Gravide maver
SPONSORERET indhold

Gravid uge 33: Har du mærkelige og intense drømme?

Du er gravid i uge 33, og måske veksler du mellem en ekstrem utålmodighed og en lyst til at fortryde hele projektet. Dit barn kan nu selv producere antistoffer.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Den ene dag kan du ikke vente, til du skal møde den lille i maven. Den næste har du lyst til at fortryde hele projektet og leve videre, som du gjorde før al ståhejet.

Bare rolig. Det er helt normalt.

Måske begynder dine tanker og bekymringer igen at vende sig mod fremtiden: Er dit lille væsen sundt og raskt? Kan du elske den lille ny lige så højt, som du elsker dit første barn? Og kan du overhovedet klare det ansvar, det er at blive mor?

Vend dine bekymringer med en fortrolig. Det kan lette at få sat ord på de svære tanker, og du er helt sikkert ikke den første, der har tænkt dem.

I denne uge vejer dit barn omkring 2 kilo, og han eller hun måler hele 44-45 centimeter.

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 33: Din krop

Der er godt gang i maven, og barnets bevægelser er nu blevet så kraftige, at de er svære at overse. Selvom din baby måske allerede vender med hovedet nedad i bækkenet, er der stadig plads til, at han eller hun kan flytte på kroppen, og måske kan du endda ane en fod gennem maveskindet. Prøv forsigtigt at trykke igen og vent på, om den lille giver tegn tilbage.

Hvis du er offentligt ansat, er du måske så heldig, at du starter barsel i denne uge. I så fald har du sandsynligvis masser af projekter, du gerne vil kaste dig over. Lyt til din krop og lad lysten drive værket.

Gravid uge 33: Din baby

Er du førstegangsfødende, vil du opleve, at din baby måske allerede har lagt sig med hovedet nedad i bækkenet, så det er klar til fødslen. For mange gravide betyder det også, at maven synker lidt. Har du været gravid før, kan der stadig gå lidt tid, da der typisk vil være mere plads i livmoderen at boltre sig på. Der er heldigvis stadig god tid til, at junior kan finde sig til rette.

Et tykkere fedtlag er også ved at blive dannet, og det giver baby det velkendte buttede og lyserøde udseende. Det meste af lanugo-håret er nu også forsvundet, og dit barns immunforsvar er ikke længere kun afhængig af antistofferne fra moderkagen. Nu kan den lille krop også selv producere de vigtige antistoffer, der skal beskytte den ved fødslen og resten af dit barns liv.

Læs også

Gravid uge 33: Tegn på graviditet

Du kan opleve, at kvalmen kommer tilbage og måske endda bliver hængende resten af graviditeten. Brysterne bliver også tungere og brystvorterne større, og begge dele skyldes alle de hormoner, som i øjeblikket arbejder hårdt på at gøre din krop klar til amning. Måske lækker du også lidt mørkegult råmælk af og til.

Du kan også risikere at døje med ømhed i ryggen, fordi dine ledbånd og muskler bliver mere smidige frem mod fødslen. Let hævede hænder og fødder er også normalt og skyldes, at kroppen holder på mere væske, samt at din livmoder trykker på blodårerne og derfor besværliggør gennemstrømningen af blod.

Er du generet af hævelsen, kan du smide benene op og undgå tøj, der sidder for stramt. Hæver du meget pludseligt, eller er hævelsen ikke ens på begge ben, skal du kontakte din læge eller jordemoder.

Det skal du vide om uge 33

Mens dine tanker i andet trimester kredsede sig om din barndom og hvem du gerne vil være som mor, bliver dine bekymringer nu igen vendt mod fremtiden. Det er nemlig ikke unormalt, hvis du tænker meget på fødslen, er bekymret for barnets sundhed eller for det store ansvar, der ligger foran dig.

En vis tilstand af panik er heller ikke ualmindelig på dette tidspunkt, og det kan være, at du veksler mellem en ekstrem utålmodighed og en lyst til at fortryde hele projektet. Tal med din partner eller en anden fortrolig om tingene. Ingen tanker er forbudte, og måske kan det hjælpe dig at sige dem højt. Du kan også tale med din læge eller jordemoder om dine bekymringer – de har hørt det meste før og kan give dig nogle værktøjer at arbejde med.

Husk også, at det er helt okay, hvis du ikke er hverken bekymret eller overvældet af tanker om fødslen. Alle graviditeter er forskellige, og måske er det andre tanker, der rumsterer hos lige netop dig.

Læs også

Gravid uge 33: Sundhedstips

Drømmer du, at du glemmer din baby i vasketøjskurven? At du føder en hundehvalp? Eller at dit nyfødte barn kan både gå og tale?

Det er meget almindeligt, at dine drømme bliver mere intensive, underlige og voldsomme, når du er gravid, og desto længere, du kommer i din graviditet, jo mere vil de handle om den fødsel, der nærmer sig.

Forklaringen skal endnu engang findes i alle de hormoner, som raser i din krop, ligesom det også er et tegn på, at dit sind er ved at bearbejde dine følelser, så du er godt forberedt på det, der kommer.

Selvom det kan virke til, at du drømmer mere end normalt, er det faktisk ikke tilfældet. Dine drømme er blot så intensive, at de er lettere at huske.

Til dig, der venter tvillinger

Din krop er tung og ekstremt belastet, og du er både træt, sulten og døjer måske også med kvalme, hæmorider og irriterende mange besøg på toilettet.

Din krop og psyke er lige nu lige så hårdt ramt, som andre gravide er ved terminstidspunktet, og der er altså ikke noget at sige til, hvis du ser frem til fødslen.

Nyd, at du formentlig er gået på barsel og vær lidt god ved dig selv.

Anbefalet til dig