Facts om fødsel
SPONSORERET indhold

Fødslens hvem, hvad og hvordan

En fødsel kan ikke sættes på formel. Alligevel er der viden, som kan være nyttig at have, og som kan gøre dig tryg ved det ukendte, som venter. Den får du her!

Af: Mille Collin Flaherty Foto: Getty Images
01. mar. 2020 | Børn | Vores Børn

Hvem er med til fødslen?

Dig, selvfølgelig! Du slipper ikke for at være hovedpersonen – i hvert fald ikke indtil dit barn har meldt sin ankomst og overtager billedet.

Fødselshjælperen har en vigtig rolle som den, der støtter og giver tryghed. Ved de fleste fødsler er far fødselshjælper, men det kan også være et familiemedlem eller en ven. De fleste foretrækker en eller to fødselshjælpere, men hvis du vil have hele dit fodboldhold eller alle dine fætre og kusiner med, er det også muligt. Det er en god ide at give jordemoren besked på forhånd, hvis I møder talstærkt op.

Søskende er også velkomne til fødslen, men der er to ting, du skal tænke på: Barnet skal forberedes grundigt, så han/hun ikke bliver bange, og der skal være en voksen til stede, som ikke har andre opgaver end at være opmærksom på barnet.

Jordmoren er dirigenten under en normal fødsel. Der vil i perioder være en social- og sundheds-assistent til stede, ligesom der kan være en jordemorstuderende. Hvis jordemoren har brug for et ekstra sæt øjne eller der opstår komplikationer, bliver en fødselslæge tilkaldt.

LÆS OGSÅ: Når graviditeten lader vente på sig

Hvad er tegnene på fødsel?

Slimproppen har siddet i livmormunden for at beskytte mod bakterier udefra. Når livmormunden åbner sig (så du kan føde), glider slimproppen ud. Det kan ske over flere dage eller på en gang. Slimproppen er sej og hvidlig.

Plukveer er en sammentrækning af muskulaturen i livmoren, som er en stor muskel. Mange får dem i de sidste måneder op til fødslen. Plukveer er en form for øve-veer, og du vil få flere og flere af dem, jo tættere du kommer på fødslen.

Tegnblødning er noget lidt slimet, brunligt eller lyst blodigt udflåd. Det er en lille blødning fra livmormunden og et tegn på, at fødslen er ved at gå i gang.

Vandafgang kan for nogen kvinder starte fødslen. Forstervandet går enten drypvis eller som en stor skylle. Sker det derhjemme, skal du ringe til fødestedet. Fostervand er normalt klart. Hvis det er misfarvet og grønt, kan det være et tegn på, at barnet ikke har det godt. 

Veer er sammentrækninger af livmoren og hjælper med at udslette livmorhalsen. De gør ondt i underlivet og måske i lænden. Veerne starter uregelmæssigt og bliver mere regelmæssige undervejs, både i længde og styrke. Når veerne kommer med cirka fem minutters mellemrum og varer et minut til halvandet, så ring til fødegangen, og få vejledning af en jordemor. Når de regelmæssige veer har varet et par timer, er det som regel tid til at tage af sted. Uanset veernes længde og varighed bør du dog altid ringe til fødegangen, hvis du er utryg eller det mindste i tvivl om, hvordan du skal håndtere situationen.

LÆS OGSÅ: Klumme: Nej mester, ”VI” er ikke gravide!

Hvordan forløber fødslen?

Den latente fase begynder med menstruationsagtige smerter foran eller hen over lænden. Veerne er korte og uregelmæssige og kan i perioder forsvinde. De kan også være hyppige og intense, men varer kun 20-40 sekunder. Livmorhalsen er to-tre centimeter lang, og livmormunden lukket eller en til to centimeter åben. I den latente fase bliver livmorhalsen kortere, og livmormunden åbner sig de første tre-fire centimeter. Første gang du føder, er det normalt at have veer i mange timer, men for nogle få går det lynhurtigt. Hvil dig, gå i bad, hør musik, se film, få massage, kom en varmedunk på din lænd eller mave.

Den aktive fase betyder, at du er i fødsel. Veerne er kraftigere og længere, kommer regelmæssigt med fire-fem minutters mellemrum (fra en ve begynder, til den næste begynder) og varer over et minut. Du kan ikke koncentrere dig om andet, og i ve-pauserne skal du prøve at slappe af og samle energi. Det er tid til at kontakte fødegangen. Det er individuelt, hvor mange timer den aktive fase varer.

Overgangsfasen er det sidste seje træk, inden du føder dit barn. Livmormunden er helt åben, det vil sige ti centimeter, og babys hoved bevæger sig længere ned mod bækkenbunden. Du får pressetrang, fordi hovedet presser mod din endetarm. Veerne er stærkere og længere. Denne fase varer cirka en halv til en hel time.

Pressefasen begynder, når livmormunden er helt åben, og hovedet er trængt ned på bækkenbunden. Du føler kraftig pressetrang, og jordemoren undersøger dig indvendigt. Når barnets hoved presses ud gennem skedeåbningen, spænder det voldsomt. Jordemoren støtter dit mellemkød og barnets hoved, så du undgår (mange)bristninger. Når hovedet er født, fødes kroppen ofte efter eller i næste ve. Pressefasen varer typisk en halv til en hel time.

Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 27. april 2017. Opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Anbefalet til dig