Podcasts 2020
Foto: Getty Images Mangler du ideer til gode podcasts? Vi giver dig de bedste danske og internationale lige nu.

Bedste podcast

38 populære podcasts, du bør unde dine ører

Podcasts er det perfekte alternativ til tv-serier, bøger og film. Vi har samlet nogle af de bedste podcasts, der giver dig et fantastisk univers af viden – og kæler for din fantasi.

En god podcast kan forføre dig, helt uden du lægger mærke til det.

Mens du laver mad, slapper af eller er på farten, kan du tage med til krigen i Irak, lære nyt om orgasmer eller opklare makabre kriminalsager. Du kan cykle eller gøre rent, mens du hører færøske fabler, bliver klogere på stjernetegn eller lytter med i snakken på herreværelset.

Andre gange berøres du af gribende kærlighedshistorier, eller du kan grine, til mavemusklerne giver op.

Men hvor skal du starte, når biblioteket af fremragende podcasts konstant vokser sig større og større?

Læs mere: Ny podcast-app i Danmark: Her er de 12 bedste podcasts fra Talk Town (sponsoreret)

Læs med her, hvor vi giver dig en overskuelig guide til vores absolutte favorit-podcasts netop nu. 

Der er noget for krimi-nørder, sladdertanter, samfundsfanatikere og folk, der blot elsker en rigtig god historie.

God jagt på inspiration!

De bedste dokumentar-podcasts

Podcast livsstil.jpg

Blackout – pigen på billedet, P3 Podcast

Hvor mange herinde har prøvet at være til fest og blive lidt for fuld?” Med bævende stemme hører vi Sara fra talerstolen spørge ud i salen til hele sin højskole. For det har hun. Og derefter deler hun hudløst ærligt med dem dén ting i verden, som hun har holdt hemmelig og skammet sig allermest over.

Ovenstående er fra fjerde afsnit af den rørende P3-dokumentar ’Blackout – pigen på billedet’. Sara undersøger over fem afsnit, hvad der skete, da hun fem år forinden i 1. g i gymnasiet blev kendt som ”pigen på billedet”. Et billede, der viser hende nøgen med en fyr ovenpå sig, der har sex med hende – og hun har også haft sex med ham, der tager billedet.

Det er taget nytårsnat, hvor hun har holdt fest. Men hun husker det ikke rigtig. Og alligevel vælger hun at joke med, at hun er ”den vilde pige, der havde en trekant”. Langsomt ødelægger det hende, og i podcasten bryder hun op i bidder dén ting i hendes liv, hun har skammet sig mest over. For noget stemmer ikke. HØR DEN. Og hør den med din teenager og tal sammen bagefter.

Lyt til ’Blackout – pigen på billedet’ her  

Det perfekte offer II, P1

Det er en skræmmende fortælling, som kvinden i ’Det perfekte offer II’ står frem med. Både fordi den handler om en psykolog, der mentalt og seksuelt udnyttede hende på det groveste, men også fordi den afdækker, hvordan de myndigheder, der skulle have beskyttet kvinden - fra politiet til Psykolognævnet - svigtede.

Kvinden var sårbar og selvmordstruet, da psykologen begynder at misbruge hende, mens han bilder hende ind, at det er en del af den behandling, som skal hjælpe hende med at bearbejde flere seksuelle overgreb i hendes fortid.

I efteråret 2018 bliver den prisvindende journalist Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen fra P1 Dokumentar tippet om sagen, og han afdækker fængende og grundigt over syv afsnit historien. Dokumentaren er sæson to af ’Det perfekte offer’-serien, hvor den første handlede om en nattevagt, der begik seksuelle overgreb.

Lyt til ’Det perfekte offer II’ her

Hypnotisøren, BT

Sofie overvejer at købe en pistol og tage ud og skyde en hypnotisør. Og bagefter sig selv. Det fortæller den 36-årige kvinde i BTs dokumentar ‘Hypnotisøren’. For hun er nemlig blevet seksuelt udnyttet af den mandlige hypnotisør, mens hun var forsvarsløs under hypnose. Og hun er langt fra den eneste…

Faktisk tager sagen fart i 2016, da en 16-årig pige i detaljer fortæller politiet om, hvordan hun gennem 11 måneder er blevet misbrugt i hypnotisørens lille behandlerværelse i Rødovre Centrum. Pressen skriver om retssagen, og pludselig står kvinde efter kvinde frem og fortæller hver deres gruopvækkende historie om en mand, der systematisk i minimum seks år har stået bag fysiske og mentale overgreb, mens de var under behandling.

'Hypnotisøren' er en podcast på fem afsnit, som gennem interviews med flere af de i alt 10 kvindelige ofre afdækker den gruopvækkende sag. 

Lyt til ’Hypnotisøren’ her

Læs også: Her er de 12 bedste podcasts fra Talk Town (annonce)

Julie: The Unwinding of the Miracle, Pineapple Street Media

Er du forfalden til fortællinger, der rammer dig lige dér i hjertekulen, hvor det gør allermest ondt, er podcasten ’Julie’ noget for dig.

Amerikanske Julie Yip-Williams døde den 19. marts 2018, og i podcasten følger vi den ærlige fortælling om tiden op til, at Julie mister livet til tyktarmskræft. Vi følger med, når hun forbereder sin familie og sig selv på den uundgåelige død, og når hun tænker tilbage på sit utrolige liv som immigrant, mor, hustru og advokat. Et liv, der begyndte som blindt barn i Vietnam, slog sine folder på jurauddannelsen på Harvard og endte i Brooklyn.

Podcasten er en tilføjelse til Julies egen erindring ’The Unwinding of the Miracle’, og den er i store dele fortalt af Julie selv. Det er rørende, barskt og alligevel livsbekræftende.

Lyt til ’Julie: The Unwinding of the Miracle’ her

Læs også: Podcast om Luise, som er gift og bor med to mænd: ”Jeg deler seng med den ene og børn med den anden”

Caliphate, New York Times

Følg New York Times-journalisten Rukmini Callimachi, mens hun ærligt og nøgternt rapporterer fra Islamisk Stats krigszoner og fra Mosuls fald. Imens gør hun status over krigen mod terror og spørger sig selv, hvad det er, vi i virkeligheden kæmper for.

Modsat mange andre podcasts på denne liste er ’Caliphate’ en betagende fortælling om en grufuld verden og politiske strukturer, der får nationer til at gå i brand.

Historien tigger næsten om dramatiske virkemidler og amerikansk sentimentalitet, men programmet mister sjældent sin lødige tilgang til det, der fortælles.

Lyt til ’Caliphate’ her

Tilbage til topppen

De bedste livsstils-podcasts

Podcast bedste dokumentar 2020.jpg

Lund & Løkke, Talk Town

De to gamle venner fra jurastudiet mødes igen, og denne gang kører de i bil ud i landet for at vise hinanden - og lytterne - det Danmark, de begge er rundet af, og som hver dag former os alle sammen.

For Lars Løkke Rasmussen og Anders Lund Madsen har kendt hinanden siden studietiden på jura i 1983, hvor de var i samme læsegruppe. Også dengang var de forskellige, og siden har livet ført dem i meget forskellige retninger. Nu kan du lytte med, når de i Talk Town-serien 'Lund & Løkke' deler ud af anekdoter og viden i hyggelige snakke om alt fra samfundet, livet og deres syn på stort og småt.

Med på turen er Zissel Astrid Kjertum-Mohr, bl.a. kendt fra radio24syvs ’Spørge Jørgen’ med Jørgen Leth og Den Korte Radioavis. Hun holder ikke kun mikrofonen, men stiller også undervejs i podcasten spørgsmål fra lytterne, som dermed aktivt får mulighed for at forme de to mænds samtaler.

Lyt til Lund & Løkke her 

I stjernernes tegn, ALT.dk

Lyt med, når Bodil Jørgensen, Thomas Skov, Alberte Winding og ni andre kendte danskere har sagt ja til at blive klogere på deres eget stjernetegn – og måske også dem selv. For kan dit stjernetegn sige noget om dig? Nej, vil mange nok starte med at sige, og så måske alligevel... I disse år har astrologi en opblomstring, især blandt mange unge, og i podcastserien ”I stjernernes tegn” vendes det lidt på hovedet. For podcasten fungerer på mange måder også som et alternativt interviewformat, hvor man kommer tættere på en kendt person via en ny indgangsvinkel.

Astrolog Eva Ganvig fortæller om stjernetegn, og så har hun - altid uden at kende gæstens navn på forhånd - lagt et personligt fødselshoroskop for den kendte person, som åbner op for nye sider og snakke. 

Selv hvis du ikke tror på astrologi og horoskoper, skal du nok føle dig underholdt i de 12 episoder. Og måske kan du endda genkende lidt af dig selv – eller familiemedlemmer, kærester og venner – undervejs i podcasten? 

Lyt til 'I stjernernes tegn' her

LÆS OGSÅ: Ibi Makienok: ”Det handlede kun om min egen overlevelse - og så min søn”

Det, vi taler om, BT

Yeah, Ditte Okman og crew er tilbage! Sådan har vi (stadig) lyst til at sige, for det var i sidste sekund, at det blev afsløret, at det populære Radio24Syv-program, ’Det, vi taler om’, fik lov at overleve, efter kanalen blev lagt i graven 1. november 2019.

Danmarks bedste sladdermagasin sendes nu fra BT.dk, og alt er (heldigvis), som det plejer.  ’Det, vi taler om’ dykker hver fredag ned i de historier, vi taler om fra den kulørte verden, gangene på Christiansborg og de mest langt ude sportsskandaler.

Sammen med sit faste og bramfrie panel af branchefolk vender Ditte Okman ugens gang på deres helt særlige måde. Programmet tager sladderen seriøst og undersøger gennem den to timer lange udsendelse, om der er hold i rygterne – og vi tør godt afsløre, at det sjældent går stille for sig. 

Lyt til ’Det, vi taler om’ her

Sitter – med Signe Lindkvist og Iben Hjejle

Humøret er højt og grinene generøst skænket, når Iben Hjejle og Signe Lindkvist hver uge deler deres skæve vinkler på hverdagen.

Ingen emner er for store eller små til at ende i damernes satiriske hænder - det være sig alt fra løglasagne og kropspositivisme til traktorkørsel - og sprogblomsterne falder i allerbedste Sigrid Horne Rasmussen-stil (der for øvrigt har lagt kælenavn til podcast-serien), så vi andre kun kan blive flove over vores manglende ordforråd.

Har du brug for solskin på en regnvejrsdag eller lidt ekstra smil i trafikkøen, er de to farverige og kontante damer måske din hjælp.

Lyt til ’Sitter – med Signe Lindkvist og Iben Hjejle’ her

30-års krisen, Heartbeats

Realkreditlån, selvangivelser, karriere og måske endda børn. 30’erne er et skarpt – og nøjagtigt lige så uundgåeligt – hjørne i projekt ’voksenliv’, men det behøver ikke at være så forbandet angstprovokerende.

I podcasten ’30-årskrisen’ tager værterne William og Lars en snak med en række kendte personligheder, hvis alder begynder med 3, om den proces, det er at blive voksen.

Du kan bl.a. høre Sofie Lindes tanker om at skulle være mor, Sus Wilkins’ overvejelser om at befinde sig i en ungdomsfiskeret branche og Frederik Cilius’ tanker om at være mentalt ældre end sine jævnaldrende. Med podcastens egne ord er ’30-årskrisen’ ”det mindst voksne, og mest voksne, du kan lytte til lige nu”.

Lyt til ’30-årskrisen’ her

Mads og Monopolet, P4

Ingen over og ingen ved siden af. Mads og Monopolet er suverænt Danmark mest lyttede podcast, hvor Mads Steffensen og hans skiftende panel af kendte og kloge personligheder hver lørdag i tre timer har vendt og drejet danskernes mange - og meget forskellige - dilemmaer siden 2003.

Du kan både lytte til ugens aktuelle podcast, men det er også altid underholdende at dykke ned i programmets imponerende arkiv fra de mange sendeår.

Lyt til Mads og Monopolet her 

Tilbage til toppen

De bedste podcasts om kærlighed og sex

Podcast kærlighed og sex.jpg

Parterapi, ALT.dk

Kom med helt ind på parteraputens sofa og ind i tosomhedens kriser, når psykolog Frej Prahl hjælper en række par med at håndtere alt fra utroskab, sexproblemer, skilsmisse, knuste drømme og børneopdragelse.

Podcasten er på sin sæson 2, og vi møder blandt andre Mikael på 41 år og Anne på 35 år, der kæmper med, at Mikael har været Anne utro. Hvorfor skete utroskaben overhovedet? Og skal de fortsætte som soulmates eller skilles som venner? Men det er også temaer, som Kristine og Mikkels frygt for at familiedynamikken med to småbørn har rykket ved et ellers solidt fundament.

Har du også selv brug for hjælp? Så kan du lytte med, når Frej Prahl hjælper par og lytterne igennem øvelser, der har til formål at styrke parforholdet.

Lyt til ’Parterapi’ her

Kvart i sex, SAGA

Har du femten minutter i løbet af din dag, kan du høre de to sexologer Amanda Lagoni og Asgerbo Persson dele ud af deres viden og erfaring i podcastserien ’Kvart i sex’.

Det er et sex-program for voksne, hvor du får konkrete råd til et bedre sexliv og parforhold – også når det er svært og gør ondt. Hvordan får I gang i lagnerne, når børnene er puttet, hvem skal tage initiativet og hvordan åbner du i det hele taget op for at tage en ”sexsnak” med en partner?

Uden at pakke noget ind er de to sexologer konkrete og kærlige i deres snak om det, vi alle oplever og kender til – og så tager det kun 15 minutter.

Lyt til Kvart i sex her og her 

Anden til Venstre

Hvordan ser tilværelsen ud for de mænd og kvinder, hvis samlevers liv foregår i rampelyset?  

Det forsøger influencer Stephanie Fisker, der selv er gift med Brøndby-spiller Kasper Fisker, at finde svar på, når hun i podcastserien interviewer samlevere til en række af landets kendte personligheder. Du kan både møde radio- og tv-vært Mads Steffensens "anden til venstre", Marianne Foldberg Steffensen, ægtemanden til bloggeren Helse Matilde, Kristian, og Camilla Arndt, som er gift med komponisten Bent Fabricius-Bjerre. 

Podcast-serien har kørt i hele tre sæsoner, så der er masser af gode historier at tage fat i, når både Stephanie og hendes gæster generøst deler ud af stort og småt fra deres parforhold.

Lyt til ’Anden til Venstre’ her

LÆS OGSÅ: Podcast om skilsmisse: Efter 10 års ægteskab: "Han kiggede op på mig og sagde: Jeg tror ikke, at jeg elsker dig mere"

Kærlighedseksperimentet, ALT.dk

Luise bor i ét hus med to mænd: Ægtefællen Jesper og ”kærlighedsrelationen” Mads. Det er der mange, der har svært ved at forstå. For hvad med børnene? Er det ikke egoistisk af Luise? Er Jesper virkelig OK med det her? Er Mads?

Nu fortæller Luise og de to mænd deres kærlighedshistorie i podcastserien Kærlighedseksperimentet, hvor de fra hvert deres perspektiv forklarer, hvorfor de har valgt at leve uden for samfundets normer om den traditionelle kernefamilie, og hvorfor de synes, at flere bør mærke efter i deres parforhold og lytte til deres egne – og ikke mindst hinandens – behov.

Lyt til 'Kærlighedseksperimentet' her

Tilbage til toppen

De sjoveste podcasts

Podcast sjove.jpg

Hva' så!?!, Christian Fuhlendorff

Præmissen er næsten så simpel, som den kan blive: To gange om ugen stiller komiker Christian Fuhlendorff spørgsmålet: Hva' så?! til en kendt dansker. Og det er udvalgte personligheder, som han beundrer, finder spændende eller føler har noget at byde på.

Ud af det kommer der sjove og underholdende samtaler, om hvem de er, og hvordan de så egentlig er blevet til netop den person. Det er, som det lyder, helt almindelige samtaler, der er optaget på en måde, så du næsten selv føler, at du går med på turen eller sidder i lokalet og lytter med.

Lyt til ’Hva' så!?!’ her 

Den grå side

Kom med helt ind i herreværelset med Søren Rasteds fremragende podcast, hvor et panel af kendte mænd læser op fra gamle, slibrige udgaver af pornobladet ‘Ugens Rapport’.

Undervejs tages utallige sideveje, mens værterne skiftes mellem at græde af grin og at være særdeles forargede over de fedtede noveller fra bladets grå sider.

Podcasten er et humor-erotisk afbræk til din hverdag, og du vil uden tvivl slippe en lille latter, når du hygger dig med Rasted og drengene.

Lyt til ’Den grå side’ her

Gay Future

“Året er 2062, og hele menneskeheden er blevet homoseksuelle. Et totalitært styre har overtaget det, der er tilbage af Nordamerika, for at sprede sin gay-agenda.

Menneskehedens eneste håb for oprør hviler nu på skuldrene af en teenagedreng, som bærer på en mørk hemmelighed: Han er til kvinder.”

Er din umiddelbare reaktion på podcast-beskrivelsen total forvirring i disse, fantastiske, frie tider? Så har skaberne gjort, nøjagtigt hvad de håbede på: At gøre homofobi til satire.

Denne podcast er nemlig ikke, som podcast er flest. I stedet er den en narrativ og (ekstremt) satirisk fortolkning af en nyopdaget, homofobisk novelle, som er skrevet af ingen andre end den nuværende – og stærkt kritiserede – amerikanske vicepræsident, Mike Pence.

Sjovt, rammende og hamrende samfundskritiserende.

Lyt til ’Gay Future’ her

Den Korte Radioavis, Radio24syv

Ja, vi bærer stadig sørgebind og håber, at Kisser og Bruun som fugl Føniks rejser sig fra asken og pludselig en dag dukker op på ny bag en mikrofon. Men indtil da så ligger hele bagkataloget med seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og hendes unge, journalistiske side kick Rasmus Bruun heldigvis på Podimo.

'Den Korte Radioavis' giver den danske befolkning det, de vil høre: Korte nyheder. Meget korte, max 5 minutter - og så er der i den grad alle snakkene rundt om, som fylder timen ud. Så hvis du savner et godt grin eller bare gerne vil blive en (lille bitte) smule klogere på, hvordan de så på dagens gang i gode, gamle Danmark, skal du høre denne podcast. Her er alt over grænsen, værtinden ofte alkoholiseret og nøjagtig lige så ukontrollerbar. Intet kan siges for direkte.  

Eller som alle indforståede fans vil sige: Klar, skarp, parat. Lyt med. 

Lyt til ‘Den korte weekendavis’ her

Tilbage til toppen

De bedste true crime-podcasts

GettyImages-871189020.jpg

Chasing Cosby, Los Angeles Times

I 1980’erne fik komiker Bill Cosby kælenavnet 'America’s dad'. Han var nemlig i den grad knuselsket for sin rolle i sitcom-serien ’The Cosby Show’, hvor han i stor striktrøje gakkede rundt og var en kærlig familiefar for sine børn og konen Clair. Men pludselig dukkede der i 2005 historier op om en mørk side: At Bill Cosby igennem alle årene angiveligt skulle have bedøvet kvinder og misbrugt dem seksuelt. Rigtig, rigtig mange kvinder. Ofte unge kvinder, som han lovede at være mentor for.

Dengang valgte myndighederne ikke at tro på kvinderne, og sagen dør hen - indtil en mørk standup-komiker i 2012 under et show omtaler Cosby som "voldtægtsforbryder". Det filmer en nyhedsjournalist, og sagen blusser op igen. Det førte til, at der i dag er over 60 kvinder, som er stået frem med gruopvækkende historier om den populære komikers systematiske og årlange historik med brutale overgreb mod forsvarsløse kvinder.

Kvinden Andrea Constands blev udvalgt til at være centrum i retsagen mod Bill Cosby, der selv gennem hele forløbet har fastholdt sin uskyld. Journalist Nicki Weisensee Egan dækkede sagen helt fra begyndelsen i 2005, hvor hun som én af få troede på kvinderne. I denne podcast-serie har hun fået mange af dem til at fortælle deres (skræmmende) version af sagen. Det er på alle måder et lyt værd, hvis man vil forstå, hvor svært disse kvinder havde ved at rejse sag om en magtfuld mand, der siden er dømt for sine forbrydelser.

Lyt til ’Chasing Cosby’ her 

Crime Junkie, Crime Junkie Podcast

Er du typen, der vitterligt bare ELSKER at lappe alt om spektakulære kriminalsager i dig? Sådan to typer er Ashley Flowers og Brit Prawa i en sådan grad, at de har valgt at kalde deres populære podcast-show for netop Crime Junkie.

I den ugentlige podcast udfolder de sammen en ny sand true crime-sag eller følger op på sager, som de tidligere har berørt. De har sendt siden 2017, og der ligger et kæmpe bagkatalog at dykke ned i, hvis du savner et crime-fix.

Lyt til Crime Junkie her

The Shrink Next Door, Wondery og Bloomberg

Journalist Joe Nocera havde engang en nabo i det celebre sommerhusområde Hamptons. Han hed Ike, var terapeut for både kendisser og Manhattans elite og holdt vilde fester, hvor han ikke havde noget imod at sætte sig selv i fokus. Men en sommer, da Joe vender tilbage til Hamptons, opdager han, at Ike er væk, og at det storslåede nabohus slet ikke tilhørte kendisterapeuten. I stedet tilhører det hans patient Marty.

Denne nye og vildt populære podcast er flot fortalt af den garvede, amerikanske journalist Joe Nocera, som langsomt udfolder den sande historie om ekstrem manipulation, magt og svindel.

En forfriskende fortolkning af True Crime-genren, der ikke handler om et mord.

Lyt til ’The Shrink Next Door’ her

The Dropout, ABC News

Hvordan kunne verdens yngste, selvgjorte milliardær miste alt på et øjeblik?

Den unge amerikaner Elizabeth Holmes blev i 2014 spået til at blive den næste Steve Jobs. Hun var droppet ud af Standford og havde overtalt nogle af Amerikas rigeste mænd til at investere i hendes tech-virksomhed, Theranos, der skulle revolutionere sundhedsplejen. Det eneste problem var, at det hele var en løgn.

’The Dropout’ fortæller historien om en af tidens yngste, kvindelige entreprenører, der i dag kan ende med op til 20 år bag tremmer, når hendes sag kommer for retten i 2020. En samfundskritisk og undersøgende fortælling, der også forsøger at afdække, hvordan ingen kunne lugte lunten, mens Elizabeth Holmes var på sit højeste.

Lyt til ’The Dropout’ her

Worms skat, Third Ear

Third Ear giver sig her i kast med crossmedia-formatet, hvor små animation-bidder fuldender podcastoplevelsen. Denne gang er podcastguruerne gået på opdagelse i et ældgammelt mordmysterie: Historien om den letlevende digter Petri Worm, der i 1800-tallets København var villig til at begå dystre gerninger i håbet om at blive rig og berømt.

Podcasten høstede stor omtale, da sidste afsnit blev udgivet i april i år. Krister Moltzen og Tim Hinman havde nemlig gemt en skat i form af et værdifuldt guldkranie, som lytterne skule finde frem til gennem ledetråde i serien. Og så har podcasten også været vist live på Betty Nansen Teatret.

Lidt af en totaloplevelse, kan man sige.

Lyt til ’Worms skat’ her

Serial, Serial.org

En af verdens måske mest populære podcasts nogensinde undersøger sande kriminalsager med en fortællerstrategi, der gennem årene har høstet en række anerkendte priser.

I tredje sæson tager holdet bag Serial et nærmere blik på retssystemet gennem fortællinger om helt normale sager fra en retssal i Cleveland, USA. Et år med sager, der spænder vidt og bredt, men som alle har det til fælles, at de overrasker i deres fremgangsmåde og stiller spørgsmålstegn ved retspraksis.

Har du endnu ikke hørt sæson 1 og 2, har du masser af fænomenal lytning til gode! Følg podcasten, der startede hele Serial-succesen tilbage i 2014, og få historien om teenageren Adnan Masud Syed, der er blevet dømt for mordet på sin ekskæreste Hae Min Lee. Eller lad dig opsluge af historien i sæson 2 om soldaten Bowe Bergdahl, som blev holdt til fange af Taleban i fem år og derefter blev anklaget for desertion. Alt sammen fortalt af den dygtige journalist Sarah Koenig.

Lyt til ’Serial’ her

Tilbage til toppen

De bedste samfundsdebatterende podcasts

Podcast bedste samfund 2020.jpg

This American Life, Chicago Public Media og Ira Glass

Holdet bag denne podcast er vitterligt nogle af de allerbedste inden for deres felt! This American Life kom til verden allerede i 1995, men som med god vin, er den blevet bedre og bedre med alderen.

Hver uge udkommer podcast-guruen Ira Glass og hans team med nye afsnit, hvor ingen emner eller historier om det amerikanske liv er for store eller små. Det kan både handle om børn, der bliver forbyttet ved fødslen, om hjertesorg efter et breakup, om en dag hos en stor bilforhandler eller om immigration og jagten på den amerikanske drøm.

Fælles for dem alle er, at det er historien - plottet - der er i fokus. Altid fortalt gennem spændende personligheder og med mesterlig podcastføring. Der er en grund til, at ’This American Life’ hver uge lyttes af omtrent 2,2 millioner lyttere på 500 radiostationer OG bliver downloadet yderligere 2,5 millioner gange online.

Lyt til ’This American Life’ her

Vesten mod Vesten, Information

Chefredaktør på avisen Information, Rune Lykkeberg, holdt i slutningen af 2019 et foredrag, som blev optaget. Lyder det kedeligt? Det er det langt fra. Information har valgt at dele det op i tre podcasts, hvor du kan høre chefredaktøren fortælle levende om en bog, som han har skrevet til sine børn.

Det er en samfundsdebatterende bog om, hvordan han selv som barn voksede op med en overbevisning om, at verden gradvist blev et bedre og fredeligere sted. Den overbevisning gik det op for ham, at HANS børn ikke får lov til at vokse op med. De vokser op med en følelse af forfald, og at Rune og hans generation ”holdt festen”, som fremtidige generationer nu må bøde for.

Man er fænget fra starten, når den hurtigsnakkende Rune Lykkeberg sætter det 21. århundredes politiske konflikter i Vesten i kontekst med ungdomsbøger som Harry Potter og The Hunger Games, romaner, film, musik og idéhistorie.

Lyt til Vesten mod Vesten her 

Karrierekvinder, Karrierekvinder.nu

Giver det mening at tale om køn og karriere i nutidens samfund, eller er spørgsmålet om ligestilling i arbejdslivet efterhånden er udvandet? I podcasten tager de to karrierekvinder Rikke Østergaard og Naja Lind temperaturen på det danske arbejdsmarked og ligestilling. For hvad kæmper kvinder (og mænd, der ønsker ligestilling) egentlig for i dag – hvem kæmper de imod?

I den første sæson af podcasten, som har kørt i to år, tager de i hvert afsnit udgangspunkt i bogen ’Håndbog for karrierekvinder’, og i spændende interviews med erhverskvinder og eksperter går de to kvinder slavisk igennem bogens kapitler i jagten på, om den stadig er aktuel i dag.

Det handler om barsel og om påklædning. Om løn, netværk, perfekthedskultur og alt derimellem. Det er bygget super godt op med reflekterende samtaler og brug af bogen. Måske er det vigtig lytning for lige netop dig, der drømmer om at slå igennem? (Og så venter vi spændt på sæson 2 begynder her i 2020, hvor de har smidt bogen og nu vil tage snakken med en masse, der ikke er enige med dem i, at der er noget at kæmpe for – det skal nok blive interessant!) 

Lyt til ’Karrierekvinder’ her og her

Læs også: Podcast inviterer dig med til parterapi: "Det kræver virkelig mod"

Brinkmanns briks, P1

I denne P1-podcast gør professor Svend Brinkmann, hvad Svend Brinkmann gør bedst: Undersøger, hvorfor vi mennesker handler, som vi gør.

I samarbejde med en række af landets dygtigste eksperter lægger han tidens samfundstendenser på briksen og afkæmmer livets krumspring. Lige fra præstationsangst og forældreskab til parforhold, mad og de vaner, der har det med at forfølge os.

Det er langhåret, nørdet og bestemt også interessant.

Lyt til ’Brinkmanns briks’ her

Tilbage til toppen

De bedste musik-podcasts

Podcast musik.jpg

Dolly Parton’s America, Radiolab

En af de absolut bedste udenlandske podcasts sidste år var uden tvivl denne – faktisk omtalte mediet Forbes den som ”årets podcast i 2019”. ’Dolly Parton’s America’ er en tour de force ud i en god fortæller pakket ind i et lækkert lydunivers. Skaberen af serien er podcast-mesteren Jad Abumrad, og han tager os med ud på en unik rejse i country-dronningen og hendes betydning for USA.

Af skæbnens uransagelige veje (en sjov historie med, at hans far tilfældigvis blev læge for Dolly – og de blev venner) har Jad Abumrad fået lov til at interviewe Dolly Parton. Undervejs hører vi også fra venner, familie, Dolly-eksperter og folk fra countrymusikken. Samtidig bruger Jad Abumrad sig selv og sin egen amerikansk-libanesiske baggrund i fortællingen om, hvordan denne kvinde formår at favne en så splittet nation som den amerikanske.

Serien har taget to år at skabe, og den er samtidig et dyk ned i nogle af Dolly Partons største sange og verdens udvikling. Det her er bare fantastisk medrivende – OGSÅ hvis du hverken er til Dolly eller country!

Lyt til Dolly Parton’s America her 

Willers version, Euroman

Carsten Willer står bag nogle af dansk musiks måske største eksportoplevelser. I starten af 90’erne, hvor hiphopmusikken blev en uundgåelig del af populærkulturen, fik han danske drenge til at producere for verdenskendte rappere som Ice Cube og Eazy-E. Men succesen kom ikke uden knubs, og henad vejen får den anerkendte manager skabt sig et kor af kritikere blandt de producere, der senere kan kalde sig Den Gale Pose. De bliver betalt for lidt, mener de.

Carsten Willer har i 20 år undgået af udtale sig om den sag, der fik karrieren til at kollapse på toppen. Men nu har han valgt at fortælle sin del af historien til Euroman i to afsnit. Om både opturene, nedturene og den konfrontation, der ændrede det hele.

Lyt til ’Willers version’ her

Hammer & Cilius, P2

Navnet Frederik Cilius vil især for fans af Den Korte Radioavis ringe en klokke, da det er ham, som står bag figuren Kirsten Birgit. Men faktisk er han uddannet inden for klassisk musik som klarinettist. Sammen med Mathias Hammer, der er pianist og P2-vært, står de bag denne smågeniale podcast, der vitterligt gør ”klassisk musik” let tilgængeligt og underholdende.

Så lad dig ikke skræmme væk af tanken om, at ”klassisk musik” er svært at gå til eller slet ikke noget for dig. For hvis du elsker musik, humor og at nørde igennem, er der stor sandsynlighed for, at du vil blive lige så afhængig af denne podcast, som vi er.

Det er bare mesterligt underholdende og berigende at være i selskab med de to værter, når de nørder igennem om den musik, de elsker. Hvert program har et nyt musikalsk tema, hvor de spiller små klip af klassisk musik, og de er yderst ærlige med deres holdninger, om det er godt eller skidt, og så sætter de det altid ind i en kontekst, så du føler dig klogere efter hvert program. Og ja, du griner undervejs, det lover vi.

Lyt til Hammer & Cilius her

Den nye stil, P3

Ægte hiphop-fans vil være i syvende himmel med P3s ’Den nye stil’-podcast, der handler om dansk raps skabelse, og som beretter om alt fra aliasser og slang til dramatiske opgør og store beslutninger.

Mød bl.a. Per Pedersen og lillebror Lars fra Tårnby Torv, der senere rapper sig ind i landets hjerter under aliaserne Dee Pee og Chief1 i gruppen Rockers by Choice.

Mød også Nikolaj Peyk fra MC Einar og følg kapløbet om historiebøgerne mellem de to danske pioner-grupper: Hvem vinder hiphop-konkurrencen og udkommer først med en dansk rapplade på originalsprog?

Lyt til ’Den nye stil’ her

Tilbage til toppen

De bedste podcasts for børn

Podcast for børn.jpg

Sebastians sejeste dyr, Talk Town

Kender du en lille størrelse, som bare elsker alle dyr, så lad dem lytte til den nye podcast-serie ’Sebastians sejeste dyr’. I børnehøjde fortæller her dyreelskeren over dem alle, Sebastian Klein, om netop de dyr, han synes, er de allersejeste.

Undervejs i podcasten stifter vi bekendtskab med alt fra tigre til spækhuggere. Hør fx om den seje alligator Totåede Tom, seriemorderspækhuggeren Tilikum og chimpansen Saddam, der spiser menneskebørn.

Det er faktisk så underholdende, at vi vil påstå, at du som forælder også gerne vil lytte med.

Lyt til ’Sebastians sejeste dyr’ her

Radionauterne, Radionauterne.dk

Hvad er der ude i rummet? Hvor forsvinder insekter hen om vinteren? Og hvor kommer plastik fra?

Vi kan knap nok selv svare på de spørgsmål, men det kan Radionauterne heldigvis hjælpe med at opklare. Og det gør de i små afsnit af 20 minutter, hvor de tager børn (og barnlige sjæle) med på en tur ind i videnskabens verden, når de i hvert afsnit finder frem til svaret på et nyt spørgsmål stillet af nysgerrige børn.

Lyt til ’Radionauterne’ her 

Guidede meditationer for børn, Saga 

Børn har også brug for at puste ud og koble fra efter en lang dag. Derfor kan denne podcastserie noget helt særligt, når det gælder om at få tryllebundet en urolig lille størrelse, og få barnet til at slappe af og finde ro i kroppen.

I de guidede meditationer kan børn - her er det særligt rettet mod dem på 5-8 år - komme med på rolige sanserejser i afspændinger. Meditationerne hjælper dem til at slappe af, falde i søvn, vågne op og trække vejret. Brug dem til at give dit barn en pause i en travl hverdag, hvor de bliver taget med på en eventyrlig rejse i afslapning.

Lyt til ’Guidede meditationer for børn’ for børn her

Færøske fabler, Talk Town

Det er ikke altid, at der er mulighed for at læse spændende historier op for ens barn, men her er en podcast, hvor børnene møder fængende og magiske fortællinger på en ny måde.

Der er nemlig ikke tale om en helt traditionel ”jeg læser op fra en bog”-podcast, men derimod tager journalist Rikke Mia fysisk en tur til Færøerne, hvorfra historierne får lov til at udfolde sig. Podcasten er særligt henvendt til børn i alderen 5-10 år. De får her indlevende folkefortællinger fra øerne mod nord, hvor de i gamle dage troede på overnaturlige væsener som trolde, spøgelser og hekse.

Lyt til ’Færøske fabler’ her

Tilbage til toppen

De bedste sundheds-podcasts

Podcast sundhed 2020.jpg

FIT LIVING Podcast, FIT LIVING

Hvad er op og ned i tendenser inden for sundhedsverdenen? Det bliver debatteret og vendt i de mange forskellige afsnit af FIT LIVINGs populære podcastserie, der har kørt siden 2017. Her får du svar på dine spørgsmål og en masse ny inspiration, som også kan motivere til en sundere livsstil.

Typisk er der 2-3 sundhedspersoner i studiet, og de vender tidens hotteste trends, egne erfaringer og deler ud af deres ekspertviden, når det gælder om at nedbryde sejlivede sundhedsmyter. Det er altid underholdende, og emnerne varierer fra løb, træning og skønhedsrutiner til ærlig analyse af (gode og dårlige) slankekure og kampen mod graviditetskilo, så der er noget for enhver smag.

Lyt til FITLIVING Podcast her og her 

LÆS OGSÅ: Podcast om Michelle Kristensen, som gik ned med stress

Ditte Giese er blevet for tyk, Heartbeats

Journalist Ditte Giese er gået hen og er blevet tyk, hvis hun selv skal sige. Hun har det fint med sin krop og er imod sundhedshysteriet, meeen der er den dér ting med, at hun nu er blevet 40 år. For det har sat en dødsangst i hende, fordi jævnaldrende folk omkring hende bliver syge og går bort. Dem, der som hende, kan lide rødvin, pasta og ”det gode liv”, så nu vil hun finde ud af, hvordan hun kan blive en sund gammel - dame.

Derfor undersøger hun, hvad der egentlig er sundt? Der sker i samspil med en træner, en læge og ikke mindst i spændende samtaler med seje kvinder, der ikke har lyst til at leve op til de gængse ”sundhedsidealer”. Fx hendes redaktør, der er blevet rask efter at have lidt af bulimi, og radiovært Sandie West, der aldrig har været på en slankekur. Kan man være feminist og bekrige sin krop?

Serien spænder over ni afsnit – og uden at røbe for meget er sidste afsnit en gribende snak, hvor en berørt Ditte Giese fortæller om aldrig at have følt sig mere stærk og sund, men samtidig netop har fået stillet diagnosen brystkræft.

Lyt til Ditte Giese er blevet for tyk her 

Detox din hjerne, Morten Elsøe & Anne Gaardmand

Morten Elsøe er uddannet med speciale inden for molekylær ernæring og fødevareteknologi, og så er han medforfatter til bestsellerbogen ’Slut med forbudt’ fra 2016. Den var et opgør med regler om, hvad der er sundt at spise, hvor hårdt og hvor meget du skal træne, og hvordan du ser ud, hvis du er sund.

Sammen med ernæring- og sundhedsekspert Anne Gaardmand tager han i den sundhedsfaglige podcast ’Hjernen på detox’ de samme emner op, når de (nogle gange med en gæst) punkterer myter om ernæring, træning og vægttab.

Lyt til Detox din hjerne her 

Tilbage til toppen

Hvad er en podcast?

Ordet ’podcast’ stammer angiveligt fra en sammentrækning af ordene ’iPod’ og ’broadcasting’ og er simpelt sagt en lydoptagelse, du kan lytte til, præcis når det passer dig – en såkaldt on demand-tjeneste.

Du kan lytte med fra din smartphone, din tablet eller din computer, og lydoptagelsen kan både være ganske kort eller vare flere timer. Formatet kan variere fra lange fortællinger til debatter, interview eller vidensdeling.  

8 gamle, men gode anbefalinger

Weekendnarkoman, P3

Hver fredag eftermiddag forlader Tobias sit bureaujob og begiver sig ud på et nyt vildt weekend-eventyr, der inkluderer en uendelighed af hemmelige natklubber, sex – og ikke mindst stoffer. I ’Weekendnarkoman’ følger journalist Rikke Romme sin ven gennem lange nætter med hvidt pulver, men også når vennerne går en tur dagen efter og snakker om livet og fremtiden.

Lyt til ’Weekendnarkoman’ her

Et langsomt mord, P1

I 1991 blev der begået 73 mord i Danmark. Jesper Helge Hansen var en af dem. Han blev 27 år gammel, inden han blev fundet død i en vaskekælder med kraniebrud og brister på brystkassen. I ’Et langsomt mord’ følger vi hans søn Adrian, der 27 år senere søger efter svar om sin far og hans mystiske død, der stadig ligger uopklaret hen. Hvem var han? Og hvem dræbte ham?

Lyt til ’Et langsomt mord’ her

Alt er nu, Politiken

Kæresteparret Stine og Titan er snublet over den store kærlighed og er midt i planlægningen for fremtiden, da Stine får en foruroligende besked af sin læge. ’Alt er nu’ er en rørende og tankevækkende fortælling om spirende kærlighed, alvorlig sygdom og om, hvordan livet blot er til låns.

Podcast-dokumentaren er barske løjer, der kravler helt ind under huden på dig og bliver hængende, længe efter lyden stopper. Det er en af dem, du ikke glemmer lige foreløbigt.

Lyt til ’Alt er nu’ her

21 roser, Third Ear x Politiken

I denne podcast kan du følge fortællingen om Danmarkshistoriens største narkosag fra 1997 i både lyd og billeder, når Third Ear endnu engang drysser med deres magi. Historien fortælles i fem afsnit med lyd og i tre animerede videoklip, hvor vi følger et lille, idyllisk bysamfund med én enkelt husstand, der rummer alt andet end idyl.

Mystikken er i førersædet, mens sagen langsomt udfoldes, og det kan være en god idé ikke at være optaget af alt muligt andet, mens du lytter. Fortællingen kræver nemlig sin tilstedeværelse med sine mange små detaljer og informationer.

Lyt til '21 Roser' her

Hvorfor har jeg ikke en kæreste?, DR

Singlekvinderne Stine og Rikke kan ikke helt forstå, hvad der står i vejen for den altopslugende kærlighed, de begge søger. Derfor beslutter de sig for at finde svar i podcastserien ’Hvorfor har jeg ikke en kæreste’. Gennem dagbogsoptagelser fra diverse dates forsøger forskellige eksperter at give deres bud på, hvad der spænder ben for Rikke og Stines jagt på kærlighed anno 2018.

Lyt til ’Hvorfor har jeg ikke en kæreste?’ her

Min energi er et andet sted, Politiken

Ved årsskiftet 2016 bliver Anne forladt af sin mand, da deres fælles datter, Barbara, er blot fem måneder gammel. Han er blevet forelsket i Ninna, og det liv, Anne troede, at hun skulle leve, bliver nu delvist overladt til en anden kvinde.

I ’Min energi er et andet sted’ følger vi både Anne og hendes eksmand Nicolas, der i to særskilte afsnit giver deres udlægning af, hvad der skete i den spæde begyndelse af 2016. Hvordan er det at være den, der bliver forladt? Og hvorfor forlader man moderen til sit nyfødte barn?

Lyt til ’Min energi er et andet sted’ her

Danmarks dræber #1, DR P1

Peter Falktofts far har altid haft en smøg i munden. Selv kan Peter ikke fordrage rygning, og nu lider hans far af lungesygdommen KOL, der vil frarøve ham gode leveår. Hvorfor er han nået dertil? Og hvorfor er det stadig cool at ryge?

I jagten på at afdække, hvorfor vi danskere pludselig er begyndt at ryge mere, tager Peter på en mission mod tobaksindustrien og undersøger i samarbejde med sin far, hvilken pris danskernes ryge-villighed har.

Lyt til ’Danmarks dræber #1’ her

Fårking Far, Vores Børn og Mattias Hundebøll

Hvornår er man en god far? I 'Fårking Far' tager tv-vært og musiker Mattias Hundebøll en snak med ni kendte mænd om den titel i livet, der kan tolkes på så mange forskellige måder.  

Du kan både være flue på væggen, når Mattias taler med Søren Huss om sorg, tab og at turde være oprigtigt rigtig glad igen, eller når forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen fortæller om at være far med karrieren som førsteprioritet. Mød også Felix Schmidt, Peter Mygind, Jan Grarup og mange flere fascinerende fædre. Der er nu to sæsoner af podcastserien.

Lyt til ’Fårking Far’ sæson 1 her og sæson 2 her

Her kan du lytte til podcasts

Der findes rigtig mange platforme til podcasts verden over, og oftest kan du lytte til din podcast via udgiverens hjemmeside eller app. Dog findes der tjenester, som samler flere podcasts under samme paraply.

Vi giver dig et overblik over nogle af de mest populære her.

Apps:

 • Talk Town
 • Apple Podcasts (kun til IPhones)
 • The Podcast App (kun til IPhones)
 • Pocket Casts
 • Podimo
 • Podbean Podcast App
 • Podcast Addict
 • Castbox
 • Politiken Podcast
 • DR Radio
 • Heartbeats 2.0
 • ITunes

Hjemmesider:

 • Talk-town.dk
 • ThirdEar.dk
 • Podimo.dk
 • Politiken.dk/podcast
 • Dr.dk/podcast
 • Heartbeats.dk
 • Podtail.com
Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast og Kultur