Meditation: Din guide med alt, du skal vide

Mediterer du? Det kræver en del koncentration og øvelse, men når du mestrer dét, kan meditation give dig mere overskud, større indre ro og booste dit energiniveau.

Lær hvordan du gør, når vi guider dig igennem de bedste meditationsøvelser og gør dig meget klogere på, hvad det egentlig er, du fysisk og mentalt kan få ud af meditation.

Du kan også læse om, hvordan meditation har gavnet en række mænd og kvinder.

Læs mere

Hverdagen går sjældent stille for sig, og det resulterer blandt andet i, at vi er travle som aldrig før. Det er til trods for, at fokus på mental sundhed er stort. Mindfulness er blevet et modeord, men også meditation er blevet populært og noget, som flere og flere praktiserer. Heldigvis for det, fristes man til at sige.

Meditation kan hjælpe dig med at få mere overskud, energi og en bedre søvn. Hvis du tror, at meditation er forbeholdt troende buddhister, tager du fejl. Meditation passer derimod til alle, der har en travl hverdag, men gerne vil have mere energi og forebygge stress.

Fordybelse, der kræver øvelse

Ordet ”meditation” kommer af det latinske ord ”meditatio”, der betyder eftertanke. Rent beset er meditation egentlig en betegnelse for mental aktivitet, og handler især om den kunst, det kan være at koncentrere sig fuldt ud. Meditation stammer, som det også er tilfældet med mindfulness, fra buddhisme.

Fordybelse, det vil sige den indre og mentale, er et af nøgleordene, når det kommer til meditation. Når man mediterer, befinder man sig i en tilstand, der kræver fuld koncentration. Dét er i sig selv en udfordring. Meditation er derfor noget, der kræver masser af øvelse og fuld opmærksomhed, når du er i gang med det. Man kan med andre ord sige, at en stor del af meditationen er lærdommen om at komme i dyb koncentration. 

Hvad sker der, når man mediterer?

At meditation er afslappende, er de fleste formentlig klar over, men ved du, hvad det egentligt er, der sker i kroppen, når du mediterer? Det kan du blive meget klogere på, når meditationslærer Pernille Nejst forsøger at give dig svar på det og andre meditationsspørgsmål og ikke mindst fortæller, hvad meditation har af betydning for dine sanser og mentale tilstand. Det gælder alt fra de helt basale ting som pulsen, der falder, til sanserne, der skærpes, og ikke mindst humøret, der formentlig bliver bedre.

Mere end skrædderstillingen

Når man hører ordet ”meditation”, er det måske den klassiske skrædderstilling, man kommer til at tænke på. Det er da også én af de stillinger, der i særdeleshed kendetegner meditation. Da meditation handler om det mentale og indre tilstande, er skrædderstillingen naturligvis ikke den eneste stilling, du kan meditere i. Det er en væsentlig information for dig, der ikke har det godt med netop dén stilling, hvilket der kan være mange grunde til, du ikke har. Måske er det ikke en stilling, der passer til din krop eller også er skrædderstillingen ikke en, du finder specielt afslappende. Hvis det er tilfældet, og du ikke sidder godt eller behageligt, kan det være svært at finde roen.

Find den stilling, der giver dig de bedste forudsætninger for meditationen, når Sille Lundquist, der er mindfulnesslærer, giver 13 anderledes måder at meditere på.

Få energi og overskud

Hvis energiniveauet er lavt, batterierne flade og overskud generelt er noget, du mangler i hverdagen, er der flere ting, du kan gøre. At smide alt, du har i hænderne og smutte er ikke en af dem. Selvom det nogle gange er det, der føles allermest tiltrængt, er det formentlig de færreste, der har mulighed og budget til at gøre det hver gang, tingene brænder på. Der findes heldigvis andre tips til at få mere energi i hverdagen, og ét af dem er meditation.

Det, du helt konkret kan gøre, er at meditere 10 minutter hver morgen, inden dagen for alvor går i gang. Hvis du gør det, kan du forberede både hjerne og krop til den dag, du har i vente, og ikke mindst til de udfordringer, den end måtte bringe. Herudover er træning og sund mad også på listen over ting, der kan dig energien tilbage. Se hvorfor her, når vi giver dig svaret på, hvordan du snyder dig til mere energi i hverdagen.

Er meditation og mindfulness det samme?

Det korte og hurtige svar på spørgsmålet om, hvorvidt meditation og mindfulness er det samme, er nej, det er det ikke. Alligevel er det almindeligt, at de to forveksles, men der er faktisk stor forskel. Hvor meditation er en mental tilstand, du kan være i, der er tidsbegrænset, er mindfulness nærmere en livsanskuelse og en måde at leve sit liv på.

Forskellen imellem mindfulness og meditation er ligeledes den effekt, der kan opnås med dem hver især. Med meditation er det indre ro og herudover energi, der er slutmålet, til forskel for mindfulness, hvor det primært handler om at opnå mere positivitet og nærvær i hverdagen generelt.

Hvis du er interesseret i mindfulness, kan du ikke mindst blive meget klogere på terapiformen og finde ud af, om det er noget for dig, blandt vores mange artikler om og tips til mindfulness.

Brug de rigtige redskaber

Når snakken går på, at man skal have de rigtige redskaber til at meditere, er det ikke kun de mentale, der er tale om. Der findes nemlig flere fysiske redskaber, der kan hjælpe dig, når du skal meditere. Det gælder blandt andet apps til din smartphone, som kan være et værktøj til mere mindfulness i hverdagen og en hjælp til at finde roen, når du har sat dig ned og besluttet dig for at meditere. Find den app, der passer bedst til dig i vores app-guide, hvor Fit Living-redaktionen har testet fire forskellige meditations- og yoga-apps.

Kort og godt om meditation

Herunder kan du få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om meditation.

1. Hvad er meditation?

Meditation er en måde hvorpå, du kan lære dig selv at tøjle din opmærksomhed og koncentration.

2. Hvordan udfører man meditation?

Helt lavpraktisk udføres meditation ved, at du sidder – eller står – fuldt fokuseret og koncentrerer dig om for eksempel en kropsdel eller dit åndedrag.

3. Hvad gør meditation ved hjernen?
Meditation kan, når det udføres rigtigt, gøre dig mindre stresset, give dig større indre ro og ikke mindst mere energi i en travl hverdag.

4. Hvad er forskellen på meditation og mindfulness?

Forskellen på de to skal hovedsageligt findes i, at meditation rent beset er en tidsbegrænset sindstilstand, hvorimod mindfulness i højere grad kan anses som en livsanskuelse.