Rabarbercurd – rabarbersmør fra Hjemmet

Foto: Runa Pihlmann

Rabarbercurd – rabarbersmør fra Hjemmet

Rabarbercurd – rabarbersmør

Det er højsæson for rabarber, og her har jeg forvandlet de skønne stængler til en vanedannende rabarbercurd.

I vores lille hytte i Sverige vælter rabarberne lige nu op af jorden. Og det er som om, jeg næsten kan se dem vokse, så hurtigt går det.

Jeg elsker at trække de pink stængler op af mulden og smide dem i gryden eller ovnen. Som regel laver jeg en ordentlig portion rabarbermarmelade af dem – gerne tilsat en håndfuld af de magiske skovjordbær – til de obligatoriske hytte-pandekager. Eller også bliver de til kompot, som jeg fryser ned til en hurtig trifli.

Men da jeg er stor fan af lemoncurd (citronsmør), tænkte jeg, at man vel også kunne lave rabarbercurd. Og det er bestemt ikke ringere! Alene farven lyser op på ethvert kaffe- eller ostebord. Rabarbercurd smager nemlig himmelsk til både søde sager som scones, på lagkagebunde og blandet med flødeskum eller mascarpone til den skønneste creme. Men også sammen med ost er den et hit. Så det er bestemt ikke sidste gang, jeg plyndrer rabarberbedet og giver en bolle det glatte lag med rabarber-tandsmør.

1 glas, ca. 4 dl

Arbejdstid: 25 min. 

Kogetid: 20 min. 

500 g rabarber

1 dl vand

1 vaniljestang

2 æg

2 dl syltesukker

½ tsk. kardemomme

40 g smør

1. Skyl rabarberne, og skær dem i små stykker. Kom dem i en gryde med vand, kornene fra vaniljestangen samt den tomme stang. Kog rabarberne helt ud til mos. Det tager ca. 15 min. Lad mosen afkøle lidt, og fisk vaniljestangen op.

2. Pisk æggene let sammen, og rør dem i mosen.

3. Pres mosen igennem en sigte og ned i en ren gryde. Tilsæt sukker og kardemomme, og lad mosen koge i et par min. under omrøring.

4. Tag gryden af varmen, og tilsæt små klatter af smør. Rør rundt, til smørret er smeltet.

5. Hæld curden i et skoldet glas, og sæt det i køleskabet. Her kan den holde sig i 3-4 uger.

Tip: I stedet for kardemomme, kan du tilsætte fintrevet frisk ingefær.

Prøv også min opskrift på scones:

Se, hvad vi ellers skriver om: Runas madblog, Rabarber og Scones