Line husvogn Tiny House

Foto: Ida Schmidt Indretningen af huset har dels været inspireret af andre minihjem Line har set på nettet.

Line har bygget en skurvogn om til et fantastisk minihjem

På en idyllisk skovgrund på Djursland har Line kørt en husvogn i stilling, og i ly fra vind og vejr er det, der startede med at være en gammel bådvogn, blevet til et fantastisk minihjem med alle moderne faciliteter.

Line har tilbragt en stor del af sine barndomssomre i Sverige, så drømmen om at bo i et svensk hus i skoven har altid været der. Faktisk flyttede hun en kort periode til Sverige med en kæreste, men da forholdet gik i stykker, valgte Line at rykke tilbage til Danmark og skabe sit eget Småland. Hun købte vognen af en tømrer og gik selv i gang med sit husprojekt.

– Jeg har tidligere sat to gammeldags skurvogne i stand, men denne gang ville jeg gerne prøve at bygge noget helt fra bunden, siger Line.

Heldigvis fandt hun en gammel lade på et nærliggende gods, som hun kunne leje, og her gik hun i gang med at bygge med hjælp fra venner og en tømrer, der skulle hjælpe med råhus og tag.

– Folk dukkede heldigvis op, når jeg havde brug for dem. Jeg havde besluttet, at det skulle være en stille og rolig proces, hvor folk bød ind, når de havde tid. Det var en prioritet, at der skulle være mulighed for at holde pauser undervejs, og at byggeprocessen skulle være sjov og hyggelig, forklarer Line.

Huset er bygget i træ og isoleret med træfiberisolering, og har en dampbremse i stedet for en plastikdampspærre.
Huset er bygget i træ og isoleret med træfiberisolering, og har en dampbremse i stedet for en plastikdampspærre. De naturlige materialer gør, at huset kan ånde og slippe af med fugt. Den røde maling på yderbeklædningen er den traditionelle svenske falurød, som er en åndbar linoliemaling med farvepigment fra rustne metaller fra svenske minebrug.

Bæredygtig indretning

Indretningen af huset har dels været inspireret af andre minihjem, Line har set på nettet, men hun har også måttet indrette sig efter hjulenes placering, da undervognen er en tidligere bådvogn, hvor hjulene stikker op over gulvniveau. Sofaen hviler således på de forreste hjulkasser og er bygget af genbrugsbogkasser med låg på toppen. Og køkkenet er designet, så soklen udgøres af de bageste hjulkasser.

Line har under hele processen været optaget af bæredygtighed, og derfor er mange af løsningerne genbrugsløsninger. Et eksempel er det gamle gulv, der er fundet på DBA. Sømmene skulle bankes ud, og Line transporterede derpå brædderne hen til en lokal snedker, hvor de blev høvlet ned, så de kunne bruges igen. Alle vinduerne er ligeledes fundet på nettet, ligesom stigen til hemsen, håndvaske, borde, stole og loftslamper. Et must var det også, at der skulle være en brændeovn. Line brugte lang tid på at finde den helt rigtige, både i forhold til størrelse, æstetik og det at den skulle være svanemærket.

– Jeg talte så meget om brændeovne, at min far endte med at forære mig en, siger Line med et smil.

Grunden ligger  i skovbrynet men ud mod marker, så fra vinduet over spisebordet har man en fantastisk udsigt over de åbne vidder.
Grunden ligger i skovbrynet men ud mod marker, så fra vinduet over spisebordet har man en fantastisk udsigt over de åbne vidder.

Astrid Lindgren-idyl

Drømmen er, at den store grund på et tidspunkt vil blive fyldt med flere smålandshuse af mere permanent karakter, og Line er allerede i gang med at bygge et luksus-shelter. Det bliver brugt til overnattende gæster og til at tørre tøj i. Derudover har hun også et fint lille værksted på grunden, og det er naturligvis også malet med den svenske falurød.

– Det er sjovt at afprøve denne type hus, og det er overraskende hvor lidt plads og ting, man egentlig har brug for, siger Line.

– Og man glemmer ikke at komme ud i det fri, for man kan se og mærke naturen hele tiden.

Mens Line arbejder hen imod at få hele den store grund skabt om til et smålandsk Astrid Lindgren-univers, hvor Emil fra Lønneberg uden tvivl ville føle sig hjemme, kan hun foreløbig nyde den danske sommer på helt tæt hold i sit 16 kvadratmeter store paradis.

Hemsen, der fungerer som soveværelse, er placeret over køkkenet, så der er åbent til kip i stuen. Det giver luft og plads i det ellers ganske lille hus.
Hemsen, der fungerer som soveværelse, er placeret over køkkenet, så der er åbent til kip i stuen. Det giver luft og plads i det ellers ganske lille hus.
Hemsen er heldgivis lavet så høj, at man kan sidde op i sengen. Kurven er fra Broste Copenhagen og puden er fra Hay.
Hemsen er heldgivis lavet så høj, at man kan sidde op i sengen. Kurven er fra Broste Copenhagen og puden er fra Hay.
Der skal hugges masser af  brænde til den lille brændeovn,  som hjælper med at varme skurvognen op i de kolde måneder
Der skal hugges masser af brænde til den lille brændeovn, som hjælper med at varme skurvognen op i de kolde måneder
Toilettet virker som et muldtoilet  med urinseparator og det er  bygget ind i en kasse, som Line  har malet almuegrøn for at understrege den svenske stemning.
Toilettet virker som et muldtoilet med urinseparator og det er bygget ind i en kasse, som Line har malet almuegrøn for at understrege den svenske stemning.
Stilleben fra det lille spisebord.  Vasen er fra Broste Copenhagen,  ipad-coveret er fra Mafundi og  den lille højtaler er fra aGlow.
Stilleben fra det lille spisebord. Vasen er fra Broste Copenhagen, ipad-coveret er fra Mafundi og den lille højtaler er fra aGlow.
Katten Mis-mis lever et lykkeligt  katteliv i de grønne omgivelser.
Katten Mis-mis lever et lykkeligt katteliv i de grønne omgivelser.
Sofaen er bygget som et U, så der er plads til at være mange. For at understrege den lidt gammeldags svenske stil, har Line valgt at montere profiler på bogkasserne.
Sofaen er bygget som et U, så der er plads til at være mange. For at understrege den lidt gammeldags svenske stil, har Line valgt at montere profiler på bogkasserne. I bogkasserne opbevares både dyner og puder. De stribede puder er fra Mafundi.
Lines husvogn.
Lines husvogn.

Lines 6 gode råd til dig, der drømmer om en husvogn

1. Byg under tag.

Så er du ikke afhængig af vejret. Byggematerialer forgår hurtigt, hvis de bliver våde.

2. Få hjælp til det du ikke selv kan.

Få f.eks. en tømrer til at hjælpe med opstarten, så huset er stabilt og i lod og vater. Fejl i den tidlige konstruktion følger byggeriet som problemer hele vejen igennem.

3. Gør byggedage til hyggedage.

Inviter flere venner på en gang, hvis du skal have lavet noget, der ikke kræver den store koncentration – f.eks. isolere. Det giver en god stemning på byggepladsen at være flere.

4. Sæt dig ind i reglerne for byggeri, hvis du vil bruge vognen til mere end ophold i dagtimerne.

Hvis du vil bo i den, er der krav svarende til almindelige huse. Se bygningsreglementet.

5. Find inspiration og ligesindede på nettet.

Der er mange grupper omkring ’tiny houses’ på Facebook, og Pinterest og YouTube vrimler med ideer til design.

6. Hold fast i din egen vision for projektet.

Det er dig, der skal bære ideen frem til færdigt byggeri, så det er vigtigt at det er DIN drøm, der materialiserer sig

Hvem og hvor?

Hvem: Line, 43 år.

Hvad: Husvogn på 16 kvm plus 6 kvm hems og 20 kvm terrasse.

Hvor: Djursland

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Sommerhus

610x200_woordy_dmjpg.jpg