Derfor er det faktisk godt, at dit barn leger krig
SPONSORERET indhold

Derfor er det faktisk godt, at dit barn leger krig

Hvordan har du det, når din lille purk står med en stor (plastik-)pumpgun i armene? Minder det dig om menneskets vrangside og alt det, du gerne vil beskytte dit barn imod? Så er du næppe den eneste. Læs her, hvordan du takler dit barns krigslege.

Af: Frida Paustian
17. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Din søn på to år peger mod dig med en skarpladt gren. Du skal op med hænderne – nu! Han stirrer på dig med vildskab i øjnene og afventer din reaktion. Hvad gør du?

A) Stopper legen med et: “Vi leger ikke med våben herhjemme!”

B) Lever mig ind i legen og drøner ved først kommende lejlighed i BR og køber sværd, sabler, pistoler, hjelme, skjold, militærtøj og laserguns.

C) Rækker armene i vejret og overgiver mig på stedet.

Er du tilbøjelig til at vælge løsning A, skal du måske overveje det en ekstra gang. For din søn og andre små børn har nemlig brug for at lege – også krigslege.

Det fortæller børnepsykolog Grethe Kragh-Müller, der er lektor på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

– Børn leger for at bearbejde og opdage deres verden, så der er ingen grund til at stoppe legen, siger Grethe Kragh-Müller.

LÆS OGSÅ: Kend dit barns 12 lege

– Det er vigtigt at give dit barn mulighed for at lege sig igennem de følelser, som krigslege giver mulighed for. Det kan være kampen mellem det gode og det onde, som barnet prøver at få styr på. Det kan være en leg, hvor barnet bruger og udvikler sin fantasi. For drenge vil der typisk også ligge en styrkeprøve i krigslege; de får afprøvet deres egen styrke i forhold til kammeraterne, forklarer Grethe Kragh-Müller, som anbefaler, at du altid er opmærksom på, hvad dit barn leger, fordi det giver et praj om, hvad han eller hun er optaget af.

Giv barnet andre muligheder

Som udgangspunkt er det altså helt i orden og udtryk for en sund nysgerrighed, når din søn og de andre leger ‘bang, du er død’-lege. Men selvfølgelig skal krigslegene ikke tage overhånd.– Hvis dit barn er meget optaget af våben og ikke leger så meget andet og måske identificerer sig med magtfulde personer, er det en god idé at være opmærksom på, hvad det skyldes, råder Grethe Kragh-Müller.– Optagethed af magt og styrke kan betyde, at dit barn ikke føler, at det kan magte sin egen hverdag.Grethe Kragh-Müller vil nødig sætte en generel grænse for, hvornår krigs- og skydelegene bliver for meget. Men du vil sandsynligvis hurtigt fornemme, hvis din søns våbeninteresse bliver unaturlig og ikke levner plads til anden leg og andre interesser.– Bliver det for meget, er det selvfølgelig vigtig at finde ud af, hvordan du kan hjælpe dit barn til at magte sin egen hverdag, fastslår Grethe Kragh-Müller.LÆS OGSÅ: Fri leg: Hjælp dit barn til at lege bedre selvDerudover kan du vise ham andre muligheder for at få og vise styrke.– Det kan være en god idé at tage dit barn med til børnegymnastik eller en anden form for fysisk aktivitet for at vise barnet, at styrke kan opnås på andre måder end gennem våbenleg, siger han.Hvis din søn er optaget af fantasierne omkring våbenlegen, kan du bidrage med alternativer som for eksempel eventyr og fantasifulde historier. På den måde viser du ham, at man også kan lege med sin fantasi på andre måder.Der er ikke noget galt med at lege krigslege, men det er sundt og udviklende også at lege andre lege, siger Grethe Kragh-Müller.

Udtryk din holdning

Mulighed B er ifølge Grethe Kragh-Müller en fin måde at reagere over for din søn og hans skydeleg på.

– Det er fornuftigt at lade dit barn lege de lege, han eller hun nu leger. Så på mange måder reagerer du klogt. Men vær opmærksom på, at interessen er dit barns og ikke din, råder Grethe Kragh-Müller.

Det afgørende for, om jeres barn udvikler et sundt forhold til våben, krigslege og det gode versus det onde, er, hvordan I forældre taler om det. Flere undersøgelser viser, at børn identificerer sig med det, de voksne mener.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at lege

Det betyder, at du på sigt med fordel kan udtrykke din holdning til våben og krig over for dit barn. Men kast dig ikke ud i den store verdensfredsudredning, før dit barn er oppe i skolealderen. Små børn kan hverken forstå eller håndtere den slags information.

Drenge og krig, piger og dukker

Marie og Freja leger med dukker, Valdemar og Gustav leger med skydere. Det er måske en lige lovlig forenklet måde at se verden på. Men det er ikke helt forkert, at det oftest er drengene, vi finder med en pistol i hånden. Og det er der en god forklaring på.– Vi spejler os i hinanden, og det gør børn også, forklarer Grethe Kragh-Müller.– Det vil sige, at piger spejler sig i andre piger og kvinder, mens drenge sammenligner sig med andre drenge og mænd.Det er altså ikke genetisk forudbestemt, at drenge leger krigslege, og piger leger mor. Det gør de små piger og drenge derimod, fordi de efterligner de personer, som de sammenligner sig med.– Hjerneforskere har undersøgt og fundet ud af, at drenge har mere behov for at komme af med aggressioner end piger, uden at det kan forklares ud fra ren genetik, fortæller Grethe Kragh-Müller.– Men det er klart, at når man oplever verden med mange mandlige kønshormoner, så ser den anderledes ud, end når man har mange kvindelige kønshormoner. Der er mange faktorer, der spiller ind i forklaringen på, hvorfor netop drenge fascineres af krigslege.

Mors lille skurk

Mulighed C er ifølge Grethe Kragh-Müller den helt rigtige facon at reagere over for den lille, skydegale søn. Det er nemlig en rigtig god idé at deltage i legen uden at overtage den.
Krig og røvere og soldater er lege som så mange andre. Der er dog ingen grund til ligefrem at opfordre din søn til at lege skydelege; lad ham selv afgøre, hvad han vil lege. Legen er et udtryk for, hvad han i øvrigt er optaget af lige nu.

Er du alligevel inderst inde bekymret for, om dit barns våbenfascination fortsætter op i voksenlivet, kan du være helt rolig. Der er ifølge Grethe Kragh-Müller intet, der taler for, at leg med og fascination af våben i barndommen ender med en karriere i hæren som voksen.

LÆS OGSÅ: Udvikling: 7 lege der gør dit barn klog

Det kan også være, at du plages af spekulationer om, hvorfor dit barn altid vil være ham den slemme skurk og aldrig helten, der redder alle de andre. Men det er der en beroligende forklaring på:

– Mange børn foretrækker at være skurken, fordi det giver dem mulighed for at lege det, de ikke må i hverdagen. På den måde får de undersøgt, hvad det er, siger Grethe Kragh-Müller.

Krigslege vil nok altid minde os voksne om den – ikke altid idylliske – verden, vi lever i, hvilket kan gøre det svært for os at acceptere legen og dit barns trang til at eksperimentere med våben og skurkeroller. Men du skal ikke være bange for at give udtryk for dine holdninger.

– Hvis du selv ønsker fred i verden, synes jeg, det er en god idé at fortælle dit barn, at krigslege ikke er tilstræbelsesværdigt, og at rigtige våben ikke fører til noget godt. For børn identificerer sig med de voksnes holdninger. I som forældre er derfor de mest afgørende for jeres børns fremtidige opfattelse, fastslår Grethe Kragh-Müller.

LÆS OGSÅ: Så meget skal du involvere dit barn i flygtningekrisen

LÆS OGSÅ: Børn leger frygten væk

LÆS OGSÅ: Sådan sætter du grænser for legekammerater