7 gode grunde til at smile
SPONSORERET indhold

7 gode grunde til at smile

Man siger som bekendt, at smil smitter. Og forskning viser, at det faktisk er rigtigt. Samtidig påvirker det os selv positivt at smile og tænke godt om andre.

Af: Lise Petersen Foto: Getty
22. aug. 2019 | Sundhed | Hendes Verden

Kender du det? Du sidder i en bus, hvor der kommer én ind og sender dig et smil. Det er en lille ting, men smilet spreder en god stemning, som kan blive hos dig i flere timer. Og omvendt, hvis nogen har snerret af en, eller man selv har været ubehagelig mod en anden, kan man have det dårligt i lang tid bagefter. Det er der en god grund til.

"Vi mennesker er af natur sociale væsener. Vi har brug for at høre til og føle, at vi er en del af flokken. Ved at smile til hinanden signalerer vi, at vi vil hinanden det godt. Et smil er afvæbnende. Det forbinder os som mennesker", siger Vibeke Koushede, der er seniorforsker i mental sundhed ved Statens Institut for Folkesundhed.

Læs også: Lidt mere nærvær, tak

Vi skal ikke alene smile til de mennesker, vi møder på vores vej, vi skal også tænke godt om dem. Vibeke fortæller om et forsøg, der er lavet af forskere ved Iowa State University i USA, hvor forsøgspersoner blev bedt om at tænke på bestemte måder om mennesker, de mødte.

Forsøget viste, at deltagerne i den gruppe, der tænkte positivt om andre, blev gladere, mere omsorgsfulde og empatiske og havde mindre angst end de grupper, der tænkte mere fordømmende om deres medmennesker.

"Det vil sige, at samtidig med, at vi udsender en god energi, får vi det også selv bedre af at vise åbenhed og nysgerrighed i forhold til andre mennesker. Trivsel og mental sundhed er noget, vi skaber sammen", siger Vibeke Koushede.

Endelig kan vi ved at smile faktisk narre os selv til at blive glade. Vibeke fortæller om et forsøg, hvor nogle personer fik en blyant i munden på den lange led, så de blev tvunget til at smile, mens andre fik blyanten i munden på den korte led, så de lavede en sur trutmund.

Læs også: Sådan tanker du dine energidepoter op efter træning

Herefter blev de bedt om at læse en tegneserie. Forsøget viste, at de personer, der blev tvunget til at smile, syntes, tegneserien var langt sjovere end den anden gruppe.

"Et smil et altså ikke alene en måde at fortælle, at vi vil hinanden det godt, smilet sender samtidig signaler til os selv om, at her går det godt og gør os glade", forklarer hun.

Anbefalet til dig