Gravid i uge 29

Foto: Getty Images Har du også en jordemoderaftale i kalenderen i denne uge?

Gravid i uge 29 (29+0-29+6)

Gravid uge 29: Det er blevet tid til jordemoderbesøg

Du er gravid i uge 29, og det er blevet tid til endnu et jordemoderbesøg, hvor I blandt andet skal tale om amning. Dit barn er måske begyndt at indtage sin fødestilling.

Ugerne med spark og voksende mave går, og inden du har set dig om, er det er blevet tid til endnu et jordemoderbesøg. Denne gang står der amning og babybevægelser på skemaet, og jordemoderen vil blandt andet vurdere dit barns vægt og måle din mave, når du er gravid i uge 29.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 28: Du er nu i tredje trimester

Synes du, at babybulen ser enten stor eller alt for lille ud? Bare rolig. Der findes lige så mange mavestørrelser, som der findes gravide kvinder, og så længe dit barn vokser, som det skal, er der ingen grund til bekymring. Er du nervøs, kan du altid spørge din jordemoder, nu du alligevel er forbi.

I denne uge måler dit barn cirka 40 centimeter og vejer cirka 1,3 kilo.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 29

  • Din graviditetsuge: 30. uge (29+0 – 29+6)
  • Din graviditet i dage: 203-209
  • Dit barns gestationsalder: 27 uger
  • Dit barns mål: 1,3 kilo og 40 centimeter (hoved-hæl-mål)
  • Dit trimester: Tredje trimester
Scanning gravid uge 29
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Hvis du synes, at du vokser meget og hurtigt, skal du ikke være nervøs. Når du er gravid i uge 29, tager du nemlig hurtigere på i forhold til tidligere, ligesom din livmoder nu når til cirka 12 centimeter over navlen.

Selvom der begynder at blive trangt i maven, vil du stadig føle, at barnet sparker og bevæger sig, som det plejer. Husk at du skal mærke liv hver dag og læg eventuelt mærke til, om junior overholder det samme sparkemønster. Mærker du pludselig ingenting, kan du prøve at drikke noget koldt eller spise noget sødt for derefter at lægge dig ned og mærke efter i en times tid. Sker der stadig ikke ret meget, bør du ringe til dit fødested.

Måske føler du, at barnet presser hovedet ned mod din bækkenbund i denne uge? Op mod 3 ud af 4 børn vil allerede i uge 29 indtage fødestillingen ved at placere sig med hovedet nedad i mange af døgnets timer, og det kan mærkes som et øget pres mod bækkenbunden og give nogle voldsomme spark under ribbenene. Nogle babyer vil først indtage fødestillingen langt senere, mens andre aldrig vil lægge sig med hovedet nedad. Hvornår det sker, afhænger blandt andet af, om du har født før. Hos flergangsfødende vil der nemlig være bedre plads i bækkenet.

LÆS OGSÅ: Hvornår føder jeg? Alt du skal vide som flergangsfødende

Din baby

Når du er gravid i uge 29, har dit barns organsystemer travlt med at modnes og vokse, og han eller hun fortsætter sine vejrtrækningsøvelser ved at trække fostervand ned i lungerne. Undervejs i fødslen vil dette fostervand blive klemt ud, når junior presses ned gennem dit bækken, så han eller hun er klar til at trække vejret selv.

Hovedet er nu proportionalt i forhold til resten af kroppen, og kranieknoglerne er – som resten af kroppens knogler – gået fra at have en busklignende konsistens til nu at være blevet mere kompakte. Ikke desto mindre vil hele dit barns skelet stadig være så blødt, at det om få måneder kan presses igennem fødekanalen uden at gå i stykker.

Øjnene, der i sidste uge begyndte at kunne blinke, øver sig nu i at se, og i uge 29 vil de være så trænede, at dit barn er i stand til at skelne mellem nat og dag.

LÆS OGSÅ: 19 råd til en god fødsel

Tegn på graviditet

Bekymrer du dig om din maves størrelse?

De fleste gravide glæder sig til, at maven bliver fin og rund, men det er meget forskelligt, hvor stor din mave ser ud her i uge 29. Stramme mavemuskler kan holde en livmoder tæt til kroppen, så maven ser mindre ud, mens en del luft i tarmene f.eks. vil skubbe livmoderen opad og udad og få maven til at synes større. Gå derfor ikke for meget op i kommentarer fra familie eller venner, som kalder din mave enten stor eller lille – hvor velmenende deres ord ellers måtte være. Lyt i stedet til din læge eller jordemoder og husk, at der findes lige så mange maver, som der findes gravide kvinder.

Har du spørgsmål, kan din jordemoder hjælpe dig med at forstå, hvorfor din mave vokser og ser ud, som den gør - så spørg endelig.

LÆS OGSÅ: Få det bedste ud af din jordemor

Det skal du vide om uge 29

Når du har været gravid i cirka 29 uger, skal du til endnu et jordemoderbesøg. Her skal I blandt andet tale om barnets bevægelser, om dit barns forventede størrelse og om dit generelle ve og vel. Jordemoderen vil også mærke udvendigt på din mave og vurdere, hvordan din livmoder vokser, ligesom hun vil måle dit blodtryk og bede dig tage en urinprøve. Derudover vil hun lytte til barnets hjertelyd.

Det er også ved dette besøg, at du sandsynligvis bliver spurgt ind til dine forventninger om amning, og I vil sammen tale om, hvad du kan gøre for, at det lykkedes. Hvis du overvejer at føde hjemme, er det ligeledes en god idé at tale med jordemoderen om det nu.

Har du ved et tidligere tjek fået konstateret, at du har blodtype rhesus negativ, mens dit barn er blodtype rhesus positiv, vil I ved dette besøg også tale om den såkaldte Anti-D-indsprøjtning og få bestilt en tid til at få den. Indsprøjtningen skal forhindre din krop i at udvikle antistoffer mod dit barns blod, og den er særlig vigtig, hvis du har planer om at blive gravid igen.

Det kan være en god idé at skrive eventuelle spørgsmål til din jordemoder ned på forhånd, så du ikke glemmer dem midt i alt ståhejet. Der vil nemlig gå cirka 6 uger, inden du skal møde hende igen omkring uge 35 - hvis din graviditet ellers forløber normalt.

LÆS OGSÅ: Jordemoder: Jeg kan stadig få en klump i halsen over en fødsel

Sundhedstips

Dit barn har fart på vokseværket i den sidste del af din graviditet, og det kræver store mængder vitaminer og mineraler, der tages fra depoterne i din krop. Gravide kvinder kan derfor opleve, at de ikke får nok protein, kalcium, fosfater og jern fra deres kost gennem de sidste to måneder af graviditeten. Vitamin D er også særligt vigtigt her i slutspurten, fordi det hjælper kroppen med at optage kalcium.

Tager du ikke allerede et tilskud, anbefaler Sundhedsstyrelsen derfor, at alle gravide supplerer deres kost med et dagligt jerntilskud på 40-50 mg ferrojern, et dagligt kalktilskud på 500 mg og et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram gennem hele graviditeten.

LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid

Til dig, der venter tvillinger

Har du gjort dig tanker om, hvordan din fødsel skal foregå?

Tvillinger bliver typisk født omkring uge 37-38, og derfor kan det være en god idé allerede nu at gøre dig tanker om, hvad du kunne tænke dig – og hvad du helst vil undgå – til din fødsel. Måske har din fødselslæge allerede anbefalet dig et kejsersnit, måske drømmer du om at føde vaginalt?

Det kan også være godt at overveje, om du vil have smertelindring, eller om du vil prøve uden, ligesom du kan tage stilling til, om du vil føde i vand. Overvej også, hvem der skal med til fødslen, og spørg eventuelt din partner, om han eller hun har lyst til at klippe navlestrengene.

Alle ønsker er velkomne, men husk at det ikke altid er muligt at få dem opfyldt. Det afhænger af, hvordan din fødsel forløber.

Ugens tip til mor

Selv om det er helt okay at købe upraktiske ting til den lille, er der ingen grund til at gå helt amok. Du vil sandsynligvis få meget tøj i barselsgave, og mange har en tendens til at købe størrelse 62. De færreste nyfødte har brug for meget tøj i størrelse 50, så koncentrer dig hellere om basistøj i størrelse 56 – medmindre du ved, at dit barn ikke er ret stort.

Ugens tip til partneren

Hvis I ikke planlægger at tage et fødselsforberedende kursus, er det en god idé at sætte dig ind i alt, der har med fødselsforløbet at gøre. Det hjælper meget at læse et par artikler eller bøger om temaet eller se nogle videoer på YouTube, så du ved, hvad der skal ske. På den måde vil du føle dig bedre klædt på, når fødslen nærmer sig, og når jordemoderen nævner ord som epiduralblokade, sugekop eller vemåler.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 29
Foto: Stephansen Photography
Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Gravid uge for uge