Kom verdenshjørnerne rundt i København: Her skal du spise
Kan du blive i tvivl om, hvor du skal tage hen at spise midt i den københavnske mad-jungle? Ligegyldigt om du er til asiatisk, afrikansk eller amerikansk mad, kan du her få journalist Olivia Rørnes bedste bud på, hvor du skal gå hen i hvert kontinent.
Der findes et væld af gode restauranter i København og beslutningen om, hvor man skal gå hen kan virke totalt uoverskuelig.
Nogle gange er det eneste, man kan mærke, at man har lyst til ét særligt slags køkken. Hvis du har den følelse, får du her mine bedste bud på, hvor du skal begive dig hen for at få tilfredsstillet dine cravings.
Europa
Madder til en
guldmedalje
Vi starter i det
helt nære – i vores eget stolte køkken. Hvis du er til traditionel, dansk mad,
vil jeg i allerhøjeste grad anbefale dig at tage et smut forbi Aamanns. Her får
du Michelin-anbefalet smørrebrød med et udvalg, der spænder fra kartoffelmad og
svampetoast til stjerneskud, oksetatar og sild marineret i hyldeblomst.
Foto: Rosa Esholdt
Det er
smørrebrød, der får al andet smørrebrød til at se en smule sørgeligt ud –
og selvom jeg ikke er den største fan af gammeldags, dansk mad, kan disse madder
få mine tænder til at løbe i vand til enhver tid. Hvis du kommer forbi,
vil jeg også anbefale, at du giver dig i kast med pålægschokolademaden til
dessert. Tro mig, den er det værd.
Foto: Rosa Esholdt
Aamaans 1921.
Niels Hemmingsens Gade 19-21, 1153 København K. Læs mere på aamaans.dk
Vi bliver i det
europæiske køkken lidt endnu og kigger mod syd, hvor duften af Italien altid er
uimodståelig. Selvom pizzaen er lavet i en milliard forskellige afskygninger, er
der alligevel stor forskel på, om den er god eller ej. Skal du have en god en
af slagsen, skal du et smut forbi Surt på i Carlsbergbyen.
Foto: Breadcrumbless
Stifteren Giuseppe Olivas
familie har lavet og solgt brød i Italien i generationer, og han har teknikken
liggende i fingrene. Som navnet afslører, er pizzaerne lavet på surdej – og dét
navn lever de i den grad op til. Pizzabundene er så gode, at de kunne spises
for sig selv. Dog er de også gode med fyld på, og især tomatsovsen er noget at råbe
hurra for.
Annonse
Foto: Breadcrumbless
SURT. Bag
Elefanterne 2, 1799 København V. Læs mere på surtcph.dk
Asien
Unikke bidder fra Øst
Vi er nået til de
varme breddegrader, hvor udvalget af lækre spisesteder, køkkener og retter
bugner – vietnamesisk, thailandsk, indisk, kinesisk. Listen er lang, for der er
et væld af asiatiske hotspots i København, som nærmest kan gøre det umuligt at
vælge en favorit. Jeg vil alligevel slå et slag for Tiger Lily på den nyåbnede
Papirøen.
Foto: Richard Lohs
De formår – ret vellykket – at forene det bedste fra de sydasiatiske
madtraditioner med deres eget twist. Mit bedste tip er at starte med fladbrød
og pisket misosmør (!) og så dele en masse retter, så man kan smage mere
forskelligt. Og snyd endelig ikke dig selv for betelblad med rejer og
kokosnøddekaramel – som de selv siger, man ikke kan få nogen andre steder.
Foto: Stephan Lemke
Tiger Lily. Papirøen
25, 1436 København K. Læs mere på tigerlily.dk
Afrika
En krydret,
fuldendt oplevelse
Drømmer du om at
komme til de afrikanske kyster, behøver du ikke tage længere væk end Blågårdsgade
i hjertet af Nørrebro. Fra du træder ind ad døren, er du allerede omgærdet af kunst,
musik og stemning, der hylder panafrikansk kultur og traditioner. Og det bliver
kun bedre herfra – for maden har mindst lige så meget at byde på.
Foto: Ahmed El-Hassan
Det er
krydderier, kombinationer og konsistenser, som man ikke får andre steder, end
hvis man reelt tager til Afrika. Forbered dig på massere smag og farverige
sammensætninger, der giver dig lyst til mere.
Annonse
Foto: Ahmed El-Hassan
Sasaa.
Blågårdsgade 2A th, 2200 København N. Læs mere på sasaa.dk
Nordamerika
Kendis-burgeren
Vi er nået til
kontinentet over there, og selvom vi i øjeblikket prøver at vende dem
ryggen en smule, er det svært at se bort fra nogle af de madtraditioner, de har
givet os – her må vi blandt andet bøje os for opfindelsen af burgeren, og mere
specifikt fried chicken-burgeren.
Foto: Cory Smith
Poulette er blevet verdenskendt, efter
HBO-serien ”The Bear” dedikerede en hel scene til stedet, og popstjernen Dua
Lipa delte et billede af burgeren på sin Instagram, hvor hun bekendtgjorde, at
hun ville flyve tilbage til København bare for den.
Den er simpel, men den gør
lige præcis det, den skal. Med sit afsæt i en ægte amerikansk Nashville-stil,
er den perfekt saftig, fedtet og spicy. Er du mere til en vegetarisk version,
er der også en tofu-udgave på menuen.
Poulette.
Møllegade 1, 2200 København N. Læs mere på etteetteette.dk
Sydamerika
Smukke
småtterier
Hos Llama får du
en oplevelse, der både vil tilfredsstille maven og dit æstetiske blik. Fra du
træder ind – eller rettere ned ad trapperne – bliver du mødt af farverige
klinker med alverdens mønstre, dunkel belysning og en DJ, der danner rammerne for
en klub-agtig oplevelse. Menuen består af en række mindre deleretter og
dertilhørende cocktails, der også trækker på de sydamerikanske smage.
Annonse
Foto: PR
Retterne
er smukt anrettede, fulde af smag og man kan ikke gøre andet, end at sende en
taknemmelig tanke til Sydamerika. Jeg ville sætte mine penge på deres tostadas,
ceviche og fried yuca – eller køre en family style til hele bordet, hvis man nå
at smage mest muligt.
Foto: PR
Llama. Lille
Kongensgade 14, 1074 København K. Læs mere på cofoco.dk
Oceanien
Mindeværdig
mellemøstlig
Vi er nået til
sidste stop på jordomrejsen – og jeg får lyst til at sige sidst, men ikke
mindst. For selvom alle disse restauranter er helt øverst på min liste, er dette
menukort nok det, jeg senest vil blive træt af. Min verden blev en lille smule
bedre, da fire brødre og deres mor besluttede sig for at starte en restaurant,
der hyldede deres hjemland: Tel Aviv.
Foto: Solo Noir
Som et stormende midtpunkt i Oceaniens
madkultur, blev byen startpunkt for NENI, der nu har restauranter i ti lande. I
København kan du finde restauranten på 25hours Hotel under åben himmel, imens
du får serveret hummus, fladbrød og falafel i lange baner. Menuen skifter efter
årstiderne, og her kan du både finde deleretter eller vælge din egen hovedret –
og jeg vil lade valget være op til dig, for jeg tror ikke, du finder en dårlig
ret iblandt.
Foto: Solo Noir
NENI.
Pilestræde 65, 1112 København K. Læs mere på nenifood.com