Boligindretning
SPONSORERET indhold

Lille lejlighed med fikse løsninger og luft

Arkitektstuderende Iben Bach og møbelsnedker Ulrik Bebe optimerer pladsen i deres toværelsers lejlighed med enkle, funktionelle løsninger, der stadig giver god plads til designklassikere og finurlige samlinger

Af:: Stine Marie Rosenborg og Charlotte Schmidt Olsen Foto: Charlotte Schmidt Olsen
05. aug. 2017 | Bolig | ALT for damerne

Det kan være svært at flytte sammen i en fælles lejlighed, når man har været vant til mere plads. Og til at bo alene. Men det var faktisk en nem sag for Iben og Ulrik at flytte sammen i Ibens lille lejlighed. Helt praktisk satte de sig ned og planlagde, hvad der skulle blive, hvad der skulle ud, og hvor tingene skulle stå. Stilen og farvevalget var de som udgangspunkt enige om. Ud røg halvdelen af Ibens møbler, tilbage blev 7’erstolene og nogle små samlinger – og ind flyttede Ulriks snedkermøbler, vinylplader og designklassikere.

– En bolig er en ”brugsgenstand” i stor skala og skal derfor være brugervenlig. Derfor vægter funktionen højt. Optimeres pladsen kan man ligeledes nøjes med færre kvadratmeter, forklarer Iben.

Lejligheden ligger på Frederiksberg, lige hvor rækkerne af etageejendomme bliver til villakvarter, det giver ekstra lys og luft og gør, at lejligheden har en fin grøn udsigt. Det var faktisk også det dejlige kvarter og de grønne omgivelser, der gjorde, at valget faldt på denne lejlighed.


STUE Den lille stue er enkeltindrettet. Bordstellet er et gammelt Wegnerstel, som Ulrik har lavet bordpladen til. Spisebordsstolene er Arne Jacobsens syverstol. Lampen blev tegnet af Arne Jacobsen til SAS Royal hotellet i København.

LÆS OGSÅ på Rumid.dk: 5 ultimative spørgsmål

STUE Ibens kamerasamling er til display i stuen. De gamle kameraerhar hun fundet på loppemarkeder rundt omkring i verden. Hylderne er fra IKEA. Reolerne har Ulrik selv lavet specielt til sine vinylplader.
SOVEVÆRELSE Ibenscykel hænger på Ulriks ophæng. I hjørnet står en af stolene fra Ibens møbelkursus. Kassen under bogreolerne indeholder gamle trykbogstaver fra  en tegnestue.
STUE Ulrik har selv lavet mikserpulten. Han har haft fokus på at få "ettungt møbel til at være næsten svævende uden kig til ledninger". Stolen er et loppefund. Billedet er en tegning fra pladeselskabet Warp Records.
KØKKEN Det er detoriginale køkken, men underskabene er blevet forhøjet. Pladsen er godt udnyttet med hylder, der passer til de skæve hjørner.

Flere af lejlighedens møbler har parret selv skabt. Iben Bach er arkitektstuderende på Kunstakademiet i København. Hun har lige afsluttet et møbelforløb på skolen, hvor de på kort tid skulle producere fem stole. Resultaterne ses rundt omkring i lejligheden, et eksempel er den lille stol i køkkenet. Ulrik Bebe er uddannet møbelsnedker, og hans møbler præger især soveværelset. Sengen har Ulrik selv lavet, den er fremstillet i dansk elmetræ, der i dag er en sjældenhed på grund af elmesygen. Cykelophænget Bike Hanger og stolen ubebe0.1 er også Ulriks eget design og kan købes via hans hjemmeside. Ulrik er ikke bange for at mikse træsorter i hjemmet.

– Visse træsorter fungerer rigtigt godt sammen og komplementerer nærmest hinanden. Det er en måde at få en nuanceveksling ind i eksempelvis et møbel, siger han. Det er en lille lejlighed, men den enkle indretning og de gode indretningsløsninger får lejligheden til at virke større. Den lille, indbyggede garderobe i gangen er et eksempel på en god pladsbesparende løsning. Den har Iben lavet sammen med sin far. Det er en perfekt udnyttelse af den lille, skæve gang. De store vinduer i alle rum giver lejligheden masser af lys, og de franske døre ud til altanen får hurtigt stuen til at virke endnu større i sommerperioderne.

Finurlige samlinger
Iben elsker at gå på loppemarked og finde små ting til sine mange finurlige samlinger. Selvom der ikke er meget plads at gøre godt med, har en del af hendes samlinger fået centrale pladser i lejligheden. Hun har samlet, siden hun var helt lille. Dengang var det klistermærker, biler og hønseringe. I dag har samlingen udviklet sig til blandt andet kameraer, terninger, kugler, bogstaver og meget andet. Og de er en stor del af Iben.

– En samling behøver ikke nødvendigvis være stor, men jeg synes, det er vigtigt, at tingene har affektionsværdi. F.eks. kan jeg huske stort set alle mine køb, og om det var en god handel. Derudover er det også sjovt, at samlingen ikke har en ramme, og at den kan vokse og udskiftes, hvis man f.eks. bytter med andre samlere. Det er også fint at give gamle ting liv og se dem komme til ære og værdighed i stedet for at blive kasseret, fortæller Iben.

På væggen i stuen hænger kamerasamlingen, som begyndte, da hun arvede nogle gamle kameraer fra sin farfar i teenageårene. Siden er flere kommet til, og kameraerne kommer blandt andet fra New York, Rom og fra loppemarkeder rundt omkring i Danmark. Iben og Ulrik synes, at lejligheden er stor nok til deres behov lige nu, men de drømmer om en lejlighed med få store rum, måske bare et stort rum og med bad og soveværelser for sig. Indtil videre vil parret dog gerne optimere opbevaringspladsen endnu mere i lejligheden. Så det er et løbende projekt at finde på nye og bedre løsninger.

LÆS OGSÅ: Bolig: Enkel æstetik