Mors mentale velvære
Hvordan hulen får én enkelt mor en hverdag med seks børn til at hænge sammen – uden at slå nogen ihjel før frokost? Det ved Christina Tatarczuk, som er urokkelig i sin overbevisning om, at mors velvære er nøglen til familiens overskud.
Allerede i entréen øjner man forskellige behov, der kæmper om retten til at eksistere. Børnehavetasker, sæbebobler og sjippetov kæmper om pladsen med sølvfarvede Sofie Schnoor-sandaler og en fin lyserød frakke i damestørrelse. Kampscenen foregår i et rækkehus ved siden af skoven, hvor der bor seks børn og én kvinde, som i øvrigt har en ph.d. i nydelse. Kvinden er mig, og børnene er mine – tre smukke drenge og tre frække piger mellem et og 12 år.
Et simpelt regnestykke afslører, at jeg har været gravid i fire og et halvt år, og efter nærmere sammentælling kan jeg konstatere, at jeg har ammet i knap 10 år, hvilket for mange nok giver associationer til en kvinde med trist ansigtskulør, mørke rander under øjnene og enormt lange bryster. Sådan er det bare ikke her. For godt nok ruller jeg brysterne op, inden jeg lægger dem i bh’en, og jeg har en vildt god makeup, der dækker selv tolv måneders usammenhængende nattesøvn, men jeg ser altså stadig godt ud og føler mig i live. På de fleste dage. Og det gør jeg, fordi jeg er en sand mester i kvinders største udfordring: nydelse og selvforkælelse!
Jomfruhummer til mor
Det er blevet mit forsvorne mål i hverdagen at tilføre mit liv så meget nydelse, selvforkælelse og selvkærlighed, som det er muligt – for min egen skyld, men også fordi det ganske enkelt gør mig til en bedre, sjovere og mere kærlig mor, veninde, kæreste og kvinde. Med overskud til at beundre mine børns cirkuskunster, puste på skrammer, lytte til veninders udfordringer og sende en kærlig besked til én, jeg holder af. Alt andet lige er det sjovere og rigere at være Christina, når fødderne er blevet omfavnet af varmt vand i et skønt fodbad, eller hjernecellerne er blevet kildret af en bog om stenalderkost.
Og jeg er helt sikker på, at det er sjovere at være mit barn, min veninde, min kæreste eller min kollega, når jeg gør mig selv til hovedpersonen i mit liv. Så det siger jeg til mig selv – når jeg bestiller en tid ved frisøren eller køber lækre økologiske grønsager. Når jeg får massage, køber en ny bog eller spiser en salat med yndlingsveninderne på café. Bare fordi det er hyggeligt, og fordi jeg har lyst. Lyst til det fede liv, hvor jeg kan spise jomfruhummer og drikke champagne, danse til høj musik og gå i kjole, lige så tit jeg har lyst. Også på tirsdage. Også selv om jeg er mor.
Spring over det lave gærde
Det er sikkert let at gætte, at mit univers er et sted, hvor behov, prioriteter og ønsker indimellem står i kø – der er næser, der skal pudses, lektier, der skal læses, og madpakker, der skal smøres. Og ikke mindst negle, der skal lakeres, og sms’er, der skal skrives. Det faktum, at der er mange og meget forskellige behov og ønsker i vores familie, har lært mig at se det som en udfordring at springe over, hvor gærdet er lavest – whenever possible. Jeg kalder det sund egoisme, og det handler ganske enkelt om at spare tid og skabe rum. Til nydelse, hyggestunder, luksus, solotid og self-loving.
Jeg smider hellere vasketøjet i tørretumbleren i stedet for at hænge det op, og min gode ven Bosch tager sig af opvasken. Min ældste søn tjener sine lommepenge ved at hente sine søskende i børnehaven, så jeg kan kæle om eftermiddagsfrugten. Dagligvareindkøb og stressende supermarkeder er mit liv for kort til – jeg bestiller det meste over nettet, får det leveret og kvitterer med et smil. Men jeg har endnu ikke fundet én, der kan støvsuge for os. Måske mit næste køb skal være sådan en Roomba robotstøvsuger? Så tror jeg, børnene og jeg vil se Sound of Music og spise frugt, mens Roomba gør det, hun er bedst til…
Christina Tatarczuk, uddannet sexolog, terapeut og barselscoach og mor til seks børn, Asbjørn på 12, Viktor på 10, Anne Laura på 7, Frida på 5, Marius på 4 og Astrid på 1 år.