Kvalme gravid
Få her 10 gode råd og 3 lækre opskrifter, der hjælper mod kvalme. Foto: PR

Kvalme gravid

10 sunde råd: Spis din kvalme væk

Døjer du tit med kvalme som gravid? Se her, hvordan du spiser dig til en mere behagelig graviditet ved at prøve at forstå din krop.

Et par dage med morgenkvalme er sikkert lige til at overkomme, når du ved, at det skyldes det lille nye liv i din mave. Men kvalme morgen, middag og aften i måneder kan få selv den lykkeligste gravide til at kaste håndklædet i ringen og kroppen på sofaen med en pose chips og en brækspand – alt efter hvad kroppen lige kræver. 

Graviditetskvalme er helt normalt, og det går som regel over, når du er tre måneder henne, men tre måneder kan føles som tre år, når man ikke kan stå på sine egne ben og bruger timer hver dag på toilettet.

LÆS OGSÅ: Graviditetsgener – sådan bekæmper du dem

Den gode nyhed er, at du selv kan gøre noget for at få det bedre: Du kan spise din kvalme væk eller i hvert fald mindske den markant, hvis du vælger de rette fødevarer, siger kostekspert Umahro Cadogan.

Spis frugt og grønsager mod kvalmen

“Du kan spise kvalmen væk ved at gå efter fødevarer, der hjælper leveren med at udskille de mange graviditetshormoner, der raser rundt i din krop. De sætter nemlig din lever på overarbejde, akkurat som efter en druktur, og det kan udløse kvalme. Derudover skal du gå efter fødevarer med masser af fibre, da de mange hormoner og den voksende livmor kan give dig forstoppelse, hvilket også kan give kvalme. Du hjælper din hårdtarbejdende lever og mave ved at spise masser af grønsager, bælgfrugter, bær, frugter og nødder – og ved at vælge fuldkorn frem for raffinerede kornprodukter og holde igen med sukker,” råder Umahro.

Hvis du kun er til tørre kiks, toastbrød og sukker, fordi det smager af ingenting og glider ned trods kvalmen, så gør du faktisk dig selv en bjørnetjeneste. Det mætter nemlig ikke og får bare dit blodsukker til at fare op og ned, så du bliver nødt til at småspise lidt hele tiden for at holde kvalmen på afstand. Sult kan nemlig også give kvalme, forklarer Umahro.

“Det er en ond spiral, som du kun kan bryde ved at få styr på dit blodsukker. Det gør du ved at spise masser af fibre og proteiner, der holder dig mæt i lang tid – for eksempel grønsager, bælgfrugter, sundt fedt og fuldkornsprodukter samt magre proteiner som fisk, yoghurt og fjerkræ.”

Kostekspert Umahros 10 bedste tip mod kvalme

1. Alle former for ingefær
Ingefær-te, ingefær i suppen, ingefær i salatdressingen eller som syltet tilbehør til sushi. Ingefær er kendt for sin kvalmestillende virkning.

2. Lette fuldkornsprodukter
Fuldkorn mætter og holder dit blodsukker stabilt, men kan lægge sig som en tung bombe i en urolig mave. Hvis du bager med kornsorten kæmpedurum, også kaldet kamut, får du dog lækkert luftigt brød, der minder meget om hvidt hvedebrød – men er sprængfyldt med fibre og fuldkorn.

3. Syrnede mejeriprodukter
‘Rene’ mejeriprodukter som jogurt naturel, skyr og fromage frais er fulde af mættende proteiner og mælkesyrebakterier, der holder din fordøjelse i gang. Pift dem gerne op med frisk frugt, bær, tørret frugt eller hakkede nødder. Hvis du kæmper for at holde bare en enkelt krumme i dig, kan du lave en iskold smoothie med et surmælksprodukt, banan, bær og hørfrøolie, så du med et enkelt glas får både mælkesyrebakterier, proteiner, fibre og omega-3 fedtsyrer.

LÆS OGSÅ: Sunde vegetarretter til gravide

4. Knasende sprøde grønsager
Rå eller lyndampede grønsager fungerer fint som snacks, og de glider nemt ned, hvis du spiser dem sammen med Umahros mormordip. Det er især grønsager af korsblomstfamilien som broccoli, blomkål, spidskål og savoykål, du skal gå efter, da de indeholder plantestoffer, der hjælper din lever med at udskille graviditetshormonerne.

5. Et skud salt
Normalt får du at vide, at du skal passe på med for meget salt, men du kan også få for lidt salt, og det kan give kvalme. Prøv derfor at drikke et glas vand med citronsaft og en halv teskefuld havsalt om morgenen i et par dage. Hvis du får det bedre af at drikke et glas saltvand hver morgen, kan det være tegn på, at din krop er stresset. Ved langvarig stress bliver kroppens evne til at udnytte salt nemlig markant forringet, så du har behov for mere salt for at holde styr på din væskebalance.

6. Hjemmelavet grønsagsjuice
Hvis du har en saftpresser, kan du pr.ve at k.re gulerødder, rodfrugter, et æble eller en pære ‘for sødmens skyld’ og en økologisk appelsin med skræl igennem den. Skyl den grundigt inden. Så får du en mild grønsagsjuice med sød smag og æteriske olier fra appelsinskrællen. Det glider let ned og, er fuld af fibre, og æteriske olier fra citrusfrugter er kendte for at kunne lindre sure opstød og en mave i oprør.

Umahro Cadogan, kostekspert.

7. Fantastisk fennikel
Bryg en te på fennikelfrø, eller køb en færdig blanding med fennikel og andre urter. Fennikel er kendt for at kunne bringe ro over en urolig mave, hvilket jo også kan udløse kvalme og ubehag.

8. Proteiner ad libitum
Det er vigtigt at få mange proteiner, fordi de mætter godt og stabiliserer dit blodsukker. Spis lette proteinkilder som dampet fisk, kylling, kalkun, skaldyr, bælgfrugter, nødder, frø, kerner og yogurt naturel.

9. Salte snacks
Den syndige salte smag kan virke lindrende på kvalme, men i stedet for at køre chips og saltstænger ned, kan du riste kerner og nødder i lidt sojasauce på en pande – det er lækkert og nemt og smager salt.

10. Det fede fedt
Omega-3-fedtsyrer fra fede fisk, valnødder, hørfrø og koldpresset rapsolie er godt for din hormonbalance. Brug et skud hørfrøolie i din smoothie, hvis lugten af fisk får din mave til at vende vrangen ud.

Læs også: 5 sunde drikke til gravide og ammende

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Dadler