Hvem skal have badeværelset - dig eller sølvkræet?
Foto: Alamy

Sådan kommer du af med sølvfisk

Sølvfisk på badeværelset: Sådan fjerner du dem

De er små og grå, og de er vanvittig hurtige. Du kender sikkert godt situationen, du tænder lyset på badeværelset om morgenen og så piler de små sølvkræ hastigt væk hen over gulvet og gemmer sig.

Vil du dele badeværelset med dem? Hvis ikke så giver vi dig her en lille guide til at fjerne de små grålige væsener.

Sølvkræ er ca. 1 til 2 cm. lange og kan godt lide fugt. De er meget lyssky og gemmer sig hurtigt i sprækker og revner inde i din væg, når lyset tændes jf. en analyse af dyrets levevilkår hos Jordbrugsvidenskabeligt fakultet på Århus universitet.

I krig mod sølvkræet
Hvis du gerne vil have dit badeværelse for dig selv og din familie, så er det muligt at mindske og om muligt fjerne forekomsten af dyret.

Inden du går i gang er det vigtigt at badeværelset er helt tørt. Vent gerne et par timer efter badet om morgenen og hyg jer med lidt lækker morgenmad indledningsvis. Dernæst er det i krig mod de små sølvkræ. Støvsug alle revner og sprækker på badeværelset, både langs flisekanten, langs paneler og rundt i kanterne på væg og gulve. Start med at støvsug ved en lav styrke og afprøv en forøgelse af intensiteten på støvsugeren, men pas på ikke at få suget løse fliser ned ad væggen. Opdager du løse fliser, så kontakt din lokale VVS-mand og få dem fixet. På den måde sikre du også, at der ikke udvikles et angreb af uønsket skimmelsvamp i mellemrummene mellem dine fliser.

Efter endt støvsugning er det vigtigt at skifte din støvsugerpose, så eventuelle overlevende sølvkræ ikke kravler ud af støvsugeren og etablere sig i det rum eller skab, hvor du opbevarer din støvsuger, så har du ikke fjernet men blot spredt sølvkræ i dit hjem. Så skift derfor din støvsugerpose efter endt støvsugning eller ryst og tøm alternativt din støvsugerpose for indhold over i en tom affaldspose, som du binder en knude på inden, du smider den ud.

Efter en grundig støvsugning, så anbefaler jeg og det jordbrugsvidenskabelige fakultet, at du sprøjter med en gift mod kravlende og krybende insekter. Der findes et væld af midler og metoder, så forhør dig lidt omkring og se de konkrete forslag til bekæmpelse af sølvkræ på Praktiskbolig.dk.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Så ofte skal du gøre rent

LÆS OGSÅ: Kakao hjælper din hygiejne på rette vej

LÆS OGSÅ: Ved du, hvor ofte sengetøjet skal skiftes?

Fakta

Forfatter til Pletvæk.dk – Fjern pletter og gør rent på pletvæk.dk.
Vært i programmet "Rengøringskøkkenet".
Lektor på Professionshøjskolen Metropol.