Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Citronfromage: Opskrifter til dessertelskeren

Citronfromagen er en skøn og elsket klassiker på dessertbordet, og desserten er både et godt bud på en god hverdagsdessert, men også en lækker afslutning på en sprudlende nytårsmenu. Her på siden finder du vores bedste opskrifter på citronfromage – både den klassiske fra oldemors kogebog, en funky version med gin, og sågar en sukkerfri udgave af den lækre dessert.

vis
mere

Citronfromage er en af de desserter, der kan sende smagsløgene tilbage til søde barndomsminder og weekendhygge med familien. Det er på mange måder en perfekt dessert, fordi den både har syre, sødme, fedme, friskhed og luftighed. I en periode har den gamle klassiker været ugleset som dessert, måske fordi mange syntes, det er bøvlet at arbejde med husblas. I disse dage gør desserten da også comeback i helt nye versioner blandt landets førende kokke – mange helt uden husblas, andre tilsat lakridssmag eller som luftig pynt på tærter.

citronfromage.jpg

 

Ingen citronfromage uden citron

Det var araberne, som bragte citrontræet med fra nordindien hjem til nordafrika. Herfra spredte det sig til Sydeuropa omkring år 1000, men først omkring 1500-tallet dukker saltede citroner op i Danmark som de fineste delikatesser, som kun overklassen havde råd til. I dag har vi heldigvis alle mulighed for at få fat i friske citroner, som vi primært importerer fra de sydeuropæiske lande. Citroner er nærmest uundværlige. Vi bruger dem, når maden skal smages til med lidt syre og i citronfromage, og den aromatiske citronskal bruger vi i mange kager, husk her at købe usprøjtede citroner. Citronsaften er god at dryppe over f.eks. æbler og avocado, som er skåret ud, så undgår man, at de bliver mørke af iltens påvirkning. Citroner er meget rige på Citroner C-vitamin.

Med eller uden husblas?

Hvis du laver citronfromage med husblas, så husk at den smeltede husblas ikke må være for varm. Et gammelt råd lyder: Hæld citronsaften i den smeltede husblas, så den får fingertemperatur, inden den omhyggeligt vendes i cremen. Så lykkes desserten.

Sukkerfri citronfromage

Den evigt aktuelle dessert kan også laves med sødemiddel. Diabetesforeningen har lavet en fin lille kogebog med titlen “Gode råd når en diabetiker kommertil middag”, hvor du blandt meget andet kan finde denne skønne opskrift på sukkerfri citronfromage til 4 personer:
2 blade husblas
2 past. æggeblommer
(1 spsk.) sødemiddel svarende til ca. 15 g sukker
2 past. æggehvider
50 g flødeskum
2 spsk. citronsaft
1⁄2 tsk. revet skal af usprøjtet citron

    1. Læg husblasbladene i koldt vand i ca. 10 min. Pisk æggeblommerne hvide med sukker og tilsæt sødemiddel.
    2. Pisk hviderne stive. Lun citronsaft og -skal, tryk husblasbladene fri for vand, og smelt dem i citronsaften.
    3. Hæld husblascitron-blandingen i æggesnapsen i en tynd stråle under omrøring, og lad den stivne let.Vend de to slags skum i desserten, og stil den koldt i mindst en time inden servering.

Hvornår kan du servere citronfromage?

For mange er citronfromagen den ultimative lørdags-dessert, mens andre betragter citronfromagen som en fast bestanddel af nytårsmenuen. Og alt efter hvordan du laver desserten og vælger at servere den, kan den sagtens bruges både til hverdag og til fest. Hvis du vælger at portionsanrette desserten, og pynte den fint med f.eks. små blade citronverbana eller chokoladesnirkler kan den sagtens stå som et fint og festligt punktum for en festmiddag f.eks. en konfirmation eller nytårsaften.

Modsat kan en stor skål citronfromage, der bliver sat på bordet efter en hyggelig middag i familiens skød bestemt også noget…

Her på siden finder du vores bedste bud på en lækker citronfromage – både de helt klassiske og de mere utraditionelle, som f.eks.

citronmånedessert - en blanding af citronmåne og citronfromage
pavlova med citronfromage
citron-limefromage
citronfromage-is
eller en fnuglet citronmousse med skyr

Opskrifterne er fra ALT for damerne, Fit Living, Boligliv, Hjemmet & hendes verden her på siden – så det er bare om at komme i gang. Velbekomme og god fornøjelse!