Facts om fødsel
Foto: Getty Images Når veerne kommer med cirka fem minutters mellemrum og varer et minut til halv­andet, så ring til fødegangen.

Facts om fødsel

Fødslens hvem, hvad og hvordan

Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til din fødsel? Få facts og tips om fødslen her.

Hvad er tegnene på fødsel?

SLIMPROPPEN sidder i din livmodermund for at beskytte fosteret mod bakterier udefra. Når livmodermunden åbner sig, så du kan føde, glider slimproppen ud. Det kan ske over flere dage eller på én gang. Slimproppen er sej og hvidlig.

PLUKVEER er sammentrækninger i din livmoder, som er en stor muskel. Mange får en del plukveer i de sidste måneder op til fødslen. Pluk­veer er en form for øveveer, og du vil få flere af dem, desto tættere du kommer på fødslen.

TEGNBLØDNING er lidt slim­et, brunligt eller lyst blodigt udflåd. Det er en lille blødning fra livmodermunden og kan være et tegn på, at føds­len er ved at gå i gang.

VANDAFGANG kan for nogle gravide sætte fødslen i gang.
Fostervandet går enten drypvist eller som en stor skylle. Sker det derhjemme, skal du ringe til fødestedet. Fostervand er normalt klart, så hvis dit er misfarvet eller grønt, er det et signal om, at du straks bør ringe til fødegangen.

LÆS OGSÅ: Fødselshypnose: Fød naturligt og med kun få smerter

VEER er sammentrækninger af livmoderen, som hjælper med at forkorte livmoderhalsen. De gør ondt i underlivet og måske over lænden. Veerne begynder uregelmæssigt og bliver mere regelmæssige undervejs, i både varighed og styrke.

Når veerne kommer med cirka fem minutters mellemrum og varer et minut til halv­andet, så ring til fødegangen, og få vej­ledning af en jordemoder. Når de ­regelmæssige veer har varet et par timer, er det som regel tid til at tage af sted. Uanset veernes varighed bør du altid ringe til fødegangen, hvis du er utryg eller det mindste i tvivl om, hvordan du skal håndtere situationen. Hellere ringe en gang for meget end for lidt.

Hvordan forløber fødslen?

DEN LATENTE FASE begynder med menstruationsagtige smerter foran eller hen over lænden. Veerne er korte og uregelmæssige og kan i perioder forsvinde. De kan også være hyppige og intense, men varer kun 20-40 sek­under. Livmoderhalsen er to-tre centi­meter lang, og livmodermunden er lukket eller en-to centimeter åben.

I den latente fase bliver livmoderhalsen kortere, og livmodermunden åbner sig de første tre-fire centimeter. Første gang du føder, har du som regel veer i mange timer, men for nogle få går det hurtigt. Hvil dig, gå i bad, hør musik, se film, få massage eller lignende.

DEN AKTIVE FASE betyder, at du er i fødsel. Veerne er kraftigere og læng­ere, kommer regelmæssigt med fire-fem minutters mellemrum og varer over et minut. Du kan ikke
koncentrere dig om andet, og i vepauserne skal du prøve at slappe af og samle energi. Det er tid til at kontakte fødegang­en. Det er forskelligt, hvor lang denne fase er.

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Er du klar?

OVERGANGSFASEN er det sidste seje træk, før du føder. Livmodermunden er helt åben, cirka ti
centimeter, og babyens hoved bevæger sig længere ned. Du får pressetrang, fordi ho­vedet presser mod din endetarm. Veerne er stærkere og længere. Fasen varer ofte en halv til en hel time.

PRESSEFASEN begynder, når barnets hoved er nede i bækken­bund­en. Du føler nok kraftig pressetrang. Når barnets hoved presses ud, spænder det voldsomt. Jordemoderen støtter dit
mellemkød og barnets hoved, så du så vidt muligt undgår bristninger. Når hovedet er født, fødes kroppen umiddelbart efter eller i næste ve. Pressefasen varer ofte mellem en halv og en hel time.

Hvem er med til fødslen?

DIG, selvfølgelig! Du slipper ikke for at være hovedperson – i hvert fald ikke før dit barn har meldt sin ankomst og overtager billedet.

FØDSELSHJÆLPEREN har en vigtig rolle som den, der støtter og giver tryghed. Ved de fleste fødsler er far fødselshjælper, men det kan også være et familiemedlem eller en ven. De fleste foretrækker en eller to fødsels­hjælpere, men hvis du vil have hele dit fodboldhold eller alle dine fætre og kusiner med, er det også muligt. Det er dog en god ide at give jorde­moderen besked på forhånd, hvis I møder talstærkt op.

LÆS OGSÅ: Min fødsel: "Hun måtte tilkalde en læge, da jeg var…

SØSKENDE er også velkomne til fødslen, men der er to ting, du børvære opmærksom på: Dit barn skal forberedes grundigt, så han ikke bliver bange, og der skal være en voksen til stede ved fødslen, som ikke har andre opgaver end at være der for dit barn.

JORDEMODEREN er dirigenten under en normal fødsel. Der kan nogle steder være en social- og sundhedsassistent med, ligesom der kan være en jordemoderstuderende. Hvis jordemoderen har brug for et ekstra sæt øjne, eller der opstår komplikationer, bliver en fødselslæge tilkaldt.

LÆS OGSÅ: Lær at strikke: Få en sund hobby, der giver bonus til baby

LÆS OGSÅ: Julie Berthelsen: “De er små i så kort tid, så NYD det!”

LÆS OGSÅ: 10 tegn: Sådan spotter du en mor, der lige er vendt…

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødsel, Fødselsforberedelse og Gravid