De bedste naturlegepladser
SPONSORERET indhold

Her er 13 af Danmarks bedste naturlegepladser

Naturlegepladser er ikke bare en legeplads af træ i et grønt område eller en skov. De opfordrer til timevis af leg og lærer børnene om alle naturens glæder. Her er 13 af de bedste naturlegepladser for børnefamilier.

Af: Kicki Boss Foto: Getty Images & PR
26. mar. 2024 | Børn | Vores Børn

Er det på tide, at dit barn får lært lidt om, hvor mange fede lege og timevis af sjov, man kan have ude i vores danske natur? Så er de mange naturlegepladser, der gavmildt er fordelt over hele landet, et godt sted at starte.

Ud over at være motorisk udfordrende, er naturlegepladserne også tit en rigtig sanselig oplevelse at besøge, og ungerne får lov til at prøve mod og fantasi af på andet end gængse rutsjebaner og vipper. I kan både bygge huler, gå på line, gynge, lege Jorden er giftig og prøve kræfter med en sej forhindringsbane eller lege i et højt legetårn. Nogle legepladser har desuden dyr, I kan hilse på.

En god naturlegeplads indbyder også ofte til familiehygge og er udstyret med alt fra bålpladser til grill og balancebomme, som både børn og barnlige sjæle kan underholde sig godt med. Se bare her, hvor vi har samlet nogle af de bedste naturlegepladser i landet.

Læs også

De bedste naturlegepladser på Sjælland

1. Eghjorten Naturlegeplads: Leg og idyl i skovbrynet

I en lille lysning i udkanten af skoven nordøst for Hillerød, ligger der en idyllisk naturlegeplads, som byder på både smukke, træudskårne dyr og totempæle. For ikke at nævne vipper, balancegang, edderkoppespind, gynger, en labyrint, en stor flyvemaskine og et skib. Der er desuden hyggelige kroge med borde og bænke, bålplads og både toiletfaciliteter og brænde til fri afbenyttelse.

Adresse: Jespervej 309, 3400 Hillerød

Legepladsen havtyren skovlegeplads
Foto: Visit Nordsjælland. Havtyren Naturlejeplads

2. Havtyren Naturlegeplads: Legende sagnfortælling i Nordsjælland

I skoven, der grænser op til Liseleje strand, lyder sagnet, at en havtyr er gået rasende i land og har pløjet sandet op og begravet byen, efter bønderne stjal hans havkvæg. I dag er havtyren dog så fredsommelig, at ungerne kan klatre rundt på hans store træskrog og lave abekattestreger. Naturlegepladsen har desuden legeredskaber, gynger, armgang, balancebomme, rutsjebane, og der er også svævebane, en vippemåge og en åleruse tilknyttet legepladsen. Desuden kan man spise madpakker i skygge for solen eller ly for dryp i det tilhørende hus.

Adresse: Lisehøjvej, 3360 Liseleje

3. Hedeland Naturlegeplads: Naturleg og naturfitness i skøn symfoni

Lige uden for Roskilde er der en glimrende naturlegeplads, som ikke kun vil gøre ungerne glade, men også alle motionsentusiaster og crossfit-fans. Med både svævebane, klatrestativer, gode klatretræer og gynger for både børn og voksene. Og så har vi ikke nævnt en regulær powetrack-bane på små halvanden kilometer med femten træningsstationer rundt om legepladsen, der kan udfordre både børn og voksne. Her kan familien snildt få en hel dag til at flyve afsted ude i naturen. Og forældrene kan samtidig sætte flueben ved dagens træning. Win-win! I kan passende slutte af ved bålstedet og grillpladsen, hvor der er gode muligheder for både at tilberede og nyde maden.

Adresse: Vindingevej 201, 4000 Roskilde

4. Rødvig Havn Naturlegeplads: Hyggelig, maritim naturlegeplads

Var det noget at slippe fantasien fri og lege kaptajn, pirat eller havfrue på en vaskeægte fiskekutter, komplet med optegnet vand og flydende drivtømmer at balancere på? På Rødvig Havn finder I netop sådan en maritim naturlegeplads i de mest charmerende omgivelser blandt fiskekuttere og små fiskehytter. Her er både gode muligheder for fantasifuld leg og at øve sine klatre- og balanceevner, mens I udforsker den landlagte kutter. Der er også borde og bænke at slå sig ned ved, og der er toiletfaciliteter på stedet.

Adresse: Havnevej 21, 4673 Rødvig Stevns

Læs også

De bedste naturlegepladser i København

Største naturlegeplads
Foto: Københavns Kommune. Valbyparken Naturlegeplads

5. Valbyparken: Byens største naturlegeplads

En af byens bedste naturlegepladser er også byens største, og den finder du i Valbyparken. Naturlegepladsen er 25.000 kvadratmeter stor og bemandet i hverdagene. Selve legepladsen er placeret i bakket terræn, og her er masser af balanceleg, forskellige legetårne med gangbroer, klatrestativer, sandkasse, væltede klatretræer og beachvolleybane. På den store naturlegeplads er også tovbane, boldbaner og fine blomsterbede, ligesom legepladsen er omkranset af en stor, rund gangbro. Man kan låne legeredskaber i dagtimerne, og der er gode rammer til at nyde madpakken eller mad fra parkens cafe. I kan også lave mad over bål, hvis I har indhentet tilladelse på forhånd. Legepladsen er bestemt et besøg værd.

Adresse: Hammelstrupvej 98, 2450 København

6. Naturlegepladsen Himmelhøj: Alsidig leg i æstetiske rammer

På randen af Amager Fælled finder I byens måske smukkeste naturlegeplads. Her er en kæmpemæssig ark gået på grund, og alle de dyrene er gået ud på Vestamager. Uden for arken finder man derfor dåhjorte, ræve, mus og vadfugle, og omgivelserne indbyder til at gå på opdagelse blandt dyrelivet. Selve arken er 50 meter lang, og ud over at være en fryd for øjet, så rummer det store skib labyrinter, teaterscener, bålplads og overdækkede legesteder. Foruden Amagerarken i sig selv har Himmelhøj også tre andre legeområder, I kan lege i: Rævehulen, Ildstedet og Insektskoven. Alle områder gemmer på spændende legeuniverser, og her er bålplads, ildsted og shelter.

Adresse: Hammelstrupvej 41, 2450 København

Læs også

De bedste naturlegepladser i Jylland

Legepladser røverknolden
Foto: Rebildporten. Røverknolden Naturlegeplads

7. Røverknolden Naturlegeplads: Sanselig legeplads

I Rebild i Nordjylland ligger der et særligt naturlegeområde, hvor store som små kan lade sig henføre til eventyrland og agere sin egen version af Tommelise, mens I udforsker den store sansesti omkring selve naturlegepladsen. På sansestien er der kæmpe-svampe, store dyr og træerne er forvandlet til trolde med lange næser. Langs stien hilser stenudskårne hekse, alfer og klatregevirer de udforskende velkomne, og man kan også spille musik i "det musikalske uderum" eller flyve sig en tur på svævebanen. Naturlegepladsen er udstyret med legeredskaber, balanceleg, klatrestænger, rutsjebane, bålplads, borde, bænke og halvtag. Og i skoven er der god plads til at bygge huler.

Adresse: Rebild Kirkevej 8, 9520 Skørping

8. Momhøje Naturcenter: Sjov legeplads for alle naturelskere

Skal I have jer en ordentlig én på naturopleveren? Så skal I slå vejen forbi Momhøje Naturcenter i Midtjylland. Her er rigtig mange og rigtig gode legefaciliter – f.eks. et 10-kantet gyngestativ med adskillige forskellige slags gynger, en svævebane, en tarzanbane og en hængende klatreruse. Der er plads til både rollespil og rundbold, og der er gode vandrestier med fyrre orienteringsposter, såvel som handicapvenlige stier og mountainbikerute. Desuden er der hele ni shelters, flere bålpladser og picnic-faciliteter, og også en bål-lade med plads til op til 40 personer.

Adresse: Kibækvej 19, 6933 Kibæk

9. Eventyrskoven i Østjylland: Fantasi, børnemagi og kulturhistorie

Hvilket barn elsker ikke historier og eventyrlig stemning? I Eventyrskoven bor der mange spændende væsener fra de danske sagn og eventyr – f.eks. en nisse og en trold. Oplevelsesparken tager afsæt i det mest børnevenlige hjørne af den danske kulturhistorie ved at fortælle de danske eventyr på en levende og spændende måde, som gør brug af både fysiske aktiviteter og digitale effekter. Parken rummer både en oplevelsesskov, en naturlegeplads med motorikudfordringsbane og en sansesti, en eventyrstue og gode bål og picnic-faciliteter, samt toiletter og shelters. 

Adresse: Krogstrupvej 67, 8300 Odder

gramslot legeredskaber
Foto: Visit Sønderjylland. Naturlejepladsen Gram Slot

10. Naturlegepladsen Gram Slot: Prinser, prinsesser, riddere og ungmøer

Her er en naturlegeplads, som forstår at spille op mod de særlige omgivelser, den er placeret i. Naturlegepladsen ved Gram Slot har middelalderlige referencer, og legepladsen er udrustet med underjordiske gange, fangehuller, udkigshuller i volden og angrebsstiger. Der er desuden gynger, rutsjebane, gynge og klatrenet og så er der bålplads, borde, bænke, og shelters, hvis man føler for en overnatning ved slottet. En hyggelig legeplads til alle aldre.

Adresse: Slotsvej 54, 6510 Gram

Læs også

De bedste naturlegepladser på Fyn

11. Tusindben i Børnebyen: Naturlegeplads med firbenede venner

Odenses største naturlegeplads er er lidt af en grøn oase på hele syv hektarer land. Naturlegepladsen Tusindbed er inddelt i etaper, som udfordrer forskellige aldersgrupper på spændende vis. Her er blandt andet svingtove, svævebane, balancebomme og en fangeborg, og så kan I møde klappegeder og bløde får. Der er gode muligheder for at spise madpakker – både under overdække og helt i det fri. En stor naturlegeplads med både bålplads, borde, bænke og toiletter.

Adresse: Kildegårdsvej 50, 5240 Odense NØ.

12. Troldeland ved Gåsebjergsand: Svanninge bakker for både små og store børn

Troldeland ligger i de bakkede hedearealer med naturinddelte lommer ved Svanninge bakker – og det har styret legepladsens udformning. Her er en naturlegeplads til de små børn på 3 til 6 år og en til de store børn på 7 til 12 år, som til gengæld er stor nok til, at der også er plads til familien. Frokosten kan laves over bål eller nydes som madpakker i det store "madpakkehus", hvor der er plads til ca. 50 mennesker under tag. Desuden er der et "huleland" på skrænten, hvor der er mulighed for at bygge sin egen hule. På de store børns legeplads er der mere end et dusin legeredskaber, som indbyder til at klatre, balancere, gemme sig og ikke mindst lege jorden er giftig. De mindstes afdeling, Alfeland, er udstyret med blandt andet gynger, balancegang og en labyrint.

Adresse: Rallebæksgyden, 5600 Faaborg

13. Strandvænget naturlegeplads: En perle af en naturlegeplads tæt ved motorvejen

Var det noget med en naturskøn legeplads der, foruden en masse gode sanseredskaber såsom gynger, klatrevæg, balancebomme, legehytte og spændende terræn, også har direkte adgang til børnevenlig strand ud til Storebælt, dyrefolde med kaniner, geder og påfugle? Der er desuden gode muligheder for både at holde picnic, lave bålmad eller at smide pølser på de opstillede grille. Et spændende og børnevenligt alternativ til rastepladsen, hvis I kører over Fyn og har brug for en pause.

Adresse: Strandvænget 1, 5800 Nyborg

Anbefalet til dig