Katrine Engberg forlod familien
Foto: Kristina Demant | "Jeg kunne ikke mærke dem, jeg elsker", siger Katrine Engberg i dennes uges ALT for damerne.
ALT for damerne

Katrine Engberg forlod familien

Katrine Engberg forlod familien og flyttede 50 meter væk

Del på

Da forfatter Katrine Engberg mistede sin far, forkrøblede sorgen hende i en sådan grad, at hun nær havde smidt sit ægteskab med Timm Vladimir på gulvet.

Af Redaktionen 07.jun.2017 Livsstil

En september sidste år flytter Katrine Engberg fra sin mand og søn og deres fælles hjem på Østerbro i København og ind i en lejlighed 50 meter derfra.

Om dagen er de sammen som familie, så sønnen Cassius får så stabil en hverdag som muligt, men om aftenen trækker hun i overtøjet og forlader dem.

- Planen var, at jeg ville flytte til Paris og leve af at sælge kastanjer på et gadehjørne og så finde et hummer, hvor jeg kunne sidde og skrive. Det var jo en fuldstændig latterlig tanke, men jeg følte intet tilhørsforhold til noget i mit liv. Alle bånd var blevet klippet. Jeg kunne ikke mærke min egen krop, og jeg er endda danser! Det er klart, at når man er lykkeligt gift med en, der pludselig siger: Jeg kan ikke være sammen med dig længere og så går ud af døren, så gør man dem ondt. Heldigvis fik vi skærmet Cassius, så han aldrig rigtig opdagede, hvad der foregik, siger Katrine Engberg i dennes uges ALT for damerne, der er på gaden torsdag.

Her fortæller den 41-årige forfatter, hvordan det udløste en stor krise hos hende, da hendes far, lingvistikeren Jan Leon Katlev, døde pludseligt tre år tidligere. Krisen ramte bare med tre års forsinkelse.

– Når noget er så umuligt at være i, søger man et andet sted hen. Så lægger man sorgen i en kasse, forsegler den og håber, den aldrig kommer tilbage, men det gør den jo altid. Hvis ikke man ser sorgen i øjnene og forholder sig til den, så vokser den ud som sådan en grim og forkrøblet tredje arm, som prøver at kvæle en. Det var det, der skete for mig. Sorgen indhentede mig, siger hun blandt andet i interviewet.

Skubbede familien fra sig

I løbet af 2016 kommer sorgen over farens død brusende ind over hende. I flere måneder har hun haft søvnløse nætter, stresshormonerne banker rundt i kroppen, og hun har mistet appetitten. Badevægten viser minus ti kilo, og det eneste sted, hun kan holde ud at være, er i litteraturen. På fire måneder forfatter hun 600 sider, der bliver til krimien ”Blodmåne”. Hun skubber sin mand, tv-vært og madskoleejer Timm Vladimir, og familie fra sig, og parret melder offentligt ud, at de går hver til sit.

– Jeg gled ind i en paralleldimension, hvor jeg ikke kunne mærke noget længere. Jeg kunne ikke mærke mig selv. Jeg kunne ikke mærke dem, jeg elsker. Jeg havde ingen forankring i noget. Pludselig kunne jeg ikke være i mit liv længere. Det var først, da jeg læste min egen bog, at jeg forstod, hvor meget ude at skide jeg var.

En ægteskabelig K3’er

Hovedkarakteren i Katrines krimi, politimanden Jeppe Kørner, mister sin far, og sorgen overrumpler ham i sådan en grad, at det river hans ægteskab midt over. Nøjagtigt, som det var ved at ske for Katrine selv. Som en besat forskanser hun sig på sit kontor, fordyber sig i skriveprocessen og mister forbindelsen til verden omkring sig. Også til manden, hun har elsket, siden hun var 21 år.

– Det var mig, der sagde: ”Nu går jeg min vej.” Til sidst kunne jeg ikke engang gengælde Timms kys. Jeg tænkte, at så måtte det simpelthen være, fordi vi ikke skulle være sammen længere. Jeg måtte have flyttet mig. Jeg kunne ikke finde forbindelsen igen, og det eneste, jeg fantaserede om, var at være alene og skrive. Jeg tror, at jeg havde hypomani, som er en mild form for manisk tilstand, hvor man bliver helt eksalteret. Jeg havde alle symptomerne. Og jeg kunne ikke byde Timm at gå rundt og være en skygge af mig selv.

Bruddet bliver kortvarigt. En måned senere får Katrine definitivt hul igennem til sine følelser med hjælp fra en traumeterapeut. Og så går reparationsarbejdet ellers i gang. Det ægteskabelige fundament står endnu. Hun har tilsyneladende ikke forårsaget uoprettelige skader. Men der er et par K3’ere, der skal fikses.

– Der var da et kæmpe oprydningsarbejde og en tillid, der skulle genopbygges. Det siger ret meget om Timm, at han har kunnet rumme den form for svigt, som jeg har udsat ham for. Han endte med at tilgive mig, så vi har meget aktivt valgt hinanden på ny. Vi er i den grad blevet genstartet, og jeg er ærlig talt fløjtende ligeglad med, hvad andre tænker om alt det her. Man er et arrogant menneske, hvis man bilder sig ind, at man kan gå igennem livet uden at få nogle tæsk. Det har vi fået før, og det får vi igen. Jeg har svært ved at forestille mig, at vi får en krise, der kiler sig ind imellem os på den her måde, igen, men man skal jo aldrig sige aldrig. Vi ved ikke, hvad livet bringer. Jeg har ikke noget imod at vise verden, at jeg og vi ikke er usårlige. Det er vi ikke.

Læs resten af det store interview i denne uges ALT for damerne, hvor Katrine Engberg fortæller meget mere om det komplekse forhold til sin far og den sorg, der ramte hende, da han døde.

Katrine Engberg, 41 år

* Krimiforfatter bag den anmelderroste krimi ”Krokodillevogteren” med politimanden Jeppe Kørner i hovedrollen.

* Aktuel med efterfølgeren, ”Blodmåne”, 16. juni.

* Arbejder også som koreograf og har bl.a. været danser på Cirkusrevyen.

* Gift med tv-vært og madskoleejer Timm Vladimir, som hun har sønnen Cassius med.

Del på
Kommentarer (0)

Henter...