10 tips: Bliv klar til varmen med din baby
Foto: Alamy Når først du har styr på nogle få forholdsregler, er det skønt at nyde sol og sommer med din baby.

10 tips: Bliv klar til varmen med din baby

Når solen endelig skinner, skal du ud at nyde det gode vejr - og din baby skal selvfølgelig med! Men hvordan beskytter du bedst dit barn mod sommerens farer?

Det er sommer i kalenderen, selvom vi desværre ikke har set meget til solens stråler. Men pludselig kommer de her varme dage, hvor du bare har lyst til at komme ud. Din baby vil sikkert også nyde at mærke græsset, men ud over at huske solcreme er der et par forholdsregler, det er godt at huske på.

Små børn taber for eksempel meget varme fra hovedet, og det kan derfor være nødvendigt med en tynd hue på en varm, men blæsende, sommerdag. Pas også på med gødning, ukrudtsmiddel, maling, tændvæske, lampeolie og insektspray, der ofte står fremme i haven om sommeren.

LÆS OGSÅ: Klæd baby rigtigt på i varmen

Og hvordan er det nu lige med middagslur i barnevognen, mens du slapper af udenfor?

Her får du 10 tip til at tage din baby med ud i varmen.

1. Klæd din baby rigtigt på

Det er bedst med tøj, som dækker kroppen og beskytter mod solen. Selv om det er varmt, er det fint med en heldragt i ultratynd bomuld. Du kan tjekke, om junior har det for varmt ved at mærke i nakken eller foran på brystet, hvor det skal føles lunt og tørt. Små babyer kan ofte have kolde fødder og hænder uanset temperaturen.

2. Pas på stik

Hold øje med bier og hvepse i græsset og især ved mad og drikke. Som udgangspunkt er det ikke farligt at blive stukket af en bi, men det kan være et uheldigt sted, for eksempel på halsen eller i munden, hvor en hævelse kan være livstruende. På apoteket kan du få antihistamin, som mildner allergiske reaktioner, men det er altid en god ide at ringe til lægen først. Får dit barn en allergisk reaktion med vejrtrækningsbesvær, skal du ringe 112. Det sker heldigvis sjældent.

3. Har du en vandhund?

Du behøver ikke købe et bassin, for den lille vil sikkert synes, at badekarret er sjovt. Sæt det i skyggen, fyld kun lidt vand i og hold godt øje. Små børn kan drukne på få centimeters dybde.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i svømmehallen med din baby

4. Pas på solens stråler

En baby bør aldrig være i direkte sol, for huden er sart, og de små er ikke gode til at regulere deres kropstemperatur. Så ind i skyggen med jer! Solcreme er ikke et must i skyggen, men er du bekymret for lyset, der bliver kastet tilbage fra hvidt sand eller vand, kan du smøre en smule på kinder, næse og håndrygge. Beskyt også hovedet med en solhat, der går godt ned i nakken, og undgå den stærke middagssol mellem 12 og 15.

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du baby i solen

5. Vælg den rigtige solcreme

Astma- og Allergiforbundet anbefaler ikke solcreme til babyer, da der er risiko for allergiske reaktioner. Hvis I ikke kan undgå solen, bør du gå efter en solcreme med høj faktor og Astma-Allergi-mærket ‘Den Blå Krans’. Det er vigtigt, at du bruger nok solcreme. En håndfuld hver gang til hele kroppen, og husk at smøre igen efter badning. Bliver dit barn alligevel forbrændt over et større område, er det en god ide at ringe til lægen.

6. En god lur i barnevognen

Om sommeren kan der hurtigt blive kvælende varmt i barnevognen – særligt hvis du dækker åbningen med en stofble eller et fintmasket myggenet. Den ideelle temperatur er mellem 16 og 20 grader, men en barnevogn, placeret i skyggen, bliver 33 grader varm i løbet af et kvarter på en solrig dag, hvis du dækker åbningen, viser en undersøgelse fra Søndagsavisen. Drop stofbleen og invester i en solskærm eller sæt vognen under en parasol.

7. Har din baby knopper?

Føles din baby svedig og får små røde prikker på kroppen, er det nok varmeknopper. Bare rolig, de forsvinder, når dit barn bliver mere køligt igen.

LÆS OGSÅ: Har mit barn børneeksem eller ej?

8. På eventyr i haven

At kravle eller gå på noget ujævnt, at føle på en regnorm, vande en blomst eller mærke græs mod de bare tæer er et orgie af sansemotorisk stimulation, som er vigtigt for dit barns gode udvikling. I kan også gynge, lave sandkager i sandkassen eller jage havens små dyr, som kan studeres under lup. En trampolin kan også bruges til både store og små, der kan øve de første skridt og træne balancen.

9. Væske i varmen

Din baby kan blive ekstra tørstig på varme dage, og det er en god ide at tilbyde ammebarnet brystet oftere end ellers, også bare til små slurke. Får dit barn sutteflaske, kan du give lidt afkølet kogt vand i flasken eller fortyndet erstatning, men pas på med at give for meget, da der også skal være plads i maven til mad. Et barn over fire måneder må få vand fra hanen – og de større børn kan have en kop stående med koldt vand.

LÆS OGSÅ: Boblende sommerdrik

10. Disk op med skønne sommersnacks

Det er normalt, at dit barn har mindre appetit i varmen, men du kan forsøge at vække den – og spæde lidt til væskebalancen – med vandmelon i små hapser eller smoothie af frugt og blendede isterninger. Smoothien kan også fryses ned i forme med pinde, så der er sunde is til hele dagen. De større børn vil sikkert synes, det er sjovt at få små isterninger af blendet frugt i koppen med vand. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde flere anbefalinger til, hvilke frugter og grøntsager der er bedst til de små størrelser. Se sst.dk

Kilder: Sundhedsplejerske og stifter af Klub Æblebørn, Anette Straadt, praktiserende læge Bodil Johnsen, overlæge ved Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, Niels Erik Ebbehøj, sundhedsguiden.dk, astma-allergi.dk, Børneulykkesfonden, Søndagsavisen, Sundhedsstyrelsen, apoteket.dk, sundhedsplejersken.dk og natur-styrelsen.dk

Faktaboks

Hvad sker der, hvis dit barn spiser …

Snegle, orme eller insekter?

Der kan være jordbakterier på ormen eller sneglen, som kan give mavepine. Dræbersnegle udskiller desuden en klistret slim, der kan indeholde E. coli-bakterier, som også kan give dårlig mave. Det værste, der kan ske, er at den lille bliver stukket af en hveps eller bi i munden eller halsen. Ring altid til lægen, hvis det sker.

Giftige planter?

Mange planteforgiftninger er fredelige og behøver ikke behandling. Men hvis planten er meget giftig, eller hvis du er i tvivl, om den er, skal du søge hjælp. Pas for eksempel på planter som nerie og fingerbøl (se billeder til venstre), der kan give hjerterytmeforstyrrelser.

Jord eller sand?

Jord eller sand kan indeholde rester af ekskrementer fra katte, hunde og ræve, og det kan give maveinfektion. Hold derfor øje med, at sandkassen er ren for ulækre rester, og vask dit barns hænder, når det har rodet i sand eller jord. Små børn mellem halvandet og tre-fire år spiser faktisk cirka 10 gram jord hver dag.

Kattelort?

Det hænder, at børn spiser kattelort, fordi det ligger i sandkassen. Der vil altid være en risiko for infektion og dårlig mave – samt en lille risiko for smitte med toxoplasmose, der i sjældne tilfælde kan give træthed og feber, og som skyldes en parasit i kattens afføring. Vask dit barns hænder, og giv det noget at drikke.

Bekymret? Ring til Giftlinjen på 8212 1212. Den har åbent hele døgnet. Du kan læse mere om giftige planter og behandling på hjemmesiden bispebjerghospital.dk/giftlinjen

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommer og Baby