Kom verdenshjørnerne rundt i København: Her skal du spise

Kom verdenshjørnerne rundt i København: Her skal du spise

Kan du blive i tvivl om, hvor du skal tage hen at spise midt i den københavnske mad-jungle? Ligegyldigt om du er til asiatisk, afrikansk eller amerikansk mad, kan du her få journalist Olivia Rørnes bedste bud på, hvor du skal gå hen i hvert kontinent.

alt.dk logo

Der findes et væld af gode restauranter i København og beslutningen om, hvor man skal gå hen kan virke totalt uoverskuelig. 

Nogle gange er det eneste, man kan mærke, at man har lyst til ét særligt slags køkken. Hvis du har den følelse, får du her mine bedste bud på, hvor du skal begive dig hen for at få tilfredsstillet dine cravings.

Europa

Madder til en guldmedalje

Vi starter i det helt nære – i vores eget stolte køkken. Hvis du er til traditionel, dansk mad, vil jeg i allerhøjeste grad anbefale dig at tage et smut forbi Aamanns. Her får du Michelin-anbefalet smørrebrød med et udvalg, der spænder fra kartoffelmad og svampetoast til stjerneskud, oksetatar og sild marineret i hyldeblomst. 

Smørrebrød på Aamaans.

Det er smørrebrød, der får al andet smørrebrød til at se en smule sørgeligt ud – og selvom jeg ikke er den største fan af gammeldags, dansk mad, kan disse madder få mine tænder til at løbe i vand til enhver tid. Hvis du kommer forbi, vil jeg også anbefale, at du giver dig i kast med pålægschokolademaden til dessert. Tro mig, den er det værd.

Aamaans pålægschokolademad.

Aamaans 1921. Niels Hemmingsens Gade 19-21, 1153 København K. Læs mere på aamaans.dk

Surt og godt

Vi bliver i det europæiske køkken lidt endnu og kigger mod syd, hvor duften af Italien altid er uimodståelig. Selvom pizzaen er lavet i en milliard forskellige afskygninger, er der alligevel stor forskel på, om den er god eller ej. Skal du have en god en af slagsen, skal du et smut forbi Surt på i Carlsbergbyen. 

Pizzaer og øl på pizzarestaurant SURT på Nørrebro i København.

Stifteren Giuseppe Olivas familie har lavet og solgt brød i Italien i generationer, og han har teknikken liggende i fingrene. Som navnet afslører, er pizzaerne lavet på surdej – og dét navn lever de i den grad op til. Pizzabundene er så gode, at de kunne spises for sig selv. Dog er de også gode med fyld på, og især tomatsovsen er noget at råbe hurra for.

Pizza på pizzarestauranten SURT i København.

SURT. Bag Elefanterne 2, 1799 København V. Læs mere på surtcph.dk

Asien

Unikke bidder fra Øst

Vi er nået til de varme breddegrader, hvor udvalget af lækre spisesteder, køkkener og retter bugner – vietnamesisk, thailandsk, indisk, kinesisk. Listen er lang, for der er et væld af asiatiske hotspots i København, som nærmest kan gøre det umuligt at vælge en favorit. Jeg vil alligevel slå et slag for Tiger Lily på den nyåbnede Papirøen. 

Et bord med flere tallerkener og skåle, der indeholder asiatisk mad som ris, kød og grønt.

De formår – ret vellykket – at forene det bedste fra de sydasiatiske madtraditioner med deres eget twist. Mit bedste tip er at starte med fladbrød og pisket misosmør (!) og så dele en masse retter, så man kan smage mere forskelligt. Og snyd endelig ikke dig selv for betelblad med rejer og kokosnøddekaramel – som de selv siger, man ikke kan få nogen andre steder.

Tiger Lily restaurant på Papirøen med en grøn bar i midten og røde papirfugle, som hænger i loftet.

Tiger Lily. Papirøen 25, 1436 København K. Læs mere på tigerlily.dk

Afrika

En krydret, fuldendt oplevelse

Drømmer du om at komme til de afrikanske kyster, behøver du ikke tage længere væk end Blågårdsgade i hjertet af Nørrebro. Fra du træder ind ad døren, er du allerede omgærdet af kunst, musik og stemning, der hylder panafrikansk kultur og traditioner. Og det bliver kun bedre herfra – for maden har mindst lige så meget at byde på. 

Sasaa restaurant på Nørrebro i København. På bordet ses skåle med ris, kød og grøntsager.

Det er krydderier, kombinationer og konsistenser, som man ikke får andre steder, end hvis man reelt tager til Afrika. Forbered dig på massere smag og farverige sammensætninger, der giver dig lyst til mere.

Sasaa restaurant på Nørrebro, hvor et bord står op ad en grøn murstensvæg. På bordet stor skåle med hummus, fladbrød og farverige drinks.

Sasaa. Blågårdsgade 2A th, 2200 København N. Læs mere på sasaa.dk

Nordamerika

Kendis-burgeren

Vi er nået til kontinentet over there, og selvom vi i øjeblikket prøver at vende dem ryggen en smule, er det svært at se bort fra nogle af de madtraditioner, de har givet os – her må vi blandt andet bøje os for opfindelsen af burgeren, og mere specifikt fried chicken-burgeren. 

Kom verdenshjørnerne rundt i København: Her skal du spise

Poulette er blevet verdenskendt, efter HBO-serien ”The Bear” dedikerede en hel scene til stedet, og popstjernen Dua Lipa delte et billede af burgeren på sin Instagram, hvor hun bekendtgjorde, at hun ville flyve tilbage til København bare for den. 

Poulette burgerrestaurant i København.

Den er simpel, men den gør lige præcis det, den skal. Med sit afsæt i en ægte amerikansk Nashville-stil, er den perfekt saftig, fedtet og spicy. Er du mere til en vegetarisk version, er der også en tofu-udgave på menuen.

Poulette. Møllegade 1, 2200 København N. Læs mere på etteetteette.dk

Sydamerika 

Smukke småtterier

Hos Llama får du en oplevelse, der både vil tilfredsstille maven og dit æstetiske blik. Fra du træder ind – eller rettere ned ad trapperne – bliver du mødt af farverige klinker med alverdens mønstre, dunkel belysning og en DJ, der danner rammerne for en klub-agtig oplevelse. Menuen består af en række mindre deleretter og dertilhørende cocktails, der også trækker på de sydamerikanske smage. 

Bord med drinks, levende lys og små retter som tacos på restauranten Llama i København.

Retterne er smukt anrettede, fulde af smag og man kan ikke gøre andet, end at sende en taknemmelig tanke til Sydamerika. Jeg ville sætte mine penge på deres tostadas, ceviche og fried yuca – eller køre en family style til hele bordet, hvis man nå at smage mest muligt.

Farverige klinker på restauranten Llama i København.

Llama. Lille Kongensgade 14, 1074 København K. Læs mere på cofoco.dk

Oceanien

Mindeværdig mellemøstlig

Vi er nået til sidste stop på jordomrejsen – og jeg får lyst til at sige sidst, men ikke mindst. For selvom alle disse restauranter er helt øverst på min liste, er dette menukort nok det, jeg senest vil blive træt af. Min verden blev en lille smule bedre, da fire brødre og deres mor besluttede sig for at starte en restaurant, der hyldede deres hjemland: Tel Aviv. 

En masse småretter i forskellige skåle på restauranten NENI i Indre By, København.

Som et stormende midtpunkt i Oceaniens madkultur, blev byen startpunkt for NENI, der nu har restauranter i ti lande. I København kan du finde restauranten på 25hours Hotel under åben himmel, imens du får serveret hummus, fladbrød og falafel i lange baner. Menuen skifter efter årstiderne, og her kan du både finde deleretter eller vælge din egen hovedret – og jeg vil lade valget være op til dig, for jeg tror ikke, du finder en dårlig ret iblandt.

Bordbåse på NENI restaurant i Indre By, København med sænket belysning og levende lys.

NENI. Pilestræde 65, 1112 København K. Læs mere på nenifood.com