11 sunde fedtbomber din krop har brug for
SPONSORERET indhold

11 sunde fedtbomber din krop har brug for

Fedt er sundt og livsvigtigt for din krop − når det er den rigtige slags. Tjek fedtbomberne, du bare skal nyde med god samvittighed.

Af: Else Marie Lehman Foto: Getty
04. maj. 2016 | Sundhed | Fit living

PEKANNØDDER
Pekannødder er fulde af enkeltumættede fedtsyrer, der virker antiinflammatoriske, sænker kolesteroltallet og mindsker forkalkning af blodårerne. Samtidig har pekannødderne et højt indhold af protein, masser af de vigtige vitaminer og mineraler samt kostfibre, som er gode for fordøjelsen og tarmene.
Fedt totalt 72 g: Mættede fedtsyrer 6,4 g. Enkeltumættede fedtsyrer 40,6 g. Polyumættede fedtsyrer 21,5 g

KOKOSNØD
En kokosnød rummer både fibre, protein, vitaminer, mineraler og fedtstoffer og har dermed masser af sunde kvaliteter. Godt nok får olien fra kokosnødden også mængden af kolesterol i blodet til at stige, men det gælder også det gode og beskyttende HDL-kolesterol.
Fedt totalt 36,5 g: Mættede fedtsyrer 32 g. Enkeltumættede fedtsyrer 2 g. Polyumættede fedtsyrer 0,7 g

HØRFRØOLIE
Hørfrø og hørfrøolie er en god kilde til omega-3-fedtsyrer, som er så vigtige, fordi de bl.a. indgår i opbygningen af friske hjerneceller. Den variant af omega-3, der findes i hørfrø er dog mindre kraftfuld end den, der findes i de fede fisk.
Fedt totalt 100 g: Mættede fedtsyrer 9,4 g. Enkeltumættede fedtsyrer 22,2 g. Polyumættede fedtsyrer 66 g

SE OGSÅ: Stor guide til de sundeste olier

HAVREGRYN
Havregryn er meget mere end kulhydrat og protein. Det er også 6-7 procent fedt, hvoraf cirka halvdelen er af den rigtig sunde, enkeltumættede slags. Havregryn har et mix, der sikrer, at vitaminer og antioxidanter optages i kroppen.
Fedt totalt 6,5 g: Mættede fedtsyrer 1,1 g. Enkeltumættede fedtsyrer 2,2 g. Polyumættede fedtsyrer 2,7 g

ÆG
Rent ernæringsmæssigt minder en æggeblomme om en fed fisk, f.eks. i sit høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer. Den giver også samme høje mæthed, bl.a. pga. det høje proteinindhold. Desuden får du masser af jern, D-vitamin til knoglerne samt E-vitamin og karotener, som booster immunforsvaret.
Fedt totalt 9,9 g: Mættede fedtsyrer 2,6 g. Enkeltumættede fedtsyrer 3,8 g. Polyumættede fedtsyrer 1,8 g

SKÆREOST
Ost giver dig masser af kalcium til knoglerne samt B-vitaminer og protein. Ost bliver ofte kritiseret for mængden af mættet fedt, men flere og flere undersøgelser peger på, at osten ikke har nogen negativ indflydelse på kolesteroltallet.
Fedt totalt (fast ost, 30+) 16 g: Mættede fedtsyrer 10,4 g. Enkeltumættede fedtsyrer 4,3 g. Polyumættede fedtsyrer 0,5 g

SE OGSÅ: Spis dig til smuk hus med disse 11 fødevarer

MAYONNAISE
Du havde muligvis ikke regnet med at finde mayonnaise på „sund”-listen. Men den er god nok, så længe den er lavet på rapsolie eller olivenolie. Så får du nemlig en god portion enkeltumættede fedtsyrer og omega-3 med i købet.
Fedt totalt 80, g: Mættede fedtsyrer 6,9 g. Enkeltumættede fedtsyrer 43,6 g. Polyumættede fedtsyrer 25,5 g

BØNNER
Edamamebønnerne er lidt som et Kinder-æg: Du får nemlig både sunde fedtstoffer, kulhydrat af den langsomme og blodsukkervenlige slags, fibre, mættende proteiner, vitaminer og mineraler. Meget mere kan man vist ikke forlange.
Fedt, total 18,4 g: Mættede fedtsyrer 2,6 g. Enkeltumættede fedtsyrer 4,4 g. Polyumættede fedtsyrer 10,3 g

OLIVEN
Går du efter de sunde, enkeltumættede fedtsyrer og deres antiinflammatoriske egenskaber, er oliven et super sted at starte. Spiser du den lille frugt, får du samtidig antioxidanten E-vitamin, som dit immunforsvar elsker. Er du ikke vild med selve frugten, kan du i stedet bruge olien fra oliven.
Fedt total 11,7 g: Mættede fedtsyrer 1,6 g. Enkeltumættede fedtsyrer 8,2 g. Polyumættede fedtsyrer 1,3 g

SE OGSÅ: De 20 bedste powerfoods

AVOKADO
Avokadoen har som en af de eneste frugter og grønsager et højt fedtindhold. Det gør den mere mættende og blodsukkervenlig. Avokadoen er en sund fedtbombe, fordi den især indeholder de enkeltumættede fedtsyrer.
Fedt total 15,7 g: Mættede fedtsyrer 1,8 g. Enkeltumættede fedtsyrer 11,8 g. Polyumættede fedtsyrer 1,4 g

LAKS
Fede fisk som laks er en af de allerbedste kilder til de vigtige omega-3-fedtsyrer, som dæmper inflammationer. Laksen er også fuld af D-vitamin, som gavner dit immunforsvar og mindsker risikoen for bl.a. træthed og knogleskørhed.
Fedt total 10,9 g: Mættede fedtsyrer 2,4 g. Enkeltumættede fedtsyrer 3,6 g. Polyumættede fedtsyrer 3,7 g

HVOR MEGET FEDT?
Fedt opdeles i mættet og umættet fedt, som igen består af enkeltumættet og polyumættet fedt. Højst 10 af 100 kalorier bør komme fra mættede fedtsyrer. 10-20 af kalorierne bør komme fra enkeltumættede fedtsyrer. 5-10 af kalorierne bør komme fra polyumættede fedtsyrer.

SE OGSÅ: Boost dit immunforsvar med C-vitamin

SE OGSÅ: Spis dig til smuk hud & sundt hjerte: Guide til sunde nødder