
Smørkage
(1 kage til ca. 8 personer)
Ingredienser
- Arbejdstid: 1 time
- Hævetid: 1 time
- Bagetid: 40 min.
- Fryse-egnet
- Dej:
- 25 g gær
- 1 dl mælk
- 2 æg
- 1 spsk sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- ¼ tsk salt
- 125 g blødt smør
- ca. 350 g hvedemel
- 100 g rosiner
- Creme:
- ½ stang vanilje (eller ½ tsk vaniljesukker)
- 3 spsk sukker
- 1 æg eller 2 æggeblommer
- 1 spsk majsstivelse
- 2½ dl mælk
- Remonce:
- 100 g blødt smør
- 100 g farin
- 2 tsk stødt kanel
- Pensling:
- 1 æg
- Glasur:
- 100 g flormelis
- Rør gæren ud i lun mælk. Tilsætæg, sukker, kardemomme,salt og smør og rør godt rundt.Tilsæt melet lidt ad gangen, tildejen er blank og smidig. Laddejen hæve tildækket 30 min.på køkkenbordet.
- Flæk den halve vaniljestang,skrab kornene ud og mos demsammen med sukkeret. Piskæg eller æggeblommer sammenmed sukker med vanilje,majsstivelse og mælk i en lillegryde. Pisk det over varmen, tildet akkurat når kogepunktet,og cremen tykner. Hæld cremeni en skål og drys overfladenmed sukker.Rør remoncen sammen.
- Del dejen i 2 stykker – ca.1/3 og 2/3. Rul den mindsteportion ud til en cirkel oglæg den i bunden af en smurtspringform (22-24 cm). Smørden med remonce og creme ogdrys med lidt rosiner.
- Rul resten af dejen ud til enplade (20x30 cm). Smør remoncepå dejen og derefter vaniljecreme.Drys med rosiner og rulsammen som en roulade. Skærrouladen i 7-8 lige store stykkerog stil dem i formen medskærefladen opad. Lad kagenhæve tildækket ½ times tid.
- Varm ovnen op til 200 gradervarmluft eller 220 grader alm.ovnvarme.
- Pensl kagen med sammenpisketæg og bag den midt iovnen i 20 min. Læg et stykkestanniol løst over kagen og bagden yderligere ca. 20 min.
- Åbn formen og sæt kagen tilafkøling på en rist.
- Når kagen skal serveres, røres en glasuraf sigtet flormelis og kogende vand. Drypden over kagen med en ske.