SIDSTE CHANCE – KOM MED TIL DANMARKS HYGGELIGSTE KVINDELØB

Jens Jacob Tychsen
Foto: Søren Jansby ”Badehotellets” charmør, Jens Jacob Tychsen: "Weyse er en fantastisk rolle"

Jens Jacob Tychsen: Sådan fik jeg rollen som Weyse i Badehotellet

Jens Jacob Tychsen kan godt lide rollen som den selvoptagede skuespiller Edward Weyse i "Badehotellet". Han elsker at få lov at spille folkekomedie og føre sig frem. Ikke fordi Jens Jacob Tychsen ligner sin figur, men fordi han elsker at blive udfordret.

Jeg har jo været vanvittig provokerende i min tro på mig selv!

Erkendelsen kommer fra skuespiller Jens Jacob Tychsen, 43 år, og i denne tid stærkt eksponeret i "Badehotellet", hvor han spiller Edward Weyse. En selvoptaget skuespiller, som gennem serien modnes af faderskab og kærlighed.

Når Jens Jacob Tychsen er sig selv og ikke i rollen som sit storskrydende alter ego, er han ydmyg i sit tilbageblik på en karriere, der er gået som planlagt. Jens Jacob Tychsen vidste nemlig fra barnsben, at skuespiller var hans kald. Det kunne ikke være anderledes:

– Jeg var stædig med, at det var dét, jeg skulle, og jeg var helt sikkert en mundfuld for mine lærere. Jeg gad ikke lave mine ting, og når min lærer insisterede på, at jeg skulle lære at regne, så sagde jeg: "Jeg skal være skuespiller, så det skal jeg ikke bruge til noget". Jeg sagde det ikke for at provokere. For mig var det en konstatering, fordi jeg var så målrettet. Men det var da sikkert vældig provokerende.

Jens Jacob er tilbage på den Steinerskole i hjembyen Aarhus, hvor det eneste han mener, han lærte, var at holde fast i sin vilje:

– Vores klasselærer var en rest af Lektor Blomme. Han rev os i ørerne, og jeg har fået så mange flade lussinger, fordi det provokerede ham, at jeg var indrettet, som jeg var. Min far var filmimportør, og jeg så rigtig mange film, hvilket var ildeset på skolen. Min lærer blev ved med at sige, at jeg ville få firkantede øjne af alt det fjernsynskiggeri, så til sidst var jeg så bange, at jeg med jævne mellemrum løb ud til spejlet, når vi så film derhjemme for at se, om mine øjne havde skiftet form, fortæller Jens Jacob.

LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen: Jeg sender et julekort hvert år til lægen, der reddede mit liv

Hvis ikke det var, fordi hans ansigtsudtryk er så alvorligt, ville det være sjovt, men for Jens Jacob begyndte det sjove først, da han kom på Viby Efterskole på Fyn i ottende klasse.

– Så fik jeg lov til at være med i alle de teaterforestillinger, som jeg havde sukket efter, mindes han.

Jens Jacob Tychsen
– Jens Jacob Tychsen er født 19.11 1975. Han er gift med Anette Toftgård, og sammen har de sønnen Louie, der er otte år. Foto: Søren Jansby.

Stædighed belønnes

Næste mål var skuespillerskolen, men Jens Jacob var for ung til at gå til optagelsesprøve. I stedet blev han "ung dreng i huset" hos en familie i København.

– Jeg vidste, at jeg var god til børn, og det var i København, jeg ville finde en skuespiller, som jeg kunne læse med, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Sonja Richter: "Jo, jeg ville da gerne have en kæreste, men..."

Jens Jacob var dygtig til at imitere stemmer, fordi han tilbragte sin barndom i et univers af Disney-historier, som han hørte og gengav, og så var han en god tegner. Især Olsen Banden har han tegnet i et hav af variationer, og disse tegninger sendte han med, når han skrev til tidens kendte skuespillere for at få lov at læse med dem:

– Morten Grunwald reagerede. Jeg kom ud til ham og spillede noget, der var helt galimatias åndssvagt, kan jeg se i dag. Han var ret direkte i sin kritik af det fremførte, men sagde også, at jeg havde talent og skulle læse med Ghita Nørby, så hende skrev jeg straks til, fortæller Tychsen.

Ghita Nørby tog ikke elever, men hun tog Jens Jacob Tychsen. Fordi han pressede så meget på.

– Folk har spurgt, hvorfor jeg ikke accepterede hendes høflige nej, men jeg var stædig, og det endte jo fantastisk, erklærer Jens Jacob med et smil.

Og dét gjorde det jo, for han kom ind på skuespillerskolen og tøver ikke med at takke sin læremester, som ikke engang ville have penge for det:

– Det har været en fornøjelse, sagde hun, da jeg tilbød hende penge for indsatsen. Jeg skylder hende stadig en stor middag!

Fantastisk folkekomedie

Den to meter høje mand lyder som en person, der får det, som han vil have det.

– Jeg har en stærk mavefornemmelse, som jeg bevidst er begyndt at lytte mere til, for jeg har altid kunnet mærke, om den sagde "ja" eller "nej".

Da han som nyudlært skuespiller fik rollen som Horace i "Fruentimmerskolen" over for Jørgen Reenberg på Det Kongelige Teater, var der efterfølgende én, der sagde til ham, at han nu var teaterets nye førsteelsker.

– Det fik mig til at sige nej til alle de næste førsteelskerroller, for jeg vil ikke fastlåses i en bestemt rolle. Det keder mig, hvis rollerne bliver for ens, for jeg vil udfordre mig selv og publikum. I virkeligheden kan jeg bedst lide prøveperioden, hvor det hele er i spil og skal udforskes. Når vi først spiller stykket, er det mindre interessant, erkender skuespilleren ærligt.

LÆS OGSÅ: Simon Sears fra Herrens Veje: "Jeg bliver ikke en bedre skuespiller af ikke at fejle lidt en gang imellem"

I 15 år spillede han meget forskellige roller på de københavnske teatre, og så har Jens Jacob Tychsen lagt stemme til et hav af tegnefilm.

Stemmerne har fulgt ham op gennem livet, ligesom teaterrollerne har en lang historie hos ham. Først senere kom TV til, og da han fik tilbudt at spille Edward Weyse, havde han egentlig ikke tid:

– Jeg var lige der, hvor jeg ville være i teaterverdenen. Jeg ville ikke være kendt, men blot være kaptajn på mit eget skib, men der var noget ved den figur, som tiltrak mig.

Jens Jacob gik til casting og gav den så meget gas, at han selv blev i tvivl om, hvorvidt det var alt for opskruet:

– Det var det ikke. Vi lægger alle sammen 20 procent oveni, når vi er på "Badehotellet", for sådan er stilen. Det er folkekomedie og helt fantastisk at være en del af, forsikrer Jens Jacob.

Sammen med sin gode ven Lars Ranthe, der spiller grosserer Madsen i ”Badehotellet”, har Jens Jacob mange gange siddet i deres fælles garderobe på Det Kongelige Teater og talt netop på den lettere opskruede måde, som de gør i ”Badehotellet”:

– Da vi var i gang med første sæson, var der nogle af de andre, der havde det svært med det. De følte, at de overspillede, men som Lars sagde til mig: "Vi har altid dyrket det her, og vi er i det NU! Det er en once in a lifetime oplevelse", og dét er det virkelig, siger Jens Jacob Tychsen med et smil. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Serier og Kendte