Par prævention
SPONSORERET indhold

Endelig på vej: Hormonfri prævention til kvinder

Nyt hormonfrit præventionsmiddel skal gøre kvinder fri for bivirkninger. Og måske kommer det på markedet inden alt for længe, fortæller iværksætteren bag.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
24. nov. 2020 | Sundhed | ALT.dk

Er det fair, at det er kvinden, der skal beskytte sig under sex og tilmed have de fysiske og psykiske bivirkninger, der kan følge med?

Det spørgsmål måtte iværksætter Frederik Petursson Madsen, administrerende direktør i Cirqle Biomedical, stille sig selv, efter hans kæreste fortalte, at hun ville stoppe på p-piller på grund af for mange bivirkninger.

Læs også: P-pillen fylder 60 år, men ligestillingen mangler stadig i sengen

Det fik den unge iværksætter til at tænke, at han aldrig ville udsætte sin egen krop for det, kvinder har fyldt sig med i 60 år, og derfor begyndte han at undersøge muligheden for at udvikle et hormonfrit alternativ til kvinder.

Det fortæller han til Information.

”Det kan ikke passe, at kvinder i dag skal acceptere de fysiske og psykiske bivirkninger, der kan være ved p-piller, når produktet har været på markedet i 60 år,” siger Frederik Petursson Madsen til avisen.

Sammen med resten af sit team fra Cirqle Biomedical er Frederik Petursson Madsen derfor nu i gang med at udvikle hormonfri prævention til kvinder.

Den består af en lille kapsel, der hedder OUI, som skal indsættes i kvindens skede. I kapslen er der en gel, som ”forstærker den naturlige slimhinde i livmoderhalsen”, fortæller han til Information, og derved kan sædceller ikke trænge igennem livmoderhalsen og befrugte ægget.

Målet er, at kapslen efter et minut skal kunne beskytte med 99 procent sikkerhed – ligesom p-piller og hormonspiral gør det i dag.

”Vores mål er at give kvinden total fleksibilitet. Vi ser, at mange kvinder efterspørger produkter, der virker ’on demand’. De skal kunne tages efter behov og ikke nødvendigvis hver dag, som man bliver nødt til med for eksempel p-piller,” siger han.

Det er endnu uvist, hvornår den hormonfri kapsel er på markedet, men indtil nu har Frederik Petursson Madsen og hans teams påvist, at teknologien virker i dyr. Næste skridt er således at lave kliniske forsøg på mennesker, fortæller han til avisen.

Anbefalet til dig