Kropstype store kvinder
Foto: Getty Images Candice Huffine er en størrelse 44/46 og topmodel.

Hvilken kropstype er jeg?

Sådan finder du din kropstype, og tøjet, der klæder dig

Alle kroppe er smukke, og hvis du vælger tøjet, der passer perfekt til din kropstype, så vil du føle dig bedre tilpas. Vi viser dig hvordan.

De fleste kvinder kender det kun alt for godt. Spejlet er deprimerende og fjendtligt, bagdelen er for bred eller for flad, maven for rund, brysterne for små eller for store, og lårene er helt håbløse. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvad vi tager på, vi ser skrækkelige ud. Men, det er her, det går galt i vores tankegang.

LÆS OGSÅ: Tine Emilie Svendsen: "Det mest behagelige undertøj, jeg nogensinde har haft på"

At se godt ud handler nemlig ikke om størrelse, men om at lære at klæde sig efter sin figur. Ikke ved hjælp af slankekure og hård motion, men ved at finde formlen bag din kropstype. Er din mave fyldig, så vælg en knælang kjole med V-hals. Er lårene brede, så glem bukser med sidelommer. Kort sagt – klæd dig efter din kropstype.

Timeglasset

Timeglassets figur er indbegrebet af den feminine krop, og der er ingen tvivl om, at mænd finder netop denne type kvinder særdeles attråværdige. For timeglasset selv kan det derimod godt føles som om, kroppen er alt for “anmassende”. Det er brysterne og bagdelen, der dominerer og bliver lagt mærke til, og selv om opmærksomhed i mange sammenhænge er dejligt, så er det ikke altid i de regioner, kvinder gider have den. For mange timeglas bliver det for meget, så hun dækker sig til i stort og uformeligt tøj – med det uheldige resultat, at hun kommer til at se tyk og kompakt ud. Den flotte kvindelighed går helt tabt.

Hvis din kropstype har følgende kendetegn, passer du på timeglasset

 • Store bryster
 • Smal talje
 • Kort I livet
 • Brede hofter/bagdel
 • Kraftige lår

Noget af det vigtigste i timeglassets garderobe er en virkelig god og støttende bh. Alt tøj ser pænere ud, når de frodige former sidder, hvor de skal. Timeglasset ser langt pænere ud i elegant, klassisk stil, end når hun dyrker det afslappede look. Prøv at forestille dig Marilyn Monroe i en joggingdragt. Nej, vel? Taljen bør være alle timeglas’ pryd og stolthed. Fremhæv den, og vær stolt over at have så misundelsesværdig en kropstype.

Fokuser på tøj, som fremhæver dine skuldre, barm og talje – og spil altid på dine kvindelig former. Et pencilskirt, som er skåret tæt til kroppen, giver din figur et strømlinet look, mens en kjole, der går ind ved taljen, understreger din flotte timeglasfigur.

Her er tøjet, der klæder timeglasset

I stedet for at pakke dig ind skal du gøre det stik modsatte: Fremhæv dine kurver! Det kan sagtens gøres med stil og klasse. Vær stolt af, at du er kvinde, og at det kan ses. Hold dig til kropsnært tøj i faconer, snit og materialer, der klæder dig.

Gå efter…

 • Bukser er ofte et problem for timeglasset, fordi de strammer over lårene, og den bløde og runde mave kan have en tendens til at stritte ud over buksekanten på ucharmerende vis. Det, du skal gå efter, er løse bukser med stretch foroven. Hold den øverste del af dine bukser skjult med en klædelig top, der går ned over hofterne.
 • Bluser, der sidder til og har stor halsudskæring, gerne med en effekt på skuldre/ærmer, der leder blikket opad.
 • Tætsiddende, knælange og ikke for stramme nederdel – et såkaldt pencilskirt – er mest klædeligt.
 • Gå altid efter kjoler, der løfter dine bryster og forlænger din talje.
 • Vælg runde – gerne åbne – snuder på dine sko.
 • Bær enkle smykker om halsen. Dine bryster er iøjnefaldende nok i sig selv. Brug for eksempel en flot broche på skulderen. Det trækker opmærksomheden væk fra kavalergangen.

Til gengæld bør du undgå bukser med lommer på siden, brede bælter, bluser med sløjfer og flæser, flade snøresko, spidse sko med ankelremme og tykke vamsede sweatere.

Æbleformet

Æblet er pr. definition rundt. Glat, blød, dejlig, men ret fyldig midt på, dvs. omkring maven. For mange kommer æbleformen som en følge af overgangsalderen. Men uanset om formen følger med de hormonelle forandringer, eller du har den hele livet, så er det sjældent en særlig elsket kropstype, og æblerne er dem, der har den laveste selvtillid i forhold til deres krop. De gemmer sig væk i sækkelignende gevandter, og det er både synd og skam, for æblerne er nemme at forskønne med enkle virkemidler.

Hvis din kropstype har følgende kendetegn, er du æbleformet

 • Små/medium bryster
 • Mave større end brysterne
 • Flad bagdel
 • Okay ben

For æblet gælder det samme som for timeglasset; en god og velsiddende bh er alfa og omega! Brysterne skal løftes og støttes, så de ikke falder i et med den fyldige mave. Kroppen kan modelleres utrolig meget ved den rette brug af farver, mønstre og struktur i tøjet. Hvis du kun bruger ensfarvet tøj eller noget med mønster over det hele, kommer du til at se to numre større ud. Ved at kombinere f.eks. ensfarvet med mønster, kan du bryde skikkelsen op og genskabe den på en flatterende måde.

Her er tøjet, der klæder den æbleformede kropstype

Æblet skal bringe fokus væk fra maven og op til brysterne, hvor du sagtens kan få en fin kavalergang, eller ned til dine slanke ben og flotte ankler. Fremhæv dine gode sider, og lad være med at pakke hele kroppen ind, så den fremstår som en stor uformelig masse. Gå efter empire-snittet, som kamuflerer din mave, eller vælg materialer med tekstur, som udligner eventuelle buler. Og hold dig langt væk fra bælter.

Gå efter…

 • Bukser, hvor der er lukning i siden, så de er helt glatte foran på maven. Benene skal være vide og må ikke stramme over lår og bagdel. Undgå denimjeans og køb i stedet figursyede bukser i mørke farver.
 • Lange bluser er et must! Maven skal dækkes, og det er godt, hvis der er en rynkeeffekt i stoffet, som camouflerer. En bred V-hals får dig til at se mindre ud, og hvis overarmene er lidt bløde, er det bedst med blødt draperede ærmer, der dækker det øverste stykke.
 • Som med bukserne gælder det, at dine nederdel skal være helt glatte foran. Gå efter sidelukning.
 • Glatte kjoler, der slutter lige over knæet – hvis du er et højt æble, kan den godt være længere. En kjole i to tynde lag med ensfarvet inderst og en jakke-lignende overdel i et afdæmpet mønster er helt ideelt.
 • Sko med kilehæl. Det fremhæver den slanke form på dine lægge og ankler.
 • Et stort halssmykke, der trækker blikket opad.

Til gengæld bør du undgå stramme bluser, store firkantede T-shirts, bukser med høj talje og læg foran, dunjakker og kraftige sko.

Pæreformet

Hos pæren er det ikke maven, der er problemet, for her er sjældent et gram fedt for meget. Til gengæld er det som om, tyngden er sunket ned i benene. Især ridebukselårene udgør et smertens punkt, men også lægge og ankler kan være større, end pæren ideelt set ønsker sig. Det opstår ofte en vis stilforvirring hos kvinder med denne kropstype, fordi overkroppen kan bære næsten alt, mens der er mange no-go’s i underetagen.

Hvis din kropstype har følgende kendetegn, er du pæreformet

 • Små bryster
 • Lang I livet
 • Flad mave
 • Ridebukselår
 • Tunge og kraftige ben

Holdning er fantastisk vigtigt for pæren. Ret dig op, så skuldrene syner bredere og bedre afbalancerer den tunge underkrop. Mørke bukser og nederdele slanker. En vest eller en kort jakke gør overkroppen større – så benene ser mindre ud. Vælg gerne en model med et opsigtsvækkende mønster eller noget med sølv eller pailletter. Korte leggings er fantastiske til pærer – især i en mørk farve. Med sådan et par under kjolen eller nederdelen, kan du godt komme af sted med at vise benene lidt frem.

Her er tøjet, der klæder den pæreformede kropstype

Skab fokus på overkroppen. Fremhæv den flade mave, de slanke arme og de små fine bryster. Lær at leve med, at du aldrig kommer til at gå i miniskørter uanset, hvor moderne og smart det er.

Gå efter…

 • Bukser, der så brede i benene, at de skjuler lårene. Undgå sidelommer og gå efter de modeller, der sidder fladt til over maven.
 • Bluser med en lav, bådformet udskæring, der får skuldrene til at se bredere ud og giver en bedre balance i forhold til den tunge underkrop. Vandrette striber kan få din lidt spinkle overkrop til at se mere kurvet ud. Nederdel: Køb aldrig noget, der blotter dine ben over knæet. En lang A-formet model er til gengæld lige sagen.
 • Din slanke overkrop gør, at du ser fantastisk ud i stropløse kjoler. Men gå efter nogle, der har vidde forneden – og ikke for korte.
 • Langskaftede støvler er lige sagen, for de skjuler de tunge lægge. Og ellers gælder det, at lige hæle og plateauform formindsker kraftige ben.
 • Stort tilbehør. Din krop virker mere harmonisk, når overkroppen syner større, og den effekt kan du skabe med sjaler, store halskæder og øreringe.

Til gengæld bør du undgå nederdele skåret på skrå, skørter der sidder stramt om bagdel og lår, stramme bukser, samt sko med ankelremme og stiletter.

Kræmmerhuset

Hvis timeglasset til tider synes, hun er lidt for kurvet og kvindelig, så er kræmmerhusets problem det stik modsatte. Udover de brede skuldre er der ikke meget, der stritter frem nogen steder, og hun er så træt af udtrykket “drengepige”, at hun næsten får kvalme, når hun hører det. Tit vil kræmmerhuset gemme sig i sportstøj, for det er det, hun synes, passer bedst til den atletiske skikkelse.

Hvis din kropstype har følgende kendetegn, passer du på kræmmerhuset

 • Brede skuldre
 • Små bryster
 • Ingen talje
 • Smalle hofter
 • Slanke ben

Vær altid opmærksom på ærmelængden. Dine lange arme kommer til at se gorillaagtige ud, hvis ærmerne stumper. Runde udskæringer er bedre end V-formede, fordi de får dine skuldre til at se smallere ud. Har du mange V-formede bluser, kan du trække V’et ud til siderne med et par usynlige klips eller måske et par brocher. Dine ben er dit største aktiv, så gå mest muligt i høje sko og flotte strømper. Undgå flæser, sløjfer og meget “tøset” tøj. På et kræmmerhus har det en tendens til at se fjollet ud.

Her er tøjet, der klæder kræmmerhuset

Selvom du er begavet med en lang, slank og velproportioneret krop, kan det stadig være en udfordring at skabe et kvindeligt look. I stedet for at skjule din kantede krop skal du gøre et nummer ud af den, men ikke på en strygebrætsagtig måde. Hvor mere frodige kvinder skal gå efter det mest enkle, kan du sagtens bære tøj med masser af sømme, læg og detaljer, der omvikler, stikker ud og forvandler din krop til et kunstværk. For dig handler det derfor om at fremhæve talje og spille lidt ekstra på dine kvindelige former. Kig efter snit og teksturer, der skaber volumen og en illusion af kurver. Det kan for eksempel være draperinger, der giver fylde til din figur, mens bukser med læg giver fylde til numse og hofte parti.

Gå efter…

 • Bukser med lige ben ser forrygende ud til dig. Vælg f.eks. de såkaldte cigaretbukser i 50’er-stil. Dine lange ben kan også sagtens bære bukser, der stopper midt på anklen.
 • Bluser, som sidder til, men som har nogle effekter, der giver former og fylde. F.eks. med draperinger på brystet, en stor, voluminøs krave, en asymmetrisk lukning eller lignende.
 • Nederdel i tynde, bløde stoffer gør de smalle hofter mere feminine.
 • For kjolerne glæder samme princip som med bluser. Vælg effekter, der skaber fylde. Du kan bruge alle længder.
 • Sko med spinkle hæle er pænest til dine slanke ben.
 • Et stort ur ser godt ud på din lange, slanke arm. Hvis du har mod på det, kan du også købe et par lange handsker til elegant brug. Ved bluser og kjoler med effekter foran er det pænest at undgå halssmykker. Vælg i stedet nogle flotte øreringe eller et stort armbånd.

Til gengæld bør du undgå formløse flagrende kjoler, plateausko, trekvartærmer, dybe halsudskæringer, kjoler og toppe uden ærmer og skulderpuder.

Og husk så, at elske din krop!

Kilde: Body Shape Bible af Trinny Woodall og Susannah Constantine og Hendes Verden.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kropstype, Kropsidealer og Kroppen