Søde kartofler: De bedste opskrifter

De orange kartofler, bedre kendt som søde kartofler, er ved at blive populære i Danmark. Heldigvis for det! De smager nemlig fortrinligt, når de er bagt som almindelige pomfritter i ovnen, som tilbehør til gryderetter og så kan du faktisk også bage kager med dem. Se vores bedste opskrifter med søde kartofler her.

Læs mere

Hvis man tager til USA, er ”sweet potato fries” ikke et uvanligt syn på dinere eller andre burgersteder. Og når kalenderen siger slutningen af oktober, og det er tid til fejringen af den amerikanske højtid Thanksgiving, vil det slet ikke være det samme, hvis ikke der blev serveret en Sweet Potato Pie. De søde kartofler har heldigvis fundet deres vej til vores breddegrader, og med de mange sunde egenskaber såvel som tilberedningsmuligheder er der god grund til at begynde at have de søde kartofler på lager derhjemme.

Ikke en helt almindelig kartoffel

De søde kartofler hedder egentligt også ’batat’, men det er formentligt under navnet ”søde kartofler”, vi kender dem bedst. På trods af navnet er de søde kartofler faktisk ikke, som man måske skulle tro, en del af kartoffelfamilien. I stedet er den søde kartoffel en rodfrugt og derfor en del af den plantefamilie, vi kalder snerlefamilien. Denne slægtsart består af omkring 60 forskellige slægter og over 1600 arter, hvoraf vi i Danmark kun har få af dem. Hvad der dog til gengæld passer ganske fint på navnet, er, at de søde kartofler rent faktisk er søde.

Masser af mineraler og vitaminer

At de søde kartofler er at finde i mange diæter og kostformer, er der forskellige grunde til. En af dem er de mange sunde egenskaber, som de søde rødder besidder. Det gælder blandt andet et kalorieindhold, der er lavere end dens hvide kartoffelsøstre, og herudover har de et relativt høj indhold af vitaminer og mineraler. Her er C-vitaminer ét af dem, ligesom indholdet af stoffet betacaroten er med til at få den søde kartoffel på listen over såkaldte superfoods. Betacaroten er for øvrigt det, der giver både gulerødder og de søde kartofler den orange farve.

Perfekte i ovnen

I modsætning til de almindelige, hvide kartofler kommer der ikke et godt resultat ud af at koge de søde kartofler. De bliver til gengæld rigtig gode, hvis de bages i ovnen. Helt ligesom du ville gøre det med ovnkartofler. Når du har bagt de søde kartofler, for eksempel i tern, kan du meget passende komme dem i en salat sammen med kikærter, persille, granatæbler og pinjekerner. Se herunder fire bud på retter, hvor de søde kartofler i en ovnbagt eller stegt version for alvor kommer til sin ret, både som vegetarisk hovedret og som tilbehør.

Brug den i søde sager

Særligt for de søde kartofler er, at de bruges i det salte køkken, men samtidigt fungerer fremragende  i bagværk. Du kan faktisk også bruge dem til kager og andre søde sager, du vil lave en lidt sundere version af. Er du vild med brownie? Så er du garanteret ikke den eneste. Brug de søde kartofler til at lave en sød kartoffelbrownie. Den smager lige så syndig, som en almindelig brownie, men at den består af blandt andet søde kartofler, avocado og dadler – og ikke sukker, mel og chokolade – er der nok ikke så mange, der vil opdage.