Gravid i uge 18

Foto: Getty Images Den lille mave vokser, og man begynder at kunne se, at du er gravid.

Gravid i uge 18 (18+0-18+6)

Gravid uge 18: Dit barn kan nu få hikke

Du er gravid i uge 18, og din mave er begyndt at kunne ses. Dit barn kan nu hikke og er gået på opdagelse i din livmoder.

Din babybule er efterhånden ved at være svær at skjule, og når du er gravid i uge 18, er det derfor usandsynligt, at du stadig kan holde din graviditet hemmelig.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 17: Det er tid til at få styr på barselsreglerne

Måske er du ved at være dødtræt af at tale om det lille liv i din mave, eller måske er du ivrig efter at fortælle om alt det, du oplever. Husk at det er dig, der sætter dine grænser.

I uge 18 vejer dit barn omkring 200-230 gram og måler 19 centimeter.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 18

  • Din graviditetsuge: 19. uge (18+0 – 18+6)
  • Din graviditet i dage: 126-132
  • Dit barns gestationsalder: 16 uger
  • Dit barns mål: 200 gram og 19 centimeter (hoved-hæl-mål)
  • Dit trimester: Andet trimester
Scanning gravid uge 18
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Din mave vokser nu fra uge til uge, og når du er gravid i uge 18, er den måske blevet så stor, at andre begynder at kommentere på den. Den er sikkert også begyndt at være lidt i vejen for dine daglige gøremål – især, hvis du har været gravid før.

Boblerne, du måske kan mærke i maven, er din baby, der sparker, og de er formentlig stadig så uregelmæssige, at du endnu ikke har forbundet følelsen med andet end lidt rumlen. Bare rolig, det kommer du snart til.

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato

Din baby

Dit barn er godt i gang med sin mest aktive fase, når du er gravid i uge 18. Der er stadig god plads i maven til bevægelse, og junior sutter flittigt på tommelfinger. Det lille barn er nu også begyndt at gå på opdagelse og undersøger sine omgivelser med hænderne. Det har generelt flere kontrollerede bevægelser end nogensinde før, hvilket skyldes at nervecellerne, som forbinder musklerne med hjernen, udvikler sig i rekordfart. Og så har han eller hun også lært at hikke.

I uge 18 ligger mælketænderne også allerede klar i gummerne, og bag dem udvikles de blivende tænder. Øjne og ører har fundet vej til deres endelige placering på hovedet, og øjnene er nu rettet fremad i stedet for at orientere sig mod siderne.

Anlægget til lungerne er ligeledes dannet, men de virker endnu ikke og kan ikke klare sig uden livmoderen og fostervandets hjælp. Det skyldes, at bronkierne stadig er i gang med at forgrene sig og derfor kun evner at overføre en lille mængde ilt til dit barn. Først i de sidste uger op til fødslen vil de udvikle sig til små lungeblærer, der sørger for, at dit barn kan trække vejret selv.

LÆS OGSÅ: Gravid? Her er 12 tips til mere og bedre søvn

Tegn på graviditet

Måske føler du, at din hud er begyndt at klø - især på maven. Det er helt ufarligt og skyldes typisk, at din hud strækker sig, og at dine hormoner kan ændre din hudtype, så den bliver enten mere tør eller mere fedtet. Nogle vil også opleve, at de får udslæt, eller at en eventuel hudsygdom bliver enten bedre eller værre.

Lider du af både kløe og udslæt, kan det behandles med allergimedicin og kortisonsalver, som din læge kan udskrive til dig. Ellers kan en god, fed creme kan være rar til at dulme en almindelig ”stræk”-kløe. Har du alvorlig udslæt og kløe, skal du kontakte din læge.

LÆS OGSÅ: 8 lidelser gravide ikke taler højt om

Det skal du vide om uge 18

Har du overvejet at få farvet hår?

Der er endnu ingen beviser på, at hårfarvning skulle skade dit foster, men alligevel råder Miljøstyrelsen dig til, at du følger forsigtighedsprincippet og helt undgår at farve hår, mens du er gravid. Det skyldes, at produkterne typisk indeholder kemiske stoffer, som er stærkt allergifremkaldende, og som mistænkes for at være hormonforstyrrende for både dig og din baby. Bliver dit barn udsat for større mængder af hormonforstyrrende stoffer i fostertilstanden, kan det i værste tilfælde gå ud over intelligens, sædkvalitet og vækst.

Har du allerede farvet hår, mens du var gravid, skal du ikke bekymre dig for meget. Der er nemlig endnu ikke videnskabelig evidens for, at det skulle skade dit barn, men for en sikkerhed skyld bør du undgå farvning i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Gravid: Sådan beskytter du din krop mod farlig kemi

Sundhedstips

Halsbrand kan være en uvelkommen og irriterende følgesvend, når du er gravid i uge 18. Syre fra mavesækken har det nemlig med at løbe den forkerte vej op ad spiserøret, når du venter dig, da livmoderen fylder så meget, at den skubber til mavesækken. Undgå fed og syreholdig mad og drikke, og brug eventuelt en høj pude, når du skal sove, så dit hoved ligger hævet over resten af din krop.

Er du slemt ramt, kan du spørge din læge til råds om lindrende medicin. Der findes heldigvis flere forskellige slags, som er ufarligt at tage under graviditeten.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mest usædvanlige navne

Til dig, der venter tvillinger

Motion er godt for alle gravide, men som tvillingemor skal du være opmærksom på, at du ikke kan kaste dig ud i alle de samme sportsgrene, som kvinder, der kun venter ét barn. Med to fostre i maven har du nemlig en langt højere risiko for at føde for tidligt, blandt andet fordi din livmoder er mere udvidet end normalt, og derfor bør du reducere din fysiske aktivitet i andet og tredje trimester.

Det kan være en god idé at tale med din læge eller jordmoder om dit aktivitetsniveau ved næste besøg. Måske vil de fraråde dig at støvsuge og bære indkøbsposer. Måske er der plads til almindelige hverdagsgøremål, mens du bør holde dig fra at træne. Det afhænger alt sammen af, hvor aktiv du har været inden din graviditet, og hvordan din graviditet forløber.

Ugens tip til mor

Har du hævede fødder? Hvis du står og går meget i hverdagen, kan det måske hjælpe at investere i et par støttestrømper, som skaber et tryk omkring anklerne og på læggene. Trykket vil nemlig presse blodet fra fødderne op mod hjertet og på den måde øge din blodcirkulation.

Ugens tip til partneren

Er der noget, du glæder dig særligt meget til at lave med barnet i fremtiden? Del det med din kæreste og vis hende, at du også glæder dig til forældrerrollen.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 18
Foto: Stephansen Photography
Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Gravid uge for uge