Gravid: Uge 21

Foto: Getty Images Nu kan din baby i maven smage forskel på det, der kommer indenbords.

Gravid i uge 21 (21+0-21+6)

Gravid uge 21: Dit barn kan smage forskel på din mad

Du er gravid i uge 21, og du har måske fået tykkere og mere glansfuldt hår. Dit barn kan nu smage forskel på den mad, du spiser.

Er dit hår blevet tykkere og mere glansfuldt? Og er dine blodårer en anelse mere tydelige end normalt?

Du er nu gravid i uge 21, og selvom de klassiske graviditetsgener som kvalme og ekstrem træthed måske er fortid, slipper du ikke helt for tegn på, at din krop er ved at skabe et menneske.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 20: Du er halvvejs!

Dine blodårer er sandsynligvis temmelig fremtræden på kroppen, og mavemusklerne er nu begyndt at give efter for din voksende livmoder. Når du er gravid i uge 21, vil det nok være tydeligt for de fleste, at du er gravid, hvis du har stramt tøj på.

I denne uge måler dit barn 26 centimeter fra top til tå, og han eller hun vejer cirka 400 gram.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 21

  • Din graviditetsuge: 22. uge (21+0 – 21+6)
  • Din graviditet i dage: 147-153
  • Dit barns gestationsalder: 19 uger
  • Dit barns mål: 400 gram og 26 centimeter (hoved-hæl-mål)
  • Dit trimester: Andet trimester
Scanning gravid uge 21
Foto: Jordemoder.dk

 

Din krop

Mange kvinder får ændret hårvækst på kroppen og i ansigtet, når de bliver gravide. Det skyldes dels dine øgede hormonniveauer, dels de daglige vitamintilskud, du tager. Nogle kvinder vil således opleve, at deres hår på hovedet bliver tyndere, mens de fleste vil få en tykkere og mere glansfuld hårpragt. Nogle får også krøller, mens andre fælder, og så er der dem, som vil opleve at få små dun på overlæben eller kraftig hårvækst på benene. Ja, dit hår kan endda skifte nuance.

Den øgede hårvækst forsvinder typisk, når du har født, men det betyder ikke, at dit hår stopper med at ændre sig. Efter fødslen sker der nemlig en ændring i hormonerne, som blandt andet betyder, at dit østrogenniveau falder. Det gør, at håret stopper med at vokse så intenst og i stedet kan begynde at falde af. Fænomenet kalder man også ammehår, og det kan især virke voldsomt for kvinder, hvis hår er vokset meget, mens de har været gravide. I langt de fleste tilfælde vil dit hår dog finde sit normale leje igen.

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato

Dit barn

Når du er gravid i uge 21, er dit barns smagsløg ved at blive udviklet, og han eller hun begynder nu at kunne smage forskel på de madvarer, du spiser. Fosteret har også travlt med både at sluge fostervandet og flyde rundt i samme, ligesom sanserne stadig forfines fra dag til dag. Hjernen er nu også så udviklet, at dit barn kan føle berøring, og han eller hun vil blandt andet kunne mærke dine eventuelle plukveer, selvom de ikke vil føles ubehagelige.

Venter du en dreng, er testiklerne begyndt at synke ned i pungen, og hos begge køn har benene langt om længe nået de rette proportioner i forhold til resten af kroppen.

Hvis du har mærket spark, har du måske også følt små, rytmiske bevægelser inde fra maven af? Det kan være den lille, der hikker.

LÆS OGSÅ: Cana Buttenschøn: ”Du skal ikke ’bare’ føde. Der er ikke noget ’bare’, når man taler om fødsler”

Tegn på graviditet

Har du fået små, røde mærker i ansigtet, på skuldrene eller armene, eller er dine blodårer blevet mere synlige?

Ændringer i de små blodårer er helt normalt, når du er gravid, og selvom det kan være generende, er det ofte helt ufarligt og vil typisk gå væk, når du har født. Mærkerne kaldes også vaskulære ændringer, og de skyldes, at de små blodårer udvider sig i huden, fordi din krop har en øget produktion af det kvindelige kønshormon, østrogen.

Det kræver som hovedregel ingen behandling, men hvis du er særligt hårdt ramt, kan du spørge din læge eller jordemoder, om der er tiltag, som kan lindre.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om fødselsforberedelse

Godt at vide om uge 21

Hvis ikke du allerede har tilmeldt dig kurser i fødselsforberedelse, kan du overveje at gøre det nu. De offentlige kurser bliver nemlig hurtigt fyldt - særligt i storbyerne, og selvom du først planlægger at deltage senere i din graviditet, kan det derfor være en god ide at få booket en plads allerede nu. Foruden at lære gode teknikker til at håndtere smerte og andre gode tips og tricks til fødslen, vil du til et fødselsforberedelseskursus også træffe andre i samme situation. Det kan især være rart, hvis du ikke har gravide venner eller andre, du kan dele dine oplevelser, bekymringer og tanker med.

Spørg evt. din jordemoder om tilbud og kurser eller undersøg markedet for et kursus, der passer lige nøjagtigt til dig og det, du ønsker.

LÆS OGSÅ: Find din favorit: 6 typer fødselsforberedelse

Sundhedstips

Spiser du for to? Så er det tid til at skære ned.

Ingen gravide har behov for at spise dobbelt så meget, som de plejer, men omvendt bør du heller ikke gå på slankekur. Dit stofskifte øges nemlig med cirka 15 procent i øjeblikket, hvilket først og fremmest skyldes dit øgede hormonniveau, herunder et øget niveau af stofskiftehormonet tyroksin, og det betyder, at du har brug for din normale næring.

Da du i øjeblikket bærer på et par ekstra kilo, vil dit samlede energibehov også blive større, og derfor har du brug for lidt flere kalorier end sædvanligt. Hvor mange kalorier, du har brug for, veksler meget fra kvinde til kvinde, og det vigtigste er derfor, at du spiser sundt og varieret og undgår for mange tomme kalorier som chips, is og chokolade.

Til dig, der venter tvillinger

Når du er gravid i uge 21, er der stor sandsynlighed for, at du føler dig fyldt med energi og godt humør – og det er om at nyde det, mens det varer. Som tvillingemor vokser din mave nemlig hurtigere end andre gravides, og derfor vil du tidligere begynde at føle dig besværet af din graviditet. Om kun 7 uger vil din graviditet f.eks. være lige så tung, som den er til termin for en kvinde, der kun venter et enkelt barn.

Udnyt, at du har det godt, og begynd at få styr på alle de ting, der kræver et nogenlunde normalt aktivitetsniveau. Det kan være, at du gerne vil træne lidt, inden det bliver for sent, eller at du allerede nu vil begynde jagten på alle de babyting, du alligevel skal ud og have dobbelt af.

Ugens tip til mor

Husk, at du selv har indflydelse på, hvordan din graviditet skal forløbe. Tag derfor aktivt stilling til, hvordan DU vil have det og læg en plan for dine ønsker og mål. Prøv også at se, om du kan se bort fra alle de velmenende råd, du alligevel ikke kan bruge. Du kan lige så godt øve dig nu, for det vil kun gavne dig, når baby kommer.

Ugens tip til partneren

Nu kan du måske begynde at mærke barnets bevægelser. Læg en flad hånd på den ene side af livmoderen og skub lidt med den anden. Er du heldig, vil du mærke nogle små spark.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 21
Foto: Stephansen Photography
Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Gravid uge for uge