Camilla og Frederik Holmestad bolig
Foto: Julie Wittrup & Mikkel Dahlstrøm / Another Studio

"Vi har mistet venner i processen, nok fordi de blev trætte af at vente på, at vi havde tid og overskud"

De var egentlig glade for lejligheden i København, men da familien skulle udvides fra tre til fire, var Camila og Frederik ikke i tvivl, så de skiftede menneskemylder, bilstøj og sirener ud med ro og landlig idyl i en gammel købmandsgård på Fyn.

Camilla og Frederik havde en ejerlejlighed på Østerbro, som de løbende havde renoveret og istandsat med tanke på, at den kunne blive deres billet videre til et hus. At huset blev en kæmpe købmandsgård på Fyn, havde ingen dog regnet med.

– Vi var glade for alt det København kunne og kan. Alt er lige ved hånden, vi elskede de mange grønne områder og ikke mindst udvalget af lækre cafeer lige i baghaven. Men da Iva og Nord kom til, blev alt det, der tidligere havde føltes som umuligt at undvære, pludselig ubetydeligt. Her på Fyn er det andre værdier, vi vægter højt. Blandt andet naturen, roen og muligheden for at bruge en weekend på at lave ting på huset, vi elsker, forklarer Camilla. Hun er oprindeligt fra Fyn og har derfor al sin familie her. Det var derfor naturligt for dem at kigge i den retning, da de ønskede et hus med plads til at drømme stort, og priserne på Fyn er i en helt anden liga end i København. Faktisk endte familien med at få råd til en stor købmandsgård på i alt 600 kvadratmeter.

– Der er ingen tvivl om, at vi faldt for husets størrelse, for de mange finurlige detaljer rundt omkring men mest af alt for prisen. Den gjorde det muligt for os at opfylde mange drømme, fortæller Camilla.

Væggen til venstre i entreen er malet i farven Torden fra Dyrup.
Væggen til venstre i entreen er malet i farven Torden fra Dyrup, og den farve valgte parret at fortsætte ned på gulvet, dog sammen med en hvid som kontrast. Gulvmalingen er fra Silvan og har glans 60. På væggen hænger to knagerækker fra Roon & Rahn. Det store spejl er fra Nordal.

Betongulv for nybegyndere

Da familien flyttede ind, var størstedelen af huset stadig indrettet som købmandsbutik. Bygningen stod som erhverv, og det var lidt af en proces, at få den gjort klar til at blive godkendt som beboelse. Der var linoleum på de fleste gulve, små toiletter, lavt til loftet og så var der ingen vinduer i den del, der var købmand.

– Det var et langt større projekt, end vi havde regnet med, indrømmer Camilla.

– De fleste tænkte, at vi var bindegale. Min far prøvede at advare os, men præcis som med så meget andet i livet, så skal man ind imellem lære det på den hårde måde. Noget af det Camilla husker klarest, var da lastbiler fyldt med beton trillede ind på den lille vej nær Nyborg.

– Vi var egentlig ved godt mod, men vi gik lidt i panik, da ham der læssede af med store undrende øjne, spurgte os, om der kun var mig og Frederik til at jævne al betonen ud i det 150 kvadratmeter store alrum. Han mente, vi straks skulle ringe efter hjælp hos en god nabo, og vi måtte give ham ret. Da vi tog ind for at spise frokost i byen bagefter, lyver jeg ikke, når jeg siger, at armene ikke kunne løfte bestikket. Det er dog en af de oplevelser, der i dag får os til at nyde det gulv lidt mere, smiler Camilla. Renoveringsreflektioner Familien nyder de nye omgivelser, men det har også været en hård proces, der har medført ændringer i deres liv.

Imellem spisepladsen og opholdszonen med sofa er der blevet plads til en kontorstation.
Imellem spisepladsen og opholdszonen med sofa er der blevet plads til en kontorstation. Daybed’en købte Camilla i en vintagebutik på Nørrebro i København. Kontorstolen stod i købmandsbutikken, da familien flyttede ind. Vinduet, der adskiller alrummet med krearummet er egentlig et gammelt udendørsvindue, som parret fandt billigt. Nu giver det ekstra lys til krearummet og bidrager til New Yorker-stilen.

– Vi har mistet venner i processen, nok fordi de blev trætte af at vente på, at vi havde tid og overskud. De tålmodige hænger dog stadig ved. Til gengæld har det også betydet goddag til en hel flok af nye tætte venner lige her, hvor vores hverdag er. Venner, der kan relatere til den proces, vi har været igennem. Vi har mødtes i arbejdstøjet, givet hinanden en hånd, når der var brug for det, og både hadet og elsket vores renoveringer sammen, forklarer Camilla om nogle af de mere hårde sider ved at rive teltpælene op og flytte væk fra alt det velkendte.

– Vi har også haft meget fokus på ikke at glemme at være en familie, at være ægtepar, at være forældre. Det har været den største udfordring ikke at føle sig utilstrækkelig, fortæller Camilla, der dog nu kan glæde sig over det fantastiske hus, de har fået skabt, som netop er indrettet og bygget op med det formål at være sammen som familie.

Bordet er fra hollandske Moooi og stolene er Orbit Large fra Sintesi.
Bordet er fra hollandske Moooi og stolene er Orbit Large fra Sintesi. Den store skydedør i træ står flot til det rå betongulv og de fritliggende bjælker.
Køkkenet er fra HTH, tæppet er vintage købt på Etsy, og pendlerne over køkkenbordet er gamle Louis Poulsen værkstedslamper, som parret har købt brugt og spraymalet.
Køkkenet er fra HTH, tæppet er vintage købt på Etsy, og pendlerne over køkkenbordet er gamle Louis Poulsen værkstedslamper, som parret har købt brugt og spraymalet. Den gamle købmandsdisk, der bryder det nye køkken, er desværre ikke fra den oprindelige købmand, familien nu bor i, men parret hentede den i Silkeborg, hvor de fandt den for 600 kroner.
Den fine daybed faldt Camilla over i en vintagebutik på Nørrebro i København, hvorefter hun fragtede den hjem på cykel!
Den fine daybed faldt Camilla over i en vintagebutik på Nørrebro i København, hvorefter hun fragtede den hjem på cykel!
Den rå stil med det hårde betongulv blødes op med tekstiler, skind og levende lys. Botanikophænget er fra  Hausholmliving.
Den rå stil med det hårde betongulv blødes op med tekstiler, skind og levende lys. Botanikophænget er fra Hausholmliving.
Betongulvet har Camilla og Frederik selv lagt i det 150 kvadratmeter store alrum. En opgave, der i den grad gav sved på panden. Men Camilla elsker valget og det rå udtryk, rummet nu har fået.
Betongulvet har Camilla og Frederik selv lagt i det 150 kvadratmeter store alrum. En opgave, der i den grad gav sved på panden. Men Camilla elsker valget og det rå udtryk, rummet nu har fået.
Det var svært at finde et rundt spisebord større end 110 centimeter i diameter, men pludselig dukkede dette fra Moooi op på dba.dk.
Det var svært at finde et rundt spisebord større end 110 centimeter i diameter, men pludselig dukkede dette fra Moooi op på dba.dk. Det skulle afhentes på 3. sal på Frederiksberg, og det var noget af en udfordring at få det store bord ned. Stolene er Orbit Large fra Sintesi.
Camilla har indrettet med en neutral farvepalet i alrummet for at give øjet ro, fordi det store rum har mange så mange funktioner, både spiseafdeling, køkken, stue og legehjørne.
Camilla har indrettet med en neutral farvepalet i alrummet for at give øjet ro, fordi det store rum har mange så mange funktioner, både spiseafdeling, køkken, stue og legehjørne. Sofaen er et arvestykke, stagerne er fundet på Camillas forældres loft, botanikophænget er fra Hausholmliving og den lille skammel i hjørnet er fundet på et loppemarked.
Selvom næsten alt blev revet ned under renoveringsprocessen, kunne Camilla og Frederik ikke nænne at skille sig af med de gamle reoler, som alle købmandsvarerne engang stod på.
Selvom næsten alt blev revet ned under renoveringsprocessen, kunne Camilla og Frederik ikke nænne at skille sig af med de gamle reoler, som alle købmandsvarerne engang stod på. Nu bruges de til opbevaring i familiens krearum. Det store bord fra Ilva var spisebord i lejligheden i København.
Børnene elsker at have et krearum, og der bruges mange timer herude i weekenderne.
Børnene elsker at have et krearum, og der bruges mange timer herude i weekenderne. Det er særligt skønt, fordi det man har gang i, ikke nødvendigvis skal pakkes ned, når det er sengetid. På de gamle købmandsreoler står alle krea-tingene i sirlig orden.

12_Kobberoer.jpg

Frederik har selv bygget det store reolsystem på badeværelset ud af kobberrør.
Frederik har selv bygget det store reolsystem på badeværelset ud af kobberrør.
Parrets næste projekt er en voksenafdeling bag ved spiseafdelingen. Og når den står færdig bliver førstesalen, der lige nu fungerer  som midlertidigt soveværelse, forvandlet til en hjemmebiograf. Det er godt med masser af boligdrømme!
Parrets næste projekt er en voksenafdeling bag ved spiseafdelingen. Og når den står færdig bliver førstesalen, der lige nu fungerer som midlertidigt soveværelse, forvandlet til en hjemmebiograf. Det er godt med masser af boligdrømme!

Hvem og hvor?

Hvem: Frederik Holmestad, 37 år, ejendomsinspektør, Camilla Holmestad, 37 år, børnehaveklasseleder, Iva, 6 år, og Nord, 4 år, samt hunden Berta.

Hvad: Gammel købmandsgård på i alt 600 kvm. De 360 kvm er beboelse lige nu.

Hvor: Lille landsby udenfor Nyborg.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning