Sandheden om plukkeveer

Sandheden om plukkeveer

Jeg troede, at en plukkeve, var ligesom en rigtig ve – altså sådan noget med at ømme sig højlydt og puste og stønne – men at der bare kun kom én.

Derfor blev jeg noget overrasket, da jeg var til konsultation og jordemoder Marta sagde ’Nå, der kom lige en plukkeve’.

Hvad for noget? Kunne hun ikke se og høre, at jeg lå helt stille og ikke sagde noget, mens hun mærkede på min mave?

Marta grinede, og viste mig hvordan maven var blevet helt hård og struttende, og spurgte om jeg ikke kunne mærke, at den trak sig sammen?

Jo, jeg kunne godt mærke, at den gjorde det der mærkelige, som den nogle gange gjorde – og som ikke gør ondt, men bare føles meget anderledes.

Nu ved jeg, hvad plukkeveer er, og jeg har også prøvet at have rigtig mange, som kom hurtigt efter hinanden. Men hvor mange er mange? Og hvad er for mange?

Jeg spurgte jordemoder Dorthe, som fortalte, at man helst ikke skal have flere end 10 om dagen, men det, man skal holde øje med, er, om de kommer rytmisk – for eksempel hver tiende minut. Og om de bliver ved, selvom du lægger dig ned og slapper af.

Det gjorde mig rolig. For mine er ikke rytmiske, og jeg har dem sjældent, når jeg bare slapper af. Det er mere, hvis jeg lige har været meget aktiv. Eller er stresset.

Dorthe fortalte også, at vi kvinder faktisk altid har plukkeveer  – også når vi ikke er gravide. Det er simpelthen livmoderens måde at holde sig i form på – vi mærker det bare ikke, når vi ikke er gravide.

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme