Scones - opskrifter på de bedste scones

Scones kan efterhånden købes færdigbagte mange steder, men vi vil vove at påstå, at dem, du bager helt selv, er de bedste. Det er uanset, om du vælger den almindelige version eller den med lækre chokoladestykker. Køb eller lav en lækker lemon curd at smøre de søde, engelske boller med, og inviter venner og familie på et vaskeægte afternoon-tea bord med alt, hvad der hører sig til. Du finder søde opskrifter på lækre scones i masser af varianter her på ALT.dk.

Læs mere

I England elsker de te. Måske endda lige så højt, som vi i Danmark elsker kaffe. Te-traditionerne er derfor mange, og en af dem er afternoon tea - et højtelsket te-ritual med dertilhørende både salte og søde specialiteter. Udover teen, naturligvis, er det næsten sikkert, at agurkesandwich, lemon curd og ikke mindst scones altid er at finde på tebordet.

Ikke helt almindelige boller

Scones er måske et af de bagværk, der har flest år på bagen. Faktisk antages det, at de søde boller stammer så langt tilbage som til 1500-tallet. Dengang var en scone formentlig noget andet end den, vi kender i dag. Uanset historien og oprindelsen, så er og bliver en scone et lækkert stykke bagværk, der kan minde noget om almindelige boller.

Hvor scones dog adskiller sig fra almindelige boller er ved, at de traditionelt indeholder sukker og derfor hører til i det søde køkken. Man kan kalde dem for en blanding af boller og kage. En anden ting, der adskiller scones fra boller og lignende hvedebrødsbagværk, er, at de i stedet for gær har bagepulver som hævemiddel. Som det er tilfældet med så meget andet bagværk, er de lækre, engelske scones allerbedst, når de nydes umiddelbart efter, de er kommet ud af ovnen.

Med nødder, chokolade eller tørret frugt

Den klassiske scone, der er uden fyld, serveres ofte med en form for smørelse. Det kan være i form af en curd eller en marmelade. Scones med stykker af chokolade er heller ikke et uvant syn, og denne syndige luksusversion er omtrent lige så traditionel og klassisk som den helt almindelige. Sidstnævnte version laves typisk med kærnemælk, hvilket også er tilfældet med disse kærnemælksscones, der er nemme at lave selv. Begge dele – både med og uden chokolade – er et hit hos både voksne og børn. Naturligvis, fristes man næsten til at sige. Du kan lave de lækre scones med chokolade med denne opskrift på luftige scones eller med disse luksus-chokoladescones, hvor mælken er skiftet ud med piskefløde for en syndig variant med hele to slags chokolade.

Fyldet i dine scones kan i udgangspunktet varieres lige, som det passer dig. Nødder og tørret frugt er her blandt favoritterne. Hvad med at prøve en af de opskrifter på scones med lækkert fyld, som du finder herunder?

Du kan naturligvis udskifte melet med andre meltyper. Det kunne for eksempel være med grahamsmel i en grahamsscones-udgave. Resultater bliver en grovere scones-version med flere fibre og mere bid.

Husk den lækre smørelse

Den klassiske måde at spise scones på – i hvert fald hvis man spørger briterne – er smurt med et godt lag lemon curd. Det traditionelle smørepålæg består, ikke at forveksle med citronmarmelade, primært af sukker, lime og citron. Til forskel fra almindelig marmelade er der i lemon curd også en hel del smør, ligesom æg også er på ingredienslisten. Med både æg og smør er lemon curd meget cremet, og gør sig derfor helt perfekt som smørelse på scones og brød i al almindelighed.

Du kan lave din helt egen udgave med denne opskrift på lemon-lime curd, der smager fortrinligt. Hvis ikke du har citrusfrugter i forrådet derhjemme, eller måske ikke er vild med de syrlige citrusfrugter, kan curd selvfølgelig også laves med andre frugttyper. Det kunne for eksempel være med rabarber, som i denne rabarber-curd – eller hvad med en syndig chokolade-curd? Sidstnævnte finder du i denne opskrift på scones med chokolade-curd. Scones kan naturligvis spises med smør og marmelade – eller lige som de er.

Engelsk bagværk er godt bagværk

Fortsæt i det engelske køkken og se de mange andre opskrifter på klassiske retter, du kan lave, så de smager helt ligesom i hjemlandet. I familie med scones er de engelske muffins, der navnet til trods faktisk ikke er muffins. I hvert fald ikke som vi kender dem i traditionel forstand. En engelsk muffin kan nemlig bedre sammenlignes med en almindelig hvedebolle, hvis man da lige ser bort fra, at den i stedet for at blive bagt i ovnen steges på en pande. Prøv kræfter med de smørstegte boller med denne opskrift på traditionelle, engelske muffins.

Inviter venner og familie på afternoon tea og lav dit helt eget engelske te-bord. Foruden scones kan du fuldende med de obligatoriske agurkesnitter – her i en version med laks – en lækker lagkage med syrlig creme og årstidens frugt, marengskys, lemon curd og naturligvis masser af te. Gerne Earl Grey, som er den mest traditionelle i England.