Sommerferie med børn
Foto: iStock

Udflugter med børn i sommerferien

25 ting du kan lave med ungerne i sommerferien

En weekend med fart på, en eftermiddag til lands, til vands - eller som konge for en stund. Vi har samlet masser af inspiration til hyggelige udflugter for hele familien.

1. Sagnlandet Lejre: Stenalderpiger og vikingedrenge

Sjælland. Er det rigtigt, at vikingerne var ædedolke? Gik stenaldermennesker også til tandlæge? Og ofrede jernaldermennesker virkelig deres hunde til guderne? I Sagnlandet Lejre kan I blive klogere på, hvordan folk levede tusindvis af år siden og tale med de vikingekvinder, jernaldermænd, stenalderjægere og håndværkere, der går rundt mellem de autentiske huse, haver og værksteder. Besøg områdets får, vildsvin, geder og gæs eller læg vejen forbi Båldalen, hvor børnene kan sejle i stammebåde, male mel og hugge brænde på ægte vikingemaner. Læs mere på Sagnlandet.dk.

Tip! Tjek også Hjerl Hede ud, hvis du befinder dig i Jylland.

2. Gå om bord på Legeskibet

Hele landet. Sommeren igennem lægger Legeskibet til kaj rundt omkring i landet. Uddannede legematroser inviterer til fælleslege på havnen, bevægelseslege for de mindste, kaste- og kamplege for de større og forskellige gamle og nye bordspil. I kan også prøve Legeskibets store parkourstativ og en sjov og udfordrende klatre- og aktivitetsrute. Se på Legeskibet.dk , hvornår skibet ligger i en havn nær dig.

3. Aros Studio: Picasso for en dag

Aarhus. Tag din lille Picasso i hånden, og afprøv dine og ungernes kunstneriske talenter på Aros’ Studio-værksted i Aarhus, når museet hver weekend åbner dørene for familieaktiviteter i kunstens tegn. Bliv udfordret med materialer og opgaver, der handler om en aktuel kunstner, eksperimenter med lys, farver, rum og rammer, og leg jer til en ny oplevelse af kunsten med hjælp fra museets personale. Læs mere på Aros.dk.

Tip! Arrangementerne varierer i temaer og sværhedsgrader – tjek museets hjemmeside. Undersøg også dit lokale kunstmuseum for lignende oplevelser.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 13 bedste naturlegepladser

4. Hyrdinden og skorstensfejeren: H.C. Andersens Verden i Præstø 

Sjælland. Tænk, hvis eventyr kunne blive til virkelighed. Det kan de! I hvert fald i teaterparken H.C. Andersens Verden nær Præstø, og her skal I ikke blive overraskede, hvis I render ind i en lyslevende Klodshans og en Tommelise – parkens store sal har nemlig hundredevis af kostumer til fri afbenyttelse, for både store og små. Flere gange om dagen bliver der opført eventyrlige teaterstykker og fortalt eventyr rundt omkring på parkens scener, og hele familien kan hygge sig i parkens hobbyværksted og caféen, der serverer kaffe og hjemmebagte kager. Læs mere på hcandersensverden.dk

Tip! Klæd jer ud, inden I går ind og ser en forestilling eller hører et eventyr – så I kommer i den helt rigtige stemning.

5. Kronede dage: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Sjælland. Det er ikke hver dag, man får chancen for at gå i de kongeliges fornemme fodspor. På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot kan I begive jer rundt i Christian den Fjerdes gamle, højloftede sale og springe i en af de mange genskabte renæssancekjoler eller rustninger, prøve at skrive med blæk og fjerpen og farvelægge prinsessekjoler og våbenskjold. På museets børneudstilling kan de små tilmed få fortalt den fantastiske fortælling om at vokse op som en rigtig konge. Læs mere på dnm.dk.

Tip! Hold øje med museets sporlege med opgaveløsning for de lidt større børn – temaerne skifter og bliver annonceret på museets hjemmeside.

6. Da oldefar var dreng: Arbejdermuseet i København

København. Glem alt om iPads, fredagsslik og lommepenge. På Arbejdermuseet i København kan børnene opleve, hvordan den til tider strenge virkelighed så ud for byens arbejderbørn for 100 år siden. Her kan de klæde sig ud i matrostøj, prøve at arbejde som bybud i købmandsbutikken, tage en svingom i danseskolen, lege i en lejlighed fra 1930’erne og besøge pantelåneren og se, om de kan få lidt penge for en gammel frakke. Læs mere Arbejdermuseet.dk.

Tip! Museumsbesøget kan være en god anledning til at fortælle dine børn om din egen opvækst og minder fra barndommen.

LÆS OGSÅ: Udstyr: 10 ting du skal have med på vandretur med børn

7. H.C. Andersen på Frilandsmuseet

København. Tilbring en eventyrlig dag på Frilandsmuseet. Fra 1. juli og frem til 18. august kan du og din familie møde Klods Hans og prinsessen på ærten, når de springer ud af eventyrbøgerne og går rundt blandt gæsterne. Der er friluftsteater og historiefortælling, lige som I også kan opleve museets faste aktiviteter som at lave mad over bål og lege historiske lege.

8. Egeskov Slot: Slotspark på speed

Fyn. Lad de større børn (og dig selv) få hjul under fødderne med sjove Segway-vogne og se, hvem der kommer først igennem den kringlede hækkelabyrint, hvor ingen ved, hvad der viser sig om det næste hjørne. De mindste kan få pulsen op på Oldefars legeplads, hvor stylterne står klar til kapgang. Spænd armmusklerne og deltag i tovtrækningskonkurrencen eller hop ned i en af de gamle sæbekassebiler, som bare venter på at få en rask lille racerkører ombord. Læs mere: egeskov.dk.

Tip: Slottet udlejer trækvogne for 50 kr., og der er god mulighed for både at købe mad og spise medbragt mad i slottes parkområde.

9. En brandsjov oplevelse: Odsherred Brandmuseum

Sjælland. Der er spænding i luften i den store hal i Asnæs, hvor mere end 20 brandslukningskøretøjer står parkeret på ræd og række, klar til at store som små kan kravle ombord. Også på de helt gamle. Ud over bilerne udstiller museet hjelme, brandslukningsudstyr, modelbiler og uniformer, som ungerne oven i købet kan blive fotograferet i. På udvalgte dage er der mulighed for at få en køretur i en rigtig brandbil og se opvisning med brandskum, og uden for museet fortsætter balladen på legepladsen med vipper, rutsjebane og en stor legebrandbil. Læs mere: odsherredbrandmuseum.dk.

Tip! Tjek museets hjemmeside for særlige events.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer I billigst på sommerferie

10. Fællesdans i Fælledparken

København. Har du danseglade unger, er Familiedans i Fælledparken et hit. 1., 8., 15. og 22. juli bliver der spillet op til dans. Klokken 14.00-14.45 er det poderne under seks år, der kan give den gas på det udendørs dansegulv, og mellem 15.00 og 16.00 er der danserytmer for dem, der er seks år og ældre. Hver gang er der et nyt tema. Hiphop og cubansk dans er bl.a. nogle af de stilarter, der er på programmet. Se mere på Sommerdans.dk.

11. Fyr den af: Action House i Løkken

Nordjylland. Action House I Løkken er ikke for tøsedrenge og tudemarier. Her kan de større børn give den fuld gas på Danmarks største gokartbanen, skyde løs med de harmløse lasergame-pistoler og ramme plet på bowlingbanen med de fuldautomatiske børnebaner. Tag lillebror og lillesøster med i legelandet, hvor de kan rutsje, kravle og klatre så længe, de orker. Læs mere: actionhouse.dk.

12. Trafiklegepladsen ved Gunnar Nu Hansens Plads

København. Det er SÅ skønt at føle sig lidt større, end man i virkeligheden er. På trafikbanerne i Fælledparken i København kan ungerne cykle omkring mellem autentiske miniskilte, vejstriber, hajtænder og vejkryds med lysregulering og lege, at de er ude i virkelighedens travle trafik. Og oven i hatten lære lidt om færdselsreglerne. Hvis I har skateboard, rulleskøjter eller løbehjul med, har Fælledparken også de bedste baner til den slags. Trafiklegepladsen er bemandet fra klokken 10 til 17 i hverdagene. Læs mere på Kk.dk.

Tip: Der er mulighed for at låne trehjulede cykler til de mindste.

LÆS OGSÅ: Norge med børn: 7 fantastiske familieture I skal tage på

13. Abekattestreger: Havreholm Klatrepark

Sjælland. Svævebaner i trætoppene, trapezgynger i det fri og rebbaner højt over jorden. Få sved på panden og smil på læben på de fire udfordrende baner i klatreparken på Bornholm. Banerne varierer i sværhedsgrad, og der er sjove prøvelser for både store børn og de alleryngste. Tjek Havreholmklatrebane.dk

Tip! Husk at booke minimum 24 timer i forvejen.

14. Lille Vildmosecentret: Mød nordens kæmper

Nordjylland. De bliver kaldt for Nordens kæmper. I Lille Vildmose kan I opleve Danmarks eneste elge, når de tøffer rundt i det store, fredede naturområde. Hvis I er sultne efter flere dyreoplevelser, er der mulighed for at tage med på krible-krable-insektjagt, frokostservering for vildsvinene og flyveture i ørnesimulatoren, inden I fylder både små og store maver med grill-pølser i centerets bålhytte.

Tip! Husk praktisk tøj og fodtøj og evt. en kikkert.

15. Kram en ko: Gyvelborg besøgsgård

Midtjylland. Hvornår har du sidst krammet en ko? På den økologiske gård ved Nørre Snede er køerne så tamme, at I kan putte jer ind til dem på marken. Først får I en kedeldragt, et rødt halstørklæde, en bondekasket og gummistøvler på og besøger de små kalve, inden I kommer ud til de store malkekøer. Oplevelsen tager omkring to timer og kan krydres med markvandring, bærplukning, is-spisning eller pandekagebagning over bål. Og et møde med gårdens kaniner, marsvin, katte og hunden Nora. Læs mere: på Gyvelborg.dk – eller søg efter besøgsgårde på Google for at finde en bondegård i nærheden af din bopæl.

Tip! Måske er der chance for at se en ko kælve eller blive malket. Spørg landmanden.

16. Sydhavnstippen: Økologisk eksperimentarium

København. Naturen ligger derude og venter på, at I undersøger den. Også midt i storbyen. På Sydhavnstippen i København kan I begive jer ud i det store vildvoksende naturområde ved Sydhavnen og møde både lækatte, skovhornugler, græssende får og bløde lamaer. Hvis I da ikke får alt for travlt med at plukke brombær, havtorn og knasende æbler. På den nordlige del af tippen er der mulighed for at kigge ind i insekthotellet, tænde op ved et af bålstederne og besøge bistaderne, som bliver passet af Ebbe, der gerne fortæller om de summende væseners liv. Herudover er der løbende børnevenlige arrangementer i Sydhavns-tippens kalender. Tjek Sydhavnstippen.dk.

Tip! Husk madpakker og praktisk tøj. Kontakt Ebbe på forhånd, hvis I vil møde bierne.

17. Indiana Jones med GPS

Hele verden. Verdens største skattejagt er i gang og I kan komme med. Find koordinaterne for skatten – en såkaldt cache – på Geocaching.com og gå på digital jagt med GPS’en. Skatten kan være en lille, vandtæt beholder med en logbog, som I kan skrive I, når skatten er fundet. Somme tider følger der også en mønt, en bog, et stykke legetøj eller en anden småting med i købet – denne ting skal I erstatte med en lignende, som den næste skattejæger kan finde. Fra 4 år - men alle børn under 13 år skal være i selskab med en voksen. Læs mere: Geocaching.com.

Tip: Nogle skatte er sværere at finde end andre – vær opmærksom, når I vælger kategori.

18. Øgleskeletter og søpindsvin: Geocenter Møns Klint

Møn. Gå på jagt efter resterne af forstende kæmpeøgler, blæksprutter, hajer, søpindsvin og masser af andre tusind år gamle dyr og planter i det imponerende landskab ved Møns Klint. I må tage alle jeres fossilfund med hjem, og Geocenterets vejleder hos Geocenter Møns Klint hjælper gerne med at opklare, hvilke vidundere I har fundet. I selve Geocenteret kan I opleve dinosaurfilm i 3D, muntre jer i klatrehulen og se særudstillinger om fortidens mange fantastiske dyrearter. Læs mere: Moensklint.dk

Tip! Geocenteret udlåner klapvogne, men skal I gå tur på stranden, er en bæresele en god idé.

19. Hvalsafari ved Middelfart Gammel Havn

Fyn. Vidste du, at Lillebælt er fyldt med rigtige hvaler? Faktisk findes den største bestanddel af den danske hval marsvinet lige her. Om bord på båden Mira3 har I chancen for at se de legesyge svømmere og samtidig opleve det imponerende syn af den gamle og den nye Lillebæltsbro fra vandsiden. Turen tager omkring to timer, og I sejler fra Middelfart Gammel Havn. Læs mere: Lillebaelt-waters.dk.

20. Bondegårdsliv som i gamle dage

København. Tag tidsmaskinen på Amagermuseet, og træd ind i år 1900. Bondemanden fodrer grise, hundene gør på gårdspladsen, og der dufter af æbletærte fra køkkenvinduet. Hop i oldefars og oldemors gamle gevandter, og følg hverdagen på en gammel bondegård. Små hænder kan fodre høns, ænder og gæs. I kan lave gamle, danske retter i køkkenet, og de modige kan muge ud i staldene. Læs mere på Museumamager.dk.

21. Se de vilde krokodiller

Falster. Slangers hvislen får dig til at spæne gennem junglen mod den åbne strand og flod, men tør du hoppe i? I Krokodille Zoo på Falster ånder frygten dig i nakken, når du står ansigt til ansigt med krokodillearter fra rundt omkring i verden! I ferien kan du se dem få foder. Læs mere på Krokodillezoo.dk.

22. På togrejse tilbage i tiden

Jylland. Dampen slanger sig på den skyfri himmel, hornet tuder, og skinnerne hviner i svingene, så hårene på kroppen stritter. På veteranjernbanen Mariager-Handest langs Mariager Fjord kan I opleve en togrejse som i starten af 1900-tallet, og det er næsten som at være med i sin egen western. Læs mere på Mhvj.dk.

23. Slip de små kunstnere fri

København. Dampende varm latte, direkte vue over Øresund og skøn stilhed, fordi ungerne er travlt beskæftiget med at male. Kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland har innovative udstillinger, en spændende museumsbutik og ikke mindst Louisiana Børnehus, hvor de små kan skabe mesterværker til køleskabet. Cafeen har udsigt ud over Øresund, og Søhaven indbyder til både leg og en gåtur med barnevognen. Der er mulighed for at låne en klapvogn. Læs mere på Louisiana.dk.

24. Op i sadlen

Læsø. Kusken sætter i gang, og hovene rammer jorden. Turen i hestevogn gennem Læsøs landskab er en prinsesse værdig. Første stop er saltsyderiet. Det kan være en del af jeres rideferie på Krogbækgaard på Læsø, uanset alder eller hestetække. Der er rideskole, endagsture og trækketure for de mindste. Læs mere på Rideferie.dk.

25. Viking for en dag

Nordjylland. Støvet river i øjnene, over alt faldbyder håndværkere, fiskere og smede deres varer, og der drikkes mjød som postevand. Det er år 700, og du står ved foden af Skt. Nicolaj Bjerg i Sebbersund ved Limfjorden, hvor danske vikinger havde en stor handelsplads i fordums tid. Vikingebyen har i dag aktivitetsdage, hvor I kan se, hvordan vikingerne boede dengang, bage brød over bål og smage brændenældesuppe. Læs mere på Vikingebyen.dk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Aktiviteter for børn, Sommer og Rejser med børn