Den tyske smykkedesigner Saskia Diez har lavet en smykkekollektion for Filippa K.

Anerkendt designer skaber smykkekollektion for Filippa K

Hun har brudt med de tunge, støvede regler for, hvad der kan lade sig gøre i smykkedesign. Det var et sammenfald af heldige tilfældigheder, der fik hende til at skabe sit eget brand og hendes naive tilgang til branchen, der fik hende på hylderne i både Colette og Barneys.

Ståltråd er et af Saskia Diez' foretrukne arbejdsredskaber. Når hun går i gang med at designe et smykke, starter hun med at forme sin ide i den bøjelige tråd, så hun kan arbejde lige så hurtigt, som hendes tanker flyver. Det er sådan hun sætter sin kreativitet fri. Det ville ikke kunne lade sig gøre, hvis hun skulle støbe og smede prototyper af sit design i guld og sølv. Det er ikke, sådan en rigtig guldsmed arbejder, hvis du spørger den etablerede branche.

Men Saskia Diez alternative tilgang til sit arbejde har fået hende på hylderne i Colette i Paris og Barneys i New York. Og nu finder du også hendes elegante, lette, rene design hos Filippa K. Det svenske mærke har inviteret Diez, der er tysk og bor i München, til at samarbejde om deres første smykkekollektion, der i alt består kollektionen af otte pieces i 18K guld og sølv. Priserne ligger fra 600 kr – 3.500 kr. Se hele kollektionen her.

Anerkendt designer skaber smykkekollektion for Filippa K

Halskæde, Saskia Diez for Filippa K, 1.600 kr.

Eurowoman.dk fik lov til at møde Saskia Diez, da hun sidste uge besøgte København for at vise sin kollektion frem for pressen.

Hvad var inspirationen til din kollektion for Filippa K?

- For ti år siden boede jeg i denne superfine lille lejlighed i midten af München. Der lå en Filippa K butik om hjørnet, og jeg kunne godt lide ejeren, så jeg kom der tit. Jeg havde nogle ting der fra, som jeg gik meget med. En af dem var en hvid, strikket trøje, der var lidt gennemsigtig og 'super straight' foran, og bag på var den åben, stoffet faldt ligesom, og så skulle den bindes i nakken. Der var også en virkelig fin kampagne med billeder af trøjen. Det var det, jeg forbandt med Filippa K, fortæller Saskia Diez.

Hun forklarer, at hun har kombineret netop disse elementer; det stive look fra fronten af hendes yndlingstrøje med det flydende ved den faldende ryg, i sin kollektion for det svenske mærke.

- Hvis du kigger på smykkerne, har de alle en stiv del, der er skinnende og poleret, og så bliver den opløst i en mere luftig og blød del, beskriver hun.

Anerkendt designer skaber smykkekollektion for Filippa K

Ørering, Saskia Diez for Filippa K, 600 kr.

Anerkendt designer skaber smykkekollektion for Filippa K

Armbånd, Saskia Diez for Filippa K, 3.500 kr.

LÆS OGSÅ: Alexander Wang laver ny kollektion for H&M

Hvad bliver du generelt inspireret af i dit arbejde?

- Det er meget forskelligt. Nogle gange kan det være en ven, der beder mig lave et smykke til en bestemt anledning, og så begynder jeg at tænke og ender med at lave en hel kollektion. Det kan også være, jeg ser en teknik, jeg kan lide. Lige nu laver jeg nogle store armbånd, jeg blev inspireret til at lave i Indien. Der er de meget dygtige til at producere smykker ud af så lidt materiale som muligt med den størst mulige effekt. Jeg bruger teknikken til at få armbånd til at se massive ud, selv om de er hule, fortæller designeren.

Hun har også skabt en kollektion, der er baseret på et synsbedrag.

- Jeg kom gående ned ad gaden, solen skinnede, jeg så en kvinde komme mod mig, og lyset skinnede på hendes ørering. Den lyste virkelig meget. Jeg troede, hun havde et spejl på sit øre, men da jeg passerede hende, så jeg, at den var lavet af rhinsten. Jeg kan ikke en gang lide rhinsten, men jeg ville gerne tage denne lyseffekt og brug den i min smykkekollektion. Jeg brugte polerede sølvflager, der reflekterede lyset. Sølv er den bedste lysreflektor.

Hvorfor blev du smykkedesigner?

- Da jeg var barn, kendte jeg ikke ordet designer, men jeg byggede altid ting og lavede hele tiden smykker. Selv om jeg ikke gik med smykker, kunne jeg godt lide at producere dem, opfinde og fordybe mig i mit arbejde. Når jeg kigger tilbage, ser det ud som om, den vej, jeg har taget, var ret lige, men det var den faktisk ikke, siger Diez.

Som barn var hun dygtig i skolen, så hun blev opfordret til at gå den akademiske vej og blive ved med at studere.

- Det var ikke rigtigt min ting. Jeg mødte en fyr, som jeg syntes var helt fantastisk. Han studerede smykkedesign på kunstakademiet i München, så det ville jeg også. På kunstakademiet fik jeg at vide, at jeg først skulle uddanne mig som guldsmed, så jeg fandt et atelier, hvor jeg kunne lære faget.

Saskia Diez tog sin lyst til at lege og sine mange gode idéer med ind i juvelerbranchen. Men her var der ikke plads til at tænke ud af smykkeskrinet.

- Smykkehåndværk er et meget gammelt fag. Der er så mange 'do's and don'ts'. 'Du skal gøre det på den måde og aldrig på den måde.' Jeg havde følelsen af, at der ikke var plads til, at jeg kunne udvikle noget, der talte mit sprog. Så jeg stoppede.

LÆS OGSÅ: Weekday indgår nyt samarbejde

I stedet begyndte hun at studere industrielt design og arbejde for forskellige designere. Blandt andet tyske Rosenthal, der laver porcelæn og glas. Hun arbejde også med sin mand, Stefan Diez, der har designet stole for danske Hay, men hun følte, hun blev nødt til at lave noget, der var hendes eget. Samtidig havde hun ikke lyst til at være konkurrent til sin mand, så hun ville ikke fortsætte med at lave møbler. Bilfirmaet Volvo udskrev en konkurrence med temaet 'kvinder og sport'. Diez designede et armbånd, der samtidig fungerede som håndvægte, så den kvinde, der bare det, ville træne sine arme på samme tid. De indsendte værker blev sendt rundt med en omrejsende udstilling.

- Jeg ramte et eller andet, der ikke allerede var der. Der var en indkøber fra Tokyo og en indkøber fra New York, der så udstillingen, og de ville begge gerne købe mine armbånd. Så jeg sagde: 'Ok, så lad mig starte et brand.'

Det var sammenfaldet af heldige tilfældigheder. Det er slet ikke sikkert, Saskia Diez nogensinde havde startet sit eget smykkefirma, hvis ikke de udenlandske indkøbere havde kontaktet hende på lige det tidspunkt, siger hun og tilføjer, at hun til at begynde med var meget naiv omkring, hvad der kunne lade sig gøre.

Er det en god ting, at du var naiv?

- Det tror jeg. Jeg kan huske, jeg tænkte 'ok, hvad er de bedste butikker, du kan være i.' Så tog jeg bare nogle billeder og sendte til dem. Hvis jeg havde vidst lidt mere om, hvordan ting fungerer, ville jeg aldrig have gjort det.

Det var blandt andet konceptbutikken Colette i Paris og det velrenommerede Gallery Deux Poissons i Tokyo, Saskia Diez sendte sine billeder til.

- Jeg havde brug for et logo og tog bare en tegning, jeg havde lavet af et armbånd og lavede det om til et logo. Jeg havde brug for emballage, men ville ikke bruge de sædvanlige smykkeæsker, så til at starte med skar jeg ringe af et plakatrør, limede hvidt papir på og stemplede mit navn på dem.

I dag er de små runde, hvide æsker stadig et af hendes kendetegn. Men hun sidder ikke længere selv om laver dem.

- Jeg tror, det var godt, jeg tog mine egen beslutninger uden nogen, der kunne fortælle mig, hvordan jeg skulle gøre det: 'hvis du laver smykkeæsker, bliver du nødt til at gøre det sådan og sådan.' Selv om mange ting blev improviserede hen ad vejen, gav det mig den fordel, at det skabte et stærkt image.

Der gik lang tid uden svar fra Colette. Til sidst besluttede hun sig for at sende butikken en pakke med smykker. Der gik igen lang tid, hvor hun ikke hørte noget.

- ...og så fik jeg en besked fra ejeren: 'Jeg elskede smykkerne så meget, at jeg allerede har givet dem væk til mine venner.' Der er mange ting, man ikke gør, hvis man kender markedet. Derfor tror jeg, det er en god ting at være naiv.

Anerkendt designer skaber smykkekollektion for Filippa K


LÆS OGSÅ: Her er de bedst klædte kvinder i oktober