Podcasts 2018
Foto: Getty Images | Mangler du ideer til gode podcasts? Vi giver dig de bedste danske og engelske podcasts lige nu.
ALT.dk

29 populære podcasts, du bør unde dine ører

Podcasts er det perfekte alternativ til tv-serier, bøger og film. Vi giver dig de bedste danske og engelske podcasts, der giver dig et fantastisk univers af viden – og kæler for din fantasi.

Af Amalie Louise Larsen og Cille Lewinsky 05.jul.2018 Livsstil

En god podcast kan forføre dig, helt uden du lægger mærke til det.

Mens du laver mad, cykler, slapper af eller gør rent, kan du tage med til krigen i Syrien, lære nyt om orgasmer eller opklare makabre mord. Du kan lytte med i snakken på herreværelset eller mærke huden prikke af hjerteskærende kærlighedshistorier.

Andre gange kan du grine, til mavemusklerne giver op.

Men hvor skal du starte, når biblioteket af fremragende podcasts konstant vokser sig større og større?

Læs med her, hvor vi giver dig 12 af vores absolutte favorit-podcasts.

Der er noget for krimi-nørder, sladdertanter, samfundsfanatikere og folk, der blot elsker en god historie.

God fornøjelse.

LÆS OGSÅ: 15 fabelagtige bøger, du bør unde dig selv at læse og høre

LÆS OGSÅ: Den ultimative bogguide: 47 fantastiske bøger, du bør give i gave

De bedste podcastsider

De bedste podcastsider
Foto: Getty Images

Love + Radio

En af de ældste podcast-sider på markedet, ’Love+Radio’, søger for at underholde dig med fantastiske, ubehagelige og eksperimenterende fortællinger om mennesker, der enten stritter ud i samfundet eller passer uhyggeligt meget ind.

Den meget indieprægede stil med en helt særegen lyd får dig til at holde ved, afsnit for afsnit – for Love + Radio minder ikke om noget andet på denne liste. Det er mørkt, kompliceret og utroligt sejt.

Lyt blandt andet til ‘Jack and Ellen’, ‘The Wisdom of Jay Thunderbolt’ eller ‘Fix’, hvis du ikke ved, hvor du skal starte.

Lyt til ‘Love + Radio’ her.

Third Ear

Er du mere til de gode fortællinger end til serie-podcasts, må du ikke snyde dig selv for Third Ears fremragende podcats-dokumentarer. Her kan du følge med i fortællinger om alt fra storsvindleren Kasper Rieper-Holm til kattemysterier på Bornholm og livet på Mars.

Kan du ikke overskue, hvor du skal starte i Third Ears efterhånden store bibliotek, kan vi stærkt anbefale ”I et forhold med…”, der for nyligt også er blevet indspillet som film. Læs mere om den senere.

Derudover har podcast-guruerne Tim Hinman og Krister Moltzen også lavet samarbejder med Politiken, der blandt andet inkluderer ”Ringbindsattentatet” og ”Enden er nær”.

Third Ear har efterhånden været frontløbere på den danske podcast-scene længe. Men de holder stadig.

Lyt til ’Third Ear’ her.

Ted Talks

Ted Talks er et fantastisk koncept! Så er det sagt. Det er både helt almindelige mennesker og verdens førende eksperter, der deler viden, erfaringer og oplevelser med os lyttere (og seere) på konferencer rundt omkring i verden.

Ted Talks dækker over Technology, Entertainment og Design og startede med én konference i 1984. Men siden 1990 er konferencerne blevet afholdt årligt og i dag livestreames konferencer fra hele verden, så du hjemme på din sofa kan sidde og høre om den nyeste hjerneforskning, hvordan det er at gå undercover i Nordkorea, eller høre en voldtægtsmand og hans offer fortælle om, hvad der egentlig skete, dengang voldtægten fandt sted.

Lyt til ’Ted Talks’ her.

De bedste livsstils-podcasts

Kærlighedspodcasts
Foto: Getty Images.

Gossip

I den fiktionsbårne ’Gossip’ følger vi tre usandsynlige, kvindelige venner, som hver uges mødes for at dele den nyeste sladder fra forstadsbyen Golden Acres. En by, hvor sladderen tilsyneladende er mere saftig, end de fleste andre steder.

Den populære forfatter Allison Raskin står bag denne amerikanske komik-podcast, der nok bedst kan sammenlignes med en vaskeægte sæbeopera.

Slå benene op og hjernen fra. Podcasten skal nok underholde dig, uden at du behøver tage stilling til alle de store udfordringer, vi som samfund står overfor.

Lyt til ’Gossip’ her.

Fries before Guys

Mens du med ’Den grå side’ kom med ind i det tilrøgede herreværelse, kommer du med ’Fries before guys’ hele vejen med ind i kvindeværelset. Veninderne Nanna og Josephine lægger ingen fingre imellem, når de ærligt og humoristisk deler ud af egne erfaringer om alt fra kærlighed til sex, pinligheder, orgasmer, tyndskid og knuste venskaber. 

Podcasten er en filterløs snak om den ”virkelige virkelighed”, om at hade sig selv og om at sætte ord på sine følelser. Imens insisterer de to veninder på at bryde grænser for, hvad vi deler med andre.

Krum tær, grin og græd med Nanna og Josephine, der med ét bliver dine mest fortrolige veninder.

Lyt til ’Fries before guys’ her.

Det, vi taler om –  Radio24syv

Er der hold i rygterne om kongehuset? Hvad sker der med fyringerne på DR? Og hvordan går det egentlig med den unge mor Nadia Shila?

Danmarks bedste sladdermagasin, ’Det, vi taler om’, dykker hver fredag ned i de historier, vi alle sammen taler om, og som vækker opsigt ude i det ganske land. Programmet lover at tage sladderen seriøst og undersøger gennem den to timer lange udsendelse, om der er hold i rygterne.

Slagets gang styres af ærlige Ditte Okman, der har allieret sig med et panel af branchefolk – og vi tør godt afsløre, at det sjældent går stille for sig.

Lyt til ’Det, vi taler om’ her.

Når 2 bliver til 3 –  Vores Børn

’Når 2 bliver til 3’ tager dig med rundt i alle de glæder og udfordringer, der hører med, når vi bliver forældre. Om de forventninger, vi har til hinanden som par, og om, hvordan du slutter fred med de valg, du tager, når familien udvides.

Chefredaktøren på Vores Børn, Mette Hovmand-Stilling, leder dig i samtale med personlig rådgiver Daisy Løvendahl trygt igennem forældrelivets udfordringer – både hvis du har større børn, er en nysgerrig bedsteforælder eller venter dig.

Hør podcasten, når du går tur med barnevognen, sidder i bilen eller nyder et afslappet øjeblik i dit eget selskab. Og lyt med, når Pelle Hvenegård fortæller om adoptionens udfordringer, og Daisy Løvendahl åbner op om at miste sit barn.

Lyt til ’Når 2 bliver til 3’ her.

Historien om Lukas – Third Ear x Politiken

Hvordan bliver en helt almindelig dansk dreng fra Sydhavnen til en IS-kriger? Den tidligere Politiken-journalist Jakob Sheikh har i samarbejde med Third Ear lavet podcastserien ”Historien om Lukas”, hvor han undersøger, hvordan det gik til, at Lukas Dam endte sine dage i Syrien i blodig kamp for IS.

Hvad driver en ung mand i et islamisk miljø? Og kunne nogen have stoppet ham?

Spørgsmål som disse prøver Jakob Sheikh at besvare ved at interviewe Lukas’ mor, Karolina, gamle kammerater og mennesker i det islamiske miljø herhjemme. Det er en uhyre vigtig og spændende fortælling om radikalisering.

Lyt til ’Historien om Lukas’ her.

How to be a girl

Hvad stiller man op, når ens barn fortæller én, så snart han kan tale, at ”han” faktisk er en pige?

Det spørgsmål står denne anonyme mor overfor i podcastserien ”How to be a girl”. I en stærk og personlig podcast fortæller hun om det svære, det dejlige og det udfordrende ved at opdrage et transkønnet barn, og hvordan man som mor skal forholde sig til, at ens barn er født i ”den forkerte krop”.

Det er vigtig lytning for alle i den verden, vi lever i.

Lyt til ’How to be a girl’ her.

Man kan aldrig vide – Radio24syv

Hvordan kan man erklære sin kærlighed til en kvinde, gifte sig med hende for derefter at forsvinde og stjæle fra samtlige af hendes familiemedlemmer, uden at nogen opdagede det?

Det er blandt andet et af de svindelnumre, som manden Mads Andersen begår. Mads er ikke hans rigtige navn, men hvem er ham Mads egentlig? Hvordan kan han bedrage folk, han siger, han elsker? Og hvorfor mangler han to af fingerspidserne på venstre hånd?

Som lytter stiller man sig selv flere og flere spørgsmål, som podcastserien skrider frem. Men den giver også et indblik i en bedragers verden.

Du vil blive rystet over, hvad han kan finde på… virkelig rystet…

Lyt til ’Man kan aldrig vide’ her.

De bedste podcasts om kærlighed

KærlighedspodcastsFoto: Getty Images.

Alt er nu – Politiken

Kæresteparret Stine og Titan er snublet over den store kærlighed og er midt i planlægningen for deres fælles fremtid, da Stine får en foruroligende besked af sin læge.

’Alt er nu’ er en rørende og tankevækkende fortælling om spirende kærlighed, alvorlig sygdom og om, hvordan livet blot er til låns.

Podcast-dokumentaren er barske løjer, der kravler helt ind under huden på dig og bliver hængende, længe efter lyden stopper. Det er en af dem, du ikke glemmer lige foreløbigt.

Lyt til ’Alt er nu’ her.

Noget om Emma – Sigurd Hartkorn

”Noget om Emma” er egentlig fiktion og en fortsættelse på forfatter Sigurd Hartkorn Plaetners bog ”Noget om Vitus” fra 2015.

Men selvom den er en atypisk podcast, er ”Noget om Emma” med sine stærke replikker og sin store indlevelse lige så stærk som en sand og ærlig kærlighedsfortælling. Den handler om de to unge mennesker, Vitus og Emma, der forelsker sig i hinanden og mister hinanden.

Podcasten tager fat i store spørgsmål som liv og død, valg og fravalg og gør dig klogere på, hvad kærlighed også er og kan være.

Lyt til ‘Noget om Emma’ her.

Sex Nerd Sandra

Er du sexgal, eller kan du bare rigtig godt lide at høre andre tale om sex, så er ”Sex Nerd Sandra” den perfekte podcastserie for dig.

Amerikanske Sandra Daughterty er programmets værtinde og har siden 2011 hver uge udgivet et nyt afsnit, hvor hun sammen med en ny gæst taler om (og bryder) fordomme og tabuer om sex. Hun giver lytterne et indblik i en verden, der rummer mere end bare akten i sengen. For sex handler også om forspillet, legen, fantasien, legetøjet og fravalget af sex.

Du vil uden tvivl blive klogere på dit eget og andres sexliv, når du hører denne podcast.

Lyt til ’Sex Nerd Sandra’ her.

Tændt – DR

”Lets talk about sex” lyder en gammel Salt-N-Pepa-sang - og det er lige præcis, hvad ”Tændt” på P1 gør.

Programmet går helt tæt på videnskaben bag sex, seksualitet, kærlighed, krop og køn. Værtinden Satie Espersen taler om alt fra porno og homoseksualitet til sprøjteorgasmer og seniorsex. Intet er for stort eller småt til at blive vendt, og de fleste kan relatere til (måske ikke det hele), men mange af de ting, der snakkes om.

Lyt til ’Tændt’ her.

De sjoveste podcasts

Sjove podcasts
Foto: Getty Images.

Den grå side –  Søren Rasted

Kom med helt ind i herreværelset med Søren Rasteds fremragende podcast, hvor et panel af kendte mænd læser op fra gamle, slibrige udgaver af pornobladet ‘Ugens Rapport’.

Undervejs tages utallige sideveje, mens værterne skiftes mellem af græde af grin og være særdeles forargede over de fedtede noveller fra bladets grå sider.

Podcasten er et humor-erotisk afbræk til din hverdag, og du vil uden tvivl slippe en lille latter, når du hygger dig med Rasted og drengene.

Lyt til ’Den grå side’ her.

Her går det godt – DR

Denne her går ud til alle (ægte) Monte Carlo-fans. Duoen bestående af Esben Bjerre og Peter Falktoft er tilbage i topform i deres podcastudsendelse ”Her går det godt”. I samme stil som radioprogrammet Monte Carlo, formår de to mænd alligevel altid at få smil frem på lytternes læber, mens de vender aktuelle (og yderst selektive) begivenheder fra det danske land og resten af verden. De journalistiske dyder er lagt på hylden til fordel for ærlighed, personlige holdninger og spas.

Lyt til ’Her går det godt’ her.

Den korte weekendavis – Radio24syv

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. Behøver vi at sige mere? Kirsten Birgit og Rasmus Bruun giver den danske befolkning det, de vil høre: korte nyheder. Meget korte, max 5 minutter. Hvis du skal have et godt grin eller bare blive en (lille bitte) smule klogere på mediebilledet herhjemme, skal du høre ”Den korte weekendavis”.

Du kan ikke lade være med at blive forelsket i den åbenmundede, hudløst ærlige, lettere alkoholiserede og fabelagtige journalist Kirsten Birgit!

Lyt til ‘Den korte weekendavis’ her.

WTF with Marc Maron

Den amerikanske komiker Marc Marons podcasts ”WTF with Marc Maron” er blevet legendarisk, efter han i 2010 interviewede Louis CK i to timer. Interviewet var tåkrummende pinligt og ærligt, og netop derfor blev den udsendelse med Louis CK også kåret til den bedste podcastudsendelse nogensinde af kulturmagasinet Slate.com.

Igen i 2015, da han interviewede Barack Obama, blev lytterne mindet om, hvad det er, Marc Maron kan.

Med humor og ærlighed stiller han alle de spørgsmål, man normalt ikke tør stille. Det lyder måske skræmmende, men det er også ret sjovt.

Lyt til ’WTF med Marc Maron’ her.

De bedste true crime-podcasts

True Crime-podcastsFoto: Getty Images.

Mørkeland

Hvad er det, der får mennesker til at slå ihjel?

Det spørgsmål forsøger Kristine og Camilla hver uge at besvare, når de dykker ned i de mørkeste afkroge af menneskets sind gennem gamle mordsager.

De vender beviser, diskuterer makabre detaljer og overrasker hinanden med nye sager, der er lige dele forargende og fascinerende.

Er du en sart sjæl, skal du nok kigge lidt længere oppe på listen efter et alternativ.

Lyt til ’Mørkeland’ her.

Et langsomt mord –  DR

I 1991 blev der begået 73 mord i Danmark. Jesper Helge Hansen var en af dem. Han blev 27 år gammel, inden han blev fundet død i en vaskekælder med kraniebrud og brister på brystkassen.

I ’Et langsomt mord’ følger vi hans søn Adrian, der 27 år senere søger efter svar om sin far og hans mystiske død, der stadig ligger uopklaret hen. Hvem var han? Og hvem dræbte ham?

Har du hang til True Crime-genren, må du ikke snyde dig selv for denne perle af en podcast.

Lyt til ’Et langsomt mord’ her.

Kvinden med den tunge kuffert –  Third Ear x Politiken

Intet er, som det plejer på det gamle Ørslev Kloster.

En kvinde med en tung kuffert har netop indlogeret sig for at få ro til sit arbejde, men pludselig begynder ting at forsvinde, og stemningen bliver besynderlig. Om natten er der larm på gangene.

Står en af beboerne bag? Og hvem er hende kvinden med kufferten egentlig?

True Crime-podcasten, der har høstet enorm ros, tager dig med på jagt gennem Danmark efter den sande historie om kvinden med den tunge kuffert, der udgiver sig for at være alle andre end sig selv.

Historien udfolder sig i syv afsnit, som du passende kan lade dig opsluge af, mens du suger solens stråler til dig.

Lyt til ’Kvinden med den tunge kuffert’ her.

I et forhold med – Third Ear

Det her er en ægte kærlighedshistorie. Troede du.

For ”kærlighedshistorien” mellem den enlige mor Amanda og den charmerende Casper tager et tvist, du aldrig havde set komme. Du bliver nødt til at høre podcasten fra ende til anden for at forstå, hvad denne fuldstændig vanvittige fortælling egentlig går ud på.

”I et forhold med” er Third Ears mest populære podcast og blev i år filmatiseret med den virkelige Amanda Kastrup i hovedrollen, mens Casper blev spillet af skuespilleren Esben Dalsgaard.

Lyt til ’I et forhold med’ her.

Caliphate –  New York Times

Følg New York Times-journalisten Rukmini Callimachi, mens hun ærligt og nøgternt rapporterer fra Islamisk Stats krigszoner og fra Mosuls fald. Imens gør hun status over krigen mod terror og spørger sig selv, hvad det er, vi i virkeligheden kæmper for.

Modsat mange andre podcasts på denne liste, er ’Caliphate’ en betagende fortælling om en grufuld verden og politiske strukturer, der får nationer til at gå i brand.

Historien tigger næsten om dramatiske virkemidler og amerikansk sentimentalitet, men med sin journalistiske nerve mister programmet sjældent sin lødige tilgang til materialet.

Lyt til ’Caliphate’ her.

Dobbeltmordet – DR

Er der gemt en lille detektiv i dig, så vil podcasten ”Dobbeltmordet” uden tvivl falde i god jord.

I podcastserien prøver DR-journalisterne Mads Petter Kühnel og Julie Thing at opklare Danmarkshistoriens største uopklarede mordgåde. En tidlig søndag morgen den 20. februar 1948 bliver to lig på Peter Bangs Vej på Frederiksberg fundet. Det er kontorchef Vilhelm Jacobsen og hans hjemmegående hustru, Inger Magrethe Jacobsen, der er blevet brutalt myrdet.

Mange mystiske spor - en stok ved ligene, væltede tulipaner og blodspor på gulvet – følges for at søge forklaringen på, hvorfor to helt almindelige mennesker skulle dø.

Lyt til ’Dobbeltmordet’ her.

Mord i Rum Sø – Radio24syv

”Mord i Rum Sø” er endnu en historisk mordgåde fra 1975 om opfinderen Egon Ploug, der forsvinder fra en passagerfærge på vej fra Esbjerg til Harwich i England.

For hvordan forsvinder man fra en færge? Hvorfor blev hans lig fundet i Nordsøen en måned senere? Og hvem var ude efter den danske opfinder?

Mordet på Egon Ploug har efterladt mange spørgsmål, og i ”Mord i Rum Sø” forsøger de to Radio24syv-journalister Anders Thorkil Bechgaard og Jesper Henriksen at finde svar på opfinderens tragiske skæbne i Nordsøen.

Lyt til ’Mord i Rum Sø’ her.

Serial

”Serial” er efterhånden blevet en klassiker indenfor podcasts og har fået kæmpe succes i hele verden. I podcastserien prøver journalist Sarah Koenig at opklare mordet på en high-school pige i USA i 1999.

Kæresten til den afdøde pige bliver dengang sigtet for mordet, men nye vidner og spor peger på, at det måske ikke er den rette mand, som sidder i fængsel.

Det er en nervepirrende og tankevækkende podcast, som kredser om temaer som skyld og uskyld og det amerikanske politis rolle i mordsager.

Vi lover ikke for meget, når vi siger, at du ikke vil fortryde at lytte til ”Serial”.

Lyt til ’Serial’ her.

Ringbindsattentatet – Third Ear

Denne podcast er endnu en historisk mordgåde. Bent Skjold Nielsen blev i slutfirserne skudt i maven, da han åbnede et indpakket ringbind i sin kærestes lejlighed. Det var dengang et af Danmarkshistoriens mest mærkværdige mord.

Politiken har i samarbejde med podcastkollektivet Third Ear lavet podcastserien ”Ringbindsattentatet”, hvor Tim Hinman og Krister Moltzen taler med alle de involverede fra dengang og gør lytterne klogere på, hvad der helt præcist skete under det omdiskuterede attentat i firserne.

Lyt til ’Ringbindsattentatet’ her.

De bedste politiske podcasts

Politiske podcasts
Foto: Getty Images.

Huxi og det Gode Gamle Folketing – Radio24syv

Med humor og sin sædvanlige direkte facon går komiker Huxi Bach hver uge i kødet på tidligere folketingspolitikere og diskuterer aktuelle emner med dem. Som han selv skriver, får nuværende folketingspolitikere en ”kærlig og velfortjent opsang”.

Hvis du også er en af dem, der ikke gider at høre på lange folketingsdebatter, så er det her en god måde at blive klogere på dansk politik.

Lyt til ’Huxi og det Gode Gamle Folketing’ her.

Mennesker og medier – P1

Vi undskylder allerede på forhånd, hvis denne anbefaling er for indspist og kedelig for alle andre end journalister. MEN vi tror alligevel på, at den legendariske Kurt Strand kan noget.

I ”Mennesker og medier” tager Kurt Strand fat i aktuelle problemstillinger mellem – sjovt nok – mennesker og medier. Han diskuterer eksempelvis, om journalister skal stå til ansvar for, at de har været med til ”skabe” Donald Trump, eller om journalister burde have sparet på detaljer i Kim Wall-sagen.

Du vil uden tvivl blive klogere af at lytte til Kurt Strand og hans mange spændende gæster (selvom programmet formentlig henvender sig mest til dig, der har en lille journalist gemt i maven). 

Lyt til ’Mennesker og medier’ her.


Henter...