Familie på sommerferie
SPONSORERET indhold

Parforhold: 10 råd der får familieferien til at fungere

Sommerferien er det perfekte tidspunkt til at komme ned i gear, nyde børnene - og din partner, ikke mindst. Men hvordan undgår man, at praktik, bøvl og bekymringer ødelægger feriestemningen? Personlig rådgiver og parterapeut Daisy Løvendahl giver her sine bedste råd til en vellykket, afslappet sommerferie.

Af:: Daisy Løvendahl Foto: Getty Images
01. jul. 2021 | Børn | Vores Børn

1. Hav ekstra tålmodighed

Det er ikke nødvendigvis nemt at gå fra hverdagens struktur til konstant fællesskab, selv om I har glædet jer til at være sammen. Erkend, at der er en overgang, hvor I lige skal finde rytmen, komme ned i tempo og ind i fornemmelsen af hinanden, før roen sænker sig. Det kan snildt tage et par dage, så forsyn dig med ekstra chokolade og tålmodighed.

2. Stå sammen

Hvis du har en indre italiensk mama, der gerne ordner alt det praktiske for familien, så husk også at sende hende på ferie. Der er næsten intet mindre ferieagtigt end følelsen af stadig at drukne i praktik – bare i andre omgivelser. Drop derfor servicen og gør det almindeligt, at alle i familien tager del i det praktiske.

3. Definer jeres ferieønsker

Hvad er en god ferie for dig? For dine børn og din kæreste? Brug en eftermiddag inden ferien på at tale om, hvad I hver især forbinder med en god ferie i år. Er det oplevelser? Tid til at slappe af? Leg? Gode samtaler? Lækker mad og vin? Is hver dag? Hvis dine børn er for små til selv at sætte ord på, så sæt dig i deres sted og forestil dig, hvad de synes, gør en ferie god. Vær helt ærlig med, hvad du ønsker og lyt til din kæreste uden dom. Beslut, hvordan I på ferien skaber muligheden for, at alle får nogle af deres ønsker opfyldt.

LÆS OGSÅ: Skal I holde ferie i Danmark? Her er 13 børnevenlige destinationer

4. En rytme, der svinger Carpe diem og hakuna matata.

Det lyder fristende for mange, men lange morgener og planløse dage er ikke nødvendigvis lig med hygge, når man holder ferie med børn. Mange børnefamilier fungerer bedre med lidt rytme. Hvilken rytme vil give både jer og børnene en god ferie? Er det skiftevis at vågne langsomt, mens den anden laver morgenmad med børnene? Skal I helst begynde med fysisk aktivitet, så der er ro på kroppen? Måske giver det mening for jer at lege to timer efter frokost og derefter slappe af i en time, hvor de voksne læser eller nyder et glas vin, mens børnene leger selv? Skab en rytme, hvor I er aktive i fællesskab og hvor der også er pauser sammen.

5. Design din drømmesommer

Opskriften på den perfekte sommerferie kan se ud på tusindvis af måder. Nogle ville elske at have 3 dage med veninden uden mænd og børn, før den store familieferie sætter ind. Andre drømmer om tre dage alene som par på et badehotel med tid til at være kærester uden børn, der sover ved siden af, når natten inviterer til leg.
Vær ærlig omkring dine ønsker og del dem med din kæreste. Det giver langt bedre somre, hvis du er helhjertet til stede og giver dig selv det, du ønsker, fremfor at længes efter drinks med veninden, mens du stirrer fraværende ned i familiepizzaen.

6. Fra forældre til kærester

Hvis dagen er dedikeret til familien, så afsæt aftenen til kærestetid. Drik det glas vin, I engang gjorde, på en restaurant, på terrassen eller midt i alt rodet med legetøj og strandtasker. Tal med hinanden og flet fingre, som om I var forelskede teenagere. Tag gerne et bad inden, hvis det hjælper lysten til at være sammen på vej. Du kan også bede din kæreste skrubbe dig på ryggen, hvis du er i det humør. Eller bare bruge badet som en overgang fra mor til kvinde. Tag dit yndlingstøj på og føl dig lækker. Du skal på date. Lige der midt i familieferien med den, du elsker.

LÆS OGSÅ: 16 ting du kan lave med ungerne i sommerferien

7. Charmer din partner

Skulle der opstå 10 minutter, hvor børnene ikke har brug for jer, så udnyt muligheden for at charmere din kæreste. Nævn tre ting, du er vild med hos ham. Tillad dig selv at score nemme point ved at rose ham for at lave toplækre parkeringer, hans smækre krop og dejlige smil. Inkluder også de små ting, han gør, som at sætte musik på eller hente kaffe til dig.

8. Vær taknemmelige

Når I spiser sammen om aftenen, så rund dagens oplevelser af med at fortælle, hvad I har været glade for i dag. Det behøver ikke være noget særligt, som værdsættes, men kan være alt fra jordbæris til store smil og vind i håret. Der sker noget ekstra dejligt, når man ikke bare oplever skønne ting, men også giver sig selv og sin familie gaven i at dvæle ved det et øjeblik og være taknemmelige for alt det fine, man har sammen.

9. Træk på skuldrene

Hvorfor forsvinder der et håndklæde, så snart du vender ryggen til? Hvad blev der af sutten? ‘Ej, har du givet børnene alle de snacks inden spisetid?’. At være på ferie sammen handler også om at være konfronteret med hinandens fejl. De små ting, der irriterer, og de ting, som man aldrig helt bliver enige om som forældre. Men det er ferie. Træk på skuldrene og drik en cocktail. Det er okay, at alt ikke kører snorlige. Nogle gange er udsvingene sjovere.

LÆS OGSÅ: 26 ting du kan lave med børnene i sommerferien

10. Solo-tid

Nogle gange er det rart at være alene lidt. Tillad dig selv og din kæreste at trække jer hver især 30 minutter, når der er brug for det. Det kan godt føles som en afvisning, hvis den anden trækker sig, men tænk på det som en nødvendighed for, at man kan komme tilbage igen og virkelig nyde at være sammen.

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 31. maj 2018. Efter aftale med personlig rådgiver og parterapeut Daisy Løvendahl er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Anbefalet til dig