Gravid uge 21 fosteret i livmoderen
SPONSORERET indhold

Gravid uge 21: Dit barn kan smage forskel på din mad

Du er gravid uge 21, og du har måske fået tykkere og mere glansfuldt hår. Dit barn kan nu smage forskel på den mad, du spiser.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Er dit hår blevet tykkere og mere glansfuldt? Og er dine blodårer en anelse mere tydelige end normalt?

Du er nu gravid i uge 21 og selvom de klassiske graviditetsgener som kvalme og ekstrem træthed måske er fortid her halvvejs i graviditeten, slipper du ikke helt for tegn på, at din krop er ved at skabe et menneske i din livmoder.

Dine blodårer træder sandsynligvis godt frem på kroppen, og mavemusklerne er nu begyndt at give efter for livmoderen, der vokser støt. Når du er gravid uge 21, vil det nok være tydeligt for de fleste, at du har en baby i maven, hvis du har stramt tøj på.

Inde i livmoderen har dit foster været i gang med at forfine følesansen, og hjernen er nu så udviklet, at barnet kan føle berøring.

I denne uge måler dit barn 26 centimeter fra top til tå, og han eller hun vejer cirka 400 gram.

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 21: Din krop

Mange kvinder får ændret hårvækst på kroppen og i ansigtet, når de bliver gravide. Det skyldes dels dine øgede hormonniveauer, dels de daglige vitamintilskud, du tager. Nogle kvinder vil således opleve, at deres hår på hovedet bliver tyndere, mens de fleste vil få en tykkere og mere glansfuld hårpragt. Nogle får også krøller, mens andre fælder, og så er der dem, som vil opleve at få små dun på overlæben, kraftig hårvækst på benene eller mere hår på maven. Ja, dit hår kan endda skifte nuance.

Den øgede hårvækst forsvinder typisk efter fødslen, men det betyder ikke, at dit hår stopper med at ændre sig. Efter fødslen sker der nemlig en ændring i hormonerne, som blandt andet betyder, at dit østrogenniveau falder. Det gør, at håret stopper med at vokse så intenst og i stedet kan begynde at falde af. Fænomenet kalder man også ammehår, og det kan især virke voldsomt for kvinder, hvis hår er vokset meget, mens de har været gravide. I langt de fleste tilfælde vil dit hår dog finde sit normale leje igen.

Gravid uge 21: Din baby

Når du er gravid i uge 21, er barnets smagsløg ved at blive udviklet, og han eller hun begynder nu at kunne smage forskel på de madvarer, du spiser. Fosteret har også travlt med både at sluge fostervandet og flyde rundt i samme, og allerede omkring denne uge begynder fostret at optage dele af fostervandet, som bliver til barnets første afføring efter fødslen. Denne afføring kaldes også mekonium.

Hjernen er nu også så udviklet, at din baby kan føle berøring via huden, ligesom sanserne stadig forfines fra dag til dag. Han eller hun vil blandt andet kunne mærke plukkeveer, selvom de ikke vil føles ubehagelige.

Venter du en dreng, er testiklerne begyndt at synke ned i pungen, og hos begge køn har benene langt om længe nået de rette proportioner i forhold til resten af kroppen. Omkring denne uge dannes der også et fedtlag under fostrets hud, som skal hjælpe baby med at holde sin krop varm.

Hvis du har mærket spark, har du måske også følt små, rytmiske bevægelser inde fra maven? Det kan være baby, der hikker.

Læs også

Gravid uge 21: Tegn på graviditet

Har du fået små, røde mærker i ansigtet, på skuldrene eller armene, eller er dine blodårer blevet mere synlige?

Ændringer i de små blodårer er helt normalt i graviditeten, og selvom det kan være generende, er det ofte helt ufarligt og vil typisk gå væk, når du har født. Mærkerne kaldes også vaskulære ændringer, og de skyldes, at de små blodårer udvider sig i huden, fordi din krop har en øget produktion af det kvindelige kønshormon, østrogen.

Det kræver som hovedregel ingen behandling, men hvis du er særligt hårdt ramt i graviditeten, kan du spørge din læge eller jordemoder, om der er tiltag, som kan lindre.

Godt at vide om uge 21

Hvis ikke du allerede har tilmeldt dig kurser i fødselsforberedelse, kan du overveje at gøre det nu. De offentlige kurser bliver nemlig hurtigt fyldt - særligt i storbyerne, og selvom du først planlægger at deltage senere i din graviditet, kan det derfor være en god ide at få booket en plads allerede nu. Foruden at lære gode teknikker til at håndtere smerte og andre gode tips og tricks til fødslen, vil du til et fødselsforberedelseskursus også møde andre i samme situation. Det kan især være rart, hvis du ikke har gravide venner eller andre, du kan dele dine oplevelser, bekymringer og tanker med.

Spørg evt. din jordemoder om tilbud og kurser eller undersøg markedet for et kursus, der passer lige nøjagtigt til dig og det, du ønsker. Nogle gravide synes, at det kan være rart at føle sig godt forberedt inden fødslen.

Læs også

Gravid uge 21: Sundhedstips

Spiser du for to? Så er det tid til at skære ned.

Ingen gravide har behov for at spise dobbelt så meget, som de plejer, men omvendt bør du heller ikke gå på slankekur. Dit stofskifte øges nemlig med cirka 15 procent i øjeblikket, hvilket først og fremmest skyldes dit øgede hormonniveau, herunder et øget niveau af stofskiftehormonet tyroksin, og det betyder, at du har brug for din normale næring.

Da du i øjeblikket bærer på et par ekstra kilo, vil dit samlede energibehov også blive større, og derfor har du brug for lidt flere kalorier end sædvanligt i graviditeten. Hvor mange kalorier, du har brug for, veksler meget fra kvinde til kvinde, og det vigtigste er derfor, at du spiser sundt og varieret og undgår for mange tomme kalorier som chips, is og chokolade.

Til dig, der venter tvillinger

Din krop arbejder hårdt, når du har to babyer i maven, men når du er gravid i uge 21, er der stor sandsynlighed for, at du føler dig fyldt med energi og godt humør. Det er om at nyde det, mens det varer. Som tvillingemor vokser din mave nemlig hurtigere end andre gravides, og derfor vil du tidligere begynde at føle dig besværet af graviditeten. Om kun 7 uger vil din graviditet f.eks. være lige så tung, som den er til termin for en kvinde, der kun venter en enkelt baby.

Udnyt, at du har det godt, og begynd at få styr på alle de ting, der kræver et nogenlunde normalt aktivitetsniveau. Det kan være, at du gerne vil træne lidt, inden det bliver for sent, eller at du allerede nu vil begynde jagten på alle de babyting, du alligevel skal ud og have dobbelt af.

Anbefalet til dig