Mor – opdragelse, forældreskab, følelser og ubetinget kærlighed

Alle mødre er seje! Vi har blandt andet 12 grunde til, at alle mødre er vaskeægte powerkvinder. Men det er også en hård opgave at være mor. Og med opgaven følger et hav af udfordringer og stærke følelser. Her på ALT.dk har vi har samlet de bedste artikler om moderskabet. Læs blandt andet alt om livet som ufrivillig barnløs eller graviditetens skyggesider. Du får også de bedste solskinshistorier fra kendte såvel som ukendte danske mødre, og så giver vi dig ikke mindst de bedste mor-råd – både til dit eget virke som mor og til alle andre mor-datter-relationer i dit liv.

Læs mere

Moderskabet er for de fleste det største i livet. Det er en gave, der bringer følelser frem og ubetinget kærlighed med sig, ligesom det er en kæmpe udfordring at være nogens mor. Det er også en stor opgave, der kan bære masser af tvivl med sig. Gør jeg det godt nok? Er jeg nu en god mor? Og hvordan er man egentligt det? Mor-jobbet er hårdt arbejde og et, der ændrer sig hele livet igennem. Men du er ikke alene. Og så er du højest sandsynligt langt fra hverken den første eller sidste, der står med de samme store såvel som små udfordringer. Det gælder uanset, om det er barsel, amning, barnløshed, fødselsdepression, sorgen over at mistet et barn eller noget helt, helt andet, du tumler med som mor.

Få gode mor-råd og hør de rørende beretninger

Der er desværre ingen facitlister, når det gælder moderskabet, og gode råd kan falde på temmelig tørre steder. Det gælder alt fra råd til, hvilke bleer der er de bedste, hvordan man får den lille til at sove og til de lidt tungere råd til, hvordan man tackler de nye udfordringer og stærke følelser, der kommer til overfladen, når du bliver mor. Det er måske følelser, du aldrig har haft før. Her på ALT.dk finder du alle de gode råd, du skal bruge. Du får blandt andet 5 morhacks, der gør hverdagen nemmere, og så giver vi tvillingemødre 10 genveje til en lettere hverdag.

Det er fysisk hårdt at blive mor, og for de fleste er det også en psykisk stor omvæltning. Dét er noget, vi sætter fokus på – at graviditetens ni lange måneder, den efterfølgende barsel og ikke mindst de år, der kommer bagefter, absolut ikke altid er lutter lagkage. Og at det hele måske slet ikke går, som du havde troet, håbet eller forventet. Læs de mange beretninger fra kvinder, hvis start på moderlivet var en hård omgang. Det gælder blandt andet balletdanserinde og TV-personlighed Cecilie Lassen, der er gift musiker Silas Bjerregaard, som hun i 2017 fik sønnen Alvin med. For hende var en voldsom efterfødselsreaktion blandt andet skyld i, at starten på sønnens liv blev en noget omtumlet periode.

Graviditeten – ni måneders lykke?

For nogen er det lykken at være gravid. For andre forholder det sig helt anderledes. Det var blandt andet tilfældet for den folkekære skuespiller Trine Dyrholm, hvis graviditet hun selv beskriver som ”rædselsfuld”. Hør om, hvorfor de ni måneder ikke var lutter lagkage for skuespilleren, der aldrig helt fandt sig hjemme i rollen som gravid, men som i dag elsker at være mor.

For journalist Camilla Hansen Gjedde var det især tiden efter graviditeten, barslen, der var en udfordrende periode. Venner og bekendte fortalte i tide og utide, at hun skulle glæde sig til barselstiden, der var helt ”fantastisk”, og at hun skulle nyde den – men det gjorde Camilla langt fra. Læs med, når hun beskriver, hvordan det ikke er alles start på moderlivet, der er lige lykkelige i klummen ”Kære arbejde, få mig væk fra mit barselshelvede”.

Barnløsheden, der tærer på livsglæden

Et lige så følelsesladet aspekt af mortilværelsen er den, et stigende antal kvinder oplever. For dem er vejen mod moderskabet umådeligt hård og uretfærdig, fordi graviditeten langt fra kommer hurtig eller nemt. Og for nogle ender det med at blive en lang og sej en kamp, der aldrig vindes. Det var blandt andet tilfældet for Abelone Tholstrup Stein, der ufrivilligt måtte opgive at blive mor.

Anderledes gik det landsholdsspilleren Camilla Dalby, der sammen med kæresten Kasper også kæmpede en brav kamp for at få et barn. Dén kamp varede i flere år og indebar blandt andet tre mislykkede graviditeter. Læs, hvordan det gik Camilla og Kasper. Vi kan afsløre så meget, familien i dag tæller mere end to.

Mor og barn – et forhold med udfordringer

Lige så udfordrende det er at være mor, lige så stor en udfordring kan det være at have en mor. Det bånd, der er imellem mor og barn, er ofte stærkt og forholdet godt. Men det er langt fra alle, der kan nikke genkendende til dén påstand. For dem er mor-barn-relationen langt fra stærk, men i stedet en anstrengt relation, der måske er præget af mistillid, svigt og uvenskab. Og for nogle er forholdet så anspændt, at kontakten helt udebliver. Faktisk viser en undersøgelse fra Gallup, at 13 procent af danskerne har valgt at bryde kontakten til en forælder. Du kan blandt andet læse om Anna, der i en relativ ung alder tog den svære beslutning helt at bryde kontakten med sin mor. Her får du også psykolog Ulla Dyrløvs råd til, hvordan du håndterer et problematisk forhold til en forælder.

Den ikke helt problemfrie amning

En rigtig mor ammer sit barn – gør hun ikke? Til trods for, at rigtig mange nybagte mødre har store udfordringer med at amme, oplever et tilsvarende antal, hvor lidt velset det er, at man ikke ammer. En tankevækkende undersøgelse om amning, som vi har foretaget, viser, at rigtig mange kvinder føler sig set skævt til, når man ikke følger de ”gængse amme-normer”. Faktisk viser den, imod 31 procent af de i alt 2.230 adspurgte kvinder føler eller har følt sig utilstrækkelige, fordi de ikke ammede så længe, som de føler, de burde. Men hvordan forholder det sig egentligt med amning – hvor lang tid skal man amme? Kan man gøre det for længe? Og hvad med de kvinder, der slet ikke ammer? Ingen er ens, når det kommer til hverken moderskabet eller amning, og dét sætter vi fokus på. Læs med, når ni seje mødre forklarer, hvorfor det er vigtigt, at vi stopper ”mor-shaming”, og at amning ikke definerer, om man er en god mor eller ej. Du kan læse om, hvorfor det gode moderskab sidder i hjertet – og ikke i brysterne. Dét er noget, de ni mødre til hver en tid vil skrive under på.  

Ældre gravid eller solomor – og alle udfordringerne

Samfundets normer ser vi også nærmere på, når vi vender det aktuelle emne om danske kvinder, der bliver ældre og ældre, når de bliver mødre for første gang. Vi af- eller bekræfter blandt andet 5 myter om ældre gravide. Ved du for eksempel, om det egentligt er sværere at blive gravid, når man er over 35 år? Eller om det er sandt, at risikoen for abort bliver større, jo længere man venter? Benedikte Kiær, der er borgmester i Helsingør Kommune, tør siges at være blevet mor i en sen alder. Hun var nemlig 46 og 48 år, da hun blev mor til henholdsvis sin søn og sin datter. Benediktes graviditeter var begge resultater af kunstig befrugtning, og spørger du borgmesteren, er hendes råd, at du skal komme i gang med at blive mor så hurtigt, du kan.

En lige så stor tendens er det stigende antal kvinder, der vælger at blive solomødre. Solomødrene går heller ikke fri af de samfundets moderskabsnormer, og det har vi også set nærmere på. Du kan blandt andet læse om Lene Aagaard, der blev solomor i en alder af 38 år. For hende var – og er – fordomme og klicheer en del af hverdagen som nybagt solomor. Hør hendes fortælling om den dilemmafyldte, men lykkelige beslutning, det var for hende at blive enlig mor. Og få hendes bedste tips, hvis du selv overvejer at blive solomor.

Vi elsker mor-kroppen

Er kroppen ikke helt så fit og fast, som den var, før du blev gravid? Er strækmærker nu noget, du skal forholde dig til? Og hænger brysterne lidt mere end du synes, er pænt? For langt de fleste er graviditeten også lig med store, fysiske ændringer. Det gælder blandt andet dem, der kan ses med det blotte øje. Det er måske ikke et syn, der huer, og man kan føle et vis pres fra omverdenen om, at de ekstra graviditetskilo ikke kan komme af hurtigt nok. Her på ALT.dk ser vi anderledes på dén problemstilling. Vi synes nemlig, at mor-kroppen bør hyldes! Læs Sofia Rasmussens klumme om, hvordan mor-kroppen ikke skal forsages og foragtes, men i virkeligheden værdsættes med kage. Det ser i øvrigt også ud til, at den bløde morkrop er ved at blive moderne. Du kan også få vores bedste råd til, hvordan du får en sund mor-krop – og ikke mindst et sundt forhold til din krop. Det gælder faktisk uanset, om du er mor eller ej.