Portugisisk kongekage

Portugisisk kongekage

"Bolo Rei" betyder kongekage og er en portugisisk julekage fyldt med tørret frugt.

1 stor kage, ca. 20 stk.

Ingredienser

  • Arbejdstid: 30 min.
  • Hævetid: ca. 1 time og 15 min.
  • Bagetid: ca. 45 min.
  • Fryseegnet
  • 50 g gær
  • 1 dl lunkent vand
  • 1½ dl nisseøl eller hvidtøl
  • 4 æggeblommer
  • 1 usprøjtet appelsin
  • ½ tsk. fint salt
  • 125 g sukker
  • 100 g smør
  • 600-700 g hvedemel (+ lidt til rosinerne)
  • 75 g lyse rosiner
  • 50 g valnøddekerner
  • 50 g pinjekerner
  • 75 g sukat
  • 75 g syltet appelsinskal
  • Til pensling:
  • 1 æg

  1. Smuldr gæren og rør den ud i vandet. Tilsæt øl og æggeblommer.
  2. Riv appelsinskallen fint og kom den i blandingen. Tilsæt salt, sukker og smeltet letafkølet smør. Tilsæt gradvist mel og ælt dejen, til den er glat og smidig. Den skal være lidt blød. Lad dejen hæve i ca. 30 min.
  3. Bland rosinerne med mel i en si, så der bare hænger en anelse ved dem. Ælt dem i dejen med hakkede valnødder, pinjekerner, finthakket sukat og syltet appelsinskal.
  4. Form en krans af dejen på et stykke bagepapir på en bageplade. Lad den efterhæve et lunt sted i ca. 45 min., til den har hævet godt.
  5. Pensl kagen med sammenpisket æg.
  6. Sæt kagen i ovnen ved 175 grader i ca. 45 min., til den er lysebrun og gennembagt. Afkøl den på en bagerist.