Motion for gravide
SPONSORERET indhold

Motion for gravide - 6 nemme øvelser

Den er god nok: Du må hellere end gerne dyrke motion, når du er gravid! Vi giver dig træningsekspert Jean Vennestrøms tip til, hvordan du kan få motion som gravid.

Af:: Rikke Dinnetz, Vores Børn Gravid og Baby, efterår 2011 Foto: Nimastock
19. jan. 2012 | Børn | Vores Børn

Hvorfor er det vigtigt at gravide får motion?

“Fordi vi får sundere børn, bliver stærkere og får mere fysisk og mentalt overskud til at klare hverdagen. Gravide, der træner, har generelt færre gener. Træner du også din bækkenbund, mindsker du risikoen for at revne eller blive klippet under fødslen. Du bliver smidig og stærk i dit bækken. Hvis du konditionstræner i starten af graviditeten, får du desuden en større moderkage med større flow af næring og ilt til dit barn.”

Hvilke typer motion kan man roligt dyrke, når man er gravid?

Du kan både svømme, cykle, powerwalke og gå på hold, der er specielt tilpasset gravide – for eksempel gravidyoga eller vandgymnastik for gravide. Du kan også lave gymnastikøvelser derhjemme, som egner sig til gravide. Men hold dig fra ridning og kontaktsportsgrene, hvor der er risiko for skader.”

Hvor meget sport må man dyrke?

“Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters motion om dagen i et tempo, hvor pulsen kommer let op. Hvis du er sund og rask og har en normal graviditet, kan du sagtens gå til sport for gravide én til to gange om ugen. Du kan også vælge at powerwalke en halv time om dagen eller cykle et kvarter og powerwalke et kvarter. Et tredje alternativ er gymnastikøvelser derhjemme hver anden dag. Det kan du også sagtens kombinere med at gå eller cykle hver dag eller med at gå til gravidyoga eller svømning en gang om ugen.Det vigtige er, at du lytter til din krop og ikke presser træningen igennem. Vær ikke hård ved dig selv. Hvis du får det dårligt, med plukveer eller smerter i lænden eller lysken, så stop. Acceptér, at det tit går ned ad bakke, når du er gravid. Du bliver tungere og kan måske mindre.LÆS OGSÅ: Gravidyoga – 6 nemme øvelser I Uge 12-20 er ‘oppeperioden’, hvor du kan klare mest. Senere kan du måske mindre på grund af tyngden. Vær glad for den motion, du får lavet.”

30 minutter om dagen er perfekt!

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide dyrker 30 minutters motion om dagen. Motionen skal være af ‘moderat intensitet’, hvilket dækker over eksempelvis gåture, cykelture, svømning og aerobic. Lyt altid til din krop, pres ikke dig selv, og stop, hvis noget føles ubehageligt eller gør ondt.

Er du vant til at dyrke meget motion, kan du som regel fortsætte med det, så længe du ikke intensiverer din træning, mens du er gravid. Det er dog vigtigt at undgå sportsgrene som skiløb (på grund af risiko for fald) og langdistanceløb, der er for udmattende for kroppen, når du er gravid. Det er altid en god idé at tale med din læge, hvis du er i tvivl om