Kolonihavehus
SPONSORERET indhold

Efterår i Olgas kolonihavehus

Olga inviterer os indenfor i hendes lille, hyggeligt hus i Haveforeningen Sommerly, hvor hun tilbringer halvdelen af året.

Af: Hanne Vind Foto: Mikkel Adsbøl
07. nov. 2015 | Bolig | BoligLiv


Hvem: Olga Dyrløv Høegh, statist og studerende.
Hvad: Kolonihavehus på 25 kvadratmeter.
Hvor: Haveforeningen Sommerly på Amager.

Da Olga var fire år, valgte hendes forældre at flytte fra København til Køge og solgte både lejlighed på Christianshavn og kolonihaven tæt derpå. Heldigvis skrev de samtidig deres datter på haveforeningens venteliste, og det gav, fantastisk nok, Olga mulighed for at købe selvsamme hus mange år senere. I mellemtiden havde huset kun haft en anden ejer.

– Så der er stadig mange af de ting, som min far og morfar lavede på huset, fortæller Olga, der er glad for at vende tilbage til sit barndomshjem’ og igen blive en del af haveforeningen.

– Første gang jeg kom herud, sagde folk “Hej, godt at ha’ dig tilbage!”. Det er en lille forening, så mange kunne huske mig og mine forældre. Og der er også flere af mine legekammerater fra dengang, som begynder at overtage husene fra deres familier, siger Olga.

Vigtigere end hækken
– Mit hus rummer alt, hvad der er mig, fem måneder om året. Der er kun 25 kvadratmeter, men jeg har plads til alle funktioner. Køleskabet er skubbet ind under min seng, og en gasovn redder mig, så snart vejret begynder at blive koldt, fortæller Olga. Olgas interesser spænder bredt. Hun er i gang med en bachelor i designkultur og arbejder som statist på Det Kongelige Teater. Men hendes store passion udlever hun i det lillebitte køkken, for det bliver brugt til at lave mad til en blog, som hun håber snart går i luften, og som hun laver mad til sammen med fotograf Amalie Himmelstrup.

– Det plejer at fylde hele køkkenet, huset og det meste af haven, når vi går i gang. Det er enormt hyggeligt sådan en sommerdag, selvom mine naboer vist undrer sig over, hvad det er, vi har gang i – og hvorfor, det er vigtigere end at klippe hækken, siger Olga.

Drømmen om en køkkenhave
Haven bliver indtil videre primært brugt til at huse ugentlige pigefrokoster, havefester og til at se de mange mennesker, som kommer forbi til kaffe. Olgas største glæde i haven er de smukke æbletræer, som hendes forældre plantede. Men også det store krydderurtebed lige ude foran døren: den største luksus ved sommermad!

– Min store plan for næste år er at lave en køkkenhave til rodfrugter, kål og salat. Men jeg prøver at holde ambitionsniveauet nogenlunde der, da jeg stadig vil have frihed til at rejse om sommeren, siger hun. Det er Olgas drøm at holde kolonihaven som en nyttehave, ligesom det engang var tanken. Så kan hun med få midler producere lækkerier til hele året.

Æbletræerne bugner sidst på sæsonen i kolonihaven. Både fletstolene og kludetæpperne på dem er gamle fund.

Under vinduet i stuen er der gjort plads til en hyggekrog med gasbord og stol fundet til storskrald i haveforeningen. Olga bruger vinduet lidt som en opslagstavle med postkort på sprosserne.

TIP
Indret fritidshuset med et par lammeskind – de er gode til kølige aftener både indenfor og udenfor.

En lille samling af gamle bakker og skærebrætter. Linealen med striber er fra Hay.

Det lille bord med hulmønster er fra Griffenshop. I keramikvasen står tallerkensmækkerblomster fra haven.

En kop kaffe, og så kan æbleskrælningen begynde. Emaljekopperne er fundet i en rodekasse på et loppemarked. Den fine vimpel er fra Place de Bleu.

Vasen med årstidens blomster er fra Idemøbler. Beholderen i metal er fra Madam Stoltz.

Olgas køkken er indrettet lidt som på et skib: alt har sin plads og er bittesmåt. Dog er der også blevet plads til et lille bord. De to klapstole kan hurtigt pakkes væk, hvis Olga har brug for bordpladsen til et madprojekt. Alt i køkkenet er en blanding af arvestykker, loppefund og et par moderne ting.

Vinplanten i flotte efterårsnuancer.

Den udstoppede søpapegøje er en julegave fra Olgas moster. “Vi har en tradition, hvor det gælder om at give så kitschede gaver som muligt”, siger Olga.

I Olgas have står tre æbletræer, så hun har altid rigtig mange æbler, som hun forsøger at få brugt – gerne til noget, hun også kan have glæde af om vinteren. Hos mosterklid. dk fandt hun inspiration til det skønne æblesmør.

►SE OGSÅ: Opskrift: Olgas æblesmør

Olga har indrettet stuen hyggeligt og personligt. Den gamle lænestol i forgrunden er fundet til storskrald. Det lille sofabord er fra Griffenshop. ‘Sofaen’ er Olgas gamle barneseng, der stadig stod i huset, da hun købte det. Vimplerne med kvaster er fra Place de Bleu.

TIP
Husk at sætte et par moderne stilrene møbler til alle de kolonihavenostalgiske ting, så huset ikke bliver som et museum.

Et lille udpluk af de gamle glas og kopper, som Olga samler på.

Olgas lille hus er pakket helt ind i en vinplante, der får de smukkeste farver om efteråret.

Sengen er placeret højt for at udnytte pladsen under til bl.a. køleskab. På den ene væg er der hylder til bøger og spil. Den mønstrede pude er fra Grønlykke.com, og sengetæppet fandt Olga i en genbrugsbutik for en del år siden.


► SE OGSÅ: Isabelles have
► SE OGSÅ: Sofies hjemlige scene
► SE OGSÅ: DIY: Havebænk af genbrugstræ