forandrende årti, hvor man træder ind i projekt "voksenliv". I podcasten ’30-årskrisen’ taler værterne William Abrahamsen og Lars Plenge med kendte personligheder om netop dén alder. Hør fx Sofie Linde om at skulle være mor, Sus Wilkins’ syn på at befinde sig i en ungdomsfiskeret branche, og Frederik Cilius’ tanker om at være mentalt ældre end sine jævnaldrende. 

Lyt til ’30-årskrisen’ her

Alt er nu, Politiken

Kæresteparret Stine og Titan er snublet over den store kærlighed og er midt i planlægningen for fremtiden, da Stine får en foruroligende besked af sin læge. ’Alt er nu’ er en rørende og tankevækkende fortælling om spirende kærlighed, alvorlig sygdom og om, hvordan livet blot er til låns.

Podcast-dokumentaren er barske løjer, der kravler helt ind under huden på dig og bliver hængende, længe efter lyden stopper. Det er en af dem, du ikke glemmer lige foreløbigt.

Lyt til ’Alt er nu’ her

21 roser, Third Ear x Politiken

I denne podcast kan du følge fortællingen om Danmarkshistoriens største narkosag fra 1997 i både lyd og billeder, når Third Ear endnu engang drysser med deres magi. Historien fortælles i fem afsnit med lyd og i tre animerede videoklip, hvor vi følger et lille, idyllisk bysamfund med én enkelt husstand, der rummer alt andet end idyl.

Mystikken er i førersædet, mens sagen langsomt udfoldes, og det kan være en god idé ikke at være optaget af alt muligt andet, mens du lytter. Fortællingen kræver nemlig sin tilstedeværelse med sine mange små detaljer og informationer.

Lyt til '21 Roser' her

The Shrink Next Door, Wondery og Bloomberg

Joe Nocera havde engang en nabo i det celebre sommerhusområde Hamptons. Han hed Ike, var terapeut for de kendte og eliten, og så holdt han vilde fester. Men en sommer opdager Joe, at Ike er væk, og at det storslåede nabohus slet ikke tilhørte kendisterapeuten. I stedet tilhører det hans patient Marty.

Denne populære podcast er flot fortalt af den garvede, amerikanske journalist Joe Nocera, som langsomt udfolder den sande historie om ekstrem manipulation, magt og svindel. En forfriskende fortolkning af True Crime-genren, der ikke handler om et mord. 

Lyt til ’The Shrink Next Door’ her

Hvorfor har jeg ikke en kæreste?, DR

Singlekvinderne Stine og Rikke kan ikke helt forstå, hvad der står i vejen for den altopslugende kærlighed, de begge søger. Derfor beslutter de sig for at finde svar i podcastserien ’Hvorfor har jeg ikke en kæreste’. Gennem dagbogsoptagelser fra diverse dates forsøger forskellige eksperter at give deres bud på, hvad der spænder ben for Rikke og Stines jagt på kærlighed anno 2018.

Lyt til ’Hvorfor har jeg ikke en kæreste?’ her

Min energi er et andet sted, Politiken

Ved årsskiftet 2016 bliver Anne forladt af sin mand, da deres fælles datter, Barbara, er blot fem måneder gammel. Han er blevet forelsket i Ninna, og det liv, Anne troede, at hun skulle leve, bliver nu delvist overladt til en anden kvinde.

I ’Min energi er et andet sted’ følger vi både Anne og hendes eksmand Nicolas, der i to særskilte afsnit giver deres udlægning af, hvad der skete i den spæde begyndelse af 2016. Hvordan er det at være den, der bliver forladt? Og hvorfor forlader man moderen til sit nyfødte barn?

Lyt til ’Min energi er et andet sted’ her

Anden til Venstre – Podimo

Hvordan ser tilværelsen ud for de kvinder og mænd, som er kærester med en kendt person? Det forsøger influencer Stephanie Fisker, der selv er gift med fodboldspiller Kasper Fisker, at finde svar på, når hun i podcastserien interviewer samlevere til en række af landets kendte personligheder.

Du kan fx møde radio-vært Mads Steffensens hustru, Marianne Foldberg Steffensen, Marie Stegger Schmidt, der lever sammen med komikeren Tobias Dybvad, og Cecilie Beyer, som er gift med astronauten Andreas Mogensen.

Lyt til ’Anden til Venstre’ her

Fårking Far, Vores Børn og Mattias Hundebøll

Hvornår er man en god far? I 'Fårking Far' tager tv-vært og musiker Mattias Hundebøll en snak med ni kendte mænd om den titel i livet, der kan tolkes på så mange forskellige måder.  

Du kan både være flue på væggen, når Mattias taler med Søren Huss om sorg, tab og at turde være oprigtigt rigtig glad igen, eller når forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen fortæller om at være far med karrieren som førsteprioritet. Mød også Felix Schmidt, Peter Mygind, Jan Grarup og mange flere fascinerende fædre. Der er nu to sæsoner af podcastserien.

Lyt til ’Fårking Far’ sæson 1 her og sæson 2 her

Her kan du lytte til podcasts

Der findes rigtig mange platforme til podcasts verden over, og oftest kan du lytte til din podcast via udgiverens hjemmeside eller app. Dog findes der tjenester, som samler flere podcasts under samme paraply.

Vi giver dig et overblik over nogle af de mest populære her.

Apps:

 • Talk Town
 • Apple Podcasts (kun til IPhones)
 • The Podcast App (kun til IPhones)
 • Pocket Casts
 • Podimo
 • Podbean Podcast App
 • Podcast Addict
 • Castbox
 • Politiken Podcast
 • DR Radio
 • Heartbeats 2.0
 • ITunes

Hjemmesider:

 • Talk-town.dk
 • ThirdEar.dk
 • Podimo.dk
 • Politiken.dk/podcast
 • Dr.dk/podcast
 • Heartbeats.dk
 • Podtail.com
Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Kultur, Lister og Sociale medier