Så meget skal du involvere dit barn i flygtningekrisen
SPONSORERET indhold

Så meget skal du involvere dit barn i flygtningekrisen

Hvad svarer du, når dit barn stiller spørgsmålstegn ved de frygtelige billeder?

Af: Amalie Nebelong
08. sep. 2015 | Børn | Vores Børn

Som mor til små børn er det ekstra ulideligt at følge med i nyhederne for tiden. Ens moderhjerte brister og bløder for de tusindvis af børn, der lever under fuldkommen umenneskelige forhold på flugt. Mange af dem er alene uden nogle voksne, der har ansvaret for dem, og de voksne, de har kontakt til, er i dyb krise.

Måske har dine egne børn set nogle af billederne på tv af ulykkelige børn og voksne på både eller vandrende langs motorveje på vej ind i Danmark? I så fald vil de lidt større børn fra 3 års alderen måske undre sig og stille dig hjerteskærende spørgsmål, du ikke ved, hvordan du skal besvare. For hvor meget er det godt for dit barn at vide, og hvor meget skal du afskærme det fra virkelighedens brutalitet?

LÆS OGSÅ: ”Jeg er bange, mor!”

Ifølge Bente Boserup, der er leder af Børns Vilkårs rådgivning, er det vigtigt, at vi informerer vores børn så konkret som muligt, for det er næsten uundgåeligt, at de falder over nogle af de mange billeder af flygtninge, der kun er et klik væk på internettet.

– Vi er derfor nødt til at tale med børnene om det, der sker. Børn har krav på beskyttelse og omsorg, så vi skal selvfølgelig tilpasse vores forklaringer til det enkelte barns alder og modenhed, siger Bente Boserup på bornsvilkar.dk.

Psykolog hos Red Barnet, Kuno Sørensen, anser det også for at være enormt vigtigt, at vi som voksne ikke er bange for at tale med vores børn om så svære emner som den flygtningekrise, vi oplever lige nu. Her er, hvad han vil foreslå, du siger til dit barn, hvis det er i førskolealderen:

– Det er rigtigt, at der er nogle mennesker, der bor i et land, hvor der er farligt at være, og derfor søger de hen til nogle steder, hvor der er fredeligt. Men der er nogle mennesker, der hjælper dem, siger han til voresbørn.dk.

Giv dit barn håb for flygtningene

Ifølge Kuno Sørensen er det vigtigt, at børnene ikke bliver efterladt med en opfattelse af, at de her mennesker er hjælpeløse.– For det kan være meget voldsomt for et barn at opleve. Det at fortælle dit barn, at der er nogle, der vil forsøge at hjælpe de her mennesker, så de kan få et sted og bo og deres familier få tryghed, er meget vigtigt, siger Kuno Sørensen.Bente Boserup mener, at hvis vi ikke taler med vores børn om det ubærlige – i denne situation flygtningekrisen – vil vi sende et signal til dem om, at kriser ikke er noget, man taler med voksne om.LÆS OGSÅ: "Er farfar død?" – sådan tackler du dit barns sorg– Dermed efterlader vi børnene med deres egne forklaringer og fantasier. Fantasier, der kan være voldsomme, og som de skal bære alene eller udvikle med jævnaldrene. Det værste er ikke det, vi ved, men det, vi ikke ved, siger hun til bornsvilkar.dk.Men hvis det kan undgås, skal børn i førskolealderen afskærmes så meget som muligt, mener Kuno Sørensen.– For det er et uforståeligt voksensprog, der er omkring de her billeder i medierne, siger han.

Tal i børnesprog

Når børnene starter i skolen, vil der ifølge Kuno Sørensen blive udvekslet flere informationer i skolesammenhæng, så her vil det være ekstra vigtigt, at du som forælder tager en snak med dit barn. Og hvis du synes, det er svært at fortælle om flygtningekrisen i børnesprog, er der hjælp at hente.

– Følg eventuelt med på DR Ultra, hvor der er nyheder lavet til børn. Det kan være en stor hjælp for voksne til at få formuleret over for børnene i et børnesprog, hvad det her handler om, siger Kuno Sørensen til voresbørn.dk.

Men hvis skaden er ude, og dit lille barn alligevel får set nogle af de frygtelige billeder, skal du ikke gå i panik.

LÆS OGSÅ: Derfor er det faktisk godt, at dit barn leger krig

– De fleste børn tager ikke skade af at se de her billeder, og dit barn bliver beroliget af, at du som voksen snakker med det. Men nogle børn kan være meget ængstelige og være bange for, at det er noget, der rammer dem, så de også er nødt til at flygte. Så hvis du oplever, at dit barn ikke kan lade det ligge som tema og bliver ved med at vænne tilbage til det, så er det vigtigt at konsultere nogle fagprofessionelle – en psykolog eller lignende – for så kan det være, at barnet har brug for en systematisk bearbejdning af oplevelserne. Men det er heldigvis relativt sjældent, slutter Kuno Sørensen.

Det vigtigste er, at vi som forældre tør sætte ord på og tale med vores børn – uanset alder – uden at gå i detaljer og udpensle. Slå fast over for dit barn, at der er nogen, der tager hånd om flygtningene og hjælper dem. For det er vigtigt, at børn kan finde tryghed i, at der er hjælp at få for mennesker, der er i så trængte situationer.

LÆS OGSÅ: Find årsagen til dit barns mareridt

LÆS OGSÅ: Børn leger frygten væk

LÆS OGSÅ: Derfor må junior gerne se tv