Gravid i uge 24 (23+0, 23+1, 23+2, 23+3, 23+4, 23+5, 23+6)

Uge 24: Enkelte plukveer

Du får formentlig ofte plukveer og mærker spark fra din baby.

Det begynder at blive trangt i maven, og barnet er ved at fylde pladsen i livmoderen ud. Du skal derfor kunne mærke bevægelser inde fra maven hver dag.

Hvis du ikke allerede har det, så vil du nok snart mærke enkelte plukveer. Jo længere frem du kommer, jo mere vil du få dem. Det varierer dog meget fra kvinde til kvinde, hvor mange og hvordan de føles. De fleste føler dem som en stramning hen over underlivet, som gør maven stenhård i op til et par minutter, men det gør ikke ondt. Formålet med plukveer er, at livmoderen skal trænes i at trække sig sammen, som den jo skal kunne, når dit barn skal fødes. Plukveerne kommer ofte, hvis du stresser, bevæger dig for meget – eller hvis du får orgasme. Plukveer skal ikke gøre ondt. Gør de det, bør du undersøges.

Faktaboks

Uge 24

Baby er på størrelse med en melon

167 dage henne

113 dage til termin

melon

Det er en god idé allerede nu at begynde at træne bækkenbunden dagligt for at styrke muskulaturen til fødslen. Du begynder måske at have ondt i dit bækken.

LÆS OGSÅ: Kend din plukve

På grund af hormoner bliver dine bækkenled mere elastiske. Har du ondt, så læg dig ned, når du har mulighed for det. Det er ved at være tid til den anden undersøgelse hos din egen læge.

Fra æg til baby

Fosteret er nu cirka 28 centimeter fra hoved til hale og vejer 550-700 gram. Udviklingen af muskel- og knoglemasse udgør den største del af vægtforøgelsen.Med undtagelse af lungerne, fungerer alle barnets vigtigste organer, og med teknologien til hjælp kan et foster overleve uden for livmoderen allerede ved udgangen af 24. graviditetsuge.Fostret producerer nu hvide blodlegemer, som er vigtige i kampen mod sygdomme.LÆS OGSÅ: Sådan ser en nyfødt udAnsigtstrækkene er færdigdannede. I mindre og tyndere udgave ser barnet altså ud nu, som det vil gøre, når det bliver født. Er det ikke underligt at tænke på, at den lille allerede har både negle på fingre og tæer?

Ufarlige sidestik

Livmoderens stabiliseringsbånd strækker sig, og det kan føles som sidestik. Disse smerter er helt ufarlige og forsvinder igen, hvis du slapper helt af.

Du vil måske tydeligere mærke, at barnet har perioder, hvor han eller hun er mere rolig. Det er fordi, barnet sover, og det gør han eller hun ofte, når du selv er aktiv. Årsagen er både, at du ikke så let mærker barnets bevægelser, når du selv bevæger dig, og at barnet dysses i søvn af dine bevægelser.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Husk, at barnet har det bedst, når du har det godt. Vær god mod dig selv, og giv dig selv gode oplevelser. Mærk efter: Hvad gør dig glad? Gør mere af det. Det betyder ikke, at du bare skal smide dig på sofaen og se tv. Det kan også være at gå en tur, nyde naturen, tage sig et bad, nyde en god frokost, tage en lur, se på himlen eller lave ingenting.

Faktaboks

Ugens tip til far

Frister en drengetur med vennerne? Så skal du tage af sted nu. Ingen vordende fædre bør rejse væk, når fødslen nærmer sig.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødsel, Gravid, Gravid uge for uge og Video