Gransyltede sild
Foto: Martin Dyrløv

Gransyltede sild - opskrift fra Hjemmet

Gransyltede sild

Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
plate 4-6 personer

Arbejdstid: 25 min.
Trækketid for eddiken: 3 dage
Koge-/bagetid: 20 min.

Graneddike:
1 dl friske grannåle (se tips)
¼ l lagereddike (uden farve)

Sild:
500 g friske silde-fileter
1 tsk. gransalt (se opskrift)
friskkværnet sort peber
2 dl graneddike
1 dl vand
1 dl sukker
10 sorte peberkorn
1 tsk. gransalt
1 tsk. sennepsfrø
1 rødløg
Tilbehør: rugbrød og evt. smør

  1. Graneddike: Blend grannåle og eddike grundigt i ca. 1 min.
  2. Læg låg på, og lad det trække i 3 dage – og gerne op til en uge. Si eddiken, og opbevar i køleskab.
  3. Sild: Tænd ovnen på 160 grader. Klip finnerne af sildefileterne, og krydr dem indvendigt med gransalt og peber. Luk dem, og læg dem på et stykke bagepapir i et ovnfast fad.
  4. Kog en lage af gran-eddike, vand, sukker og krydderier. Tag gryden af varmen, og tilsæt fintsnittet rødløg.
  5. Hæld den varme lage med rødløg over sildene, og sæt fadet i ovnen i 12-15 min., til sildene er 65 grader indeni.
  6. Servér sildene varme, lune eller kolde med rugbrød og evt. smør.
star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Gran i maden: Sådan gør du

  • Brug kun gran, der er 100 % økologisk/ usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr.
  • Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler.
  • Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre.
  • Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem.
  • Tørrede grannåle: Læg de rensede granskud på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 50 grader i ca. 1 time (eller lad dem tørre ved stuetemperatur i 4-5 dage). Ryst de tørre nåle af, og opbevar dem i glas med tætsluttende låg. Mal dem fint i en kaffemølle før brug.
  • GRANSALT Brug som krydderi til kød, fisk og grøntsager.
    Arbejdstid: 5 min.
    3 spsk. tørrede grannåle (se ovenover)
    125 g flagesalt (f.eks. Maldon eller Læsø)
    1. Mal de tørrede grannåle til pulver – brug f.eks. en elektrisk kaffemølle.
    2. Bland granpulver med flagesalt, og fyld på små glas med tætsluttende låg.
Se, hvad vi ellers skriver om: Julemad, Fisk, Syltning, Sild, Julefrokost-mad og Forret