mad der giver smuk hud, spis dig smuk, kokosolie, smuk glød
SPONSORERET indhold

Spis dig til smuk hud med disse 11 fødevarer

Har du problemer med trist, tør eller uren hud? Så kan det være et tegn på, at din indre skønhed trænger til et boost. Og det er langt nemmere, end du tror. Din udstråling afhænger nemlig af, hvad du spiser og drikker. Skønhedseksperterne giver dig her 11 vigtige fødevarer til en smuk og velplejet hud.

Af: Mette Kyvsgaard Foto: Getty
22. jul. 2016 | Sundhed | Fit living

KOKOSOLIE
Kokosolien kan give en ekstra blød hud. Den er fyldt med sunde fedtsyrer, der er nemt optagelige, og derfor ikke lagres i kroppen som fedt, men i stedet giver energi. Fedtsyrerne i kokosolien lægger en beskyttende hinde på huden, som holder på fugten. (AKP)
Tip! Kokosolien kan anvendes som øjenmakeupfjerner til vandfast mascara. Påfør lidt kokosolie på en fugtet vatrondel og rens af. (LB)
Tip! Kokosolie på læberne er en super læbebalsam, der fugter og heler dine læber. 
Olien kan også anvendes som hårkur, der giver smuk glans og pleje. Massér lidt olie ind i håret inden du går i seng, og vask håret om morgenen. (LB)
Tip! Kokosolie er et supersundt og lækkert alternativ til smør. (LB)

AGURK
Agurk indeholder B- og C-vitaminer, der både styrker og fremmer dannelsen af bindevævet. Agurk består af 96 % vand, som hydrerer kroppen og samtidig indeholder den calcium, fosfor og kalium, der regulerer kroppens væskebalance. (LB)
Tip! Hævelser i huden kan lindres med blid massage med en overskåret agurk. (LB)
Tip! Blend en agurk, og bland den med lidt yoghurt naturel som en afkølende og hydrerende ansigtsmaske til tør hud. Lad den virke i 15-20 minutter. (LB)

LAKS
Laks har et højt indhold af de antiflammatoriske omega-3-fedtsyrer, D-vitamin og protein. Omega-3 anses som en superhelt for huden, da den er god for cellernes produktionsevne og hudens evne til at gløde sundt. 
D-vitamin, der er afgørende for vores immunforsvar, er desuden med til at holde huden sund og frisk. Protein består af L-lysine og L-proline, der laver kollagen. Og booster du din kollagenproduktion får du friskere, fyldigere og mere glansfuld hud. 
Laks indeholder også den vigtige antioxidant selen, der beskytter hudcellerne mod beskadigelse og dermed modvirker rynker. Andre fede fisk som huden også nyder godt af er makrel, sardiner og sild. (AKP)
Tip!
 Vil du have smuk hud og glansfuldt hår, bør du spise mindst 200 gram fed fisk om ugen. Spis fisken bagt eller stegt som hovedmåltid, som pålæg på rugbrød eller i salater. (LB)

SE OGSÅ: 6 sprøde salater sprængfyldt med smag og vitaminer

AVOKADO
Avokado har et højt indhold af sundt fedt som i høj grad består af omega-3-fedtsyrer og sunde oliesyrer, der smører huden indefra, samt C- og E-vitamin og fibre. 
Tip! Avokado i din mad nærer tør og dehydreret hud. Du kan også lave din egen plejende ansigtsmaske til tør hud: Mos en halv avokado, tilsæt 2 spsk. olivenolie, og lad blandingen virke i 15-20 minutter. (LB)

MANDLER
Mandler er ekstremt rige på E-vitamin, som er effektivt til at beskytte hudcellerne mod beskadigelse. De udgør en rigtig god kilde til cellebeskyttende antioxidanter og magnesium, kalium, jern, protein og fibre. Fibrene mætter og er god for fordøjelsen. (LB) 
Tip! Er du lækkersulten og trænger til energi, så stil sukkertrangen med skiveskårne æbler toppet med mandelsmør og drysset med kanel. (AKP)
Tip! Spis 10 mandler om dagen for at nære huden indefra. Den vane kan udsætte hudens ældning, da E-vitamin er den vigtigste fedtopløselige antioxidant. (LB)
Tip! Mandelolie kan anvendes som mild, blødgørende renseolie til ansigtet. Olien påføres fugtet vat for at fjerne snavs og makeup fra huden. Olien plejer og nærer huden. (LB)

SE OGSÅ: Spis dig til smuk hud & sundt hjerte: Guide til sunde nødder 

BØNNER & LINSER
De er fyldt med protein og har et højt mættende fiberindhold. De røde flavonoidpigmenter i bønner og linser er 50 gange stærkere end antioxidantkraften fra E-vitamin. Beskyttelsen af huden er dermed sikret, og der er god bund for en god kollagenproduktion hvis du tilføjer bønner og linser til dine hovedmåltider. (AKP)
Tip! Erstat de hvide ris og den hvide pasta med linser og bønner for at hæve rettens proteinindhold. (LB) Prøv fx denne lune salat med rodfrugter og linser. 

HVEDEGRÆS
Hvedegræs er blevet en populær spise. Det er en græslignende urt, der er fyldt med næringsstoffer. Hvedegræs indeholder 70 % klorofyl, der sikrer ilt og næring til dine hudceller, sunde aminosyrer, enzymer, mineraler og vitaminer. Hvedegræs har tilmed en udrensende effekt, og er dermed en super sundhedsbooster. (AKP)
Tip! Et shot hvedegræs hver dag er ren energi direkte ud i cellerne og sikrer din daglige dosis af antioxidanter, der beskytter kroppens celler. (LB)
Tip! Du kan nemt dyrke hvedegræs i haven eller i en frøbakke indenfor, og derefter presse den friske hvedegræs til shots. Er det for omfattende, kan du købe frosne shots eller hvedegræspulver i kapselform.

OLIVENOLIE
Olivenolie giver dig A-vitamin, der er vigtigt for din hud, dine slimhinder og dit syn. E-vitaminindholdet giver antioxidantbeskyttelse og reducerer dermed hudskader og rynkedannelse. Olien er rig på de gode fedtsyrer og virker antiinflammatorisk og dermed beroligende for huden. (AKP)
Tip! Olivenolie er god til tør hud og kan smøres på fugtet hud efter bad som alternativ til creme og lotion. Det høje indhold af antioxidanter giver en frisk glød og forebygger rynker. Olien hjælper med at bevare hudens elasticitet og kan lindre eksem. (LB).

SE OGSÅ: Stor guide til de sundeste olier

MØRK CHOKOLADE
Mørk chokolade er rig på fibre, protein, antioxidanter og omega-3-fedtsyrer. Antioxidanterne overstiger endda niveauet i rødvin, blåbær og grøn te. Mørk chokolade indeholder også det antiinflammatoriske stof, procyanidin B-2, der kan beskytte hudens celler mod uv-stråling, stress og forurening. 
Hjernen påvirkes også når du nyder mørk chokolade, da endorfiner, som er kroppens egen lykkemedicin, bliver udløst. Men overdriv nu ikke indtagelsen. (AKP)

BÆR
Spis løs af bær! De holder os smukke, unge og modvirker sygdomstilstande ved at styrke immunforsvaret. De farverige bær som acai, blåbær og hindbær er små bomber af antioxidanter, der virker styrkende og give antiagepleje til kroppens celler.
Jo mørkere bær, jo højere er indholdet af E- og C-vitamin, der er med til at booste dit immunforsvar. (AKP)
Tip! Prøv fx en supersmoothie til morgenmad med banan, blåbær, mandler og skyr. 

GRØN TE
Drikker du grøn te dagligt, er du godt på vej til at booste din sundhed og fylde din krop med antioxidanter indefra. Teen skærper hukommelsen, øger forbrændingen og genopliver hudens døende celler. (AKP)
TIP! Du kan lave din egen hjemmelavede ansigtsmist af afkølet grøn te, der hældes på sprayflaske. Den sammentrækker porrerne og renser huden. (LB)
TIP! Lav en læskende kold drik af grøn te med isterninger og masser af citronskiver! (AKP)

SE OGSÅ: Boost dit immunforsvar med C-vitamin

SE OGSÅ: Fakta om antiinflammatorisk livsstil & kost

SE OGSÅ: Spis dig fuld af sundhed & energi: De 6 bedste powerfoods