Podcasts 2022

Foto: Getty Images En god podcast? Vi har samlet de bedste danske og internationale podcasts netop nu.

Bedste podcast

Se listen: 36 populære podcasts, du bør unde dine ører

Hvilken podcast skal du høre næste gang? Vi giver her bud på nogle af de bedste podcasts – både de helt nye og dem, der altid holder.

En god podcast kan forføre dig, helt uden du lægger mærke til det...

Og med lyden af en podcast i ørerne har du også et perfekte alternativ til tv-serier, film eller fysiske aviser og bøger, når du er på farten. Men hvor skal du starte? Hvad er der egentlig af spændende podcasts?

Læs med her, hvor vi giver dig en guide til vores favorit-podcasts netop nu. På listen finder du primært de bedste podcasts fra Danmark - og indimellem også gode engelsksprogede podcasts.

Vi har opdelt vores guide efter forskellige temaer. På den måde kan du hurtigt finde noget inden for det emne, som interesserer dig - eller du kan tjekke hele listen ud og lade dig overraske.

Find her de bedste podcasts at lytte til.

God jagt på inspiration!

De bedste dokumentar-podcasts 

Bedste dokumentar podcast 2022 maj.jpg

Forfulgt af Danmarks største stalker - TV 2 Østjylland

Denne podcast gik ind under huden på os. Podcasten giver nemlig et indblik i den hidtil største sag om stalking herhjemme.

"Marie" var gift og fik to børn med "Thomas", der siden skilsmissen har forfulgt hende. Massivt! Han har kontaktet hende og deres fælles børn over 30.000 gange på blot tre år. Han har overvåget hende, og han sviner hende til online, fx er han kommet med 100 tilsvininger på én nat på sociale medier. Han har været ustoppelig - trods både fængselsstraffe og tilhold mod sin ekskone og børn.

TV 2 Østjyllands journalist, Irene Nørgaard, får kendskab til sagen, og hun er chokeret af flere årsager. For hun kender manden. De har engang været kollegaer i flere år, hvor hun husker ham som venlig og dygtig. Men hun så også med, da "Thomas" ændrede adfærd. Den rystende sag foldes ud - og det er i den grad et lyt værd.

Lyt til 'Forfulgt af Danmarks største stalker' her

Kostskolen – P1

Har beretningerne om vold og krænkelser i TV 2's vigtige dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder' også rystet dig? Så vil vi også anbefale denne podcastdokumentar fra sidste år. Til en fest overhører journalist Christian Stemann tilfældigt en snak om kostskolen Havregården. Da han kommer hjem, googler han stedet og bliver chokeret over, hvad han læser.

”Jeg blev junkie af at gå der,” skriver en tidligere elev. Andre steder læser han anklager om seksuelle overgreb og selvmordsforsøg blandt eleverne. Medarbejderne på stedet fortæller, at de ikke er uddannet til at passe behandlingskrævende og sårbare unge, som skolen er begyndt at tage ind – og forstanderen sletter angiveligt kritiske sager i logbøgerne, når myndigheder kommer på besøg.

Det hele leder P1-journalisten til at lave denne afslørende podcast-dokumentar, hvor han via samtaler med tidligere elever og medarbejdere optrævler et massivt svigt fra myndighedernes side.

Lyt til ’kostskolen’ her

Cilles sidste dag – Folkekirken/Aalborg Stift

En fredag for 15 år siden mistede Lisa Næblerød sin datter Cecilie. Hun blev dræbt af sin ekskæreste til en fastelavnsfest på sit gymnasium i Aalborg. Det var et drab, der chokerede hele landet og lagde Lisas liv i ruiner. I 'Cilles sidste dag' tager Lisa os med tilbage til den dag, der ændrede alt. 

Podcasten er i seks dele og lægger ud med fortællingen om Cecilies sidste dage, hvor hun slår op med sin kæreste. Han har i lang tid forsøgt at isolere hende fra omverdenen, og derfor er Lisa henrykt over at se sin datter, der pludselig blomstrer på ny og glæder sig til den kommende fest på gymnasiet.

Det er en fortælling om en mors enorme sorg over at miste sin datter, men det er også et indblik i kampen for at skabe et godt og meningsfuldt liv på trods af sorgen og savnet.

Hør 'Cilles sidst dag' her

Tilbage til topppen

De bedste livsstils-podcasts Bedste podcast livsstil 2022 januar x.jpg

Du kender typen – DR Lyd

Hvis du - som os her på redaktionen – også ser med, når en kendt dansker lukker os ind i deres private gemakker, mens to livsstilseksperter sætter dem under lup, er denne podcast lige noget for dig. 

’Du kender typer’ er nemlig - præcist som navnet spiller på - en lydmæssig fabelagtig spin-off på det populære tv-program ’Kender du typen?’. Men nu ved vi bare på forhånd, hvem gæsten er, fordi de allerede HAR medvirket i tv-udsendelsen.

Livsstilsekspert Anne Glad mødes til gengæld nu i studiet med den tidligere gæst, og denne gang har hun fået adgang til deres bankkonto gennem tre måneder. Ud fra de oplysninger sætter Anne Glad kloge ord på den kendte dansker, som sidder foran hende - og det bliver til nogle gode snakke om, hvem de i virkeligheden er. Den podcast er allerede blevet en ”must hear” hjemme hos os!

Lyt til ’Du kender typen’ her

Som man siger – MegaNørd

Kalder alle sprognørder! Elsker du ord og vores (tale-)sprog, så byder podcasten ’Som man siger’ på masser af spændende afsnit. Vært er Michael Ejstrup, som selv er forfatter og sprogforsker. I hvert afsnit har han talt med en gæst, som sætter ord på deres personlige oplevelser og syn på vores sprog.

Dette er dog ikke klassisk ”samtalepodcast”. Derimod er interviewet redigeret, så fortælle-flowet er, at Ejstrup hiver pointer frem fra de interviewede gæsters beretninger. Fx i afsnittet om ordblindhed. Her fortæller den ordblinde Christian (på klingende sønderjysk) om, hvordan det ”handicap” har præget hans liv og verdensopfattelse. Undervejs springer Michael Ejstrup i og ud af sin gæsts fortælling, mens han undervejs kommer med begrebsforklaringer, data og faglig viden om afsnittets overordnede tema.

Temaerne spænder fra Onkel Rejes syn på bandeord, håndboldspiller Mette Tranborg om kvinders ”omklædningsrum-snak”, en hospicesygeplejerske om vores sprog for døden til tv-vært Cecilie Frøkjærs tanker om den gode samtale og tidligere minister Marianne Jelveds oplevelser med at holde offentlige taler. Det fungerer utroligt godt, og hvert afsnit på omkring 20 minutter er en perfekt størrelse.

Lyt til ’Som man siger’ her

Besat af Beverly Hills - Jon Fiala Bjerre og Louise Hagemann

Selvom det er over 30 år siden, at den amerikanske ungdomsserie ’Beverly Hills 90210’ blev vist på dansk tv første gang, så holder denne ”ungdomsseriernes moder” stadig i vores øjne – og det gør den også hos Jon Fiala Bjerre og Louise Hagemann.

Derfor har de sat sig for at gennemgå hvert eneste afsnit af den elskede tv-serie i podcasten med det smukke og velvalgte navn: ’Besat af Beverly Hills’.

De to værter startede dette podcastprojekt tilbage i december 2021 – og cirka hver til hver anden uge udgiver de et nyt afsnit, hvor sande fans af serien kan svælge DYYYYYBT ned i et afsnits geniale plotlines og konflikter. Så tag din “Donna Martin Graduate!”-T-shirt på og lyt med, når værtsduoen  dissekerer Beverly for både gamle og nye fans.

TIP: Varm eventuelt op med vores sjove liste: 16 ting du kun forstår, hvis du har set Beverly Hills 90210 

Lyt til ’Besat af Beverly’ her 

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Hvilken karakter fra Beverly Hills 90210 er du?

Det, vi taler om – BT

Ditte Okman er kvinden bag "Danmarks bedste sladdermagasin" - ja, det siger hun selv, og det er vi fuldstændig enige i her på redaktionen! Programmet startede i sin tid på Radio24Syv, men sendes nu fra B.T. og studie 8 i Pilestræde.

Her dykker det altid barmfrie, sjove og ærlige panel hver fredag ned i ugens historier fra den kulørte presse, gangene på Christiansborg og skanddaler fra sportens verden.

Ditte Okman tager dig med i sin research og kontakt til kilder. For programmet tager sladderen dybt seriøst og undersøger gennem den to timer lange udsendelse, om der er hold i rygterne – vi tør godt afsløre, at det sjældent går stille for sig. 

Lyt til ’Det, vi taler om’ her

Tilbage til toppen

De bedste podcasts om kærlighed og sex

Bedste par kærlighed podcast 2022 maj.jpg

Skyggekvinder – Podimo

Hvem er ”skyggekvinder”. Det er den såkaldt ”anden person”. Ja, for når utroskab finder sted - og det må vi bare alle erkende, at det gør det fra tid til anden ude i den virkelige verden - så er der tre parter. Den utro, den bedragede part – og så den part, der er sammen med en optaget person. Måske endda på grund af en stor kærlighed.

I den podcastserie i tre sæsoner undersøger forfatter og radiovært Anne Sofie Allarp det at være ”den anden kvinde”. For hvem er hun egentlig? Og hvorfor har hun overhovedet lyst til at være i skyggen?

I første sæson taler hun med flere skyggekvinder, der fortæller deres historier om store forelskelser, der i nogle tilfælde har ført til årelange relationer til gifte partnere. Eksempelvis Ulla, der har haft et forhold til en gift mand gennem 45 år. I sæson to taler hun så med netop de utro om deres ”skyggerelationer”.

Lyt til ’Skyggekvinder’ her 

112 for knuste hjerter – 24syv

De fleste af os har oplevet at få vores hjerte knust og mærket kærestesorgen overvælde os. I denne podcast tager vært Maria Jencel os alle i hånden, når hun hver uge inviterer en ny, kendt gæst i studiet for at tage en snak om kærlighed, når den gør ondt.

Gæsterne fortæller ærligt om, hvornår og hvordan de fik deres eget hjerte knust, samtidig med de reflekterer over, hvordan de kom videre. I et af afsnittene taler hun eksempelvis med sangeren Lina Rafn, der fortæller om den ene gang, hvor hendes hjerte for alvor blev knust. I andre episoder stifter vi også bekendtskab med navne som Hjalmer, Drew Sycamore, Mø, Birgitte Hjort Sørensen og Sarah Bro.

Lyt til '112 for knuste hjerter' her

'Krøllet Kærlighed' – Podimo

Kærlighed har mange sider - alle de vidunderlige, men også nogle af de mest sårbare i vores liv. Derfor er vi imponeret over den ægthed og sårbarhed, som Cecilie Rubini går til sin podcast ’Krøllet kærlighed’ med. For hun giver oprigtigt noget af sig selv, fordi hun gerne vil være et spejl, der gør, at alle vi andre med skæve kærlighedsoplevelser ikke skal føle os alene.

Første sæson tog udgangspunkt i hendes egen historie: Om mødet med den mand, hun har fået tre børn med. En lang og langt fra uproblematisk kærlighedsfærd, hvor han gik fra hende, mens hun var gravid. Hun blev derfor alene med en nyfødt søn, mens han blot et år efter fik et barn med en anden. Siden fandt parret sammen igen. Blev gift. Og siden skilt igen under corona.

I sæson 2 af ’Krøllet kærlighed’ læser Cecilie Rubini med indlevelse nu op af sine lytteres indsendte svære kærlighedshistorier, mens hun også deler sine egne, nye oplevelser. Hun er god til at skabe et intimt og trygt rum. Alt sammen så vi kan fortsætte med at lære fra hinanden om den dér (nogle gange svære...) kærlighed.

Lyt til 'Krøllet kærlighed' her

Nu snakker vi om det – Morten Svane, Malthe Zimakoff og Daniel Jensen

Hvordan tænker yngre mænd om dating, parforhold, flirt og sex? For åben mikrofon deler de tre venner - Morten, Malthe og Daniel - ud af deres tanker om alle den slags emner.

De taler om alt fra deres usikkerheder og manglende erektion til oplevelser med kvinder og gode og dårlige Tinder-dates. Men mest af alt er de bare rigtig gode til at tale om: Følelser. Ingen af dem er journalister, så det er nogle gange lidt "uredigerede", længere snakke i podcasten, men altid med fokus på at være ærlige om, hvordan de har det inden i. 

Missionen for de tre venner er da også at bidrage til, at mænd får et sprog til at sætte ord på deres følelser – og ja, det er bestemt lærerigt for begge køn at lytte med her!

Lyt til 'Nu snakker vi om det' her

Tilbage til toppen

De sjoveste podcastsSjove podcast 2022 maj.jpg

Undskyld vi roder – r8Dio

Det er svært ikke at grine højtlydt med, når du først har forelsket dig i de gode og fuldstændig vanvittige personligheder, der i (satire-)podcasten 'Undskyld vi roder' lader lytterne følge tilblivelsen af (den fiktive) radiostation R8dio - som jo i dag ER en radiostation. 

I spidsen er der karaktere, som den jyske radiodirektør Klavs Bundgaard og programchefen Allan Sindberg, og det er ikke uden grund, at denne radiosatire er blevet kaldt et mix af The Office og Den Korte Radioavis.

Det er pinligt, tåkrummende - og virkelig, virkelig sjovt!

Lyt til 'Undskyld vi roder' her

Den Korte Podcast – Cilius og Bruun

Til alle fans af 'Den Korte Radioavis' på den hedengangne Radio24syv er der godt nyt. For HELDIGVIS har radiokanalens død ikke betydet et endeligt for komikerne Frederik Cilius og Rasmus Bruuns ”alteregoer”: Seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og producer Rasmus Bruun, halleluja!

De har siden lavet flere samarbejder – blandt andet 'Den Korte Coronavis' (der på mange måder fik os gennem 2020, tak…), en programrække på TV 2 og deres fantastiske LIVE shows.

Nu kan vi så oveni - som det berømte kirsebær på vores flødeskumskage - også en gang om ugen lytte til tornado-duoen, når de i podcasten 'Den Korte Podcast' giver os et ugentligt stykke lyd. Her spidder de, som altid, samfundet og aktuelle begivenheder på deres fuldstændige politiske ukorrekte måde. Denne gang også med 24-årige Malou ved deres side.

Lyt til ’Den Korte Podcast’ her

Sig noget sjovt - P3

Vi hører dem i radioen, ser dem i vores yndlingsserier, de brillierer på sociale medier, og så behøver de blot én mikrofon og en scene for at lave shows fyldt med grin, vittigheder – og gerne uventede observationer om vores samfund. Vi taler selvfølgelig om danske standup-komikere.

I podcastserien 'Sig noget sjov' tager den dygtige Kathrine Abrahamsen os med på en rejse, der starter for cirka 30 år siden på en lille scene bagerst på en københavnsk restaurant. Hun er nu på 5. sæson, hvor hun bid for bid udfolder historierne om standup-branchen herhjemme.

Undervejs taler hun med nogle af vores største standupere, som hver især medvirker i et afsnit og fortæller om deres egen vej ind i verdenen fyldt med sjov - på godt og ondt.

Lyt til 'Sig noget sjovt' her

Tilbage til toppen

De bedste true crime-podcasts

Bedste true crime krimi podcast 2022 maj.jpg

Lovløs – Podimo

Ari lå på ryggen bag en busk i Valbyparken. Han var blot 24 år, da han blev fundet en vintermorgen af en hundelufter. Han blev dræbt af flere skud. I første sæson, “Drabet på en bror”, møder vi Mellissa Hussein, der forsøger at forstå, hvad der gik forud for mordet på hendes bror? Du kan også læse ALT.dks interview med Mellissa her, som en optakt til podcasten. En rørende og meget personlig podcast.

LÆS OGSÅ: Særlig én tanke har fulgt Mellissa siden den dag, hendes bror blev fundet i Valby Parken

Og fortællinger om de skæbner, der bliver berørt af den kriminelle underverden i Danmark, er det store fokus i podcastserien ’Lovløs’, som lige nu er på sin tredje sæson.

Sæson 2 af ’Lovløs’ er et indblik i rockeren Jønkes exit fra den rockerklub, han selv var med til at starte i Danmark, nemlig Hells Angels. Mens tredje sæson, ”Hermans Hemmelighed”, handler om mordet på et tysk kærestepar, der bliver fundet på færgen Viking Sally i 1987.

Lyt til ’Lovløs’ her 

Forbrydelse og Moral – K-News

Den danske advokatbranche har deres eget nyhedsmedie, K-News, og hvis du er typen, der elsker at nørde ”bagom” vores retssamfund, er deres podcast ’Forbrydelse og Moral’ måske noget for dig?

Her har Jacob Barckmann siden 2019 haft besøg af alt fra advokater, dommere og kriminologer, så du finder er langt bagkatalog af afsnit med spændende mennesker. I hvert afsnit en ny gæst, som den jurastuderende vært har længere samtaler med om deres faglige hverdag, aktuelle problemstillinger og juridiske detaljer. Dette er på mange måder ægte ”true crime” indefra.

Det er en podcast, der kræver din tid, men det er bestemt ikke uinteressant at høre fra ”hestens egen mund” – altså fra dem, der hver eneste dag har ansvaret herhjemme for at handle og arbejde i det danske retssystem. Bliv klogere, når de reflekterer over deres egne og hinandens roller, samt over det system og den lovgivning, der sætter rammerne for deres virke. 

Lyt til ’Forbrydelse og Moral’ her og her

Djævlen i detaljen – DR

Kan dine øregange heller ikke få nok af krimi og den slags podcastserier, hvor man bliver nødt til at snuppe et ekstra afsnit, fordi det er for spændende til at lade være? Så er det ikke helt ufarligt at starte på DR’s krimipodcast 'Djævlen i detaljen', hvor der er fyldt op på spændingskontoen.

Hver uge kommer en ny kriminalsag under luppen, og det handler både om opklaring, forbrydelse og straf, når vi stifter bekendtskab med nye så vel som gamle kriminalsager. Fra fortællinger om svindleren Bernio, der snyder landets fodboldklubber, om en rockerkrig, som begynder på en parkeringsplads ved Kastrup Lufthavn til historien om et forældrepar, der på papiret var de perfekte adoptivforældre, men som viste sig at være helt anderledes.

Afsnittene tager som regel omkring en halv times tid – så det er perfekt til løbeturen, transporten til og fra arbejde eller som underholdning, mens aftensmaden simrer.

Lyt til 'Djævlen i detaljen' her

Bandeland – Ekstra Bladet

Erfarne journalister fra Ekstra Bladet har her skabt en podcastserie, som er svær at slippe, når du først er startet på den. 

I Bandeland følger du i hver sæson en "ny" bande og bliver klogere på, hvordan de er opstået, hvordan de opererer - og på persongalleriet i banderne. Det hele afdækkes af nogle af de journalister herhjemme, som er tættest på den kriminelle verden i deres arbejde.

Det er en verden, som normalt er lukket for offentligheden, og det er en skræmmende virkelighed, som man bliver klogere på i den velfortalte podcast.

Lyt til 'Bandeland' her

Tilbage til toppen

De bedste samfundsdebatterende podcasts

bedste podcast samfund og politik 2022 maj.jpg

Bakspejl – DR Lyd

DR’s historiepodcast ”Bakspejl” vender over flere afsnit tilbage til nyere historiske begivenheder og gennemgår de dramatiske forløb, der ligger bag den ellers velkendte fortælling. De ser på det hele med nutidens øjne og kommer med bud på, hvorfor tingene gik, som de gjorde – og det gør de rigtig godt!

Du bliver efterladt en smule klogere efter at have lyttet til den velfortalte og undersøgende podcast. Bliv klogere på alt fra Muhammedkrisen til grænsevagten, der væltede Berlinmuren, selvom det måske ikke var meningen. Hændelser som Utøya i 2011, John F. Kennedys kriser og mange andre hændelser, der har sat sine spor i den verden, vi kender i dag.

Lyt til ’Bakspejl’ her

Hemmeligheder – P1

Går du med en hemmelighed, du har holdt på længe? Det kan måske føles ensomt, men i denne podcast bliver det tydeligt, at du helt sikkert ikke er alene. I hvert afsnit af ’Hemmeligheder’ mødes vært Sanne Cigale Benmouyal med en kendt gæst, der deler en hemmelighed med lytterne.

Lytterne har desuden delt deres egne hemmeligheder helt anonymt. Enten i per mail eller på programmets særlige telefonsvarer, hvor de indtalte beskeder afspilles med forvrængede stemmer. I fællesskab bliver de forskellige hemmeligheder talt igennem – og løsninger eventuelt fundet.

Det er STORE sager og de helt små, mørke afkroge, der får lov at få lidt lys på sig. Alt det ”grimme” eller ”skamfulde”, som får lov at blive delt. Og vi vil mene, at det NETOP er den unikke kerne i denne podcastserie, som altid gør os lidt klogere på andre mennesker og vores samfunds skjulte sider.

Lyt til ’Hemmeligheder’ her

Genstart – DR’s Nyhedspodcast

Det er ikke uden grund, at 'Genstart' er en af de mest populære podcast herhjemme – for her fungerer det korte format virkelig godt: På cirka 20 minutter bliver du oprigtigt klogere på én historie fra ind- eller udland. 

Siden 1. december 2021 har værten heddet Anna Ingrisch, og alle hverdage zoom’er hun og holdet bag ind på et aktuelt emne i nyhedsstrømmen ved at interview én kilde. Eller som de siger, så ”genstarter” de historien. Det er fortalt med enkle virkemidler, hvor kilden selv har haft oplevelser eller arbejdet indgående med det emne/den historie, der er i fokus.

Podcasten er en slags dansk udgave af New York Times populære podcast 'The Daily' (som bestemt også kan anbefales herfra!), og emnerne spænder lige så bredt, som der efterhånden er afsnit af serien. Vi dykker selv jævnligt ned i det gode bagkatalog, når vi lige har tid en kort 'Genstart'.

Lyt til 'Genstart' her 

This American Life – Chicago Public Media og Ira Glass

Er du til creme de la creme, når det gælder små fortællinger om samfundet i podcastform, er holdet bag denne podcast vitterligt nogle af de bedste i verden inden for deres felt!

'This American Life' kom til verden i 1995, og som god vin er den kun blevet bedre med alderen. Hver uge udkommer podcast-guruen Ira Glass og hans team med nye afsnit, hvor ingen emner eller historier om det amerikanske liv er for store eller små. Der er en grund til, at ’This American Life’ hver uge har flere millioner lyttere på 500 radiostationer OG bliver downloadet yderligere 2,5 millioner gange online.

Afsnittene kan både handle om børn, der bliver forbyttet ved fødslen, om den første hjertesorg, om familier, en dag hos en bilforhandler eller om immigration og jagten på den amerikanske drøm. Altid fortalt gennem spændende personligheder og med mesterlig podcastføring.

Lyt til ’This American Life’ her

Læs også: Podcast inviterer dig med til parterapi: "Det kræver virkelig mod"

Tilbage til toppen

De bedste musik-podcasts Bedste podcast musik 2022 x.jpg

Hvem er... – P3

Du finder dem på toppen af hitlisterne, de spiller udsolgte koncerter – og deres sange har en helt særlig plads hos rigtig, rigtig mange danskere. Men har du hørt dem fortælle deres historie med deres egne ord og stemmer?

Netop dét er det unikke i ’Hvem er…’-podcastene, hvor musikjournalist Pelle Peter Jensen formår at skabe vedrørende og originale portrætter af nogle af de største, nyere musiknavne herhjemme. Der er billeder og musikalitet i de historier, som får lov at udfolde sig, når de talentfulde hitmagere og folkene tæt på dem deler, hvordan deres sange er kommet til verden, og hvad der gennem deres liv har formet dem.

Kom fx ind på livet af Jada, Mø, The Minds Of 99, Artigardit eller Volbeat. Der er mellem ét og fem afsnit om hver enkelt artist. Om du er til deres musik eller aldrig har fordybet dig i dem før, er der her mange timers velfortalt musikkærlighed.

Lyt til ’Hvem er…’ her

Dissect - Cole Cuchna

Elsker du fordybelse, sådan ÆGTE fordybelse? Så vil vi gå så langt som at kalde ’Dissect’ for en af de allerbedste musikpodcasts på den front. Og det skyldes i høj grad værten Cole Cuchna. Allerede i skoleårene lærte Cole Cuchna at dissekere, ja, nærmest opsprætte musik ned i detaljen. Han har siden uddannet sig i musikkomposition inden for klassisk musik, mens han forelskede sig i hiphop.

Ud af den kombination er udsprunget passionsprojektet ’Dissect’, hvor han gennemgår populære, nyere albums. I podcastserien gransker han fx alle linjerne i en tekst. Kigger på sangens musikalske komposition ned i mindste detalje. Og han undersøger, hvor musikeren var i sit liv, da albummet blev skabt.

Det startede i 2018 med 22 episoder om de 16 sange på Kendrick Lamar’s plade “To Pimp a Butterfly”. Sæson 2 – hvor podcasten for alvor stak af – er på den fabelagtige gennemgang af “My Beautiful Dark Twisted Fantasy” af Kanye West, og sæson tre var hele 14,5 timers nørderi om Frank Ocean’s “Blond(e)” og “Channel Orange”. Han har også kastet sig en ældre sag, som ”The Miseducation of Lauryn Hill” og mange flere. En sand skattekiste for musiknørder, hvis I spørger os.

Lyt til ’Dissect’ her

About a girl – iHeartRadio og Double Elvis Productions

Kvinden bag manden. Det er fokus i denne podcast. For bag nogle af de største mandlige musiknavne i verdenshistorien stod der en række kvinder med en ofte overset, men afgørende indflydelse. I denne antropologiske serie på engelsk fortæller forfatter og instruktør Eleanor Wells derfor (musik-)historien set fra netop disse kvinders side.

Du møder i hvert afsnit én af 12 kvinder med det til fælles, at de har været gift med eller i et fast forhold til en af populærmusikkens superstjerner. Hvordan var det at stå på sidelinjen?

Bliv klogere på stærke kvinder, som Angie Bowie, Priscilla Presley, Jane Asher, Rita Marley og Pamela Courson, når Eleanor Wells dykker ned i de ufortalte historier bag dine yndlingssange, albums og kunstnere – og giver kvinderne den kredit, de fortjener.

Lyt til ‘About a girl’ her 

Dolly Parton’s America – Radiolab

’Dolly Parton’s America’ er intet mindre end en tour de force ud i en god musikpodcast. Skaberen af serien er podcast-mesteren Jad Abumrad, som formår at pakke det hele ind i et lækkert lydunivers, når han tager os med ud på en unik rejse i country-dronningens liv og hendes betydning for USA.

Skæbnens uransagelige veje (en sjov historie med, at hans far tilfældigvis blev læge for Dolly – og de blev venner) har givet Jad Abumrad mulighed for at interviewe Dolly Parton.

Undervejs hører vi også fra venner, familie, Dolly-eksperter og folk fra countrymusikken. Samtidig bruger Jad Abumrad sig selv og sin egen amerikansk-libanesiske baggrund i fortællingen om, hvordan denne kvinde formår at favne en så splittet nation som den amerikanske.

Serien har taget to år at skabe, og den er samtidig et dyk ned i nogle af Dolly Partons største sange og verdens udvikling. Det her er bare fantastisk medrivende – OGSÅ hvis du hverken er til Dolly eller country!

Lyt til 'Dolly Parton’s America' her

Tilbage til toppen

De bedste podcasts for børn

Bedste podcast for børn.jpg

Bamsen Berta – Talk Town KIDS

Hverdagen er fuld af sjove og mærkelige lyde, som vi voksne tager for givet, men som er afgørende for at danne børns sprog og virkelighedsopfattelse.

I podcasten 'Bamsen Berta' er fokus på de allermindste, når børn i alderen 1-3 år kommer med Berta i bad, de laver kage i køkkenet, går tur blandt larmende busser og fejer terrassen med et "SWUIT".

Filosofien bag er, at selv helt små børn sagtens kan få noget ud af en podcast, da lyde er en stor del af deres udvikling. "Lyden giver dem sproget,” siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, som har været med til at definere denne unikke podcastens format.

Lyt til 'bamsen Bertha' her eller her

Godnathistorier for rebelske piger – Podimo

Til de lidt ældre piger - og deres forældre, er der podcastserien 'Godnathistorier for rebelske piger', hvor vi bliver klogere på en masse af historiens seje kvinder. De har alle sat et stort præg på den verden, som vi lever i i dag – lige fra kunstnere til matematikere og sportsudøvere.

Podcasten er baseret på Francesca Cavallo og Elena Favillis bøger af samme navn, og det er fortællinger om heltemodige kvinder - nulevende og afdøde - og deres usædvanlige liv. Fortællingerne er skrevet som små historier, der hjælper til at gøre det visuelt og forståeligt for hele familien.

Igennem serien er det kendte danske kvinder, der læser fortællingerne højt. Fx videnskabsjournalist Lone Frank, som læser om matematikeren Ada Lovelace, historien om Madam C J Walker læst af musiker Karen Mukaba, og tv-vært Silja Okking fortæller om kunstneren Frida Kahlo.

Lyt til 'Godnathistorier for rebelske piger' her

LÆS OGSÅ: Her er 11 gode podcasts for børn

Sebastians sejeste dyr – Talk Town KIDS

Kender du en lille størrelse, som bare elsker alle dyr, så lad dem lytte til den nye podcast-serie ’Sebastians sejeste dyr’. I børnehøjde fortæller her dyreelskeren over dem alle, Sebastian Klein, om netop de dyr, han synes, er de allersejeste.

Undervejs i podcasten stifter vi bekendtskab med alt fra tigre til spækhuggere. Hør fx om den seje alligator Totåede Tom, seriemorderspækhuggeren Tilikum og chimpansen Saddam, der spiser menneskebørn.

Det er faktisk så underholdende, at vi vil påstå, at du som forælder også gerne vil lytte med.

Lyt til ’Sebastians sejeste dyr’ her

Radionauterne – Radionauterne.dk

Hvad er der ude i rummet? Hvor forsvinder insekter hen om vinteren? Og hvor kommer plastik fra?

Vi kan knap nok selv svare på de spørgsmål, men det kan 'Radionauterne' heldigvis hjælpe med at opklare.

Og det gør de i små afsnit af 20 minutter, hvor de tager børn (og barnlige sjæle) med på en tur ind i videnskabens verden, når de i hvert afsnit finder frem til svaret på et nyt spørgsmål stillet af nysgerrige børn.

Lyt til ’Radionauterne’ her

Tilbage til toppen

De bedste sundheds-podcasts

Bedste podcast sundhed træning _ 2022 maj.jpg

Demensguiden – Ældre Sagen

Desværre er demens en sygdom, som rammer mange familier, og som pårørende oplever mange at være i vildrede omkring, hvad man skal gribe og gøre i, når den rammer. I fem afsnit fungerer denne podcast som en guide, der kan hjælpe alle berørte på vej – eller gøre dig klogere, hvis du generelt er på udkig efter viden om, hvad det vil sige at skulle håndtere så alvorlig en sygdom.

Forskellige eksperter deler ud af deres viden om stadier af demens, og i serien kan du også møde Ghita Nørby, Silas Holst, Frederik Lindhardt og Jesper Buhl, der ærligt fortæller om deres personlige oplevelser med at blive pårørende til en nær, der er ramt af sygdommen.

De deler ud af konkrete situationer og erfaringer med de svære og nogle gange tabuiserede følelser omkring ensomhed, samvær, seksualitet og kærlighed.

Lyt til ’Demensguiden’ her

Mænd der knækker – P1

Mental sundhed er på tapetet her. For hvad er ”en rigtig mand” i dagens Danmark? Den klassiske og stereotype manderolle er under forandring i disse år. Noget af det, der er vigtigt i den forbindelse, er at tale højt om, at hele læsset også kan vælte for mænd. Og hvad sker der, når det gør?

En af dem, der har oplevet det på egen krop, er tv-vært Abdel Aziz Mahmoud. Umiddelbart virker han som en, der har fuldstændig styr på det hele. Men under overfladen gemmer der sig også en anden historie. Han har nemlig kæmpet med angstanfald og har været sygemeldt med stress.

I denne podcastserie taler han med fem andre succesfulde mænd om de perioder i livet, hvor de har haft det sværest psykisk. Mød Claus Meyer, Morten Messerschmidt, Nicolas Dalby, Caspar Eric og Jacob Mchangama, som alle deler, når livet har været svært.

Lyt til ’Mænd der knækker’ her 

Træningstimen – Fisker Performance

Går du op i styrketræning, og hvad du putter i munden, er 'Træningstimen' et godt bud på en podcast. Du behøver dog langt fra at være superfanatisk, da den henvender sig til folk på alle niveauer.

Her tager de to værter, Steffen Fisker og Nikolaj Bach, sammen med en gæst et emne op til behandling. Og temaerne spænder bredt:

Du kan blive klogere på alt fra gode squats og muskler til praktiske råd om kostvaner under corona eller høre en psykolog fortælle om det tabubelagte emne ”træningsafhængighed”, når træning overtager dit liv og bliver usundt.

Lyt til 'Træningstimen' her

De glemte atleter

Hvis du er typen, der kan lide at træne, mens du lytter til en tale-podcast? Så kunne denne måske være oplagt for dig at sætte på. 'De Glemte Atleter' sætter nemlig fokus på kæmpe sportstjerner, som gennem historien har været forbavsende lidt fokus på, trods deres vilde præstationer. 

Vidste du fx, at Danmark har vundet VM i fodbold? Ja, det skete i 1971 - og på banen var der kun kvinder. Deres historie er den af dem, som der bliver foldet ud i denne vigtige podcastserie af Trine og Jesper Nørgaard Pedersen.

Lyt til 'De Glemte Atleter' her

LÆS OGSÅ: Podcast om Michelle Kristensen, som gik ned med stress

Tilbage til toppen

De bedste forældre-podcast

Bedste podcast mor.jpg

Forælder uden filter – Børns Vilkår og Heartbeats

”Kære forælder. Den her podcast er til dig, der har lyst til at blive en del af en ærlig og kærlig samtale om livet med små børn.” Sådan starter podcasten ’Forælder uden filter’, hvor vært Camille Gudmand og Børns Vilkårs psykolog Malene Angelo sammen med en gæst taler om, hvordan vi alle kan blive bedre forældre – uden at det handler om en urealistisk jagt på det perfekte!

De vender hverdagen: fra ulvetimen til indkøring i dagtilbud. Må du give skæld ud? Hvad med drømmen om den hyggelige familiemiddag? Konflikter mellem søskende, og hvordan takler man (bedst) børns skærmforbrug?

Hvert afsnit er om et nyt emne, så du selv kan vælge mellem de emner, der fylder mest hjemme hos jer lige nu.

Lyt til ’Forælder uden filter’ her 

Forælderskabelsen - FOF Aarhus

Har du oplevet mom-shaming på sociale medier? Er du i tvivl om, hvornår du må kalde noget som gravid eller nybagt forældre for et "problem”? Så er podcastserien ’Forælderskabelsen’ noget for dig. For her er ønsket at sætte streg under, at hvis du føler noget som problematisk eller bekymringer i dit hoved, er det OGSÅ helt okay. Det at blive forældre er individuelt.

’Forælderskabelsen’ er lavet specielt til gravide og kommende forældre, og det er aftenskolen FOF Aarhus som står bag. I podcasten giver forskellige fageksperter råd om graviditetsgener, fødselsforberedelse, amning, den gode barsel, forløbet efter kejsersnit og meget mere.

Vært i alle afsnit er jordemoder og pædagogisk antropolog, Nanna Cæcilie Thrane, og hun har behagelige samtaler på omkring en time sammen med forskellige eksperter, hvor de også fortæller om deres egne oplevelser. Fokus er på faglighed og velfunderede råd, når lytterne hjælpes på vej til en god start på alt det nye, sjove og svære ved forældreskabet.

Lyt til ’Forælderskabelsen’ her

Hvad er en podcast?

Ordet ’podcast’ stammer angiveligt fra en sammentrækning af ordene ’iPod’ og ’broadcasting’ og er simpelt sagt en lydoptagelse, du kan lytte til, præcis når det passer dig – en såkaldt on demand-tjeneste.

Du kan lytte med fra din smartphone, din tablet eller din computer, og lydoptagelsen kan både være ganske kort eller vare flere timer. Formatet kan variere fra lange fortællinger til debatter, interview eller vidensdeling.  

12 gamle, men gode anbefalinger

Serial – Serialpodcast.org

Første sæson af denne podcast er en af verdens mest populære podcasts nogensinde. 'Serial' er kendt for at undersøge ægte kriminalsager så godt, at den gennem årene har høstet flere anerkendte priser. Alt sammen fortalt af den dygtige vært og journalist Sarah Koenig.

Lyt til ’Serial’ her

The Catch and Kill Podcast with Ronan Farrow – Pineapple Street Studios

Journalist Ronan Farrow afslørede i 2018 Harvey Weinstein-sagen i avisen The New Yorker, hvilket blev startskuddet til den verdensomspændende #MeToo-bølge. Podcasten handler om de mange års vilde arbejde, der lå bag at få sandheden om Harvey Weinstein frem. Dette er en vigtig og velfortalt podcast, som mange gange efterlader en i en mindre choktilstand. Særligt stort indtryk gør alle de rørende interviews med de modige kvinder, som stod frem!

Lyt til her The Catch and Kill Podcast with Ronan Farrow 

Det perfekte offer sæson 3 – P1

Hvornår stopper man som patient med at opfatte ens behandler som en behandler? Det spørgsmål stiller P1-journalist Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen i 3. sæson af serien ’Det perfekte offer’.

Tre kvinder, der er tidligere kræftpatienter på Odense Universitets Hospital, står frem og fortæller om, hvordan de føler sig udnyttet af en behandler. Det er en vild historie over otte afsnit - som også har affødt, at politikere på Christiansborg vil se på, om lovningen på området bør ændres. Lyt med og dan din egen mening.

Lyt til 'Det perfekte offer 3' her

Hammer & Cilius – P2

De har netop sendt deres sidste program sammen, men heldigvis har de efterladt et kæmpe bagkatalog af gode programmer til alle, der vil udvide deres musikhorrisont. Frederik Cilius kender fans af Den Korte Radioavis, da han står bag figuren Kirsten Birgit. Men faktisk er han uddannet inden for klassisk musik som klarinettist. Sammen med vennen, pianist og P2-vært Mathias Hammer, står de bag denne smågeniale podcast, der vitterligt gør klassisk musik let tilgængeligt og underholdende. 

Lyt til 'Hammer & Cilius' her

Ofrene – Radio Loud

Journalist Sandie Westh har på den ene side higet efter at fortælle, hvad hendes familie gik igennem, da hendes søster blev slået ihjel i 2007 – men samtidig er hun kritisk overfor måden, som medierne behandler drab og de efterladte. Derfor har hun nytænkt true crime-genren med podcasten 'Ofrene', hvor hun taler med de efterladte til mord. Første afsnit er hendes egen families historie. 

Lyt til 'Ofrene' her

Hva' så!? – Christian Fuhlendorff

Præmissen er næsten så simpel, som den kan blive: En gang om ugen stiller komiker Christian Fuhlendorff en kendt dansker, som han beundrer, finder spændende eller føler har noget at byde på, det enkle spørgsmål: "Hva' så?!Ud af det kommer der sjove og underholdende samtaler.

Lyt til ’Hva' så!?' her

Brinkmanns briks – P1

I denne P1-podcast gør professor Svend Brinkmann, hvad Svend Brinkmann gør bedst: Undersøger, hvorfor vi mennesker handler, som vi gør. I samarbejde med en række af landets dygtigste eksperter lægger han tidens samfundstendenser på briksen. Det er langhåret, nørdet og bestemt interessant.

Lyt til ’Brinkmanns briks’ her

Alt er nu – Politiken

Kæresteparret Stine og Titan er snublet over den store kærlighed og er midt i planlægningen for fremtiden, da Stine får en foruroligende besked af sin læge. ’Alt er nu’ er en rørende og tankevækkende fortælling om spirende kærlighed, alvorlig sygdom og om, hvordan livet blot er til låns.

Podcast-dokumentaren er barske løjer, der kravler helt ind under huden på dig og bliver hængende, længe efter lyden stopper. Det er en af dem, du ikke glemmer lige foreløbigt.

Lyt til ’Alt er nu’ her

Stalker: Mit fatale Tindermatch – Podimo

Det var Eydis Dalis dengang 18-årige datter, som foreslog sin mor at gå på Tinder, så hun kunne møde nogle søde mænd. Men kærlighedsjagten skulle vise sig at ende i halvandet års intens stalking. Vi kan stærkt anbefale den skræmmende og velfortalte historie om en kvindes kamp for at komme ud af en stalker klør.

Lyt til ’Stalker – mit fatale Tindermatch’ her

The Dropout – ABC News

Hvordan kunne verdens yngste, selvgjorte milliardær miste alt på et øjeblik? Den unge amerikaner Elizabeth Holmes blev i 2014 spået til at blive den næste Steve Jobs. Hun var droppet ud af Standford og havde overtalt nogle af Amerikas rigeste mænd til at investere i hendes tech-virksomhed, Theranos, der skulle revolutionere sundhedsplejen. Det eneste problem var, at det hele var en løgn.

Lyt til ’The Dropout’ her

Min energi er et andet sted – Politiken

Ved årsskiftet 2016 bliver Anne forladt af sin mand, da deres fælles datter, Barbara, er blot fem måneder gammel. Han er blevet forelsket i Ninna, og det liv, Anne troede, at hun skulle leve, bliver nu delvist overladt til en anden kvinde.

I ’Min energi er et andet sted’ følger vi både Anne og hendes eksmand Nicolas, der i to særskilte afsnit giver deres udlægning af, hvad der skete i den spæde begyndelse af 2016. Hvordan er det at være den, der bliver forladt? Og hvorfor forlader man moderen til sit nyfødte barn?

Lyt til ’Min energi er et andet sted’ her

Anden til Venstre – Podimo

Hvordan ser tilværelsen ud for de kvinder og mænd, som er kærester med en kendt person? Det forsøger influencer Stephanie Fisker, der selv er gift med fodboldspiller Kasper Fisker, at finde svar på, når hun i podcastserien interviewer samlevere til en række af landets kendte personligheder.

Du kan fx møde radio-vært Mads Steffensens hustru, Marianne Foldberg Steffensen, Marie Stegger Schmidt, der lever sammen med komikeren Tobias Dybvad, og Cecilie Beyer, som er gift med astronauten Andreas Mogensen.

Lyt til ’Anden til Venstre’ her

Her kan du lytte til podcasts

Der findes rigtig mange platforme til podcasts verden over, og oftest kan du lytte til din podcast via udgiverens hjemmeside eller app. Dog findes der tjenester, som samler flere podcasts under samme paraply.

Vi giver dig et overblik over nogle af de mest populære her.

Apps:

 • Apple Podcasts (kun til IPhones)
 • Spreaker
 • Sticher
 • DR Lyd
 • Euroman
 • ALT
 • Talk Town KIDS
 • Podimo
 • The Podcast App (kun til IPhones)
 • Pocket Casts
 • Podbean Podcast App
 • Podcast Addict
 • Castbox
 • Heartbeats 2.0
 • ITunes
 • Spotify

Hjemmesider:

 • Talk-town.dk
 • ThirdEar.dk
 • Podimo.dk
 • Politiken.dk/podcast
 • Dr.dk/podcast
 • Heartbeats.dk
 • Podtail.com
 • Berlingske.dk/podcast
 • Ekstrabladet.dk/podcast/
 • Heartbeat.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Kultur, Lister og Sociale medier

610x200_woordy_knap2.jpeg