Klumme: 10 ting jeg vil lære min søn, inden han bliver teenager
SPONSORERET indhold

Klumme: 10 ting jeg vil lære min søn, inden han bliver teenager

Kære Karl. Du starter snart i børnehave, og til sommer kan vi fejre din tre-års fødselsdag. Shit, hvor tiden flyver! Jeg ved, at der er lang tid til, du rammer de famøse teenage-år, men jeg bruger faktisk allerede meget tid på at forsøge at klæde dig på til livet og at forberede dig og gøre dig stærk i en verden, der til tider kan være hård.

Af: Katrine Memborg Foto: Privat
10. maj. 2019 | Børn | Vores Børn

1. Tro på dig selv og lad være med at google alt

Min vigtigste opgave som mor er at klæde dig på til at elske dig selv, til at tro på dig selv – og vigtigst af alt til at kunne mærke efter og lytte til din mavefornemmelse. Bevares, det er nemmere sagt end gjort, men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at du ikke (ligesom mange andre i vores tid) googler alle spørgsmål. Tænk selv og diskuter dig frem til et svar. Det virkede så ganske udmærket, da jeg var barn. 

2. Sig tak – og undskyld!

Et barn, der kan finde ud af at sige tak, er simpelthen bare et sødere barn. Et menneske, der kan finde ud af at sige undskyld (og mene det!), er ganske enkelt et rarere menneske. Punktum. Det er en styrke at være høflig, og den styrke kan du bruge hele livet.

3. Gør dig umage i alt, hvad du foretager dig

Vi har så skide travlt for tiden. Man skal nå det hele på den halve tid, og det går desværre ofte ud over kvaliteten. Det kan dog sjældent betale sig at jonglere med for mange bolde på samme tid – selv om det der multitasking skulle være så populært. At være grundig og dyrke noget – nærmest med en nørdet tilgang – dét er til gengæld lækkert! Om det så er fluefiskeri, ishockey eller skak. Gør det, du er god til – og dygtiggør dig.

4. Brug din humor og grin lidt af det hele

En klog mand sagde engang til mig, at når hverdagen er allermest svær, skal man huske på, at det egentlig bare er noget, vi leger. Livet er nemlig en leg, hvor vi en gang imellem bliver slået hjem – men aldrig helt ud. Griner du af det hele, når der er behov for det, bliver alt sjovere og nemmere. Og så er en dreng med selvironi altid et par skridt længere fremme end dem, der ikke aner, hvad det betyder. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at du forstår kunsten af at kunne grine af og med dig selv – og forstå ironiens magt. 

5. Vær fordomsfri og åben

Når du danser rundt i et ballerinaskørt og samtidig svinger stolt med en lille glittertaske, tænker jeg det samme hver gang: Må du blive ved med at bevare den legelyst, det åbne sind og den fordomsfrihed, der er i det. Men jeg ved jo godt, at virkeligheden på et tidspunkt rammer, og så bliver det måske pinligt, og så tager såkaldte ”drengeting” over. Det er også helt fint. Vigtigst for mig er det, at du altid vil være åben over for det og dem, der ikke nødvendigvis repræsenterer flertallet. 

6. Læs bøger, se nyhederne og bland dig

Da jeg voksede op, blev der tændt for Nyhederne kl. 19 hver dag. Om jeg ville det eller ej, så kørte flimmeren, og jeg blev eksponeret for verdens drama i en tidlig alder. Nogle forældre vil muligvis mene, børn skal skånes, men jeg mener tværtimod, at det er vigtigt at vise børn, at samfundet på ingen måde ser ud som det, vi forsøger at efterleve på de sociale medier. Det har givet mig en grundlæggende forståelse af politik, af religion, af hverdagsudfordringer på plejehjemmene og på sygehusene.  Hvor du får din grundviden fra – det styrer du helt selv. Bare du interesser dig og blander dig.

7. Prøv dig frem og lær at klare dig selv

Selv om jeg sikkert ender med at blive sådan en mor, der altid vil vaske dit tøj, lave dine røræg, rydde op på dit værelse og hjælpe lidt for meget til med dine lektier, så må og skal du lære at kunne selv. Ud over, at det praktisk er en fordel, så er det også ganske tiltrækkende med en ung mand, der kan selv. Og ikke mindst tør prøve sig frem for at og vide, at det er helt ok at fejle. Sæt i gang!

8. Nyd dit eget selskab og vær i nuet

I en verden, hvor de ekstroverte typer generelt har det nemmere end de introverte, er det simpelthen så vigtigt, at du lærer at nyde kvaliteten af dit eget selskab. De mennesker, der kan sidde alene på en café, gå i biografen og nyde oplevelsen alene eller bare sidde i sofaen og være. Uden iPad og telefon – blot ro. Jeg har selv først lært kvaliteten af den fornemmelse alt for sent, og det bør du ikke. 

9. Verden er din legeplads

Da jeg var 19 år gammel og rejste verden tynd som musikjournalist, blev jeg tilbudt et job i New York. Jeg turde ikke, for det ville betyde, at jeg skulle undvære min familie og mine vante rammer. Jeg tænker stadig den dag i dag: Hvad nu hvis? Og den skal du aldrig sidde med. Du skal gribe de vilde muligheder, der kommer til dig – og gerne selv opsøge dem. Rejs, lev, oplev alt det, du kan. Dét er med til at gøre dig til et helt menneske.

10. Vær en god ven og et ordentligt menneske

I bund og grund handler det hele jo om at være et rart, tillidsfuldt og ægte menneske. Det bør være enhver forældres vigtigste opgave at give videre. Sørg for at være omkring mennesker, du kan stole på – og som kan stole på dig. Brug tid på at være en god ven og en god lytter. Gør gode ting for de mennesker, du elsker – og når du har tid og overskud, kan du også gøre ting for mennesker, du ikke kender. Behandl andre med respekt, så kan du forvente, at du får respekt tilbage. Vær tilfreds og lykkelig, og vid, at livet en gang imellem er benhårdt. Og helt fantastisk.

Anbefalet til dig