TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Ifølge en ny undersøgelse kan visse bær og grøntsager gøre dig syg.
Foto: Alamy Ifølge en ny undersøgelse kan visse bær og grøntsager gøre dig syg.

Derfor kan du blive syg af at spise bær

Visse bær og grøntsager kan gøre dig syg, og læs hvordan du mindsker risikoen.

Bær kan holde alderen for døren og de kan holde kiloene fra taljen. De er fulde af vitaminer og super sunde. Det er det, vi har fået at vide de sidste mange år. At der skulle være et utal af sunde effekter ved bær, kan man ikke afvise, men en ny undersøgelse foretaget af DTU Fødevareinstituttet viser, at du skal være varsom, når du kommer de små, saftige sager i munden.

Der er nemlig en risiko for at blive smittet med sygdomsfremkaldende mikroorganismer som salmonella, hepatitis A, norovirus og E. coli, hvis bærerne ikke har været varmet op – og det gælder både de frosne jordbær du kommer i din smoothie og de friske hindbær, der er pynt på lagkagen.

Udover bær er salat, spirer, tomat og melon ifølge DTU's undersøgelse de typer af frugt og grønt, der er størst risiko for, at du bliver syg af at spise rå.

Dårlig hygiejne

Årsagen til, at de sygdomsfremkaldende mikroorganismer kan findes i jordbærbakker og frosne hindbær er, at vi i højere grad end tidligere får importeret vores fødevarer fra udlandet. Den globale handel fører bakterier og organismer med sig, som før aldrig eller sjældent fandtes i Danmark. Derudover kan det skyldes, at de er blevet vandet eller vasket med beskidt vand og høstet af folk med dårlig håndhygiejne, skriver DTU.

Skyl grøntsagerne

DTU oplyser også, at de kan minimere risikoen ved at skylle dine grøntsager, frugt og bær grundigt. Risikoen for, at der er bakterier til bage på jordbærerne og salaten er 70-80% mindre, når de først har været en tur under vandhanen. En tur i kogende vand mindsker også faren.

LÆS OGSÅ: Fyldt med bakterier: Så ofte bør du udskifte dit spækbræt

LÆS OGSÅ: 10 ting der udsætter dig for fare i hverdagen – sådan undgår du dem

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du listeria i dit eget køkken

Se, hvad vi ellers skriver om: Kost, Bakterier, Hygiejne, Hindbær, Jordbær og Bær