Klummer – de bedste klummer på ALT.dk

Hvad kan en god klumme?

En klumme er en personlig kommentar til det, der betyder noget i dit liv. Den er 100 procent subjektiv, og tager derfor altid udgangspunkt i personlige oplevelser eller følelser. Det kan være noget, som man har undret sig over i løbet af dagen, men det kan også være om de større spørgsmål i livet.

En klumme kan skabe debat, men også søge svar hos omverdenen. En god klumme kan få dig til at tænke om dit eget liv eller "selvfølgeligheder" i samfundet.

Læs mere

klumme skribent.jpgKlummer giver udtryk for skribentens personlige holdning. (Foto: Getty Images)

Hvad er klumme for en genre?

Idéen til en klumme kan starte med en lille undring i hverdagen. Hvad tænker de andre om den måde, som jeg lever mit liv – eller hvad tænker jeg om andres syn på vores samfund?

Klummen kan være sjov, løfte sløret for noget tabubelagt eller noget tredje. Den har et synligt ”jeg”, og nogle gange et ”jeg”, vi kender. Bliv klogere på, hvordan en klumme kan se ud ved at læse en af de mange, som vi har samlet her på siden.

Populære temaer at skrive klummer om

Her på siden finder du er væld af forskellige emner, som klummegenren spreder sig over, fx: Hvor meget bør du ofre for dit barn? Hvordan får du råd til det sunde liv? Må man sove i ske med sin mandeven? 

Et af de store, overordnede tematikker er om livet med børn, hvor klummerne fx handler om speltmødre, eller hvad jeg gerne vil lære min søn, inden han bliver teenager.

Mette Hovmand-Stilling, chefredaktør for Vores Børn, beskriver også sit personlige forhold til sine børn i en klumme om at være curlingmor.

– Nogen vil sikkert kalde mig curlingmor, fordi jeg af og til stadig hjælper dem i tøjet og spænder deres sko, selv om de udmærket godt kan selv. For mig er det omsorg og en bevidsthed om, at de lige om lidt ikke har brug for mig. Så jeg suger til mig og nyder, alt hvad jeg kan, forklarer Mette Hovmand Stilling chefredaktør på Vores Børn. 

Andre populære emner er også store og små spørgsmål om kærlighed, parforhold og single-liv – eller ting, vi ser på tv.

Netop de emner samles i klummen om de tre gyldne regler, som Kathrine Kelså har lært af at deltage i programmet ’Gift ved første blik’. Hun skriver om, hvordan hun fik eksperimentet til at lykkedes. 

Kendte klumme-skribenter

På ALT.dk kan du finde klummer af flere danske kendte personligheder, bl.a. Hella Joof, Michael Robak og Sara Omar. I deres populære klummer har de eksempelvis skrevet kommentarer om personlige ting,som Michael Robaks syn på kysse-emojis til en kollega eller om drømme for barnets skoletid, som Adam Duvå Hall skriver om.  

Her skriver tv-værten i sin klumme om sin frygt for, at sønnen skal begynde i skole. Han håber på det perfekte mix mellem faglig og personlig udvikling:

– Nogle trives med at blive målt og vurderet løbende. For andre er det et mareridt. Jeg håber virkelig, at min søns skoletid bliver det perfekte mix. At nederlag og sejre ikke altid er et tal.

Klummen kan også handle om de forelskelser, der ligger bag og dem, der forhåbentligt ligger forude. Radiovært Iben Maria Zeuthen beskriver forelskelsen, hun blev ramt af, da hun blev 28 år.

– Så hamrede skrukheden ind. På slaget 28 somre. Og underligt nok gik den ikke i spænd med tryghedsforelskelsen. Den 28-årige kvindes forelskelse var mere end noget styret af kemi. Hvem ville mit dna krydses med?, skriver hun.

Vi har på denne side samlet alle vores bedste klummer - hvor tematikkerne spreder sig over emner inden for livsstil, mode, sundhed, mad og børn- og familieliv. God læselyst!