diy denim jeans genbrug

Foto: Christina Kayser O. Brug rester af denim til at lave alt fra tæpper til grydelapper.

DIY: 8 fantastiske måder at genbruge dine gamle jeans

Det blå bomuldsstof går aldrig af mode, og så har det en slidstyrke, der gør det perfekt til genbrug. Se her, hvordan du kan forvandle aflagte jeans og rester af denim til alt fra flettede kunstværker til gulvtæpper med et lækkert farvespil.

Vi er gået i det kreative hjørne og bruger rester af denim til at lave alt fra tæpper til grydelapper. Selv de mindste rester kan bruges til kreative projekter, så lad være med at smide noget ud, selvom du kun har små stykker.

Lommeophæg til væggen af gamle jeans

Lommeophæg til væggen af gamle jeans

Lav sjove ophæng til væggen ved kreahjørnet eller teenageværelset ud af broderiringe og for- og baglommer fra aflagte jeans. Broderiringene er fra Panduro Hobby. Væggen er malet med farven Tusmørke fra Dyrup.

Plakaten er fra PlakatCPH, den runde vase på skabet er fra Tine K Home, og glasvasen på bordet er fra Anthropologie. Det øvrige keramik er loppefund ligesom stolene og lampefoden. Skabet er købt brugt og malet i farven Picture Perfect IN-785 fra Flügger. Væg og lampefod er malet med farven English Lilac No. 51 fra Flügger.

Fletværk af denim

Flet et værk til væggen, som giver struktur og farvespil med denimstoffets mange nuancer, og som kan hænge alene eller mikses ind mellem plakater og malerier.

Sådan gør du

 1. Find et malerlærred og tag lærredet af, så du kun har rammen tilbage.
 2. Riv lange smaller baner af denimstof fra buksebenene på aflagte jeans i forskellige nuancer. Riv dem i længder, som passer til rammen, og læg ca. 7-10 cm. ekstra til, så de kan nå om bagpå rammen.
 3. Fold kanterne ind på vrangsiden af banerne, så de er ca. 5-6 cm i bredden, og pres dem med et strygejern, så kanterne er skarpe og holder formen.
 4. Fordel banerne på den lodrette led, og skyd dem stramt fast bagpå rammen med en hæftepistol. Flet derefter de vandrette baner indimellem de lodrette, og skyd dem fast bagpå til sidst.

Patchwork omslag af denim

Patchwork omslag af denim

Lav et bogomslag, som kan bruges igen og igen.

Sådan gør du

Sy denimrester sammen i et tilfældigt mønster, så du får et stykke, der måler bogens omkreds og højde plus lidt ekstra til ombuk i top i bund. Sy derefter lommerne på som bogens for- og bagside kan sættes i. På stofogstil.dk kan du downloade et gratis mønster, som du kan sætte dit eget præg på med patchwork.

Grydelapper af denim

Grydelapper af denim

Sy praktiske og pæne grydelapper ud af denimrester.

Sådan gør du

 1. Klip først småstykkerne, som skal danne patchworkmønsteret, og sy den sammen, så de danner en forkant på 20 x 20 cm. Hvis du også vil have patchwork på bagsiden, laver du to firkanter. Du kan også vælge at lave den anden firkant med en lomme eller blot ét styk denimstof.
 2. Klip derefter 4 kantstykker på 27 x 5 cm og 4 stykker på 20 x 5 cm, som skal danne rammen rundt om patchworkfirkanten. Sy 4 kantstykker på hver firkant, så den får en ramme.
 3. Læg nu de to firkanter med ramme mod hinanden med vrangsiden ud, og placer et stykke pladevat i samme størrelse ovenpå.
 4. Sæt en hank fast i et af hjørnerne ned nåle. Hanken her er lavet af to bæltestropper, som er syet sammen. Sy grydelappen sammen ret mod ret, og efterlad et stykke, som er stort nok til at du kan vende arbejdet. Sy det sidste lille stykke i hånden.

Forklæde af denim rester

Forklæde af denim rester

Forvandl gamle jeans til et sødt forklæde til familiens yngste. Du kan lave forklædet af ét par jeans eller to par, hvor flæsen og nakkestroppen har en lysere farve.

Sådan gør du

 1. Klip forstykket af et par jeans i shortslængde, som skal danne det nederste af forklædet. Klip det derefter, så det danner en bue forneden, og sy en kile imellem de to bukseben.
 2. Klip et langt stykke til flæsen, som først fastgøres i læg, inden den syes på skørtet.
 3. Find et bredt stykke til smækken, f.eks. et opsprættet bukseben, og sy eventuelt en lomme på. Sy smæk og skørt sammen.
 4. Sy to bindebånd fast bagpå, og en strop til rundt om nakken. Her er der brugt en bukselinning som nakkestrop, som kan justeres i takt med at barnet vokser.

Pyntefjer af denim

Pyntefjer af denim

Lav nogle små fjer som kan pynte på en nøglering, en gren eller som bordpynt. Klip et stykke stof i en form, som ligner en fjer, og brug en nål til at pille tråde af, indtil der kun er en strimmel tilbage på midten. Sy eventuelt en snor på som ophæng og en lille trækugle.

Praktisk organizer i denim.

Praktisk organizer i denim

Perfekt til at holde styr på kontorgrej ved skrivebordet, nips på børneværelset eller cykellygter og nøgler m.m. i entréen.

Du skal bruge:

 • Denimstof, ca. 70 x 100 cm
 • Gamle jeans
 • Rundstok
 • Lille nedstryger
 • Stofsaks
 • Blå sytråd
 • Symaskine

Sådan gør du:

1. Spræt lommer af gamle jeans, og saml sammen, så du har 9 eller 12 stk. Klip stoffet i de mål du ønsker. Denne måler 60 x 80 cm. Husk ekstra centimeter til løbegang foroven og forneden samt ombuk i siderne.

2. Sy først ombukket i siderne og derefter løbegangen for oven og forneden. Placer lommerne på stoffet, sæt dem godt fast med nåle, og sy dem derefter fast.

3. Sav rundstokken til, og før den ind i løbegangen. Hæng den op på to søm, som rundstokken kan hvile på. Du kan også lave et ophæng med kraftig snor eller bånd som føres igennem løbegangen.

Frynsetæppe af gamle jeans

Frynsetæppe af gamle jeans

Lav dit eget frynsede tæppe ved hjælp af et tæppeunderlag, en stor bunke jeansrester og en god saks.

Sådan gør du

 1. Køb et skridsikkert tæppeunderlag med store huller, f.eks. hos H&M Home, og klip det til i det mål, du ønsker tæppet skal have. Det er vigtigt at underlaget er grovmasket og ikke for tyndt og let i kvaliteten.
 2. Klip og riv massevis af små frynser i denimstof i forskellige blå farver. Størrelsen på frynserne afhænger af hvor langhåret tæppet skal være. Vi har brugt frynser som er ca. 2 x 10 cm.
 3. Træk en fryns ned igennem et af hullerne på tæppeunderlaget og op igen i et af hullerne ved siden af og forsæt på denne måde. Det er ikke nødvendigt at binde knude på frynserne. Eksperimenter lidt med hvor tæt frynserne skal sidde for at de dækker hele tæppeunderlaget.

Tip

Tæppet er ikke kompliceret, men kræver en del tålmodighed. Til gengæld kan du arbejde på det, imens du ser din yndlingsserie eller hører podcast.

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY

610x200_woordy_knap2.jpeg