Skall Studio

Foto: Paw Gissel Tv. står Marie Skall med sin datter Agnes på tre, i midten sidder Julie Skall med sin datter Elisabeth på fire måneder, og th. sidder Jette Skall Fruensgaard med børnebørnene Rumle på fem og George på tre, som er henholdsvis Marie og Julies sønner

Julie Skall: ”Skall Studio skal ikke kun være et produkt af Marie og mig”

Søstrene Julie Skall, 39, og Marie Skall, 35, har siden 2013 skabt tidløst og feminint tøj i naturlige og bæredygtige materialer. Nu har familievirksomheden fået vokseværk, og deres mor, Jette Skall Fruensgaard, 64, er flyttet fra Jylland til Sjælland og blevet en del teamet i Skall Studio.

Skall Studio holder til i herskabelige rammer i hjertet af København. Der hænger danskproduceret strik og kjoler i økologisk bomuld på stativerne. På hylderne er der ternede puder i hør til hjemmet og til de mindste en kollektion, som matcher den til de voksne. Farvepaletten er lys, creme og beige kun brudt op af enkelte sorte klæder og nøje udvalgte nuancer af blå.

Julie: “Marie og jeg har altid vidst, at vi ville arbejde med tøj. Vi er vokset op i et hjem med en stor interesse for at arbejde kreativt, sy og tegne. Vores mor Jette har altid arbejdet i tøjbranchen, og hendes passion har smittet af på os. Som små syede vi tøj til vores dukker, og da vi blev ældre, begyndte vi at tale om, at vi ville på Designskolen, og så var drømmen at starte en familievirksomhed. I starten var det bare noget, vi snakkede løst om, men i 2013 begyndte snakken at blive mere seriøs. Vi havde begge arbejdet for andre virksomheder og rejst for at få erfaring og kunne mærke, at tiden var inde til, at vi skulle skabe noget selv. På det tidspunkt havde vores mor stadig fuldt fokus på sin egen karriere hos Hummel i Aarhus, hvor hun var produktchef for deres børnelinje og havde et stort team under sig. Så det var Marie og jeg, der besluttede at starte Skall Studio.”

LÆS OGSÅ: "Jeg skifter til joggingtøj i det sekund, jeg kommer hjem"

Skall Studio
“Vi fik børn, da virksomheden begyndte at tage fart, men fordi vi kender hinanden så godt, kan vi bare tage børnene med på kontoret, når der er brug for det. Det er dejligt,” siger Julie Skall

Marie: “Vi bliver tit spurgt, hvordan det er at arbejde så tæt sammen som søstre. Vi synes, det er rigtig dejligt og en kæmpe fordel. Vi arbejder virkelig godt sammen og har en stor respekt og forståelse for hinanden. Jeg tror, det skyldes, at vi allerede som børn fandt vores plads i forhold til hinanden. Vi har hver vores stærke og svage sider, og vi ved præcis, hvor vores individuelle grænser går. Der er ikke noget filter imellem os, og det er meget befriende, at vi kan sige præcis, hvad vi mener, og være ærlige over for hinanden.”

Marie: “Vi er på en rigtig spændende rejse lige nu. Vi er gået fra at være en lille virksomhed med tre ansatte til at være 20 i Skall Studio-familien. Det er sket så mange gode ting for os, vi har vækstet hurtigt, og har været nødt til at skifte kontor flere gange, fordi vi er vokset ud af lokalerne.”

Julie: “Vi holder altid et morgenmøde om mandagen, så vi kan sætte ugen i gang sammen med vores ansatte. På den måde kan vi holde os opdateret på hinanden og lade vores ansatte køre derudad. Vi tror på, at folk løser tingene meget bedre, hvis de får lov at gøre det selv. Vi kan godt lide, at de ansattes personligheder også smitter af på det arbejde, de laver. Skall Studio skal ikke kun være et produkt af Marie og mig, for vi var ikke noget uden alle de ansatte og vores mor.”

Julie: “Vores mor blev en del af bestyrelsen for halvandet år siden. Da vi startede Skall Studio, snakkede vi tit om, at hun kunne få et seniorjob hos os, når hun var færdig med at køre karriere, og i september 2021 var timingen rigtig. Vores forældre havde købt et sommerhus på Sjælland et år forinden, og da vores far var gået på pension, endte de med at være mere på Sjælland end i Nordjylland, hvor de bor i vores barndomshjem i Frederikshavn. Nu har de sat huset til salg og flytter hertil.”

Marie: “Vores mor blev ansat som Head of CSR og Sustainability. Hun er dygtigere end nogensinde, og det er en kæmpe gave for os at få hende ind i virksomheden. Vi har brugt hende så meget, og nu kan vores ansatte også få glæde af hende. Hun er ekstremt stærk inden for bæredygtighed og har arbejdet med produktioner og fabrikker i mange år, så hun kan dele ud af sin erfaring.”

Julie: “Det giver også en god balance at få en ind i virksomheden, som har lidt alder, da vi er et forholdsvist ungt team. Det gør noget godt for dynamikken.”

Spørger du mor Jette selv, er hun helt enig mine sine døtre i, at både jobskiftet og flytningen var den rigtige beslutning.

Skall Studio
Klassisk, enkelt og feminint. Sådan vil Julie og Marie selv beskrive deres designstil, som er meget inspireret af vintagetøj og funderet i godt håndværk og god kvalitet

LÆS OGSÅ: Nåede du ikke med på strikkebølgen? Du kan stadig nå det!

Jette: “Det er et kæmpe privilegium at være så tæt på sine børn både privat og professionelt. Vi har altid haft en fælles reference i og med, at vi har været i samme branche i så mange år, så vi forstår hinanden. Det har altid været, og er stadig, vigtigt for mig, at virksomheden er pigernes projekt. Jeg vil rigtig gerne hjælpe alt, hvad jeg kan, men det er vigtigt, at de beslutninger der træffes, er deres. Jeg er stolt af, at de har inviteret mig ind i deres virksomhed, og nu arbejder jeg for dem med stor ydmyghed og respekt for det, de har skabt.”

Jette: “Jeg er ansvarlig for alt, hvad der vedrører CSR og bæredygtighed, og det fylder meget i den her virksomhed. Jeg har arbejdet med det i mange år, og jeg har et godt netværk omkring mig og masser af erfaring, som jeg nu kan give til mine piger. Det er vigtigt, at vi vækster virksomheden og får den godt videre ud i verden samtidig med, at vi holder fokus på det fundament, som Julie og Marie har skabt Skall Studio på. Vi skal blive ved med at tage til Fyn og kigge på de får, der leverer ulden til alt vores strik, og vi skal stadig besøge den søde familie i Indien, der syr tøj for Skall Studio, og som har været med helt fra starten. Vi skal ikke bare gøre tingene hurtigt for at vokse, vi skal gøre det med hjertet og med ansvarlighed.”

Jette: “Et ord som ansvarlighed er blevet et nøgleord i vores hverdag, fordi begrebet bæredygtighed bliver brugt i så mange sammenhænge. Alle ved, at man ikke kan producere uden at sætte et aftryk. Men vi vil gøre det ansvarligt og være et godt eksempel for de næste generationer.”

På gulvet i showroomet leger Julie og Maries børn, og når børnene en gang imellem er med på arbejde, er det praktisk, at mormor også har sin daglige gang på kontoret, så der både kan blive tørret næser, serveret vand og udarbejdet nye grønne tiltag.

Julie: “Vi foretrækker at sende børnene i børnehave, men nogle gange kan vi jo have brug for at tage dem med på arbejde. Marie og jeg fik George og Agnes med tre måneders mellemrum, så der var stort set et helt år, hvor vi havde hver vores baby med på arbejdet. Nu er det min yngste datter Elisabeth, der er med. Vores privatliv og arbejder smelter meget sammen, og vores kærester er også meget involveret. Min kæreste kommer og samler en reol i dag, og vores far hjælper også til. Så vi er en rigtig familievirksomhed.”

Skall Studio
“Vi drømmer om, at så mange kvinder i verden får mulighed for at gå i vores tøj. Det skal være nemt at vælge bæredygtigt,” siger Marie Skall
Se, hvad vi ellers skriver om: Tøj, Design og Bæredygtighed