Kom indenfor i Jane Kønigs smukke bolig
SPONSORERET indhold

Kom indenfor i Jane Kønigs smukke bolig

Mørke træsorter, florlette gardiner og antikke spejle er et must i indretningen hos smykkedesigner Jane Kønig. Men et langbord fra en tyrolerbar og en kitsch lyserød porcelænsvase fra Thailand er mindst lige så kærkomment i lejligheden i Indre København.

Af:: Mette B. Seerup Foto: Christina Kayser O.
14. aug. 2018 | Bolig | ALT Interiør

Smykkedesigner Jane Kønig

Smykkedesigner Jane Kønig bor i en bylejlighed i Indre Københavns smalle gader.

I Københavns smalle gader hvor de pudsede facader lyser op i rød, gul, blå og grøn og hvor turisterne knipser løs med deres kameraer - her bor smykkedesigner Jane Kønig i lejligheden, som hun for tyve år siden flyttede ind i sammen med sin søn Jeff, som i dag for længst har forladt reden i storbyens larmende gader.

– Jeg holder meget af parkerne herinde, hvor jeg går tur med min gamle hund Viggo hver morgen, og så værdsætter jeg det evige liv og lyden fra gaderne. Men her er også meget larm om aftenen, så jeg ser frem til, at jeg får bygget mit nye sommerhus færdig, så jeg kan søge lidt væk i weekenden, fortæller Jane om sit sommerhusprojekt i Nordsjælland.

LÆS OGSÅ: Et glimt af London i Sønderborg

På den lyserøde endevæg har Jane samlet sin imponerende samling af kunst.

På den lyserøde endevæg har Jane samlet sin imponerende samling af kunst. Det blå og det grønne maleri er af Michael Kvium, det lyserød billede med hårkunst er af Nina Beier, og maleriet i guld er af Peter Bonde. Det aflange bræt til højre har Janes søn malet, da han var lille. Sofa fra Oliver Gustav Studio, vintage skammel, blåt bord fra Lauritz.com og klunset stol, som Jane har fået ombetrukket.

Den store vase i porcelæn er Janes seneste køb fra en ferie i Thailand.

Den store vase i porcelæn er Janes seneste køb fra en ferie i Thailand.

Lejligheden på 2. sal er et skatkammer af møbler i palisandertræ med små skuffer og krummelurer, personlige figurer og små sjove genstande, som Jane har fået foræret gennem årene af familie og venner, samt masser af kunst, som er hendes store passion. Endevæggen i stuen blev for nyligt malet sart rosa, og siden har Jane haft travlt med at samle sine yndlingsmotiver på det lyserøde lærred. Kunst fra blandt andre Michael Kvium, Nina Beier og Peter Bonde har fået plads. Og Nina Beiers kunstværk med de lyse, krøllede hårtotter, er en af de største skatte i Janes hjem.

– Jeg elsker historien i de ting, jeg omgiver mig med. Alle ting i mit hjem har en personlig betydning for mig, og jeg køber ikke bare for at købe. Derfor kan du godt sige, at min indretningsstil til dels har fællestræk med mine smykkedesigns. Mange af de smykker jeg designer har også en personlig betydning bag. Når jeg designer, hiver jeg idéer frem fra mit indre bibliotek, som er skabt af indtryk igennem tiden. Sådan er det også for min indretning, fortæller Jane, som har ladet stilen fra sit hjem inspirere indretningen i smykkebutikken på Gothersgade i København, hvor hun altid selv har en finger med i indretningen og udsmykningen, selvom virksomheden i dag tæller over tyve mand.

Især den poetiske stil fra soveværelset med gråtoner, bunker af puder, florlette gardiner og en væg af antikke spejle går igen i den lille butik, hvor du bydes velkommen med et hyggeligt ”kling” fra den gammeldags klokke over hovedet på dig i butikkens døråbning. Stilen i butikken er lyrisk og ren, men i soveværelset brydes det fine, lyse univers af en pink bordlampe og et par lyserøde Gucci stiletter med kysselæber, som straks stjæler din opmærksomhed. Højtidlighed er ikke et mantra her på 2. sal, og de lidt skæve, farverige objekter og joggingdragt er kun et plus, hvis du spørger Jane.

LÆS OGSÅ: Skattejægerens vintagehjem

Gamle pressefotos fra diverse koncerter.

Jane har en særlig evne til at finde fantastiske vintageskatte, eksempelvis skænken som hun har fundet brugt. De seks tegninger over bordet er af Christian Lemmerz, mens de sort/hvide fotografier er gamle pressefotos fra diverse koncerter, som Jane gik til, da hun var yngre.

I et hjørne af stuen har Jane indrettet et lille hjemmekontor.

I et hjørne af stuen har Jane indrettet et lille hjemmekontor. Stol, skrivebord, Jielde sakslampe og hunden i træ er alt fundet brugt. Det røde kunstværk har tidligere hængt på Restaurant Gammel Mønt, og tegningerne i ramme er af Lars Nørgaard. Posen på væggen hedder The End og stammer fra en kunstudstilling, hvor de mange værker fra forskellige kunstnere blev savet i tusinde stykker, hvorefter der blev puttet et lille stykke fra hvert værk i en pose, som et lille kunstværk i sig selv.

– Jeg finder både inspiration på mine rejser, men en vase eller andet interiør kan også være med til at inspirere mig. Alt i mit hjem er personligt, og min stil er langtfra ensrettet. Inspirationen kommer lidt af sig selv, fortæller Jane og kommer så i tanke om sit seneste køb til hjemmet.

– Den store svanevase i hvid og lyserød porcelæn købte jeg med hjem, sidst jeg var i Thailand. Den er så skøn, men jeg kan også godt se, at den kan tendere lidt til at være dårlig smag, fortæller hun om vasen, som er et fint eksempel på, at alt er tilladt, så længe det har humor
eller levet liv bag sig. Janes favoritrum er køkkenet, hvor et stort spisebord og et miks af stole i teaktræ dominerer rummet. Bordet
er en gave fra Janes søn, som fandt det i den gamle tyrolerbar Vin Og Ølgod i Indre København, da baren skulle lukke. Efter en gang maling fik bordet plads i køkkenet og er i dag det sted i hjemmet, som Jane nyder allermest.

I køkkenet er stilen rå og industriel med køkkenelementer i stål .

I køkkenet er stilen rå og industriel med køkkenelementer i stål fra Ikea og lamper i forskellige metaller fundet hos en marskandiser. For at understrege den rå stil har Jane malet væggen i en kold grå farve.

TIP

Mal udsuget til din emhætte i samme farve som dine vægge, så det ikke stjæler for meget opmærksomhed. 

I køkkenet holder Jane styr på køkkengrejet med den væghængte ordner Uten.Silo.

I køkkenet holder Jane styr på køkkengrejet med den væghængte ordner Uten.Silo fra Vitra købt hos Paustian. Tehætten er fra Bungalow, og lampen har Jane fundet brugt. 

– Mit favoritsted i lejligheden er spisepladsen i køkkenet. Jeg har den skønneste udsigt over en dejlig grøn have og kig til Rundetårn, hvor jeg kan se, hvordan alle turisterne trisser rundt på toppen. Rundetårn er smuk - både i morgensol og stjernehimlen om aftenen. Det smukke lys, som falder ind af vinduet, er så dejlig - det er her, jeg finder ro, fortæller Jane.

Både atmosfæren og lejlighedens størrelse er præcis, som Jane ønsker den, og hun har ingen planer om at forlade lejligheden til fordel for noget større.

– Nogen gange ville det da være rart med et ekstra værelse til strygejern, støvsuger og den slags, men det har aldrig været min drøm at eje en større lejlighed oppe nordpå. Tit ender jeg jo alligevel med at ligge i min seng med en god bog eller en film, så hvad skulle jeg med så meget plads, slutter Jane.   

LÆS OGSÅ: Landlig idyl i storbyen

Marmorbordet i køkkenet er det ældste møbel i lejligheden.

Marmorbordet i køkkenet er det ældste møbel i lejligheden. Bordet fandt Jane for næsten 40 år siden i en gammel bygning på Østerbro i København, som skulle rives ned. Heldigvis nåede hun at redde bordet, inden de store maskiner gik i gang med nedrivningen. Billedet på væggen er malet af Janes ven Sunny Asemota. 

I køkkenet har Jane samlet alt sit porcelæn og fine glas i et vitrineskab.

I køkkenet har Jane samlet alt sit porcelæn og fine glas i et vitrineskab fra Nordal. Hunden i porcelæn er en af Janes kæreste ejendele. Den stod nemlig hos Janes reserveforældre, som hun var meget hos som barn, og er i dag det eneste Jane har fra sin reservemor.

Ved spisepladsen i køkkenet er der god plads til venner og familie.

Ved spisepladsen i køkkenet er der god plads til venner og familie - og selvfølgelig til hunden Viggo. Bordet stammer fra en gammel tyrolerbar og har med lidt maling fået et nyt og moderne udtryk. Omkring bordet har Jane samlet et miks af vintagestole i teak. Lamperne i loftet hang tidligere i en tøjbutik, som Janes venindes mor ejede. Da butikken lukkede, fik hun lov at overtage de mange lamper, som nu også hænger i Janes forretning på Gothersgade i Indre København. Maleriet er lavet af Christian Lemmerz.

Fra stuen er der kig til det poetiske soveværelse.

Fra stuen er der kig til det poetiske soveværelse. Kunsten på væggen er Thomas Poulsen aka Fos’ svendeprøve, som Jane var heldig at finde på Lauritz.com. Talrækken er fra Wiingaard, og vasen er vintage fra Kähler.

Det gamle skab i palisandertræ stod tidligere på Janes værksted.

Det gamle skab i palisandertræ stod tidligere på Janes værksted og blev brugt til opbevaring af de mange fine smykker. De sort/hvide  fotografier på væggen er gamle pressefotos købt hos forskellige aviser gennem tiden.

I stedet for en klassisk sengegavl har Jane valgt en gammel kirkebænk.

I stedet for en klassisk sengegavl har Jane valgt en gammel kirkebænk, og får på den måde sengegavl og sengebord i et. Bænk og spejle fra Wiingaard, lampe fra Ikea og tæppe fra Hay Vintage.

Det antikke karlekammerskab i soveværelset er købt i Wiingaard .

Det antikke karlekammerskab i soveværelset er købt i Wiingaard på Gothersgade i Indre København og rummer flere af Janes fine skotøjsæsker og farverige tasker. Stolen er LCM fra Eames, og tæppet er fra Hay Vintage. 

Janes misundelsesværdige samling af smukke og finurlige sko.

Janes misundelsesværdige samling af smukke og finurlige sko fra blandt andre Gucci  og Pierre Hardy

Jane Kønig er kendt for sine ikoniske smykkedesigns.

Jane Kønig er kendt for sine ikoniske smykkedesigns, eksempelvis de muslingeformede øreringe. De gule solbriller har Jane arvet fra sin mormor. Kommoden i spejl er fra Fil De Fer. Find lignende æske i ruskind hos Nordstjerne

Feminint stilleben i soveværelset.

Feminint stilleben i soveværelset med lampe fra Lindholdt Studio, stilletter fra Gucci og vintagedukke fra Thailand. Kisten i træ har Jane fundet på et gammelt loftrum.