Mareridt hos børn
SPONSORERET indhold

Find årsagen til dit barns mareridt

Hvis dit barn igen og igen vågner badet i sved efter mareridt, er det en god ide at finde ud af, hvad det mon er, der udløser de onde drømme.

Af: Rikke Folm Berg Foto: Getty Images
02. nov. 2011 | Børn | Vores Børn

Når dit barn er omkring fire år gammel, kan det få mange onde drømme. Det skyldes, at barnets evne til at bruge sproget nu er meget veludviklet, og det samme er dit barns fantasi. 

Den fireårige kan tage hele verden ind, men ikke altid kapere den. Især skræmmende oplevelser bliver let forstærket af fantasien.

Mareridt behøver ikke at være et tegn på, at der er noget galt i dit barns liv. Alle har mareridt en gang imellem. Men hvis de kører på næsten hver nat i en til to uger, så gælder det om at finde ud af, hvad det er, der skræmmer så meget i vågen tilstand, at dit barn må vende og vride sig i angst i sovende tilstand.

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns drømme

Her er børnepsykolog Ulla Bergs tjekliste til ting, der kan forårsage mareridt hos dit barn.

1. Ser dit barn vilde ting i fjernsynet?

Du skærmer sikkert dit barn fra krig og blod i nyhedsudsendelserne, måske har du også sat foden ned over for de voldelige spil på computeren eller Nintendoen og sagt nej til film beregnet for ældre børn. Hvis ja, så fint, hvis nej, bør du måske overveje at gøre det. Især hvis din lille skat er plaget af onde drømme. For faktisk kan selv tegnefilm i fredagens Disney Sjov blive for stor en mundfuld for dit tre-otte-årige barn. Her opfører de enkelte figurer sig nemlig ofte meget voldeligt, og da dit lille barn ikke har et filter til at kapere at se en halshugning, hvor blodet sprøjter, kan det udløse ganske angstfyldte drømme. Også selv om dit barn tilsyneladende har siddet og nydt fredagshyggen med snoller foran flimmeren.

Alle film får et mærkat af Medierådet, så du har faktisk en klar guide for, om filmen er for alle, eller om dit barn skal være syv år eller 11 år for at se med. Prøv desuden at holde øje med dit barns ansigtsudtryk foran skærmen. Ser dit barn beklemt ud, når hovedet ryger af i et snuptag i Disney Sjov? Hvis dit barn bliver forskrækket, så hjælp det til at finde ro igen ved at tage dit børnehavebarn på skødet og ved at tale om det sete med dit skolebarn. Det samme gælder, hvis dit barn får mareridt om natten. Det er henholdsvis knus og kram og en god snak, som du kan bruge til at berolige dit barn med.

2. Har I mange konflikter i øjeblikket?

Der er konflikter i alle hjem, hvor der bliver råbt højt, hvislet sammenbidt, bandet eller smækket med en dør. Det sker i livet. Men hvis det sker hyppigt eller foregår meget voldsomt, kan det give dit barn slemme mareridt. For ud over at det er en forpestet atmosfære at være barn i, kan det nemlig gøre dit barn bange, hvis det oplever, at mor eller far bliver hylet helt ud af den. Forældre er de vigtigste i barnets liv til at yde omsorg og beskytte, og dit barn fornemmer med det samme, at hov, nu er mor helt fra den, ergo er hun ikke i det her øjeblik i stand til at passe på mig. Og det skræmmer. Selv dyrebørn ved, at deres mor skal være stærk og årvågen for at passe på dem. Heldigvis er det ikke uopretteligt. Med de tre-fire-årige gælder det om at genskabe tryghed ved at nusse, hygge og være tætte i et samvær om et eller andet inden sengetid. Et spil, en bog eller en leg. For et barn, der har oplevet, at mor var helt fra koncepterne, kan godt komme til at føle sig meget forladt. Du kan måske også sige ‘mor blev bange, men nu er det godt igen. Jeg skal nok passe på dig’. Med de fem-otte-årige er det desuden godt at snakke om, hvad der skete. Hvis dit barn er i stand til at sige ‘jeg kunne ikke lide det der’, så sig ‘undskyld, det var ikke min mening at skræmme dig. Jeg smækkede med døren. Det vil jeg ikke gøre igen’. Det vigtigste er, at du viser, at du anerkender dit barns følelse.

3. Er jeres aftener stressede?

‘Så, gå nu ind ad døren, jeg skal lige ind med de her indkøbsposer’, siger du måske til dit barn, som er blevet spekulativ over et eller andet lige på dørtrinnet. Det har du altså ikke tid til. Og så kører den ellers ‘nej, mor kan ikke spille Sorteper nu, mor skal lave mad’ og ‘kom nu’ og ‘skynd dig lidt’ lige indtil godnathistorien, som bliver ‘en lille én, fordi klokken er blevet mange’. Hvis eftermiddagen og aftenen er stresset, kan det godt give dit barn en urolig søvn med mareridt. Især hvis dit barn også oplever en svækket mor, der kører på de yderste af sine kræfter, og som derfor har mistet fodfæstet. Hektiske ulvetimer er selvfølgelig svære at undgå i et almindeligt liv med arbejde og små børn, så lad være med at dunke dig selv i hovedet over dem. Men prøv at holde på, at du ikke japper igennem putteritualerne på de hektiske dage. Med de tre-fire-årige indfinder roen sig som regel med et bad, lidt rygmassage, en fortælling eller en sang. Afslappende og genkendelige ting. Det fem-otte-årige barn kan også have brug for, at I vender med hinanden, at ‘det var godt nok en urolig aften’. Tilgiv dig selv, at du ikke altid kan gøre alle situationer optimale for dit barn. Det kan ingen. Det vigtigste er at samle op på dem og lande dem godt.

4. Er der sket nye ting i familien for nylig?

Hvis du ligger i skilsmisse, kan dit barn godt reagere ved at få mareridt. Men det kommer an på, hvordan du og barnets far takler skilsmissen. Uanset hvad, så kræver det selvfølgelig noget af dit barn at finde sig til rette i en ny hverdag med to hjem, men hvis de voksne er sikre og rolige, kan barnet nogle gange læne sig tilbage i den ro og derved slippe for at gennemleve den værste usikkerhed, angst og tab.Usikkerhed i familien kan også komme, når en ældre søskende flytter hjemmefra. Eller far bliver alvorligt syg. I alle tilfælde skal du gøre dig klart, at hvis du bliver usikker, så bliver dit barn skræmt. Så spil lidt komedie. Du behøver ikke at være hudløst ærlig. Det er okay, at du prøver at se stærkere ud, end du egentlig føler dig. For dit barn har brug for at mærke, at du har styr på situationen. Så kan det også bedre finde ro med forandringerne. Sørg også for at være fysisk tæt med dit tre-fire-årige barn. Og at snakke med dit fem-otte-årige barn. Sig gerne ‘vi skal nok klare det her’, og sørg for at give dit barn klar besked: ‘nu har far kun en lunge, men så må vi bare hjælpe ham, og så går det alt sammen’. Når tabsoplevelser giver mareridt, er det, fordi dit barn oplever tab af tryghed.

5. Har dit barn oplevet noget skræmmende uden for hjemmet?

En arrig hund, der spurter hen imod dit barn, et voldsomt brag fra et hus, der bliver revet ned, to biler, der støder sammen, et ældre barn, der overfuser dit barn. Der er mange muligheder, når det gælder uventede indtryk, der kan udløse mareridt. Men disse vil sjældent være tilbagevendende.

Hvis dit barn for eksempel oplevede, at da hunden løb hen imod mig, løftede mor mig op, så giver det nok ikke materiale til mere end et mareridt eller to. Men hvis dit barn oplevede, at hun ikke fik hjælp og var helt alene, kan det godt sætte noget i gang. Også her gælder det om at genetablere trygheden med nærhed for de små og med ord for de større. 

Anbefalet til dig