Opskrift på moderne rugbrød med svedjerug
Foto: Line Thit Klein | Moderne rugbrød med svedjerug
ALT for damerne

Opskrift på moderne rugbrød med svedjerug

Moderne rugbrød med svedjerug

Det er nemmere end du tror at bage dit eget rugbrød.

Af Claus Meyer 03.okt.2012 Mad

2

2 rugbrød:
400g knækkede rugkerner

400g svedjeugmel
eller 450 g. alm. rugmel
400g hvedemel

100g græskarkerner

100g øko solsikkekerner

100g øko hørfrø

30 g salt

30g mørkt sukker

1 mørk øl, 33cl.

9 dl vand

4-5 dl rugbrødssurdej
5 g gær.

Sådan laver du rugbrød:

Rør alt sammen, det skal have konsistens som en frisk rørt mørtelmasse.
Tag 4 dl af dejen fra til næste gang – det er nu din surdej til næste gang. Stil surdejen i køleskabet.
Fordel dejen ud i 2 smurte rugbrødsforme.
Lad dem hæve på køl i 24 timer eller ved stuetemperatur i 10-12 timer.
Nu skal dejen helst have løftet sig ½ -1 cm – er den ikke det stiller du dem varmt til det sker.

Bag dem ved 200 grader i ca. 45-60 min.

Brødene er færdige når temperaturen inde i midten af brødet er oppe på 97 C
Tag brødene ud og vend dem på hovedet med formen på som låg – en times tid.
Opbevar i en pose på køl eller i en brødkasse.


Få opskriften på surdej her

Tip
Du kan godt bage rugbrødet uden surdej første gang du bager.

Tilsæt da 5 g gær i stedet for de 4-5 dl surdej.

2. gang du bager rugbrødet, bruger du den surdej, du har taget fra + 5 g gær.

3. gang du bager rugbrødet, behøver du ikke gær – så er surdejen klar til at kunne klare det alene.
Henter...