Hasselnødder smager skønt både friske, tørrede og ristede, og de egner sig især godt til søde sager og desserter. Se med på de følgende sider, hvor vi forsøder dit efterår med himmerigsmundfulde fyldt med hasselnødder.
Brug en dag i efterårsferien på at lave disse lækkerbiskener, som ungerne vil elske.
8 små æbler
½ dl vand
½ tsk. eddike
300 g sukker
250 g finthakkede ristede hasselnødder
8 træpinde eller grene fra haven
Annonse
__________
1. Vask, og aftør æblerne. Fjern stilkene. Stik en træpind ind i hullet, hvor stilken sad. Sæt æblerne på et stykke bagepapir.
2. Varm vand, eddike og sukker i en tykbundet gryde, og kog det for svag varme under omrøring, indtil det tykner. Massen er klar, når den stivner fuldstændig og kan knækkes efter afkøling. Prøv med en lille klat på et stykke bagepapir efter 5-10 minutters opvarmning.
3. Fjern gryden fra varmen, og dyp hurtigt hvert æble i karamelmassen, og drej rundt, så det bliver godt dækket af karamel. Rul æblet i hakkede nødder omgående efter. Sæt dem på et fad, og lad dem afkøle.
__________
Nem mokkachokolade fromage
Til 6 personer
Denne skønne og supernemme dessert kan let tilberedes dagen i forvejen.
15 stk. hasselnødder uden skal
4 blade husblas
Annonse
1 dl vand
2 tsk. Nescafé
100 g mørk chokolade
3 spsk. flormelis
½ l piskefløde
Pynt:
revet chokolade, kandiserede violer og evt. kaffebønner
__________
1. Blend hasselnødderne til en fin jævn masse.
2. Læg husblas i blød i koldt vand i 5 minutter.
Annonse
3. Bland vand, Nescafé, chokolade og flormelis sammen i en gryde, og smelt det ved svag varme. Tag husblas op, og smelt den i chokolademassen.
4. Pisk fløden næsten stiv. Vend forsigtigt hasselnødderne i fløden.
5. Afkøl chokolademassen, og vend den i flødeskummet.
6. Hæld massen i små portionsskåle, og stil dem køligt i mindst en times tid. Tag dem ud af køleskabet ½ time, inden de skal spises. Pynt med revet chokolade, kandiserede violer og evt. kaffebønner lige inden servering.
Karamelplader med tranebær og nødder
Pladerne kan enten skæres ud og spises som lækre karamelstænger, eller de kan brækkes i mindre stykker og bruges som tilbehør til is og andre desserter. Fyldet kan naturligvis varieres efter smag.
2½ dl fløde 13 %
1½ dl sukker
1 spsk. margarine
¾ dl sirup
Fyld:
ristede afskallede hasselnødder, pinjekerner, tranebær etc.
__________
1. Bland fløde, sukker, margarine og sirup i en gryde, og kog op under konstant omrøring, til massen er fast. Brug en bred tykbundet gryde.
2. Hæld massen ud på bagepapir, drys hurtigt nødder og tranebær på, og tryk det ned i karamellen. Skær/klip massen ud i firkanter eller stænger, når den er afkølet lidt.
3. Pak karamelstængerne ind i pergament, og opbevar dem koldt i lufttætte beholdere.
__________
Sådan ved du, om din karamel er færdig:
Karamelmassen skal koges så længe, at hvis du tager lidt af massen på en ske og drypper det ned i en skål med iskoldt vand, skal det danne en fast lille karamelkugle. Har det ikke kogt længe nok, vil det omgående opløses af vandet. Dog skal det heller ikke koge så længe, at det begynder at lugte brændt. Man må prøve sig lidt frem, da det afhænger af størrelse og bundtykkelse på gryden.
Appelsinpandekager med ristede hasselnødder
15 stk.
Pandekager er godt. Pandekager fyldt med syrlige limefrugter og søde karamelliserede nødder er mere end dobbelt så godt!
15 stk. hasselnødder uden skal
5 æg
225 g hvedemel
175 g sukker
1½ tsk. vaniljesukker
75 g smeltet smør el. margarine
½ liter mælk
saft og skal af 2 økologiske appelsiner
saft og skal af 2 økologiske limefrugter
Topping:
2 appelsiner
1 dl sukker
½ dl vand
1 dl ristede hasselnødder
__________
1. Blend hasselnødderne til en jævn masse.
2. Pisk æg, mel, sukker og vanilje sammen.
3. Hæld det smeltede smør i, og tilsæt mælken.
4. Bland saft og skal af appelsiner og limefrugter i dejen sammen med nøddemassen. Lad dejen stå et koldt sted i en halv time før bagning.
5. Skær appelsinskrællen af helt inde ved kødet, og skær appelsinen i skiver.
6. Varm sukker og vand på panden, til det bliver til en gylden masse. Vend appelsinerne i, og steg dem for svag varme, til de er gyldne. Vend nødder i, og lad det småsimre i 5 minutter.
7. Bag pandekagerne, og server toppet med appelsinnødde- karamellen.
Karamelliserede æbler og hasselnødder
Til 4 personer
Brug to af efterårets skønneste råvarer, æbler og nødder, til denne nemme dessert og server med masser af vaniljeis.
4 store faste æbler
150 g sukker
2 dl vand saft af 1 citron
kornene fra 1 vaniljestang
Tilbehør:
god vaniljeis
__________
1. Skræl æblerne, fjern kernehusene, og skær æblerne i både.
2. Brun sukkeret til en gylden karamel på en pande, og tilsæt vand, citronsaft og vanilje. Kog det op, og lad det blive lidt tykt.
3. Tilsæt æblerne, og vend dem forsigtigt i siruppen i 3-5 min., til de er møre og har taget farve.
4. Tilsæt 1 dl ristede hasselnødder, og tag blandingen af komfuret.
5. Anret vaniljeis på tallerkener, og top med karamelliserede æbler og nødder.