Vandbakkelser i alverdens varianter

Waleskringle, fastelavnsboller og kagemand er nogle af klassikerne, når det kommer til bagværk med vandbakkelse. Det er noget, de fleste kan li’ – store såvel som små – og så er dejen tilmed ikke en, du skal være udlært bager for at mestre. Se de lækre varianter af blandt andet de tre klassikere her på siden, hvor vi har masser af opskrifter på alle de mange søde sager, du kan lave med vandbakkelse.

Vandbakkelser er et eksempel på, at det ikke behøver at være kompliceret for at være godt. Fedtstof, vand, mel og æg er i udgangspunktet det eneste, du skal have i dit køkken, når du skal bage dine egne vandbakkelser. De bagte vandbakkelser kan fyldes efter smag og behag og anvendes til alverdens retter, både i det salte og i det søde køkken. Og så er ingredienslisten ikke bare enkel. Vandbakkelse er også nemme at lave. Se her hvordan, og få ikke mindst masser af inspiration til, hvordan du kan tilberede og servere det smørbaserede bagværk.

Til fest, fastelavn og (børne)fødselsdag

Hvad er en børnefødselsdag uden en fødselsdagskage? Her mener vi sådan en med hår af sliksnøre, øjne og næse af glasur, med masser af flag og som ikke mindst bugner af slik. Her er det typisk vandbakkelse, der udgør kagebunden. Når du skal bage vandbakkelse – og det gælder uanset, om det er til eclairs, fødselsdagskagemand, til fastelavnsboller eller noget helt fjerde – kan du følge denne grundopskrift.

I en traditionel vandbakkelsesopskrift skal der hverken salt eller sukker i, hvorfor den kan bruges i både søde og salte opskrifter. Hvis det netop er til børnefødselsdagen, der skal bages vandbakkelse, kan du få inspiration til kagebagningen i opskriften på sørøverskibet af vandbakkelse.

Er det i stedet en variant af vandbakkelse til det salte køkken, du er på udkig efter, kan du prøve denne opskrift på vandbakkelser med laksesalat. Server dem på frokost- eller buffetbordet om sommeren eller foråret, hvor de passer helt perfekt.

Boller op, boller ned

En fødselsdagskage er vigtig til fødselsdagen. Og mindst lige så vigtige er fastelavnsbollerne, når det i slutningen af februar er tid til fastelavn. Her er vandbakkelsesdejen også helt uundværlig. Den skal nemlig bruges til fastelavnsboller med flødeskum, der er et lækkert og syndigt alternativ til de traditionelle fastelavnsboller med kagecreme. Herunder har vi samlet tre gode bud på fastelavnsboller, der næsten med garanti vil få mundvandet til at løbe:

Eclairs – en fransk fristelse

Macarons, tarte tatin, crepez suzette og crème brûlée er blandt favoritterne, når det kommer til sødt bagværk og desserter fra det franske køkken. På listen er også de små, syndige eclairs, der netop er små vandbakkelser. I den traditionelle udgave af den franske fristelse er fyldet almindeligt flødeskum, men det er naturligvis noget, der kan varieres efter smag og behag. Det plejer at være et hit i enhver sød opskrift, når der tilføjes chokolade – prøv selv med disse chokolade-eclairs, eller lav en voksenudgave i form af kaffe-eclairs, der er fyldt med en lækker kaffecreme.

Se, hvad vi ellers skriver om: Chokolade, Solbær, Fastelavnsboller, Dessert og Bagning